Xperia 5 III 2021
2021. godina
6.1" OLED 120Hz, 81.4% body
56% 888 5G, Android 11
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT SDXC
30W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Sony Xperia 5 III
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia 5 III. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia 5 III vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Punjač 30W
  • USB tip C kabl
  • Uputstvo
  • Garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 157 x 68 x 8.2 mm, 168 grama
Materijali izrade Metal, staklo (Corning Gorilla Glass 6, aluminijum)
Ekran 6.1 inča, 1080x2520 piksela, 449 ppi (21:9), OLED, automatska kontrola osvetljenosti, AwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 6, HDR, 120Hz
Operativni sistem Google Android 11
Platforma Snapdragon 888 5nm, Adreno 660
Memorija microSD kartica do 1TB
8/128 GB varijanta (106GB dostupno) i 8/256 GB
UFS 3.1
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi 6, dvopojasni, Bluetooth 5.2 (aptX HD, LDAC), NFC
Mreže i kartice 5G
Dual SIM, nanoSIM (kombo slot)
Navigacija GPS/GLONASS/Beidou/Galileo
Senzori i konektori USB tip C (USB 3.1), OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog svetla, žiroskop, geomagnetni senzor, kolorimetar
Bočni senzor otiska prsta, bez otključavanja licem
Glavna kamera 12 MP (16mm, 1/2.6" Dual PD AF)
12MP (24mm, 1/1.7" Dual PD AF, OIS)
12MP (70mm, 1/2.9" PDAF, OIS) 0.3MP TOF 3D
Zeiss sočivo
Optički zum x4.4
Praćenje očiju za fotografije (samo Pro režim)
Do 20 fps
4K video, 120 fps usporeni video
Prednja kamera 8MP (f/2.0), bokeh efekat, razni dodatni efekti
Baterija Li-Ion 4500 mAh, 30W brzo punjenje, 50% brzo punjenje za 30 minuta, USB napajanje
Bežično punjenje, obrnuto punjenje
Stepen zaštite IP65/IP68
Boje Crno zeleno
Zvuk Dva stereo zvučnika (prednji), 3.5mm priključak, Hi-Res Audio, Dolbi Atmos, 360 Realiti Audio (hardver), DSEE Ultimate
Sistem plaćanja Google Pay

Pozicioniranje

Pred nama je model koji je kreiran po slici i prilici starijeg modela- Xperia 1 III, ima manju veličinu ekrana, ali je generalno ostao potpuno isti, videćete isti set kamera ovde. Kompaktan uređaj, u kome su odlučili da objedine dostignuća proteklih godina, da daju ono što druge kompanije više ne daju svojim kupcima, na primer, priključak od 3.5 mm. Predstavljen sredinom 2021. godine, ovaj uređaj se na policama pojavio krajem prošle godine i to u oskudnim količinama. Nije moguće pronaći Sony u širokoj prodaji, brend je nestao skoro svuda.

Kome je ovaj uređaj namenjen? Kao i svi drugi pametni telefoni kompanije Sony, za one koji traže nešto drugačije od iPhone-a ili Galaxy-a. Takvih je malo, a svake godine njihov broj je manji. Model koji nije za svakoga, koji bi bio zanimljiv po drugačijem nivou cena, ali u praksi to nije moguće. Otuda niska prodaja i nedostatak perspektive, tržište pametnih telefona za Sony opada. Mislim da će zaostatak vodećih Sony modela u odnosu na vodeće modele drugih kompanija sve više rasti.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je dostupan u dve boje, svaka boja je dobra na svoj način, postoje zelena i crna (imamo zelenu).

Zbog činjenice da je uređaj uži od većine modela iste klase, izgleda malo. U stvari, njegove dimenzije su 157 x 68 x 8.2 mm, težina je 168 grama. Savršeno leži u ruci, nema šta zameriti. U potpunosti se poklapa sa svojim prethodnikom Xperia 5 II, kao i prvim modelom ove linije. Nema razlike, nisu se baš potrudili da nešto promene.

Sečene ivice nisu baš prijatne u ruci, ali bolje su od Galaxy S22, gde nemaju takvo zaokruživanje.

Prednje staklo je Corning Gorilla Glass 6, nisam imao nikakvih problema sa njim mesec dana (vukao sam uređaj kako sam hteo, uključujući i ranac sa drugim predmetima i telefonima).

Dizajn uređaja je originalan, izgleda zanimljivo i nezaboravno. Primetno se razlikuje od vodećih modela drugih kompanija, i nema smisla skrivati ga u futroli. Istureni blok kamera uopšte ne ometa svakodnevno korišćenje.

Zadnja površina uređaja je takođe staklena, sjajna je i lako se prlja. Otisci ruku su skoro uvek vidljivi, pa vam savetujem da koristite futrolu.

Sa leve strane nalazi se ležište za SIM kartice i memorijsku karticu, izvlači se prstom, spajalice nisu potrebne. Ovo je veliki plus za one koji često menjaju SIM kartice. Samo ležište je kombinovano, nećete moći da koristite memorijsku karticu i dve SIM kartice.

Na desnoj strani, naprotiv, među tasterima se nalazi upareni taster za jačinu zvuka, zatim dugme za uključivanje/isključivanje sa senzorom otiska prsta upisanim u njega, ispod je namenski taster za pozivanje izabranih funkcija i, na kraju, dugme za brzo pokretanje kamere.

U vreme kada je senzor otiska prsta ugrađen u ekran u svim Android vodećim modelima, Sony-jeva ušteda izgleda čudno, bočni senzor otiska prsta je manje zgodan.

