Reno5 Lite 2021
2021. godina
6.43" OLED, 85.2% body
23% P95, Android 11
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT SDXC
30W, 4310 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
 
 
Test mobilni telefon Oppo Reno5 Lite
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Oppo Reno5 Lite. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Oppo Reno5 Lite vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

Najslabiji model Oppo Reno 5 linije.

Glavni prodajni elementi uređaja:

  • 48MP AI kamera sa četiri sočiva
  • Snimanje videa uz prethodno odabranu boju
  • MediaTek Helio P95 8GB + 128GB
  • Brzo punjenje VOOC 4.0 30W
  • AMOLED ekran sa čitačem otiska prsta ispod ekrana

Specifikacije

Procesor MediaTek MT6779V Helio P95, osam jezgara (2 × 2.2 GHz Cortex-A75 & 6 × 2.0 GHz Cortex-A55), PowerVR GM9446 grafika
Operativni sistem  Android 11, korisnički interfejs ColorOS 11.1
Memorija 8 GB LPDDR4X / 128 GB, microSD slot
Ekran 6.43 inča, AMOLED, rezolucija 1080 x 2400 piksela, odnos stranica 20: 9, gustina matrice 409 ppi, deklarisana osvetljenost 430 nita, maksimalna osvetljenost 800 nita, 60 Hz, 92% DCI-P3
Baterija Li-Po 4310 mAh, 30 W brzo punjenje 
Glavna kamera 48 MP, f / 1.7, 26mm (širokougaona), 1 / 2.0 ″, 0.8μm, PDAF
8 MP, f / 2.2, 16mm, 119˚ (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ″, 1.12μm
2 MP, f / 2.4, (makro)
2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)
Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30 / 120fps, gyro-EIS
Prednja kamera 32 MP, f / 2.4, 24mm (širokougaona)
SIM kartice  2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, A2DP, LE, aptX HD, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NFC? USB Type-C 2.0
Senzori Skener otiska prsta (ispod ekrana), akcelerometar, žiroskop, blizine, kompas
Ostalo &NFC, kao i 3.5 mm priključak
Materijali Staklo i plastika
Dimenzije  160.1 x 73.2 x 7.8 mm, masa 172 g

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje
  • Slušalice
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Dokumentacija

Maloprodajno pakovanje Oppo Reno5 Lite predstavlja zanimljiv kompromis. Na neki način se može reći da je u pitanju prošireno pakovanje. Setite se kada ste poslednji put videli slušalice u paketu sa pametnim telefonom? Slušalice su, inače, dobre, ergonomskog oblika. Treba ih odložiti u ranac i poneti u slučaju da imate bežične slušalice te da one ostanu bez napajanja.

Oppo proizvodi najstandardizovano moguće pakovanje sa ciljem da smanjio troškove proizvodnje. Na primer, zelena zaštitna omotnica potrebna je ne samo zato što se ispod nje se nalazi samo crna kutija, već zato što je poklopac kutije prevelik. Vidljivo je i to da na zaštitni omotač pametnog telefona nisu primenjene ključne karakteristike, kako proizvođači to vole da rade. Nema ništa loše u tome, samo izgleda neobično.

Izgled

Oppo Reno5 Lite je vizuelno atraktivan pametni telefon sa klasičnim dizajnom koji je u poslednje vreme postao karakterističniji za niže cenovne segmente, budući da skupi pametni telefoni sada eksperimentišu sa matiranim maskama.

Model odlikuje sjajni zadnji panel, a možda je glavna prednost ovog rešenja to što su suptilno vidljivi otisci prstiju.
Pri dnu se nalazi priključak Type-C za punjenje, priključak od 3.5 mm i zvučnik.
Gore se nalazi mikrofon za uklananje šuma.
Sa dsne strane se nalazi taster za uključivanje uređaja.
Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Sasvim zgodno rešenje u smislu ergonomije. Ako pametni telefon držite u rukama, kažiprstom možete uključiti telefon dok palcem možete podesiti jačinu zvuka.
Na ekranu se nalazi fabrički zaštitni film. Ležište za SIM ima poseban microSD slot.
Modul kamere se ne može nazvati glomaznim, a nalazi se na svojevrsnom postolju.
Nedostatak ovog rešenja je što se prašina uvek nakuplja oko kamere.
Pametni telefon odlikuje kućište osrednjeg kvaliteta, čak se oblik pametnog telefona ne ponavlja precizno. Na vrhu modula kamere ima mesta.

Ekran

Pametni telefon ima AMOLED ekran veličine 6.43 inča, rezolucije 1080 x 2400 piksela. Brzina osvežavanja je 60 Hz. Poslednji parametar je pomalo iznenađujući, budući da čak i Samsung Galaxy A52 ima 90Hz ekran.

Generalno, ekran nije loš. Tanki okviri su lepo uklopljeni u kućište, u manuelnom režimu maksimalna osvetljenost je 430 nita. U automatskom režimu, deklarisano je do 600 nita, ali u stvari se ispostavlja da je u pitanju 623 nita (u okviru nekih drugih testova zabeleženo je i 720 nita). Osvetljenost je dovoljna da udobno koristite pametni telefon na otvorenom u toku vedrog dana.

