C25 2021
2021. godina
6.5" LCD, 81.7% body
18% G70, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 6000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
 
 
Test mobilni telefon Realme C25
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme C25. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme C25 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač snage 18W
  • Type-C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Zaštitini film (već zalepljen)
  • Uputstvo za upotrebu, garancija

Specifikacije

Dimenzije i masa 164.5 x 75.9 x 9.6 mm, 209 grama
Materijali kućišta Plastika (okvir i zadnji panel)
Ekran 6.5 inča, 1600х720 piksela (HD +), IPS, odnos stranica 20: 9, gustina ekrana 270 ppi
Operativni sistem Google Android 11, vlasnički interfejs realme UI 2.0
Platforma MediaTek Helio G70, 2 ARM Cortex-A75 jezgra radnog takta do 2.0 GHz, 6 ARM Cortex-A55 jezgra radnog takta do 1.7 GHz, 12 nm tehnologija obrade, Mali-G52 grafika
Memorija 4GB LPDDR4X, 64GB eMMC 5.1 interna memorija, microSD podrška za kartice kapaciteta do 256GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac 2.4 GHz, Bluetooth 5, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: opsezi 1, 5, 8
4G: opsezi 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41
Dve Nano SIM kartice + memorijska kartica + (zaseban slot)
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Skener otiska prsta (pozadi), akcelerometar, senzor osvetljenosti, blizine, kompas, USB Type-C, 3.5 mm priključak
Glavna kamera 48 MP, sočiva širokog ugla, f / 1.8 otvor blende, PDAF
2 MP, makromodul, f / 2.4 otvor blende
2 MP, senzor dubine, f / 2.4 otvor blende
Video snimanje 720P @ 30/60 fps, 1080P @ 30/60 fps
Prednja kamera 8 MP, sočivo širokog ugla, f / 2.0 otvor blende, 26mm ekvivalentna žižna daljina, 720P @ 30 fps video snimanje, 1080P @ 30 fps, režim ulepšavanja
Baterija Li-ion 6000mAh, podržava reverzibilno punjenje, 18W brzo punjenje
Boje Plava, crna

Pozicioniranje

Naglasak na 5G pametnim telefonima nije sprečio Realme da ažurira liniju pristupačnih uređaja, u okviru koje je kompanija uspela da postigne određene rezultate popularnim modelom C3. Ali sa imenovanjem modela nije sve sasvim logično, jer nakon C20 i C21 modela očigledan je prelaz na C25.

Ovaj put postoji objašnjenje za ovo kada su u pitanju karakteristike pametnog telefona koje će očigledno oduševiti one kojima je sa jedne strane potreban jednostavan i odgovarajući uređaj, a sa druge strane, one koji ne žele da ostanu na prošlogodišnjem modelu. Ovaj model je odmah zamenio čitav niz ranijih modela svojim unapređenim hardverom i savremenim softverom.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Prilikom testiranja korišćen je uređaj svetlo plave boje, dok je model crne boje svestraniji. Zadnji panel modela Realme C25 vizuelno je podeljen na dva nejednaka dela: mala površina sa logotipom proizvođača nalazi se sa leve strane i doseže polovinu bloka kamere po širini, njegova površina prekrivena je šablonom koncentričnih krugova. Preostali veliki panel isprekidan je paralelnim pravim linijama i ima izraženiji taktilni izraz za sigurno hvatanje. Pametni telefon nije tanak, debljina je blizu jednog centimetra, dok su bočne strane zadnjeg panala zaobljene.

Trend je takav da modul kamere postaje sve tanji pa se kod ovog modela uzdiže doslovno milimetar iznad zadnjeg panela i ne ometa unos teksta kada je telefon na stolu. Kada pritisnete taster, postoji vrlo blagi zazor u gornjem levom uglu ekrana, što ne ometa interakciju.

Većina upravljačkih elemenata nalazi se na desnoj bočnoj strani, tu su taster za uključivanje i dvosmerni taster za kontrolu jačine zvuka, dok se sa leve strane nalazi samo slot za dve SIM kartice sa posebnim slotom za memorijsku karticu. Skener otiska prsta, prema tradiciji Realme linije jeftinih uređaja, nalazi se sa zadnje strane i uvučen je u kućište. Brzina skenera je prosečna ali su greške izuzetno retke.

Gornja strana je bez ikakvih otvora, sa donje strane vidimo priključak za slušalice, izrez za jedan zvučnik i Type-C port za punjenje. U ovom segmentu mnogi proizvođači su već napustili MicroUSB, ostavljajući ga za vrlo jeftine osnovne uređaje. Šteta je što nema stereo zvučnika, pametni telefon bi sa njim izgledao zanimljivije.

