8 Pro 2021
2021. godina
6.4" OLED, 83.3% body
26% 720G, Android 11
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
50W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 108MP
Test mobilni telefon Realme 8 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 8 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 8 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • SuperDart punjač snage 65W, 10V / 6.5A
  • USB Type-C kabl
  • Silikonska futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Zaštitni film (već zalepljen)
  • Uputstvo za upotrebu, garancija

Specifikacije

Dimenzije 160.6 x 73.9 x 8.1 mm, 176 grama
Materijali kućišta Corning Gorilla Glass 3+ zaštitno staklo napred, plastični okvir, plastični zadnji panel
Ekran 6.4 inča, 2400x1080 piksela (Full HD +), Super AMOLED, brzina osvežavanja 60 Hz, sbrzina osvežavanja sloja senzora 180 Hz, odnos stranica 20: 9, gusitna ekrana 409 ppi, kolor gamu 98% NTSC, maskimalna osvetljenost 1000 nita
Operativni sistem Google Android 11, vlasnički korisnički interfejs realme UI 2.0
Platforma Qualcomm Snapdragon 720G, 6 Kryo 465 Silver jezgara radnog takta do 1.8 GHz + 2 Kryo 465 Gold jezgra radnog takta do 2.3 GHz, 8 nm tehnologija obrade, Adreno 618 grafika
Memorija 6/8 GB LPDDR4X, 128 GB UFS 2.1 ugrađene memorije, microSD podrška za kartice kapaciteta 256 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 5, NFC
Audio Hi-Res Audio Certified, Dual Mic redukcija šuma
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: bands 1, 2, 4, 5, 8
4G: bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41
dve Nano SIM kartice + memorijska kartica, zaseban slot
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Optički senzor otiska prsta (na ekranu), akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, kompas, USB Type-C, 3.5 mm priključak
Glavna kamera 108 MP, širokog ugla, Quad Bayer, f / 1.88 otvor blende, veličina piskela 0.7 μm, PDAF (autofokus faznog detektovanja)
8 MP, ultra širokog ugla, f / 2.3, 1.12 μm, ugao vidljivosti 119 °
2 MP, makro kamera, f / 2.4, 1.75 μm
2 MP, senzor uravnoteženja bele boje, f / 2.4

Video snimanje:
- 2160P @ 30 fps, 1080P @ 30/60 fps, 720P30 / 60 fps
- Usporeno snimanje 1080P @ 120/480 fps, 720P @ 240/120 fps - Ultra stabilization
(UIS / UIS Max)
- Wide angle lens is not supported in 4K and 60fps modes
Prednja kamera 16 MP, širokog ugla, f / 2.45 otvor blende, 1 μm, ugao vidljivosti 85 °
HDR, panoramsko snimanje
Video snimanje 720P @ 30 fps, 1080P @ 30 fps,usporeno snimanje 1080P @ 120 fps, 720P @ 120 fps, režim ulepšavanja
Baterija Li-ion 4500 mAh, brzo punjenjenje SuperDart 50W, podržava Quick Charge i Power Delivery
Boje Plava, crna
Price

Pozicioniranje

Realme je ponovo prikazao svoje nove pametne telefone označene brojevima. Oba modela - Realme 8 Pro / 8 - ciljaju srednji segment, gde dolazi do ozbiljne borbe za potrošača. U poslednjoj generaciji modela mogli smo videti neočekivane odluke u pogledu tehničkih karakteristika, na neki način ovaj trend se nastavio sa „osmicama“. Istovremeno, glavna promena pozicioniranja novih proizvoda je neka vrsta konvergencije oba modela u dizajnu i karakteristikama. Nekada je čak postojala ideja da se napiše jedna recenzija za oba pametna telefona, ali do sada svaki ima karakteristike vredne zasebnih tekstova.

