Pixel 5 2020
2020. godina
6" OLED 90Hz, 87.6% body
27% 765G, Android 11
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
18W, 4080 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 16MP
Test mobilni telefon Google Pixel 5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Google Pixel 5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Google Pixel 5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Google Pixel 5

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • USB Type C kabl
  • Brzi punjač 18W
  • USB Type C - USB Type A adapter
  • Žične stereo slušalice
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 144.7 x 70.4 x 8 mm, 151 grama
Materijali kućišta Aluminijumski okvir, aluminijumsko kućište, Corning Gorilla Glass 6 
Ekran 6 inča, 1080x2340 piksela (19.5: 9), OLED, 432 ppi, automatska okontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 6, HDR10 +, brzina osvežavanja 90 Hz
Operativni sistem Google Android 11
Platforma Snapdragon 765G čipset (7 nm), 8 jezgara (1 jezgro 2.4 GHz Kryo 475 Prime, jedno jezgro 2.2 GHz Kryo 475 Gold i šest jezgara 1.8 GHz Kryo 475 Silver), Adreno 620 grafika
Memorija 8/128 GB, UFS 2.1 nema slota memorijske kartice, RAM LPDDR4x
Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac / ax, dual-band, Bluetooth 5.0 (AptX, AptX HD, LDAC, AAC codecs), NFC 5G
Mreže nanoSIM, eSIM
Navigacija GPS, GLONASS, Galileo, QZSS
Senzori i konektori/td> USB Type C (USB 3.1), USB OTG akcelerometar, senzor blizine, Senzor osvetljenja, žiroskop, barometar, senzor otiska prsta sa zadnje strane
Glavna kamera Glavna: kamera sa dva modula: - Glavna: 12 MP, 1.4μm, F1.7, OIS, Dual Pixel PDAF - Širokougaona: 16 MP, 1.0μm, F2.2, Digitalmi zum х2
Prednja kamera 8 MP (f / 2.0), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Ion 4000 mAh, 24 sati mešovitog režima rada, uključen brzi punjač snage 18W, 100% za 97 minuta, brzo bežično punjenje (12W), reverzibilno bežično punjenje (do 5W) PD 2.0
Stepen zaštite IP68
Boje Crna, zelena
Zvuk Dva zvučnika, sluušalica ispod ekrana
Sistem plaćanja Google pay

Pozicioniranje

Google je predstavio Pixel liniju kao odgovor na vodeće modele drugih kompanija, kako kompanije Apple, tako i onih koje koriste Android. Prethodnih godina pojavila se linija Pixel sa dve veličine ekrana - osnovna i XL verziji, a sada je to samo jedan uređaj.

U 2020. godini Pixel je beležio poteškoće jer je potražnja za takvim uređajima naglo opala, podržava ih samo američko tržište i mali broj obožavalaca širom sveta. Pixel se zvanično prodaje u 15 zemalja sveta, a ni u jednoj od njih ova linija ne zauzima značajan tržišni udeo. Dovoljno je reći da Pixel nije među deset najboljih pametnih telefona na svetu. Razlog nepopularnosti je taj što su prethodni modeli imali određeni broj hardverskih nedostataka i problema i to sve po ceni koja je jednaka ostalim vodećim modelima dok su ti modeli bili očigledno inferiorni u odnosu na njih. Adut je bila kamera koja je nadmašila sve direktne konkurente i omogućila dobijanje vrlo zanimljivih slika. Pixel je uvek bio izbor onih koji su spremni na kompromis, pogotovo što se ogoljeni Android pokazao, blago rečeno, ne kao prikladan za Android pametni telefoni sa sopstvenim korisničkim interfejsom.

Po pitanju komponenti, Google ne može napustiti Pixel pravac ali je prisiljen da traži kompromisna rešenja kako bi se obezbedila bar minimalna prodaja linije. Prema tome, Pixel 5 nije vodeći model – odlikuje ga jednostavniji čipset, jeftinija memorija, manje modula kamere od ostalih vodećih modela. Sa druge strane, njegova kompaktna veličina direktno se takmiči sa Galaxy S20, a kao opcija tu je i iPhone 12 mini. Ciljnu publiku za ovaj model možemo videti na sledeći način: verni kupci prethodnih Pixel modela koji nisu razočarani ovom linijom, oni koji traže vrlo dobar kvalitet glavnog modula kamere. Na primer, oni koji žele odlične slike i snimke dece u pokretu. Takođe, svako ko traži kompaktan ali dovoljno moćan pametni telefon treba da razmisli o ovom uređaju.

Ovaj model nije dostupan na svim tržištima pa i to objašnjava prilično nisku prodaju.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Nemoguće je kriviti Google za neeksperimentisanje sa materijalima za izradu kućišta. Često ljudi uzimaju Pixel 5 i kažu da ga odlikuje lepa plastika!

Činjenica je da to nije plastika, već poseban premaz za aluminijumsko kućište na kojem ne ostaju tragovi prstiju niti aparat klizi iz ruku. Vrlo je praktičan. Kućište ima izreze za antene za bežično punjenje, ali su one skrivene ispod poklopca i to je odlično rešenje sa svih tačaka gledišta.

