Galaxy A02 2021
2021. godina
6.5" LCD, 81.9% body
5% MT6739WA, Android 10
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A02
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A02. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A02 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test dostupnog telefona Samsung Galaxy A02 (SM-A022G / DS)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (15 W, microUSB)
  • Uputstvo za upotrebu
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
Specifikacije
Dimenzije i masa 164 x 75.9 x 9.1 mm, 206 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 6.5 inča, 720x1600 piksela, HD + (20: 9), PLS TFT LCD, 270 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma MediaTek MT6739W (28 nm tehnologija), četiri Cortex A53 jezgra radnog takta do 1.5 GHz, PowerVR GE8100
Memorija 2 GB RAM, 32 GB ROM (22.6 GB slobodno, eMMC 5.1), microSD memorijske kartice kapaciteta do 1 TB (3/32; 3/64 GB opcije su dostupne)
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 5.0
Mreže 2G: 850/900/1800 3G: 850/900/2100 4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41 Dual SIM, nanoSIM (nije kombinovani slot)
Navigacija GPS / GLONASS
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0) akcelerometar, senzor blizine, senzorambijentalnog osvetljenja, (koristi prednju kameru)
Glavna kamera 13 MP (f / 1.9) + 2 MP (f / 2.4, senzor dubine polja), LED blic, FullHD video snimanje
Prednja kamera 5 MP (f / 2.0), nema autofokusa
Baterija Li-Ion 5000 mAh, vreme razgovora - do 24 časa, video reprodukcija - do 16 časova, vreme rada u LTE do 18 časova
Stepen zaštite Nema
Boje Plava, crvena, crna
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Nema
SAR od 0.65 W / kg do 1.71 W / kg

Pozicioniranje

Pojednostavljenje linije pametnih telefona dovelo je do činjenice da je većina uređaja i modela za nezahtevne korisnike ušlo u seriju A. Jednostavnost izrade je veliki plus, ali minus je što ovu liniju čine potpuno različiti uređaji. U nižem segmentu to su ODM modeli koje su nezavisni proizvođači kreirali za Samsung, a to je upravo ono što je Galaxy A02.

Razlog za kontaktiranje nezavisnih proizvođača leži u sledećem. Korporacije poput Samsunga ne mogu štedeti na platama, odnosno imaće više koristi od toga da angažuju kineske fabrike koje u tome vide svoju prednost. Ekonomija velike kompanije dizajnirana je tako da po definiciji ne može da proizvodi super jeftine pametne telefone, na primer, Apple ne može da proizvodi uređaje masovne proizvodnje sa prosečnim troškovima, a kamoli jeftinije uređaje. U Samsungu segment vrlo jeftinih uređaja postaje uslovno dostupan. Ovo je prekretnica, jer je kompaniji na nivou Samsunga veoma teško da napravi zanimljiv uređaj po izuzetno niskoj ceni. I zato, kada je reč o modelu Galaxy A02, morate biti svesni šta je tačno odstranjeno i na čemu se štedelo. Postoji mnogo rešenja tipičnih za jeftine uređaje i pokušaj da se ulepšaju nedostaci putem individualnih karakteristika.

Duboko smo uvereni da je Galaxy A02 namenjen onima koje pametni telefoni i njihove karakteristike pre kupovine uopšte ne zanimaju, već samo dolaze u prodavnicu. Ovo je zahvalna publika, jer ljudi kupuju daleko od optimalnih modela, zatvaraju oči na sve nedostatke, a često ni ne znaju za njih. Za osobu koja čita ovu kritiku ili druge materijale, pitanje izbora neće biti tako akutno. Stoga je ovo slučajna kupovina zatvorenih očiju, malo je verovatno da će neko svesno kupiti ovaj model. Međutim, to ćemo shvatiti tokom recenzije.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Uređaj je dostupan u tri boje - crvenoj, crnoj i plavoj.