Spoljašnjost ne nudi ništa novo, proizvođač se igra naizmeničnom izmenom panela sa različitim geometrijskim teksturama. Kvalitet izrade je pouzdan, nije poznato da li postoji zaštita od spoljnih uticaja.

Ekran

Postoji osećaj da se prednji panel nije promenio od trenutka kada se Realme C3 pojavio na tržištu: vidljiva je IPS-matrica dijagonale 6.5 inča i izrez za prednju kameru, jedina izmena ogleda se u činjenici da prednja kamera nudi 8 megapiksela. Očigledno, proizvođač smatra da su takve karakteristike optimalne, pošto se ne menjaju od modela do modela.

Sa druge strane, korisnici definitivno ne misle tako. Svi su prilično zasićeni izrezom, čak i ako ne postoji masovna alternativa ovom elementu za koju bi se odlučili najveći proizvođači Android pametnih telefona. Primetno je odsustvo 90 Hz. Čak i u ovom segmentu povećana frekvencija više ne predstavlja ništa novo i neka je vrsta jedne od ključnih prednosti. Naravno, postoji opcija glatkog skrolovanja u naprednim postavkama, ali to nije baš tako. Nepromenjena je i HD+ rezolucija, što je razočaravajuće, čak i ako joj je cilj poboljšanje autonomije, kao i nedostatak povećane frekvencije. Fabrički film je čvrsto zalepljen, služiće neko vreme.

Što se tiče kvaliteta prikaza tekstualnih i multimedijalnih datoteka, jasno je da je u Realme C25 instaliran FHD+ ekran, slika bi bila jasnija u određenim scenarijima. Za prikaz u sistemskim postavkama, tradicionalno su dostupne postavke za izbor temperature boje, prebacivanje na tamnu temu dizajn i aktiviranje režima isključivanja plavog spektra luminiscencije. U pitanju je običan ekran srednje kategorije, radi ispravno, zgodan je za upotrebu, ali ima dosta toga što bi se moglo promeniti.

Baterija

Kapacitet baterije je 6000 mAh. Korišćenje Tip-C porta u kombinaciji sa 18W punjačem za brzo punjenje omogućava vam da potpuno napunite bateriju za manje od tri sata. U stvari, ovaj indikator zavisi od toga da li je internet aktivan. Prilikom testiranja bilo je potrebno 2 sata i 50 minuta da se telefon potpuno napuni, dok je za 65 minuta bio napunjen 40 odsto. Očigledno, Tip-C port u tome dosta pomaže. Sveukupna brzina punjenja se nije mnogo promenila, verovatno su na ovaj način odlučili da se pobrinu za trajnost baterije. Korak sa prelaskom na tip-C je u pripremi već duže vreme i omogućava kompaniji Realme da podigne svoje pametne telefone na nivo konkurenata u ovom segmentu cena i to je borba koja je prilično aktivna.

Naravno, veliki kapacitet baterije ne može da ne utiče na autonomiju na pozitivan način. Kombinujući rezoluciju sa nedostatkom povećane brzine osvežavanja, Realme C25 u mešovitom režimu može lako da obezbedi do dva dana sa 4-5 sati prosečne upotrebe. Reprodukcija cikličnog videa u avionskom režimu pri 50 odsto osvetljenosti beleži odličnih 37 sati. Kao i uvek, softver nudi opcije za uštedu energije koje vam omogućavaju da povećate već dobre rezultate na račun kompromisa u određenim funkcijama ili načinima korišćenja. Ali čak i bez njih, Realme C25 će pokazati klasu autonomije.

Memorija, čipset, performanse

U smislu prelaska na nove memorijske standarde, nije sve tako glatko. Tako testirani uređaj i dalje koristi eMMC 5.1, ovaj standard je tri puta brži od UFS 2.1. Sve ovo će definitivno uticati na performanse pametnog telefona. Nema vidljivih usporavanja, samo u poređenju sa pametnim telefonom modernijeg memorijskog formata, razlika će biti očigledna. Sigurno je da veliki broj korisnika ne vole gomilu gotovo identičnih uređaja koji se razlikuju po jednom ključnom parametru. Logika proizvođača je jasna, ali sa stanovišta korisnika to sigurno neće biti podržano.