Dakle, Realme 8 Pro je, u stvari, unapređeni prethodni model, a ako uporedite tehničke karakteristike, na prvi pogled izgleda da bi ovom modelu prikladnije bilo ime u stilu Realme 7 Pro + / 7 Ultra, zbog sličnosti sa prošlom generacijom.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Crna verzija Realme 8 Pro je korišćena tokom testiranja a zahvaljujući plavkastoj nijansi podseća na Redmi Note 10 Pro i Poco M3 Pro. Boja nije najbolje odabrana a plava verzija će verovatno biti najatraktivnija. Na osnovu informacija dostupnih u vreme pisanja ovog teksta, aparat žute boje neće biti dostupan na svim tržištima.

Zadnji panel pametnog telefona izrađen je od plastike i prilično lako se zaprlja, podloga je matirana i to smanjuje vidljivost otisaka prstiju i prljavštine, koja će se nesumnjivo nakupljati. Sa stanovišta dimenzija, uređaj je ostao otprilike isti, taktilni osećaji su prijatni ali ništa posebno, što ne znači da postoje neke neugodnosti pri korišćenju Realme 8 Pro.

Možda je glavna vizuelna promena redizajnirani blok kamere. Odustali su od jednog panela, a sada se sva četiri sočiva nalaze u kvadratu i svaki je zasebno istaknut, dok visina bloka ostaje približno ista kao kod modela Realme 7 Pro. Međutim, prašina se uporno skuplja između objektiva i od toga ne možete pobeći a ni futrola vam neće pomoći.

Ako pametni telefon koristite takav kakav jeste, visina bloka kamere će vam omogućiti da udobno otkucate tekst kada telefon stoji na ravnom, doći će do značajne reakcije samo kada kliknete na gornji levi ugao ekrana. Sa stanovišta dizajna, model zaslužuje sve pohvale. Bilo bi dobro da su boje svetlije i zanimljivije; isti dizajn zadnjeg panela Realme 6 Pro bilo je teško pomešati sa nekim drugim modelom.

Sa leve strane nema tastera, postoji samo slot za SIM, možete koristiti dve SIM kartice i memorijsku karticu u isto vreme. Sa desne strane nalazi se dvostruki taster za kontrolu jačine zvuka. Iznad se nalazi samo otvor za mikrofon koji znači napuštanje stereo zvuka u korist jednog zvučnika koji razdvaja donji deo pametnog telefona sa priključkom za slušalice, Tip-C portom i slotom za mikrofone. I u okviru igara i pri gledanju videa stereo zvučnici beleže dobar rezultat.

Optički skener otiska prsta je sakriven u ekranu, u smislu rada i tačnosti jednak je sa prethodnom generacijom, efekti animacije za otključavanje su i dalje na raspolaganju. Zanimljivo je da preferirana lokacija skenera zavisi od konkretnog modela.

Ekran

Ali sa posvećenošću AMOLED -u, postoji veća izvesnost, ipak je tačno da su takvi ekrani popularniji: tačnije prikazana crna boja, uključujući i skrivanje izreza, Always-On ekran i nedostatak odgovora na PWM ne ostavljaju IPS-u nikakve šanse. Matrica instalirana kod modela Realme 8 Pro na svom vrhuncu u automatskom režimu može da obezbedi osvetljenost do 1000 nita. Bez toga po sunčanom danu moraćete da prilagodite parametar sa tasterima, čitljivost na nekim mestima nije najbolja.

Ekran je zaštićen trećom generacijom Gorilla Glass-a dokazanom od strane mnogih modela, ali postavlja se pitanje zašto nije odabrana peta verzija? Povećana učestalost osvežavanja ekrana ovog puta nije obezbeđena, a kod oba modela proizvođač smatra da će kupci biti zadovoljni opcijom sa uključivanjem glatkog pomicanja sa liste eksperimentalne funkcije stavke „Realme laboratory“. Inače, postoji i DC Dimming tako da ne morate da preuzimate dodatni softver.