Kućište je teksturirano, prijatno je na dodir, mada nema ni traga baršunaste plastike već je u pitanju obična. Abrazivni osećaj se pojavljuje na ivicama, otisci prstiju ovde ne ostaju, što je i razumljivo. Plastika je prilično praktična, ali sam uređaj teži 206 grama, što je primetno. Dimenzije pametnog telefona su 164 x 75,9 x 9,1 mm, prilično je glomazan, što sledi iz veličine ekrana.

Sa leve strane je slot SIM kartice koji nije kombinovan.

Na desnoj strani se nalazi taster za uključivanje / isključivanje i taster za podešavanje jačine zvuka. Na dnu se nalazi priključak od 3,5 mm, mikrofon i zvučnik, kao i microUSB konektor. Uprkos činjenici da je za deo potencijalnih kupaca microUSB priključak i dalje standardan, 2021. godine vredi početi napuštati ga, vreme je došlo. A stari konektor samo potvrđuje da je proizvođač pokušao da uštedi na gotovo svemu.

Uređaj nema drugi mikrofon i sistem za uklanjanje šuma tokom poziva. Ovo je primetni nedostatak u poređenju sa uređajima koje je Samsung stvorio za segment za nezahtevne kupce.

Druga stvar je odsustvo indikatora ambijentalnog osvetljenja, umesto toga, osvetljenost ekrana se kontroliše činjenicom da prednja kamera pravi slike i procenjuje nivo osvetljenosti. Pristup je u najmanju ruku čudan i očigledno gori od ugradnje konvencionalnog indikatora svetla.

Telefonu nedostaje senzor otiska prsta, ali nedostaje i senzor prepoznavanja lica, što je vrlo čudno! Bilo je moguće i neophodno sprovesti ovu funkciju; dostupan je u gotovo svim uređajima u ovom cenovnom segmentu.

Izrada uređaja je visokokvalitetna, nema nikakvih zamerki, ali nemoguće je reći da drugi proizvođači imaju nešto lošije da ponude u ovom segmentu cena. Ovo je standardni nivo za takve modele, ni gori ni bolji.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće: 6,5 inča, 720x1600 piksela, HD + (20:9), PLS TFT LCD, 270 ppi, automatska kontrola osvetljenosti, Corning Gorilla Glass 3. Veoma jeftin ekran, slika bledi uz gotovo svaki nagib, što ekran čini daleko od savršenog.

Ekran je čitljiv na suncu, to možete videti na fotografiji. Ne preterano oštra slika, ali čitljiva.

Primetno je odsustvo normalnog indikatora osvetljenja, osvetljenost se podešava vrlo glatko, primetna je potrošnja energije (prednja kamera pravi fotografije). Savetujemo vam da manuelno podesite udoban nivo osvetljenosti i koristite tako uređaj. Reč je o jeftinom ekranu u svim karakteristikama, na modelu Galaxy A12 ekran je primetno bolji - svetliji, jasniji, postoji automatska kontrola osvetljenosti.

Baterija

U pametni telefon ugrađena je Li-Pol baterija kapaciteta 5000 mAh, podržava brzo punjenje, a punjač snage 15 W je uključen u prodajno pakovanje.

Zvanično deklarisani parametri performansi baterije podudaraju se sa onim što smo dobili na testovima:

  • Vreme video reprodukcije uz maksimlano osvetljenje do 16 sati
  • Audio reprodukcija - do 78 sati;
  • Internet pretraživanje preko Wi-Fi - doo 17 sati, LTE - do 18 sati;
  • Vreme razgovora u 4G - do 24 sata.

U svakodnevnom životu ovaj uređaj radi oko dva dana sa 3-4 sata rada ekrana. Sa većim opterećenjem dobijate jedan dan rada! Objašnjenje ovog fenomena je u sporoj memoriji i starom procesoru (28 nm!). Mnoge operacije se obavljaju sporo ali o tome ćemo kasnije.

Puno vreme punjenja baterije je približno 208 minuta. Svakih petnaest minuta punjenja daje 8%, ali od 150. minuta, brzina se smanjuje na 6%.