Uređaj je dostupan u dve boje - crnoj i zelenoj od kojih je ova druga zanimljivija.

Nakon početka prodaje, bilo je puno komentara o kvalitetu izrade, o tome da se ekran može odmaknuti od kućišta te da postoji mali razmak u koji lako može da stane A4 list papira. Ovo je mana u načinu na koji je uređaj sastavljen: zaštitno staklo ekrana je zalepljeno za kućište pa u nekim slučajevima dolazi do netačnog pozicioniranja takve praznine. To ni na koji način ne utiče na funkcionalnost, već samo govori o kvalitetu izrade i nedostatku verifikacije u fabrici onoga što silazi sa proizvodne trake.

Google nije mogao da nađe ništa bolje nego da kaže da je to normalno i da takve praznine postoje te da to nije nikakva mana. Kada kupujete, trebalo bi pažljivo da proučite uređaj da biste videli da li postoje bilo kakve praznine.

Dimenzije uređaja su 144.7 × 70.4 × 8 mm, a ukupna težina iznosi 151 gram. Uređaj je kompaktan, što je retko na trenutnom tržištu. U poređenju sa Galaxy S20, širina je otprilike ista ali je visina manja.

Poređenje sa modelom Galaxy S20

Poređenje sa modelom Pixel 4 XL

Poređenje sa modelom iPhone 11 Pro

To je važna stvar za one koji žele da kupe Pixel 5, uključujući i njegovu kompaktnost.

Google kućište je veoma lepo, ali je uređaj prevelik i širok 76.4 mm (plus dodatnih 6 mm!). Zašto je to bilo neophodno tako učiniti potpuno je nerazumljivo, ali to je činjenica. Maske drugih proizvođača ne čine telefon tako debelim.

Kada govorimo o kompaktnosti uređaja, nemojte se zavarati. Kada se uzmu u obzir njegove karakteristike to je uobičajeno, a druga stvar je to što je malo takvih modela na tržištu.

Kontrolni elementi su smešteni na sledeći način: na desnoj strani je upareni taster za jačinu zvuka, taster za uključivanje/isključivanje, na drugoj strani je slot za jednu nanoSIM karticu (postoji podrška za eSIM). Na dnu se nalazi i USB priključak tipa C kao i dva otvora - zvučnik i mikrofon. Drugi mikrofon je na vrhu i treći je blizu bloka kamere.

Stereo zvučnici su najavljeni u uređaju, ali to nije u potpunosti tačno, jer je gornja slušalica skrivena ispod stakla ekrana. Nema nikakvih problema tokom razgovora, ali kada igrate igrice ili gledate film, razlika između zvučnika je očigledna. Moguće je smatrati da postoji stereo efekat, ali samo uslovno.

Senzor za otisak prsta nalazi se na zadnjoj strani, što je neobično za uređaj 2020-2021. tog cenovnog opsega. Ovo je kompromis koji je iznuđen radi smanjenja troškova. Senzor radi bez problema.

Blok kamere jedva viri, što je dobro jer možete koristiti uređaj bez futrole. Takođe treba napomenuti da postoji IP68 zaštita od vode.

Ekran

Pogledajmo tehničke specifikacije – dijagonala ekrana 6 inča, 1080 x 2340 piksela (19.5: 9), OLED, 432 ppi, automatska kontrola osvetljenosti, AlwaysOn ekran, Corning Gorilla Glass 6, HDR10 +, brzina osvežavanja od 90 Hz.

Nažalost, kod ekrana je takođe očigledan kompromis u pogledu troškova. Ova OLED-matrica nije najboljeg kvaliteta u pogledu reprodukcije boja a mogućnosti podešavanja su vrlo ograničene.

Postoji mogućnost da se uključi AoD, baterija se vrlo brzo troši, ali pošto je velika po kapacitetu nije toliko uočljivo kao na prethodnim uređajima Pixel serije.

Brzina osvežavanja ekrana od 90 Hz je primetno bolja nego na prethodnim uređajima, ali je mnogo inferiornija od vodećih modela kod kojih je 120 Hz, interfejs je tamo uglađen, deluje primetno prijatnije za rad. Generalno, ekran Pixel 5 modela nije najbolji, odnosno više je prosečan.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija ima kapacitet od 4000 mAh (nominalnih 4080 mAh). Telefon podržava PD 2.0 i dolazi sa 18W punjačem. Prethodni Pixel modeli patili su od baterija manjeg kapaciteta, ali ova tačka je očigledno ispravljena. Vreme punjenja standardnim punjačem je 97 minuta:

  • 15 minuta - 22%
  • 30 minuta - 45%
  • 45 minuta - 61%
  • 60 minuta - 78%
  • 75 minuta - 90%
  • 90 minuta - 98%

Prisutno je Qi bežično punjenje, maksimalna snaga 12W (puno vreme punjenja približno 4 sata). Postoji reverzibilno bežično punjenje do 5W, slušalice možete puniti sa telefona.