Raspon boja premašuje standardni sRGB. Oppo navodi 92 odsto DCI-P3, ali to je pod znakom pitanja. Reprodukcija boja nije najpreciznija (delta E je u opsegu od 5 do 9) ali u svakodnevnoj upotrebi nećete obraćati pažnju na to. PWM (odnosno ekran treperi kada se osvetljenje smanji) prisutan je u pametnom telefonu, ali se pojavljuje pri osvetljenosti manjoj od 25 odsto. Ne postoji funkcija protiv treperenja.

Od samog starta ekran je prekriven fabričkim filmom. Film je dobrog kvaliteta, pa se neće tako brzo ukloniti. Možete ga tretirati nekim antistatičkim sredstvom jer se prašina nakuplja velikom brzinom.

Ekran ima dosta podešavanja. Sva osnovna podešavanja su tu, a čak postoji i a vlasnički OSIE režim poboljšanja slike. ColorOS 11.1 interfejs je skoro identičan korisničkom interfejsu Realme UI. Ovde se radi o tome da su Realme jeftiniji uređaji, gde korisnik pristaje da podnese neka ograničenja u zamenu za dobru cenu, dok je Oppo i dalje vodeći brend. Na primer, čak i kod Realme 6 postoji 90Hz ekran (ali IPS). Always-On ekran modela Reno5 Lite nije u punopravnom obliku (prikazuju se samo ikone obaveštenja i vreme, međutim, i samo prisustvo je plus), ali jeste kod skupljeg Reno5 modela. Možda je najveći nedostatak režim koji ne dozvoljava ekranu da se aktivira kada pametni telefon odložite u torbu.

Performanse

Pametni telefon je opremljen čipsetom MediaTek MT6779V Helio P95, napravljenim korišćenjem 12 nm tehnologije, 8 GB RAM -a i 128 GB (oko 100 GB je dostupnu korisniku). Tu je i poseban slot za microSD kartice kapaciteta do 256 GB.

Prilikom testiranja očigledno je korišćena neka vrsta inženjerskog uzorka, jer iz nekog razloga tradicionalni testovi performansi nisu mogli biti pokrenuti ili, kao u slučaju AnTuTu-a, rezultati nisu bili jasni. Samo je PCMark prikazao prosečan rezultat od 7600 poena (poređenja radi, Xiaomi Redmi Note 10 Pro beleži 7937 bodova).

Međutim, MediaTek MT6779V Helio P95 je poznati procesor, nedavno predstavljen. U pogledu performansi, beleži slične rezultate kao i Snapdragon 665. U okviru AnTuTu 8 testa rezultat je oko 210.000 poena. Uz maksimalno opterećenje performanse padaju na 85 odsto što je prilično dobar rezultat. Skladišteni kapacitet i RAM pokazuju dobre rezultate za svoj segment u pogledu brzine (18.000 MB/s RAM-a, 400 MB/s učitavanje, 200 MB/ s zapisivanje).

U smislu opšte percepcije, pametni telefon je zaista prijatan, uz dobar odziv. Kompanija je odlično odradila hlađenje pa se pametni telefon čak i pod opterećenjem ne zagreva. Nije moguće igrati igre na maksimalnim podešavanjima, ali je srednji nivo podešavanja za to sasvim zadovoljavajući.

Kamera

Sistem kamera pametnog telefona graciozno se uzdiže iznad kućišta.

Glavna kamera:

  • 48 MP, f / 1.7, 26mm (širokougaona), 1 / 2.0 ″, 0.8µm, PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 16mm, 119˚ (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ″, 1.12µm
  • 2 MP, f / 2.4, (makro)
  • 2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)
  • Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30 / 120fps, gyro-EIS

Prednja kamera: 32 MP, f / 2.4, 24mm (ultra širokougaona)

Prva stvar koja impresionira jeste hitan zahtev aplikacije Camera da dobije dozvolu za kontrolu poziva, budući da je bez dozvole nemoguće pokrenuti kameru.

Kamera pametnog telefona je prilično zanimljiva, ako ne uzmemo u obzir 2 MP - makro kameru, što je više za pregled. Makro kamera ima mogućnost fokusiranja na ekran kao uobičajeno, zahvaljujući čemu je mnogo lakše doći do razumnog rezultata.

Izgled aplikacije Kamera je tipičan i intuitivan. Svako može da shvati na koji način radi.

Po podrazumevanom podešavanju, pametni telefon nudi režime 0.6x, 1x, 2x i 5x.

Noćni režim kamere istaknut je kao jedan od prodajnih aduta ovog pametnog telefona. Na ekranu pametnog telefona sve fotografije izgledaju veoma dobro kao i na Instagram-u.

Noćni snimci su zaista odličnog kvaliteta. Dovoljno je da aktivirate noćni režimu, usmerite kameru i fotografišete dok proces snimanja traje nekoliko sekundi. Što se tiče noćnog snimanja, Oppo Reno5 je veoma, veoma dobar.

