Galaxy A72 2021
2021. godina
6.7" OLED 90Hz, 84.4% body
26% 720G, Android 11
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
25W, 5000 mAh Neizmenjiva
4 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A72
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A72. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A72 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy A72 (SM-A725F / DS)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (25W)
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 165 x 77.4 x 8.4 mm, 203 grama
Materijali kućišta Staklo plastika
Ekran 6.7 inča, 1080x2400 piksela (20:9), 90 Hz, SuperAMOLED, 393 ppi, automatska kontrola osvetljenja (do 800 nita), AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5
Operativni sistem Google Android 11.0, OneUI 3.1
Platforma Snapdragon 720G (8nm technologija), dva Cortex A-76 jezgra maksimalno 2.3 GHz, 6 Cortex-A55 jezgra maksimalno do 1.8 GHz, Adreno 618
Memorija 6 GB RAM-a, 128 GB ROM-a (118 GB slobodno), microSD memorijske kartice kapaciteta do 1 TB 8/256 GB opcija
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1900/2100 4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B12 / B13 / B17 / B20 / B26 / B28 / B66; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41 Dual SIM, nanoSIM (nije kombinovani slot)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG akcelerometar,, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor, senzor otiska prsta ugrađen u ekran, otključavanje putem prepoznavanja lica
Glavna kamera 64 MP (f / 1.8) + 8 MP (f / 2.4, optički zum x3) + 12 MP (f / 2.2, široki ugao) + 5 MP (f / 2.4 - makro bez autofokusa), LED blic, 4K video snimanje, elektronska video stabilizacija na FullHD
Prednja kamera 32 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Ion 5000 mAh, vreme razgovora - do 37 sati, video reprodukcija do 25 sati, LTE trajanje baterije do 22 sata
Stepen zaštite IP67
Boje Plava, crna, ljubičasta, bela
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
SAR SAR: 0.41 W / kg do 1.33 W / kg

Pozicioniranje

Prethodni modeli niže kategorije A50 / A51 su bili prvi u prodaji ne samo u svom segmentu dve godine zaredom, već i među svim pametnim telefonima bez izuzetka. Nemoguće je reći isto za Galaxy A70 / A71, jer ovi uređaji su uvek doživljavani kao napredna verzija slabijeg modela, ponuda za one koji tačno razumeju šta im treba od pametnog telefona koji zahtevaju više performansi, više memorije. Sa svih stanovišta možemo pretpostaviti da je reč o proširenju asortimana, posebno to što se dijagonala ekrana praktično poklapa sa A52, ostale razlike nisu toliko upadljive.

Ko će kupiti Galaxy A72? Oni koji sigurno razumeju da biraju pametni telefon za nekoliko godina i žele da dobiju prostor za dalji rast (model Galaxy A52 u osnovnoj verziji ima 4 GB RAM-a, što će postati usko grlo za one koji igraju igre ili pokreću zahtevne aplikacije).

Prodaja Galaxy A72 mogla bi biti bolja od prodaje slabijeg člana u okviru linije Galaxy A32, uprkos tome što je cena skoro 2 puta veća. Objašnjenje treba tražiti u činjenici da je ovo vrlo uravnotežen uređaj u poređenju sa Apple-ovim predlogom - iPhone11/12. Samsung očigledno cilja na svog direktnog konkurenta koji prodaje uređaje veoma visoke cene, a svoja rešenja nudi po znatno nižim troškovima i bez žrtvovanja kvaliteta ili dostupnih karakteristika. Pozicioniranje sigurno obuhvata visoke cene iPhone-a uz manji skup funkcija.

