Test mobilni telefon Samsung Galaxy A52
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A52. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A52 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy A52 (SM-A525F / DS)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (15W)
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 159.9 x 75.1 x 8.4 mm, 189 grama
Materijali kućišta Plastika ( takloplastika)
Ekran 6.5 inča, 1080x2400 piksela (20:9), 90 Hz, SuperAMOLED, 405 ppi, automatska kontrola osvetljenja (up to 800 nita), AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5
Operativni sistem Google Android 11.0, OneUI 3.1
Platforma Snapdragon 720G (8 nm tehnologija), dva Cortex A-76 jezgra radnog takta do 2.3 GHz, 6 Cortex-A55 jezgara radnog takta do 1.8 GHz, Adreno 618
Memorija 4 GB RAM, 128 GB ROM (slobodno 118 GB), microSD memorijske kartice kapaciteta 1 TB, 6/128 GB opcija, za 5G verziju 6/256, 8/256 GB opcije
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1900/2100 4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B12 / B13 / B17 / B20 / B26 / B28 / B66; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41 Dual SIM, nanoSIM (nije kombinovani slot)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor, skener otiska prsta ugrađen u ekran, otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 64 MP (f / 1.8) + 5 MP (f / 2.4, senzor dubine polja) + 12 MP (f / 2.2, širroki ugao) + 5 MP (f / 2.4 - makro bez autofokusa), LED blic, 4K video snimanje, elektronska video stabilizacija, pri Full HD
Prednja kamera 32 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Ion 4500 mAh, vreme razgovora - do 35 sati, video reprodukcija do 23 sata, LTE trajanje baterije do 20 sati
Stepen zaštite IP67
Boje Plava, crna, ljubičasta, bela
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay 
SAR SAR: od 0.45 W / kg do 1.3 W / kg

Pozicioniranje

Zašto su modeli A5x referentna vrednost za tržište? Pitanje ima smisla, budući da je 2019. godine Galaxy A50 postao najprodavaniji pametni telefon na nekim tržištima, a 2020. godine Galaxy A51 je ponovio ovo dostignuće. Odgovor treba tražiti u činjenici da su oba modela bila izuzetno zanimljiva u pogledu odnosa cena / kvalitet a njihova masovnost dovela je do činjenice da su tokom godine razni maloprodajni objekti pokrenuli različite marketinške kampanje te da se cena smanjila, što je dodatno poguralo prodaju. U toku 2020. godine Galaxy A51 je zabeležio fantastičnu prodaju a ovaj uređaj se čak i sada dobro prodaje, jer nudi odličan odnos cene i kvaliteta.

Modele Galaxy A52 željno očekuju i kompanija i kupci, budući da ima sve preduslove da postane ključni model na tržištu. Samsung je dizajnirao dve verzije modela A-serije ove godine (ne sve, ali glavne), možete kupiti 5G pametne telefone, kao i 4G verzije, koje se smatraju osnovnim. Modeli koji obuhvataju 4G opcije isporučuju se na tržišta bez 5G mreža.

Pored činjenice da je 5G verzija pametnog telefona skuplja, ona nudi više memorije, ima brži procesor, odlikuje je veća masa a ekran je dobio i 120 Hz frekvenciju, dok modeli 4G imaju samo 90 Hz. Definitivno je nemoguće nazvati ovo fundamentalnom razlikom, imajući u vidu razliku u troškovima, mada svako od nas ima svoje mišljenje.

Samsung je pokušao da održi povoljan odnos cene i kvaliteta kako bi kupcima pružio najbolji uređaj u srednjem segmentu. S obzirom na to kako se tržište menjalo u toku prošle godine, zadatak nije lak. Troškovi komponenata su se promenili, cene memorije, procesora, baterija su porasle, a o logistici i svemu ostalom ne treba govoriti. Ipak, uprkos ovim faktorima, model Galaxy A52 ostaje atraktivan u svom segmentu koji je sigurno zabeležio rast. Galaxy A51 je predstavljen prošle godine i to u dve verzije, 4/64 GB i 6/128 GB verzija. Samsung nije mogao da izdrži isti cenovni segment pa je model A52 prvi put više pozicioniran. To može sve da promeni jer je cena, uzimajući u obzir popuste i razne marketinške kampanje, i dalje mnogo viša nego kod prethodnih modela ovog segmenta. Sam model je zanimljiv i dobar, ali pitanje cene može mnoge odgovoriti od kupovine.