Rezolucija je takođe ostala na nivou FHD +, sve je u skladu sa kategorizacijom ovog pametnog telefona. Geometrija ekrana je nepromenjena, odnos širine i visine u kombinaciji sa dijagonalom vam ne dozvoljava da upravljajte uređajem jednom rukom. Uopšteno, nema nekih ključnih zamerki u vezi sa ekranom. Bilo bi dobro videti bar 90 Hz. Očigledno je da će povećana frekvencija postati odlika velikog broja vodećih modela.

Baterija

Ovde vidimo gotovo potpuni paritet sa već više puta pomenutim Realme 7 Pro: isti kapacitet baterije - 4500 mAh, uključen isti punjač snage 65 W Dart, najavljuje se samo 50 W podrške. Ovo ne menja mnogo situaciju, od nule do 100 odsto baterija se napuni za nešto manje od 50 minuta, dok je sasvim moguće dobiti 85 odsto napunjenosti za pola sata.

Govoreći o autonomiji pametnog telefona, ako uzmemo prosečne pokazatelje mešovite upotrebe bez igranja igara i „teškog“ softvera, sasvim je moguće dobiti 1.5 dan rada sa 6-7 sati rada ekrana. Ako malo smanjite osvetljenost i ne koristite bežične protokole, onda telefon može izdržati i čitava dva dana. Situacija odavno poznata, a pokazatelji su adekvatni. Treba li dodati bežično punjenje? Pitanje je dvosmisleno, ali to bi bar bila neka nova karakteristika.

Memorija, čipset, performanse

Na početku prodaje u ponudi će biti samo Realme 8 Pro verzija sa 6 GB RAM-a. Još nije jasno kada će se i po kojoj ceni pojaviti starija verzija koju će odlikovati 128 GB stalne memorije. U svakom slučaju, vredi imati na umu manju količinu RAM-a, gledajući brojeve sintetičkih testova. U ovom drugom, primećujemo blago povećanje u poređenju sa Realme 7 Pro, što se može objasniti samo prelaskom na novu verziju Androida, jer je memorija i dalje ista, UFS 2.1.

Qualcomm Snapdragon 720G čip radi bez greške u trećoj generaciji Realme X Pro. U okviru testa maksimalnog opterećenja rezultat ju sledeći: za pola sata rada nisu otkriveni nikakvi nedostaci, što je za pohvalu. Međutim, u pogledu performansi u igrama sve je ostalo nepromenjeno, možete računati na 30 fps u PUBG sa zagrevanjem kućišta iznad proseka, ali bez neprijatnih osećaja.

Opcije povezivanja

Standardni zvučnik, uglavnom, dovoljan je za svakodnevne potrebe, njegova jačina zvuka ne može biti nazvan nečim neviđenim kao ni kvalitet strima koji se reprodukuje. U pitanju je običan zvučnik bez ikakvih iskrivljenja pri maksimalnoj jačini. Kvalitet prenosa govora je zadovoljavajući, obe strane dobro čuju sagovornika. Ne postoje problemi sa NFC-om i GPS-om, brz i ispravan rad.

Kamere

Verovatno glavni aspekt koji je pretrpeo promenu i zbog čega donete su određene žrtve jeste to što je glavni modul konačno dobio rezoluciju od 108 megapiksela, što je bilo očekivano za poslednju generaciju. Glavni objektiv je Samsung ISOCELL HM2, do sada je na našem tržištu ovo drugi pametni telefon sa takvim modulom kao i kod glavnog konkurenta Redmi Note 10 Pro.

Nekada su mogućnosti modula podrazumevale lepljenje 9 piksela u jedan i tri puta zumiranje bez gubitka kvaliteta. Sve ovo važi i za Realme 8 Pro, što za rezultat daje kadrove rezolucije 12 MP, osim ako ne postavite punu rezoluciju. Prilikom testiranja tokom dana dobijeni su pristojni snimci za cenovni opseg kojem aparat pripada. Tokom testiranja retko su aktivirani HDR i AI budući da sa njima postoji mogućnost dobijanja prezasićenih boja, ali postoje situacije kada su ti načini odgovarajući.