Kada je reč o konkurenciji na tržištu Android pametnih telefona, Galaxy A72 na prvi pogled izgleda kao robusni model, ali zapravo je percepcija Samsung-ov modela veća od modela kompanija Xiaomi, Huawei, Honor, pa je stoga izbor ovih poslednjih gotovo uvek neka vrsta kompromisa, pokušaj kupovine nečeg profitabilnog i jeftinog. Nema ništa pogrešnog u ovome, to je razumno ponašanje kupca, ali nema nikakvih iznenađenja po tom pitanju jer kod jeftinijih uređaja uvek je žrtvovano nešto od karakteristika.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Galaxy A72 ima matirano kućište, otisci prstiju ne ostaju.

U početku će na tržištu biti u ponudi četiri boje - to su bela, crna, ljubičasta i plava (na testiranju je korišćen model ove boje). Svi oni imaju Awesome prefiks koji se podudara sa bojama Galaxy A52, ali se doživljavaju na potpuno drugačiji način. Vesele boje koje su pogodne za različite kupce.

Materijal korišćen pri izradi modela A72 je Glastic, kombinacija reči staklo i plastika. U pitanju je polikarbonat ojačan ugljeničkim vlaknima, prilično otporan na mehanička naprezanja.

Dimenzije uređaja su 165 x 77.4 x 8.4 mm, a njegova ukupna masa iznosi 203 grama. Za razliku od Galaxy A52, kućište je malo šire, što stvara određene neprijatnosti. Razlika je samo 2 mm, ali se ispostavlja da to i nije tako malo. Ako planirate da koristite futrolu, uređaj će postati još širi. Model je očigledno namenjen muškarcima. U poređenju sa Galaxy Note20 Ultra, može se reći da je ovaj drugi mnogo udobniji zbog zakrivljenosti kućišta, ali je njegova ergonomija lošija.

Senzor otiska prsta ugrađen je u ekran i reaguje na pritiskanje čak i kada je taster ekrana isključen, u pitanju je određeno područje sa donje strane. U poređenju sa prethodnim modelom Galaxy A51, brzina i tačnost senzora su se povećali, radi brzo i veoma je tačan. U poređenju sa Galaxy A32 pobeđuje, budući da je kod njega brzina senzora viša.

Postoji i opcija otključavanja prepoznavanjem lica i to odlično funkcioniše. Ovde je važno napomenuti da se i jedno i drugo, ubrzano i konvencionalno prepoznavanje koriste. Ovo drugo se ne može prevariti fotografijom ili video zapisom. Za Samsung Pay samo se otisak prsta koristi kao autorizacija, tako da ni nema nikakvih problema.

Na desnoj strani se nalazi dvosmerni taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje / isključivanje. Na vrhu se vidi slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da ne postoje nikakva ograničenja.

Na dnu se nalazi izlaz za zvučnik, desno se nalazi glavni mikrofon (drugi je sa gornje strane), kao i 3.5 mm priključak. Zvučnik na donjem kraju se dobro čuje u različitim uslovima. Prisustvo dva mikrofona i sistema za uklanjanje buke na ulici, kao i na drugim glasnim mestima je jednostavno nezamenljivo, uređaj ovde dobro radi svoj posao.

Nekoliko godina nije bilo zaštite od vode u A-seriji, sada je ova opcija ponovo vraćena na ove uređaje (dostupna i u A52 i u A72). Možemo samo da pozdravljamo ovu odluku jer razlikuje ovaj uređaj od svih konkurenata u ovom segmentu cena, oni jednostavno nemaju takvu mogućnost i to postaje konkurentna prednost.

Kvalitet izrade je odličan, ovom modelu se nema šta zameriti. U pitanju je visokokvalitetni uređaj koji nudi izvrsno kućište za model srednje klase. Sigurno je da će mnoge kompanije početi da nude svoje pametne telefone u mat boji te da će to postati trend.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće – 6.7 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), 90 Hz, SuperAMOLED, 393 ppi, automatska kontrola osvetljenosti (do 800 nita), AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5. Kamera je ugrađena u ekran.

Uređaj odlikuje AlwaysOn Display koji vam omogućava da vidite sat ili screensaver na ekranu, ikone obaveštenja te da se brzo prebacite na aplikacije.