Objektivna stvarnost je da će cene pametnih telefona rasti i od toga se ne može pobeći. Ponuda Galaxy A51 bila je predobra da bi mogla da traje zauvek. Glavni konkurent novom modelu biće Galaxy A51, a njega i dalje ima u dovoljnim količinama u prodaji. Drugo pitanje je da li će Galaxy A52 zabeležiti rast prodaje u drugoj polovini godine - početkom 2022. godine, kada bude došlo do promene cene. Računa se i na one koji će zameniti svoje stare uređaje. Na primer, Galaxy A50, za takve korisnike zamena ovog modela modelom Galaxy A52 je opravdana i daje velike prednosti. Uređaj je takođe jasno stvoren kao direktan konkurent iPhone 11/12, jer nadmašuje ove modele u svim aspektima sa retkim izuzecima, po znatno nižoj ceni.

Kome je namenjen ovaj model? Za one koji traže adekvatan odnos cene i kvaliteta i kupuju pametni telefon nekoliko godina unapred. Publika Galaxy A52 je takva da su to i obični korisnici i oni koji pokušavaju da iz svojih uređaja istisnu maksimum mogućeg. Pogledajmo izbliza model kako bismo procenili perspektivu.

Model Galaxy A32 ima sjajno kućište, što ga u velikoj meri razlikuje od vodećih modela, koji imaju mat kućišta. Galaxy A52 takođe ima mat površinu, što je dobra stvar, ne ostaju nikakvi tragove na površini kućišta.

U početku će na tržištu biti u ponudi četiri boje - to su bela, crna, ljubičasta i plava (na testiranju je korišćen model ove boje). Svi oni imaju Awesome prefiks koji se podudara sa bojama Galaxy A32, ali se doživljavaju na potpuno drugačiji način. Vesele boje koje su pogodne za različite kupce.

Materijal korišćen pri izradi modela A52 je Glastic, kombinacija reči staklo i plastika. U pitanju je polikarbonat ojačan ugljeničkim vlaknima, prilično otporan na mehanička naprezanja.

Dimenzije uređaja su 159.9 x 75.1 x 8.4 mm, a njegova ukupna masa iznosi 189 grama. Telefon dobro leži u ruci, nema problema sa ergonomijom. Ekran je ravan, što je tipično za ovaj segment. Naravno, upoređujući ergonomiju sa vodećim Samsung modelima, primećujete da kućište nije zaobljeno, malo se urezuje u šaku, ali nema poređenja sa iPhone 12, koji je veoma nezgodan za korišćenje u ovom aspektu. Ovde su razlike vidljive upravo u poređenju sa skupljim modelima kompanije Samsung.

Senzor otiska prsta ugrađen je u ekran i reaguje na pritiskanje čak i kada je taster ekrana isključen, u pitanju je određeno područje sa donje strane. U poređenju sa prethodnim modelom Galaxy A51, brzina i tačnost senzora su se povećali, radi brzo i veoma je tačan. U poređenju sa Galaxy A32 pobeđuje, budući da je kod njega brzina senzora viša.

Postoji i opcija otključavanja prepoznavanjem lica i to odlično funkcioniše. Ovde je važno napomenuti da se i jedno i drugo, ubrzano i konvencionalno prepoznavanje koriste. Ovo drugo se ne može prevariti fotografijom ili video zapisom. Za Samsung Pay samo se otisak prsta koristi kao autorizacija, tako da ni nema nikakvih problema.

Na desnoj strani se nalazi dvosmerni taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje / isključivanje. Na vrhu se vidi slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da ne postoje nikakva ograničenja.

Na dnu se nalazi izlaz za zvučnik, desno se nalazi glavni mikrofon (drugi je sa gornje strane), kao i 3.5 mm priključak. Zvučnik na donjem kraju se dobro čuje u različitim uslovima. Prisustvo dva mikrofona i sistema za uklanjanje buke na ulici, kao i na drugim glasnim mestima je jednostavno nezamenljivo, uređaj ovde dobro radi svoj posao.

Nekoliko godina nije bilo zaštite od vode u A-seriji, sada je ova opcija ponovo vraćena na ove uređaje (dostupna i u A52 i u A72). Možemo samo da pozdravljamo ovu odluku jer razlikuje ovaj uređaj od svih konkurenata u ovom segmentu cena, oni jednostavno nemaju takvu mogućnost i to postaje konkurentna prednost.

Kvalitet izrade je odličan, ovom modelu se nema šta zameriti. U pitanju je visokokvalitetni uređaj koji nudi izvrsno kućište za model srednje klase. Sigurno je da će mnoge kompanije početi da nude svoje pametne telefone u mat boji te da će to postati trend.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće – 6.5 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), 90 Hz, SuperAMOLED, 405 ppi, automatska kontrola osvetljenosti (do 800 nita), AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5. Kamera je ugrađena u ekran. Kod modela A32 ovde se nalazi izrez na ekranu.