Detalji su bliži upravo u režimu od 12 MP, kada gledate kadar od 108 MP opšti utisak je malo lošiji ali pri zumiranju sve dolazi na svoje mesto. Generalno, ispunjeno je obećanje sa 3x zumiranjem budući da pri zumiranju kadar izgleda veoma dobro, čak i ako nema optičkog zuma i telefoto sočiva. Noćni snimci su dobri, da ne kažemo da je rezultat savršen, ali generalno su snimci uspešni naročito ako aktivirate neki od filtera.

Kao i u prethodnoj generaciji, režim AI Color Portrait izgleda impresivno, što vam omogućava da istaknete nijanse crvene, plave ili zelene prilikom snimanja video zapisa, dok snimajući video zapis možete i da fotografišete. Generalno, postoji mnogo načina za fotografisanje i video snimanje, bilo da se snima sa dve kamere istovremeno, režim „Film“ sa profesionalnim postavkama ili dugo snimanje zvezdanog neba sa velikom ekspozicijom. Tu je i softver za kameru koji vam pomaže da brzo shvatite sve.

Glavni objektiv prati srednji „ultraširoki“ objektiv sa stabilnim performansama i prilagođenim dinamički opseg. Mogla bi se zameniti dva dodatna senzora od dva megapiksela jednim dobrim makro-modulom od najmanje 5 MP. Takve misli nastaju pri gledanju kadrova iz Ultra Macro režima, detalji nisu najbolji a jedina prednost jeste samo prirodna reprodukcija boja.

Još se koristi jedna prednja kamera čija je rezolucija prepolovljena. Poenta je da ljubitelji selfi fotografija ne budu razočarani brojem opcija za snimanje.

Softver

I ovde je Realme 8 Pro prijatno iznenađenje. Korisnički interfejs Realme UI je dobio drugo izdanje zbog prelaska na novu verziju Androida. Promene su najviše uticale na personalizaciju interfejsa i nove animacije pojedinačnih menija, ali bar izgleda osveženo.

Konkurenti

Glavni konkurent je Redmi Note 10 Pro koji nudi AMOLED od 6.67“ ekran 120 Hz frekvencije osvežavanja, identičan set kamera, 8 GB RAM-a i a nešto snažniji procesor. Odlikuje ga i niža brzina punjenja, ali i malo viši kapacitet baterije. Izgleda adekvatno u poređenju sa Redmi Note 9 Pro, ako izuzmete adute Realme 8 Pro u obliku rezolucije glavnog objektiva i brzine punjenja, dobijate vrednog i jeftinijeg konkurenta sa zadnjim panelom izrađenim od stakla.

Generalno, Xiaomi čvrsto stoji u ovom segmentu. Poco X3 Pro bolji je u smislu performansi i brzine osvežavanja ekrana, a tu je i 20 MP prednja kamera. Iz perspektive dostupnih kamera, Samsung Galaxy A52 takođe izgleda dobro na istom procesoru, međutim, model ima 4 GB RAM-a i sporije punjenje, ali je kućište zaštićeno prema standardu IP67.

Oppo Reno5 se može razlikovati od drugih konkurentnih modela: isti čip, ista brzina punjenja, prednja kamera je 44 megapiksela a ekran je sposoban za 90 Hz.

Utisci, rezultati

Realme 8 Pro izgleda kao običan pametni telefon, prvi pokušaj na 108 MP koji se pokazao uspešnim. Dizajn je univerzalan ali nije bez subjektivnih pritužbi. Trend korišćenja istog čipa u nekoliko generacija je donekle alarmantan a možda je to posledica nedostatka Qualcomm procesora ili možda korak da se cena održi na prihvatljivom nivou za sve.

Sa pozitivne strane, treba naglasiti da ne dolazi ni do kakvog smanjenja performansi a posebnu pohvalu zaslužuje i ažurirani interfejs. Ono što se sada smatra novinom možda nije postalo inovativni napredak, ali ipak pokazuje određenu strategiju i smer razvoja, a sve to bi se moglo promeniti već narednog proleća.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024