Ekran je dobio podršku za 90 Hz, što je dobar dodatak u pogledu interfejsa. Brzina interfejsa je odlična, razlika između 60 i 90 Hz deluje beznačajno, ali uz dobar procesor i pravilno izgrađen interfejs to je uočljivo. Nema razloga da ne koristite 90 Hz.

Podešavanja ekrana su tipična, možete promeniti podešavanja boja.

Podaci na ekranu ostaju čitljiv na suncu, osvetljenost je dovoljna za bilo koji zadatak. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, fotografija ili čitanje tekstova. Ovo je svestran pametni telefon, a činjenica da ima tako dobar ekran čini ga stabilnim i van sve konkurencije.

Baterija

Ovaj pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta 5000 mAh, podržava brzo punjenje i isporučuje se sa 25W punjačem dok Galaxy A52 ima samo 15W punjač. Nema opcije za bežično punjenje, ali to je u redu za ovaj segment. Puno vreme punjenja baterije je 90 minuta dok ćete za pola sata dobiti 48 odsto napunjenosti baterije. Za sat vremena baterija će biti napunjena do 80 odsto.

Zvanično deklarisani parametri baterije su isti kao i oni koji smo dobili na testovima. U svakodnevnom radu baterija uređaja traje oko dva dana sa automatskim podešavanjem osvetljenosti pozadinskog osvetljenja (algoritam se prilagođava vama i uopšte nije agresivan, osvetljenost je uvek ugodna). U isto vreme, ekran traje oko 8-9 sati. U našem slučaju, uz gomilu video konferencijskih poziva, obično dobijemo 7-7,5 sati rada ili tako nekako. Za one koji žele da dobiju malo više, 10-12 sati rada je lako postići. Što izgleda vrlo, vrlo dobro za ovaj segment. Iako ovde sve direktno zavisi od toga šta i kako koristite pametni telefon.

Memorija, čipset, performanse

Galaxy A72 koristi Snapdragon 720G čipset (8 nm tehnologija),koji se sastoji od dva Cortex A-76 jezgra radnog takta do 2,3 GHz i 6 Cortex-A55 jezgara radnog takta do 1,8 GHz, a tu je i Adreno 618 grafika. Čipset je produktivan i istovremeno prilično ekonomičan, što rezultira dobrim vremenom rada.

Nema nikakvih posebnih rezultata u sintetičkim testovima, pogledajte rezultate.

Ali testovi ne pokazuju kako ovaj uređaj radi u svakodnevnom životu, interfejs bukvalno leti, nema nikakvih problema niti kočenja.

Na tržištu postoje dve varijante Galaxy A72 – osnovna sa 6/128 GB memorije i 8/256 GB za one koji žele model sa više prostora za skladištenje. Podržane su memorijske kartice kapaciteta do 1 TB.

Opcije povezivanja

U Galaxy A72, dostupan je dvopojasni Wi-Fi, što je već veliki plus, podržava VHT80, koji pruža dobre brzine prenosa podataka. Verzija Bluetooth-a je 5.0, NFC (Samsung Pay / Google Pay) je prisutan, sve funkcioniše sasvim u redu.

Sa stanovišta navigacije, takođe je sve vrlo dobro (GPS / A-GPS / GLONASS / Beidou), prvo pokretanje na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema prigovora.

Kamera

Interfejs kamere poznat iz drugih Samsung modela, ovde nema ništa posebno. Postoje režim Pro, AR Emoji i drugi efekti.

Pojavio se novi režim za prednju i zadnju kameru, u pitanju su efekti preuzeti iz Snapchata, na kojima rade obe kompanije. Režim se zove „Zabava“, i u njemu možete da izaberete efekte i odmah napravite fotografiju. Neki filteri će se pojavljivati nedeljno, neki će postati trajni. Činjenica da će ovde biti stalnih ažuriranja je ohrabrujuća, ovo će vam omogućiti da filtere koristite više ili ređe, funkcija je pogodna za mlade ljude koji vole takve stvari.