Trajanje baterije je jaka strana telefona, dobijate puni radni dan čak i uz stalnu upotrebu telefona. U našem slučaju, ovo je oko 7-8 sati rada ekrana (70%, prilagodljiva osvetljenost), stalna upotreba 4G veze.

Oni koji uređaj ne koriste toliko aktivno mogu računati na dva dana rada.

Uređaj nam se jako dopada što se tiče vremena rada, efikasan je i istovremeno dugotrajan.

Čipset, memorija, performanse

Uređaj nije vodeći model, pa se ovde koristi Snapdragon 765G, mogućnosti ovog čipseta dovoljne su za većinu zadataka, uključujući igre (ali za igre uređaj nema odgovarajuću dijagonalu). Nema mana u performansama uređaja, brz je, 8 GB RAM-a omogućava vam da veliki broj aplikacija držite u memoriji bez zatvaranja. Nažalost, uređaj nema slot memorijske kartice, a dostupan skladišteni kapacitet je samo jedan - 128 GB (UFS 2.1).

Pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Opcije povezivanja

Uređaj ima podršku za 5G, što je važno za američko tržište, ali u mnogim zemljama je trenutno besmisleno. U podešavanjima postoji prilagodljiva funkcija koja omogućava uređaju da prebaci 4G / 5G vezu u zavisnosti od sadržaja koji preuzimate. Kada strimujete, koristi se 5G, za pregled instant poruka je 4G. Nije moguće fino podesiti ovu opciju.

Prisutan je NFC, rad Google Pay ne izaziva nikakve probleme.

Takođe nema prigovora na rad GPS-a, sve je u redu zajedno sa digitalnim kompasom.

Prisutna je Bluetooth verzija 5.0, postoji podrška za HD-kodeke, što vam omogućava da koristite gotovo sve bežične slušalice.

Dual band Wi-Fi, nema problema sa njim.

Kamere

Prednjoj kameri nedostaje autofokus, prilično je skromna, a kvalitet je loš (ovo je korak unazad za Pixel liniju).

Linija Pixel modela je već dugo hvaljena kada je reč o kameri, glavni modul se praktično ne menja iz godine u godinu. Algoritmi obrade su zaista dobri, kamera je dobra u snimanju pokreta (na primer, kada se dete kreće). Prisutni su odlični noćni kadrovi, portreti. Pogledajte kako kamera snima tokom dana.

Evo i noćnih snimaka

Uporedimo snimke sa snimcima nastalim modelom Galaxy S20, ovde će svako izabrati ono što najviše voli.

Snimanje video zapisa je u 4K pri 60 kadrova (uređaj se povremeno pregreva u ovom režimu, što se ne primećuje u drugim režimima).

Primer video klipa, 4K 30 fps >>>

Kamera ponekad krahira što nije dobro i može se dogoditi u bilo kom režimu.

U poređenju sa prethodnim Pixel modelima, dolazi je do velikog kašnjenja u obradi slike u režimu kao što je HDR. Fotografišući nešto, prilikom gledanja fotografije videćete kako se krug za obradu slike rotira nekoliko sekundi. Nekoga ovo nervira, nekome se ne čini značajnim.

Softver

Ovde je korišćen čisti Android 11, jednostavno nema posebnih promena u standardnom interfejsu. Ali sa nedavnim ažuriranjem pojavio se prilagodljivi zvuk, kada se telefon prilagodi nivou ambijentalne buke, sam podešava jačinu zvuka.

Ostala podešavanja su poznata, nema o čemu da se razgovara. Izuzetak je sigurnosna aplikacija, koja može automatski nazvati broj hitne službe u slučaju saobraćajne nezgode, ili da pozovete svoje kontakte. Telefon shvata da se dogodila nesreća i počinje da deluje. Naravno ova opcija nije dostupna na svim tržištima.

Za Android One postoji ugrađeni VPN klijent, ali ne radi opet na svim tržištima. Sviđa nam se aplikacija za snimanje glasa, omogućava vam da odmah dešifrujete tekst (samo na engleskom), a zatim potražite željene fraze tako što ćete ih otkucati u traku za pretragu.

Utisci

Po ceni po kojoj se ovaj model prodaje, ovo je uređaj klase Galaxy S20 koji košta otprilike isto s popustima. Na strani Pixela 5 su trajanje baterije i kvalitet kućišta (više nam se sviđa).

Novi Pixel je dovoljno kompaktan, ali ima puno kompromisa - nije najbolji ekran, relativno spora memorija i čipset koji nije vodeći, što nas lično ne uznemirava. Od očiglednih prednosti treba pomenuti vreme rada, odličnu kameru. Ali zbog svojih mogućnosti, ovaj uređaj je skup, očekivali smo da će koštati nekih 20 odsto manje.

Na tržištu postoje razni kompaktni uređaji, na primer, pomenuti Galaxy S20. Takođe, u konkurente spada i Sony Xperia 5 II, uređaj koji privlači pažnju svojim karakteristikama. Izbor kompaktnih uređaja nije tako mali, druga je stvar šta vam tačno treba. Za dobar deo tržišta Pixel ostaje egzotična linija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024