Redmi Note 10 Pro 2021
2021. godina
6.67" OLED 120Hz, 85.6% body
27% 732G, Android 11
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT SDXC
33W, 5020 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 108MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note 10 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 10 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 10 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Pozicioniranje

Redmi Note liniju odlikuju uravnoteženi uređaji sa dobrim performansama i prijatni materijali kućišta (u slučaju RN 10 Pro, prednji i zadnji panel odlikuje Gorilla Glass 5).

Glavne prodajne tačke ovog modela su:

  • Sistem kamera sa glavnim modulom rezolucije 108MP
  • Napredni foto kvalitet zahvaljujuči Dual Native ISO (omogućava vam da snimate fotografije višeg dinamičkog opsega, detalja i takođe obezbeđuje kontrolu šuma na profesionalnom nivou.
  • 120Hz AMOLED ekran (i 240Hz procesiranje dodira) sa DCI-P3 gamom boja i maksimalnom osvetljenošću od 1200 nita
  • Senzori ambijentalnog osvetljenja za preciznu automatksu kontrolu osvetljenja.
  • 5000mAh baterija i 33W brzo punjenje (59% za 30 minuta)
  • Hi-res Audio Stereo zvučnici
  • Gorilla Glass 5 napred i pozadi, diskrenti senzor otisaka prstiju sa strane
  • Qualcomm Snapdragon 732G čipset, (8nm), 6/8 GB RAM, 128 GB skladištenog kapaciteta i zasebni slot microSD kartice

Govoreći o pozicioniranju, treba napomenuti da je ovo ujedno i najskuplji Redmi Note. Cena prošlogodišnjeg Redmi Note 9 Pro iznenadila je veliki broj kupaca. Bez obzira na sve, ne može se poreći da je u poslednjih nekoliko godina serija Redmi Note napravila brz put od donje granice srednjeg segmenta cena ka gornjoj granici. Xiaomi planirano forsira Redmi Note Pro modele sa ciljem kako bi se Pro verzija razblažila modelima Redmi Note 10 i Redmi Note 10S.

Prodajno pakovanje

  • Providna matirana silikonska futrola
  • USB Type-A to Type-C kabl
  • 33 W adapter
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Dokumentacija
  • Redmi Note 10 Pro pametni telefon
Specifikacije
Procesor Qualcomm Snapdragon 732G (8nm), osam jezgara (2x2.3 GHz Kryo 470 Gold i 6x1.8 GHz Kryo 470 Silver), Adreno 618 grafika
Operativni sistem Android 11, korisnički interfejs MIUI 12
Memorija 6/8 GB / 64/128 GB, zasebni slot microSD kartice
Ekran 6.67 inča, AMOLED, 1080 x 2400, 20 by 9 aspect ratio, 395 ppi, 120 Hz, 240 Hz touch processing, DCI-P3 color gamut, HDR10, 1200 nits peak brightness, Corning Gorilla Glass 5
Baterija Li-Po 5020 mAh, brzo punjenje 33 W, 59% za 30 minuta
Glavna kamera 108 MP, f / 1.9, 26mm (širokougaona), 1 / 1.52 ", 0.7μm, dual pixel PDAF 8 MP, f / 2.2, 118 ° (ultra široka), 1 / 4.0", 1.12μm 5 MP, f / 2.4, (makro), AF 2 MP, f / 2.4, (dubina polja) Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30 / 60fps
Prednja kamera 16 MP, f / 2.5, (wide), 1 / 3.06 ", 1.0μm
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC, IrDA, USB Type-C 2.0
Senzori Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop,, senzor blizine, kompas
Ostalo Dostupan je NFC, FM radio, zaštita od prskanja i prašine IP53, futrola, zaštitini film zalepljen na ekran, 3.5 mm priključak kao i Widevine L1 DRM licenca
Materijali Gorilla Glass 5 i plastični okviri
Dimenzije 164 x 76.5 x 8.1 mm, masa 193 g

Izgled

Xiaomi opisuje pametni telefon rečenicom „Divne vizuelne i taktilne senzacije. Prilikom testiranja korišćen je uređaj standardnog dizajna. U blizini se nalazio i Oppo Reno5 Lite, a da nije oblika kamere, lako bi se mogli zabuniti. Vredi napomenuti samo dva stavke. Prva, prednju i zadnju stranu Redmi Note-a 10 Pro odlikuje Gorilla Glass 5 (ali okvir je plastičan).