Memorija, čipset, performanse

Pametni telefon koristi MediaTek MT6739W čipset (28 nm tehnologija), ima četiri jezgra Cortex A53 radnog takta do 1,5 GHz, grafički sistem PowerVR GE8100. Čipset, popularan 2018. godine, neočekivano je preživeo do 2021. godine, ali njegove performanse nisu dovoljne za normalno funkcionisanje (pogotovo jer je ugrađena eMMC memorija). Ispostavlja se da su sve operacije povezane sa memorijom uređaja spore, što dovodi do kašnjenja u otvaranju programa, prebacivanju između njih. I ovo je jedan od retkih primera kada Samsung pametni telefon bukvalno usporava u okviru interfejsa. Spor je čak i po standardima jeftinih modela, očigledno nema dovoljno brzine memorije, a količina RAM-a je mala (2 GB). Otuda i loši rezultati u svim testovima.

Ovom uređaju bi se moglo mnogo oprostiti ako bi radio manje ili više brzo, na nivou uporedivih modela, ali ovde se to jednostavno ne primećuje.

Opcije povezivanja

Nedostatak NFC-a ne dozvoljava primenu platnih usluga. Jednopojasni Wi-Fi, verzija Bluetooth 5.0, sve je vrlo jednostavno i prosto. Navigacija usporava, ali u pitanju je brzina pametnog telefona uopšte, a ne GPS-a.

Kamera

Interfejs kamere je poznat sa drugih Samsung modela, nema dodatnih opcija. Postoji samo zaseban Macro režim.

Pogledajnmo primere fotografija i videa, ali treba imati na umu da je ovo uređaj za nezahtevne korisnike.

Softverske karakteristike

Model je zasnovan na Androidu 10 i OneUI 2.0, nema potrebe da čekate ažuriranja nove verzije, performanse čipseta očigledno nisu dovoljne, ali uređaj dobija sigurnosna ažuriranja, poboljšanje određenih funkcija.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađeni radio sa mogućnošću snimanja programa. Slušalice deluju kao antena.

Standardne aplikacije predstavljaju menadžer datoteka i druge aplikacije koje su neophodne za udoban rad.

Utisci

Nemoguće je reći da uređaj ima nedostataka u kvalitetu veze, ali mrežu „hvata“ mnogo lošije od originalnih modela kompanije Samsung, a prenos glasa nije tako dobar. Odnosno, i u pozivima se oseća da je reč o jeftinom uređaju. Performanse uređaja su prilično niske. Uzimajući u obzir cenu ovog modela, nemoguće je reći da na tržištu ne postoji ništa alternativno. Svaki uređaj C lige iz ove kategorije nadmašiće ovaj model i imaće NFC, bolji ekran, uporedivo vreme rada, uprkos manjoj bateriji. Sve zajedno, umesto zaključka - ovaj model možete odabrati ako jednostavno ne znate da u ovom cenovnom segmentu postoje druge ponude.

Sledeći model u seriji, Galaxy A12, nasleđuje mnoge karakteristike A02 na papiru, ali u stvarnom životu ova dva modela su nebo i zemlja.

Galaxy A12 će biti recenziran u bliskoj budućnosti, ali za sada ćemo reći da je cena po kojoj se prodaje ovaj model suviše visoka. Iznenađenje je što se prošlogodišnji Galaxy A01 pokazao zanimljivijim od novog proizvoda, bio je adekvatniji svom vremenu.

Ukratko, pogledajte Galaxy A02 samo ako vam treba Samsung za minimalan novac jer nema drugog razloga za kupovinu ovog uređaja, previše je kompromisa i tehnologija koje su odsutne, ali su potrebne na bilo kom uređaju. Istovremeno, ne sumnjamo da će, poput A01 prošle godine, i ovaj model postati primetan u prodaji. Cena i mesto u liniji daju svaki razlog da verujemo da će se uspešno prodavati.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024