Iznenađujuće, noćni režim radi čak i kada je u pitanju širokougaoni modul. Kvalitet je sasvim prihvatljiv (za Instagram).

Po danu kamera snima dosta dobro.

HDR radi dosta dobro kada fotografišete prema suncu.

Širokougaoni modul je dosta dobar za dnevne snimke.

Prednja kamera je dobra, ali morate voditi računa kada je koristite. S vremena na vreme ne može da se suoči sa pozadinom (druga fotografija).

Možda su kamere ono što nadoknađuje druge nedostatke pametnog telefona, budući da vam omogućavaju da postignete odlične rezultate uz minimalan napor. Istovremeno, pametni telefon ima različite načine za one koji žele da eksperimentišu - video snimanje na glavnom i prednjem modulu, selektivna boja itd.

Trajanje baterije

Pametni telefon karakteriše baterija kapaciteta 4.310 mAh, ali AIDA64 prikazuje da ima 4.000 mAh. Generalno, ovo je prihvatljivo, a Oppo je očigledno naznačio maksimalnu vrednost.

Možda bi, govoreći o trajanju baterije, trebalo primetiti nekoliko zanimljivih detalja. Prvo, postoji „Night Mode“ koji prati potrošnju energije noću. Tokom noći pametni telefon se ispraznio za 2-3 odsto, što nikako nije loše. Pametni telefon podržava brzo punjenje od 30 W. Ovde je nastala greška jer je tokom testiranja za punjenje greškom korišćen brzi 65 W punjač kompanije Xiaomi. Od 0 do 100 odsto za 60 minuta.

Uz dnevno opterećenje, korisnik može očekivati oko 6.5 – 7.5 sati rada ekrana. Prilično pristojan rezultat.

Opcije povezivanja

Krećemo od osnovnog:

  • Korisnički interfejs nudi opciju snimanja razgovora (bez da obavesti sagovornika o početku snimanja)
  • Naravno, prisutan je NFC;
  • Pametni telefon radi odličan posao kada je reč o navigaciji
  • Drugi mikrofon je odgovoran za otkazivanje šuma. Kvalitet poziva je odličan. Jedina stvar po našem mišljenju koja koja nije dobra je to što je mikrofon postavljen možda malo previše visoko, ali brzo ćete se naviči na to.
  • Radio nije dostupan u okviru pametnog telefona-
  • Dostupan je VoLTE, ali nismo pronašli VoWiFi.

Softver

Pametni telefon pokreće Android 11 i ColorOS 11.1 korisnički interfejs. Korisnički interfejs praktično se ne razlikuje od Realme korisničkog interfejsa. Ovo je vrlo dobar korisnički interfejs, ali sve zavisi od toga na šta ste navikli. Za one koji vole veliki broj postavki i sve vrste opcija (na primer, korišćeni Samsung ili Xiaomi), ColorOS korisnički interfejs može delovati skromno ali ovo je njegov plus. Jednostavan je, intuitivan i lako se uči.

Pogledajte nekoliko fotografija ispod da bi vam bilo jasnije. Na primer, aplikacija za vremensku prognozu je lepa ali jednostavna. U okviru padajućeg menija u početku su dostupne najosnovnije stvari.

Postoji opcija za brzi pristup koja je aktivna na bilo kom ekranu.

Utisci i zaključak

Nekoliko finalnih zaključaka

Cena

Oppo Reno5 Lite je dobar, ali malo precenjen pametni telefon. Činjenica je da je u Kini Oppo najpoznatiji i najsnažniji vrhunski brend. Na drugim tržištima je u rangu sa Realme ili Redmi, budući da kupci ne vide Oppo kao jak brend. Sa druge strane, pozicioniranjem se ne može staviti nigde, pa se smatra se da su Oppo pametni telefoni preskupi.

Inovativnost

Nekako smo se navikli na činjenicu da novi broj u okviru naziva pametnog telefona znači da je preda nama novi uređaj koji se razlikuje od prethodnog. Oppo Reno5 Lite je praktično jedan-na-jedan Oppo Reno4 Lite. Prethodni pametni telefon je imao radio i dvostruku prednju kameru koja je sada zamenjena 32 MP modulom. Čak je i Reno4 Lite imao bateriju kapaciteta 4000 mAh, a Reno5 Lite je imao bateriju kapaciteta 4310 mAh. Najverovatnije su iste baterije instalirane unutra. Samo što su za 5 označili maksimalnu, a ne tipičnu vrednost kapaciteta.

Oppo Reno4 Lite sada pokreće isti korisnički interfejs i verziji Androida kao i petu verzija, ali košta nešto manje.

Zaključak.

Reno5 Lite se može preporučiti onima koji žele jednostavnu kameru koja dobro funkcioniše. Treba shvatiti da ovaj model ima veliku konkurenciju među telefonima, među kojima su - Poco X3 NFC, Redmi Note 9 Pro. Ovde slobodno možemo dodati i Galaxy A52 (koji ima i zaštitu od vode).

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024