Uređaj odlikuje AlwaysOn Display koji vam omogućava da vidite sat ili screensaver na ekranu, ikone obaveštenja te da se brzo prebacite na aplikacije.

Ekran je dobio podršku za 90 Hz, što je dobar dodatak u pogledu interfejsa. Brzina interfejsa je odlična, razlika između 60 i 90 Hz deluje beznačajno, ali uz dobar procesor i pravilno izgrađen interfejs to je uočljivo. Nema razloga da ne koristite 90 Hz.

Podešavanja ekrana su tipična, možete promeniti podešavanja boja.

Podaci na ekranu ostaju čitljivi na suncu, osvetljenost je dovoljna za bilo koji zadatak. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, fotografija ili čitanje tekstova. Ovo je svestran pametni telefon, a činjenica da ima tako dobar ekran čini ga stabilnim i van sve konkurencije.

Baterija

Ovaj pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta 4500 mAh, podržava brzo punjenje i isporučuje se sa 15W punjačem. Nema opcije za bežično punjenje, ali to je u redu za ovaj segment.

Loša strana je što se najbolji rezultat pokazuje punjenjem punjačem snage 25W, ali njega ćete morati da kupite odvojeno. Pomoću njega možete napuniti uređaj za 75 minuta do 100%, ali za kompletno punjenje punjačem iz prodajnog pakovanja potrebno je oko 125 minuta.

Zvanično deklarisani parametri baterije su isti kao i oni koji smo dobili na testovima. U svakodnevnom radu baterija uređaja traje oko dva dana sa automatskim podešavanjem osvetljenosti pozadinskog osvetljenja (algoritam se prilagođava vama i uopšte nije agresivan, osvetljenost je uvek ugodna). U isto vreme, ekran traje oko 7-8 sati. U našem slučaju, uz gomilu video konferencijskih poziva, obično dobijemo 6-7 sati rada ili tako nekako. Za one koji žele da dobiju malo više, 10-12 sati rada je lako postići. Što izgleda vrlo, vrlo dobro za ovaj segment. Iako ovde sve direktno zavisi od toga šta i kako koristite pametni telefon.

Memorija, čipset, performanse

Galaxy A72 koristi Snapdragon 720G čipset (8 nm tehnologija),koji se sastoji od dva Cortex A-76 jezgra radnog takta do 2,3 GHz i 6 Cortex-A55 jezgara radnog takta do 1,8 GHz, a tu je i Adreno 618 grafika. Čipset je produktivan i istovremeno prilično ekonomičan, što rezultira dobrim vremenom rada.

Nema nikakvih posebnih dostignuća u sintetičkim testovima, pogledajte rezultate.

Ali testovi ne pokazuju kako ovaj uređaj radi u svakodnevnom životu, interfejs bukvalno leti, nema nikakvih problema niti kočenja. Povećanje performansi u odnosu na prethodni A51 je gotovo dvostruko.

Na tržištu postoje dve varijante Galaxy A52 – osnovna sa 4/128 GB memorije i 8/256 GB za one koji žele model sa više prostora za skladištenje. Podržane su memorijske kartice kapaciteta do 1 TB.

Opcije povezivanja

Galaxy A72 poseduje dvopojasni Wi-Fi, što je već veliki plus, podržava VHT80, koji pruža dobre brzine prenosa podataka. Verzija Bluetooth-a je 5.0, NFC (Samsung Pay / Google Pay) je prisutan, sve funkcioniše sasvim u redu.

Sa stanovišta navigacije, takođe je sve vrlo dobro (GPS / A-GPS / GLONASS / Beidou), prvo pokretanje na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema prigovora.

Kamera

Interfejs kamere poznat iz drugih Samsung modela, ovde nema ništa posebno. Postoje režim Pro, AR Emoji i drugi efekti.

Pojavio se novi režim za prednju i zadnju kameru, u pitanju su efekti preuzeti iz Snapchata, na kojima rade obe kompanije. Režim se zove „Zabava“, i u njemu možete da izaberete efekte i odmah napravite fotografiju. Neki filteri će se pojavljivati nedeljno, neki će postati trajni. Činjenica da će ovde biti stalnih ažuriranja je ohrabrujuća, ovo će vam omogućiti da filtere koristite više ili ređe, funkcija je pogodna za mlade ljude koji vole takve stvari.

Evo kako kamera snima u makro režimu.