Helio G35 zamenjen je nešto snažnijim MediaTek procesorom oznake G70. Raspored njegovih jezgara nagoveštava akcenat na energetskoj efikasnosti, ali se u igrama ponaša znatno bolje. Dakle, u PUBG na visokim postavkama je sasvim moguće dobiti 30 kadrova u sekundi tokom dugačke igračke sesije. Pomoćni program PerfDog nije prikazao podatke o zagrevanju procesora, to se praktično nije osetilo na kućištu. Možete pogledati podatke o sintetičkim testovima.

Prelazak na bržu memoriju znači da baterija neće biti previše opterećena te da će se definitivno poboljšati korisničko iskustvo. Jasno je da procesoru nedostaju veće mogućnosti po pitanju performansi, ali je sasvim moguće igrati igrice.

Opcije povezivanja

Što se tiče poziva i bežičnih protokola, sve zaslužuje pohvalu. Sagovornik neće primetiti nikakvo mešanje u razgovor, nivo čujnosti i razumljivost govora sa obe strane su sasvim normalni. GPS se pokreće brzo i radi adekvatno, NFC je prisutan, što je odlično. Ljubitelji žičnih slušalica će ceniti postojanje željenog priključka za svoje omiljene modele.

Kamera

Korisnici globalne verzije Realme C25 koju odlikuje 48 MP glavni modul obradovaće se u ovom trenutku, za razliku od indijske verzije pametnog telefona koji nudi 13 MP kameru. Ostajanje na ovom nivou više nije dozvoljeno jer bi to novi model dovelo u nezgodan položaj u odnosu na konkurente. Glavni objektiv prate dva pomoćna senzora od po 2 MP svaki.

Od takvog skupa u kvalitetu slika ne treba očekivati neki poseban napredak. Rezultat su adekvatni snimci u uslovima dovoljnog osvetljenja, prihvatljivi detalji i u automatskom režimu sa spajanjem piksela i u punoj veličini od 48 MP. Možete se igrati različitim filterima.

Noću ili u slabo osvetljenim prostorijama, snimanje postaje malo teže. Rezolucija i karakteristike prednje kamere su ostale nepromenjene, 8 megapiksela. Softver kamere je jednostavan, ovde nema nikakvih posebnih izmena.

Softver

Realme C25 je dobio Android 11 sa ažuriranim Realme UI 2.0 korisničkim interfejsom. Novi pristup prilagođavanju interfejsa zaslužuje pohvalu, možete fleksibilno prilagoditi boje ili dodati ikone drugih proizvođača. Osim toga, redizajnirana je tamna tema, unapređena privatnost i bezbednost, a istovremeno je dodato i nekoliko funkcija iz ažuriranog Androida.

Kada se prvi put uključi, korisnik će odmah primetiti folder sa aplikacijama predloženim za instalaciju. Niko vas ne primorava da bilo šta instalirate, možete odmah obrisati ovaj folder. Interfejs je i dalje prijatan za upotrebu, čist i sažet. U kontekstu vesti o spajanju baze kodova ColorOS i Oxygen OS, očigledna je veza između Realme korisničkog interfejsa sa korisničkim interfejsom kompanija Oppo, ali se Realme do sada pridržava pozicije nezavisnosti.

Konkurencija

U poređenju sa drugim pametnim telefonima, preporučljivo je uzeti u obzir troškove. Novi model izgleda malo lepše od Samsung Galaxy M12 modela koji za istu količinu novca ima samo 3 GB RAM -a, bateriju manjeg kapaciteta i manju brzina punjenja, ali brzina osvežavanja ekrana je 90 Hz. Oppo A54 gubi u poređenju sa C25, budući da se može pohvaliti samo prednjom kamerom od 16 MP, dok je cena ista.

Poređenje sa Redmi 9T i slabijom verzijom Vivo Y31 nije primereno, prvenstveno zbog relativno niže rezolucije ekrana. Redmi uređaj takođe izgleda svetlije, ali ovo je već pitanje ukusa. Lenovo K13 Note izgleda gotovo identično. U svakom pogledu, ispostavlja se da imamo još jedan pristupačni uređaj koji odlikuje 48 MP kamera, poboljšani procesor i najnoviji konektor za punjenje, ostavljen iz prošlih generacija i dizajnerski jezik sa odgovarajućom ergonomijom.

Utisci

U svakom slučaju, pametni telefon izgleda sigurnije u odnosu na prethodne modele serije, čak i ako se u stvari radi o manjem unapređenju. Ako cena novog modela bude povećana, onda sigurno neće imati lak put pred sobom. Generalno, Realme C25 je vrlo jak model srednje kategorije koji će mnogima pomoći svojim trajanjem baterije, pomoći pri jednostavnim fotografijama i dati priliku da uživate u svojoj omiljenoj igri.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024