Prednja kamera je rezolucije 32 MP (f / 2,2), prisutan je efekat zamućenja pozadine, razni dodatni efekti, ali nema autofokusa. Pogledajte primer fotografija, ovde je sve poznato i na nivou ostalih modela.

Glavni modul kamere sastoji se od četiri sočiva. Na primer, postoji zasebni modul za makro fotografiju.

Za razliku od modela Galaxy A52, ovde postoji x3 optički zum, pogledajte kako radi.

Pogledajmo primere fotografija, oni su neuporedivi sa vodećim modelima, ali u cenovnom segmentu ovog modela rezultati uopšte nisu loši, ovo je tipičan kvalitet za modele ovog nivoa.

Softverske karakteristike

Model je od starta baziran na Androidu 11 i OneUI 3, odnosno ovo je najnovija verzija interfejsa, koja se u doslovnom smislu može nazvati jednom od najboljih kako u pogledu fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti, tako i u drugim aspektima.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Poseduje ugrađeni radio sa mogućnošću snimanja programa. Slušalice funkcionišu kao antena.

Standardne aplikacije uključuju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su potrebne za udoban rad bez dodatnog instaliranja.

Takođe ima Bixby skripte, što je stvarno dobro za one koji ih koriste. Ali da biste razmotrili sve mogućnosti, pročitajte pregled OneUI 3.1.

Utisci

Uređaj je dosta sličan modelu Galaxy A52, većina parametara se poklapa. Dakle, kvalitet veze je odličan, nema problema, prenos glasa je takođe odličan. Upravo su se u tim parametrima A7x / A5x uvek lepo razlikovali od slabijih modela, kao i u kvalitetu primene modema. Sledeći nivo kvaliteta su vodeći modeli, ali njihova cena je mnogo viša.

Možemo sa sigurnošću reći da Galaxy A72 zauzima srednju poziciju između A-serije i vodećih modela kompanije, na primer, Galaxy S20 FE.

Bazirano na ceni modela A72 sigurni smo da će veći deo prodaje ovog modela ići na verziju sa manje memorije. Raspon cena modela S20 FE je takav da se verzija sa 256 GB skladištene memorije može kupiti gotovo istu količinu novca koliko treba izdvojiti za Galaxy A72 sa 8GB/256GB, ali istovremeno, iznenađujuće, dizajn A-serije izgleda zanimljiviji kada je reč o kamerama na zadnjem panelu.

Za obične kupce koji ne igraju igre, ne montiraju video na svojim uređajima, Galaxy A52 je sasvim pogodan, njegove mogućnosti su dovoljne za ove korisnike. Oni koji žele da dobiju optički zum, više memorije, trebalo bi da bolje pogledaju A72, tu je i brzo punjenje od 25 W, što je primetno bolje od punjača koji postoji u okviru A52.

Po našem mišljenju, Galaxy A72 se može posmatrati kao konkurent iPhone 11/12 modelima. Među Android pametnim telefonima situacija je takva da postoji mnogo sličnih modela kompanije Xiaomi i drugih proizvođača, ali u većini slučajeva se koriste IPS ekrani, a softver ostavlja mnogo toga nedostižnog u pogledu percepcije, brzine rada i integriteta pristupa. Ogroman posao koji je Samsung uradio sa OneUI 3.0 je jasno vidljiv, uređaji se odlikuju kvalitetom i ergonomijom softvera. Ljudi koji ne vole Samsung uređaje govore da softver usporava što nije istina. Jedinstvena prednost i A72 i A52 je zaštita od vode, u ovom cenovnom segmentu nijedan uređaj nema ovu opciju. To je već dovoljan razlog da ih ozbiljno razmatramo. Ali u svakom slučaju nam se sviđa trenutno stanje na tržištu, kada je konkurencija velika, a kupac ima priliku da između desetina modela izabere šta mu odgovara.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024