Nema optičkog zuma u okviru ovog uređaja, korisnit se kropovanje sa glavne kamere (x2).

Prednja kamera je rezolucije 32 MP (f / 2,2), prisutan je efekat zamućenja pozadine, razni dodatni efekti, ali nema autofokusa. Pogledajte primer fotografija, ovde je sve poznato i na nivou ostalih modela.

Glavni modul kamere sastoji se od četiri sočiva.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa, oni su neuporedivi sa vodećim modelima, ali u cenovnom segmentu ovog modela rezultati uopšte nisu loši, ovo je tipičan kvalitet za modele ovog nivoa.

Softverske karakteristike

Model je od starta baziran na Androidu 11 i OneUI 3, odnosno ovo je najnovija verzija interfejsa, koja se u doslovnom smislu može nazvati jednom od najboljih kako u pogledu fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti, tako i u drugim aspektima.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Poseduje ugrađeni radio sa mogućnošću snimanja programa. Slušalice funkcionišu kao antena.

Standardne aplikacije uključuju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su potrebne za udoban rad bez dodatnog instaliranja.

Takođe ima Bixby skripte, što je stvarno dobro za one koji ih koriste. Ali da biste razmotrili sve mogućnosti, pročitajte pregled OneUI 3.1.

Utisci

Kvalitet veze je odličan, nema problema, prenos glasa je takođe odličan. Upravo su se ovim parametrima modeli A5X serije uvek povoljno razlikovali od slabijih modela, kao i kvalitetom primene modema. Sledeći nivo kvaliteta su vodeći modeli, ali njihova cena je primetno viša.

Izbor u okviru A-serije je sasvim očigledan, model Galaxy A32 nije mnogo zanimljiv, iako nije jeftin. Po istoj ceni, bolje je obratiti pažnju na prošlogodišnji Galaxy A51, jer ovaj uređaj ima odličan odnos cene i kvaliteta.

Za one koji žele više RAM-a, optički zum, možete pogledati Galaxy A72, ovaj uređaj doživljavamo kao model koji poseduje dodatne karakteristike u odnosu na Galaxy A52.

Ako uzmete u obzir celokupno tržište i sve proizvođače, onda možete pogledati Apple i iPhone 11/12, s tim što je iPhone 11 danas najprodavaniji Appleov pametni telefon. Napravićemo poređenje ovih uređaja, ali unapred ćemo reći da Samsung pobeđuje u većini objektivnih parametara.

Ali ako pogledate tržište Android pametnih telefona, postoji ogroman izbor različitih modela. Prvo što nam pada na pamet je Xiaomi Redmi Note 9 Pro, izgrađen na potpuno istom procesoru i sličnih karakteristika (nema zaštitu od vode). Cena ovog modela u verziji 6/128 GB je nešto niža od cene Samsung modela. Loša strana je što poseduje IPS ekran, bočni senzor otiska prsta, kraće trajanje baterije, uprkos kapacitetu baterije od 5000 mAh.

Od „kineskih“ modela, može se u obzir uzeti i Realme 6 Pro, koji se plus ili minus uklapa u slične karakteristike, a pojavio se letos. Cena je slična Xiaomi Redmi Note 9 Pro modelu.

Na tržištu postoji izbor, a Galaxy A52 ulazi u segment ispunjen konkurentima. Snaga brenda Samsung, razne marketinške kampanje - sve ovo će uticati na prodaju Galaxy A52. Ali glavno pitanje je u kojoj meri će se ovaj model shvatiti kao opravdan u pogledu cene. Po našem mišljenju, mnogi će odabrati Galaxy A51, uprkos činjenici da je Galaxy A52 bolji i moderniji u većini parametara. Još jedan razlog za Galaxy A52 protiv kineskih konkurenata je taj što model i dalje ima odličan interfejs, promišljen do najsitnijih detalja, dok druge kompanije imaju najčešće nagomilane aplikacije čija funkcionalnost se u određenoj eri preklapa. Možete ga koristiti, ali nećete dobiti nikakvo zadovoljstvo.

Na jedan ili drugi način, Galaxy A52 se pokazao zanimljivim, samo je jedno pitanje - da li će moći da uđe u prva tri najprodavanija pametna telefona? Postoji sumnja da zaštita od vode koja se pojavila u okviru ovog modela možda nije dovoljna za ovo. Ipak, cena je visoka, što znači da bi prodaja trebala biti niža. Ali sigurni smo da će i dalje biti veoma dobro prodavan model, za to postoje svi preduslovi, samo je pitanje koje mesto će zauzeti u ukupnoj prodaji. Šta mislite o ovom uređaju?

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024