Druga, u toku testiranja korišćen je uređaj boje „Onyx Grey“ sa sjajnim zadnjim panelom dok uređaji bronzane i sedefasto-plavičaste („Blue Ice“) boje imaju matirane zadnje panele. Možda bi trebalo da odaberete pametni telefon sa mat zadnjim panelom, ali ako pametni telefon nosite u futroli, onda nema razlike.

Pametni telefon savršeno pristaje u šaku. Izrez za prednju kameru je mikroskopski mali.

Na desnoj strani se nalaze tasteri za kontrolu jačine zvuka, taster za uključivanje u kombinaciji sa skenerom otiska prsta. Skener je zaista učinjen nevidljivim.

Na levoj strani se nalazi slot za 2 Nano-SIM kartice i poseban slot za microSD.

Na dnu - Tip-C, jedan od dva zvučnika i mikrofon.

Sa gornje strane nalazi se 3.5 mm priključak, infracrveni port, mikrofon i drugi zvučnik.

Pametni telefon ima lepo izveden modul kamere.

Sjajna verzija pametnog telefona dolazi sa mat kućištem. Postavlja se pitanje da li verzije sa matiranim zadnjim panelom imaju sjajni poklopac?

Ivice kućišta blago štrče kako bi zaštitile ekran. Međutim, prašina se veoma brzo skuplja a čišćenje nije jednostavno.

Ekran je presvučen filmom. Nevidljiv je i ne smeta prilikom fotografisanja.

Na pametnom telefonu nema lampice za obaveštavanje, ali Xiaomi je iskoristio prednost AMOLED ekrana. Ivice ekrana mogu pulsirati bojom.

Ekran

Ekran je verovatno jedan od razloga zašto je cena pametnog telefona povećana. Pametni telefon ima predivan AMOLED ekran: DCI-P3, HDR10 opseg boja, frekvencija obrade dodira od 240 Hz plus vrhunska osvetljenost od 1200 nita.

Budući da je ovo AMOLED ekran, Xiaomi nije štedeo i obezbedio je Always-On ekran. U podešavanjima korisnik može da izabere stil izgleda sata ili prikaz svih vrsta slika ili natpisa.

U podešavanjima možete odabrati brzinu osvežavanja od 60 Hz i 120 Hz. Trebalo bi reći da ako na ekranu postoji statična slika, onda će pametni telefon izvršiti automatsko prebacivanje na 60 Hz radi uštede baterije. I, naravno, 120 Hz - to su sistemske aplikacije i aplikacije koje podržavaju ovu frekvenciju. Video na većini plejera i streaming platformi biće 60Hz.

Maksimalna osvetljenost je dostupna samo u automatskom režimu. Xiaomi zvanično obećava 700 nita. Merenja su pokazala 695 nita. Dakle, uzimajući u obzir greške merenja, sve je tačno. Treba napomenuti da je minimalna osvetljenost samo 1.9 nita, odnosno pametni telefon je odličan za čitanje u mraku pri minimalnoj osvetljenosti. Prilikom testiranja nije bio dostupan uređaj za merenje PWM (treperenje pri smanjenoj osvetljenosti), ali obzirom da je ovo AMOLED ekran, određeno treperenje na niskom nivou osvetljenosti je potrebno. Pametni telefon nema mogućnost sprečavanja treperenja, što se nalazi u skupljim modelima Xiaomi pametnih telefona.

Gama boja je zaista 100 odsto DCI-P3. Pogledajte koliko je bolji od standardnog sRGB.

Nema deklarisane vrednosti od 1200 nita specifikacije. Poenta je u tome da je maksimum maksimalnog osvetljenja zapravo teoretska maksimalna osvetljenost ekrana. Može se dobiti, na primer prilikom gledanja HDR10 video sadržaja.

Ostala podešavanja i mogućnosti ekrana su standardna. Niže možete pogledati snimke ekrana.

Performance

Pametni telefon odlikuje Snapdragon 732G (8 nm), 6 GB RAM-a i 128 GB skladištenog kapaciteta.

Snapdragon 732G (8nm) je odličan i moderan čipset sa dovoljno rezerve snage za bilo kakve zadatke i igre. Ovde, naravno, treba naglasiti da je Android uravnoteženi OS koji nezavisno bira takva podešavanja u igrama i aplikacijama tako da je korisniku što udobnije za korišćenje uređaja.

Velike brzine RAM-a i ugrađena memorija pozitivno utiču na performanse. Pa ako koristite zaseban slot za microSD, potrudite se da pronađete brzu karticu tako da ne usporava sistem.

Test maksimalnog opterećenja (pogoršanje performansi pod produženim opterećenjem) nije zabeležio zadivljujuće rezultate. Pad do 80 odsto je u granicama normale duž donje granice, ali 732G nije čipset koji beleži pogoršanje performansi. Postavlja se pitanje da li je ovakva situacija zabeležena samo sa uređajem koji je korišćen pri testiranju.

U okviru AnTuTu testa zabeleženi su pristojni rezultati, a pametni telefon se nije jako zagrejao.

I na kraju, nekoliko grafičkih testova.

Trajanje baterije

Redmi Note 10 Pro dolazi sa baterijom kapaciteta 5000mAh koja je standardna za pametne telefone za ovu godinu. AMOLED ekran takođe pozitivno utiče na trajanje baterije.

U režimu maksimalne manuelne osvetljenosti, pametni telefon može da reprodukuje video zapise preko 18 sati.

Kada je povezan na 5 GHz Wi-Fi mrežu (režim rada u avionu) uz maksimalnu osvetljenost, pametni telefon može da osvežava stranicu u Edge pregledaču u trajanju od 14 sati.

Izračunata cifra obećava 8 sati 3D igara poput Call of Duty Mobile.

Tu je i rezultat PC Mark testa (maksimalna manuelna osvetljenost, Wi-Fi, aktivna mobilna mreža). Simulira tipična dnevna opterećenja, tako da možete očekivati isto vreme upotrebe ekrana pametnog telefona.

Maloprodajno pakovanje uključuje adapter koji telefon napuni do 59 odsto za 30 minuta. Xiaomi se očigledno posvetio brzom punjenju. Za potpuno punjenje potrebno je otprilike 80 minuta.

Pametni telefon nema bežično punjenje niti mogućnost korišćenja pametnog telefona kao power bank-a.

Opcije povezivanja

Govoreći o mogućnostima komunikacije, pre svega vredi napomenuti da možete pozivati pomoću pametnog telefona. Dva mikrofona koja filtriraju buku će vam pomoći da vas sagovornik čuje jasno i glasno.

Pametni telefon ima opciju snimanja poziva čija organizacija nije svima poznata. Nekada je snimanje poziva bilo dostupno, onda je uklonjeno jer se navodi da je nemoralno i nezakonito snimati pozive bez znanja sagovornika. Sada je ova opcija vraćena, ali kada pritisnete taster za snimanje, budite spremni da će elektronski glas reći prilično glasno „Snimanje poziva je uključeno“. Vaš sagovornik će to čuti.

Redmi Note 10 Pro ima NFC, kao i infracrveni port za kontrolu TV (iako većina daljinskih upravljača već koristi Bluetooth). Kompas i navigator odlično rade.

Kamere

Glavna kamera je jedna od glavnih prodajnih tačaka ovog pametnog telefona. Redmi Note 10 Pro je najpristupačniji pametni telefon sa kamerom od 108MP.

  • 108 MP, f / 1.9, 26mm (širokougaona), 1 / 1.52 ", 0.7µm, dual pixel PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 118 ° (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ", 1.12μm
  • 5 MP, f / 2.4, (makro), AF
  • 2 MP, f / 2.4, (dubina polja)

Sve mogućnosti Xiaomi kamera dostupne su na pametnom telefonu: postoji režim snimanja dokumenata (kada senku sa pametnog telefona ukloni veštačka inteligencija i slova učini jasnijim), možete istovremeno snimati prednjom i glavnom kamerom, režimom snimanja i kloniranja sa dugom ekspozicijom.

Zanimljiva je opcija u MIUI 12 da odlučite da li želite da delite metapodatke o fotografiji i geolokaciju ili ne.

Kamera ima standardni interfejs, korisniku se nude 3 glavna načina snimanja – 0.5x, standardni i 2x.

Kamera zaista dobro snima za svoj cenovni segment (i ne samo svoj!). Fotografije snimljene danju su besprekorne.

Opcija ultra wide je korisna ali samo tokom dnevnog svetla.

Treba naglasiti da je ova fotografija (sa ciljem da se pokaže kako funkcioniše opcija HDR), budući da je snimana direktno na sunčevoj svetlosti.

U mraku treba koristiti „Night Mode 2.0“. Njegove glavne odlike su to da je brz (samo treba da držite pametni telefon nekoliko sekundi) te da uklanja šum. Ono što je dobro kod glavnog modula jeste činjenica da ne morate da koristite ultra-wide opciju u toku noći. Ova sočiva se ne aktiviraju u tom režimu. Generalno, pri slabom osvetljenju, pametni telefon daje dobar rezultat.

Ovo su snimci snimljeni noću a rezultat je vrlo dobar. Na primer, fotografija sa znakom „cigle“ u prvom planu je snimljena u gotovo potpunom mraku (svetlost baterijske lampe nije dosegla), a u pozadini nije moguće videti broj. Naravno da treba fotografišete statične predmete, jer svaki pokret donosi zamućenje. AI je sjajan u uklanjanju šuma i bojenju znakova na zgradi. Sve se to dešava u naknadnoj obradi, jer u početku prilikom snimanja to izgleda kao beličaste mrlje.

Nekoliko primera selfi fotografija sa portretnim zamućenjem. Kamera se nije dobro snašla sa pozadinom. Ekspozicija je prekomerna.

Inače, kamera je prilično pametna. Imajte na umu da je na prvoj slici pametni telefon zamaglio sve, ali čim je devojčica koja je stajala pogledala u kameru, ona je automatski dodata u kadar. S jedne strane, to je zaista zanimljivo a sa druge - zašto je neko drugi potreban u kadru?

Utisci i konkurenti

Xiaomi Redmi Note 10 Pro, kao i uvek, na visini zadatka. U pitanju je zanimljivi pametni telefon ali ne bez mana i po zanimljivoj ceni. Ovo je definitivno korak napred u odnosu na prethodni model. Verovatno bi za potpuno zadovoljstvo bio potreban snažniji čipset.

Pre potpunog upoznavanja sa ovim modelom neko će pomisliti da je Poco X3 NFC bolji izbor po nižoj ceni, ali je on inferioran u pogledu kamere, i ekran nije AMOLED već LCD.

Direktni konkurent je Samsung Galaxy A52, koji je takođe nešto povoljniji. Samsung ima ispravan čipset, Snapdragon 720G (nešto slabiji), i odlikuje ga IP67 zaštita. Međutim, kamere su i zvanično lošije - 64 MP, ali sa optičkom stabilizacijom (što je retkost). Istina, kućište je plastično a odabir pametnog telefona i dalje predstavlja neprekidnu neizvesnost.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024