Dok vadite telefon iz džepa, senzor otiska prsta pokušava da proradi, a dok stavite prst, broj pokušaja je već potrošen, od vas se traži da sačekate trideset sekundi. Iskreno, ovo je prilično dosadno, ništa slično se ne dešava na drugim pametnim telefonima.

Sony ne koristi prepoznavanje lica, odnosno takva opcija za otključavanje uređaja jednostavno ne postoji. I ovo je tužno, jer je često ovaj metod čest i praktičan.

Na prednjoj strani, desno od rešetke zvučnika, nalazi se LED indikator, ima različite boje pozadinskog osvetljenja, ne baš veliki i uredan. Ali uobičajeni AwaysOn Display je mnogo informativniji i uklanja potrebu za takvim indikatorima, tako da je ovo relikt prošlosti.

Na gornjem kraju nalazi se 3.5 mm priključak, drugi mikrofon. Donji kraj je mikrofon i USB tip C konektor.

Uređaje ima IP68 zaštitu.

Ovaj model koristi Snapdragon 888 čipset, prilično je vruć u većini produktivnih zadataka - kamera, gledanje video zapisa, igre. Sony tvrdi da je rešio problem disipacije toplote, ali u stvarnosti to nije slučaj, a vi se stalno susrećete sa toplotom. Na primer, kada se puni sa redovnim uređajem, zagrevanje se oseća čak i u hladnoj prostoriji, temperatura brzo dostiže 50 stepeni. Bežično punjenje od 15W i stvari se pogoršavaju za deset minuta.

Prednji zvučnici su prilično glasni i jasni. Čuju se dobro, ne možete se žaliti. Obični zvučnici bez nepotrebnih stvari.

Kvalitet izrade ne postavlja pitanja, sve je na nivou. Ali rad senzora otiska prsta, zagrevanje uređaja kvare utisak o tome.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće: 6.1 inča, 1080k2520 piksela, 449 ppi (21:9), OLED, automatska kontrola osvetljenja, AwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 6, HDR, 120Hz.

Uređaj ima AoD, radi jednostavno i jasno. To je sivi font, dovoljno svetao da vidi sve što treba da vidite.

Minus uređaja je što maksimalna osvetljenost u ručnom režimu dostiže oko 340-350 nita, što je prilično malo za moderan uređaj. U adaptivnom režimu pozadinskog osvetljenja sve je malo bolje, do 600 nita. Ali ipak, ekran u poređenju sa Samsung uređajima se percipira kao prigušen, bez svetline. A ovo je veliki minus.

Ekran možete koristiti u zatvorenom prostoru, na ulici se teže vidi.

Takođe, niska osvetljenost utiče na to kako doživljavate fotografije snimljene na Xperia 5 III, one izgledaju jednostavnije, ako ne i zatamnjene, u poređenju sa istim fotografijama na pametnim telefonima kompanije Samsung ili Apple. Jednom rečju, ovde očigledno nedostaju boje, i HDR režim u videu ili za druge sadržaje nije tako dobar, jednostavno nedostaje osvetljenost ekrana, ovo je hardversko ograničenje.

Podešavanja ekrana su tipična, možete izabrati temperaturu boje, sve podesiti ručno.

Frekvencija ekrana od 120Hz se može uključiti adaptivno, ili je možete podesiti podrazumevano, interfejs će biti glatkiji.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija od 4500 mAh. Za trideset minuta možete napuniti uređaj za 50%, za sat vremena ćete dobiti 100% napunjenosti. Podržano je bežično punjenje od 15W, a pametni telefon može da puni i druge uređaje.

Nažalost, neefikasnost dizajna, brzi čipset koji se pakleno zagreva, dovode do toga da se baterija brzo troši. Idealan scenario za korišćenje uređaja je kada ga koristite pet minuta, a onda pauza. Kada ga koristite duže vreme, zagrevanje je neizbežno, a kao rezultat toga, pražnjenje se ubrzava.

U podešavanjima možete podesiti pametno punjenje, ono manje troši bateriju tokom vremena, punjenje ide do 80%, preostalih 20% se puni pre upotrebe uređaja (pretpostavlja se da ga ostavite napunjenog preko noći). U mom korisničkom profilu to nema smisla, dopunjavam telefon po potrebi.

U proseku, uređaj radi oko jedan dan sa upaljenim ekranom od oko pet sati.

Memorija, čipset, performanse

Postoje varijante od 8/128GB i 8/256GB. Podržane su memorijske kartice do 1TB. O performansama nema pitanja, uređaj radi dobro. Pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Opcije komunikacije

Nema ograničenja, ovo su maksimalne mogućnosti u svakom smislu - podrška za agregaciju frekvencija, maksimalni skup frekvencija u 4G/5G, uređaj je idealan za putovanja širom sveta. Dvopojasni Wi-Fi takođe radi odlično. Prisustvo NFC-a i njegov normalan rad. Za Bluetooth 5.2 postoji podrška za različite kodeke, uključujući LDAC.

Kamere

Prednja kamera je ostala nepromenjena, ovaj modul smo videli u prethodnim uređajima kompanije, snima prosečno.

Glavne kamere možete videti na slici, koja pokazuje njihove karakteristike.

Nažalost, Sony de facto koristi iste module kao i ranije. Kvalitet fotografija nije impresivan. Nema kompjuterski obrađene fotografije, nema promene modula kamere. U poređenju vodećih modela, ispostavilo se da su fotografije sa ovog uređaja dosledno autsajderi među četiri modela pametnih telefona.

U osnovnom režimu fotografije dobijate standardne snimke, ne možete reći da su impresivni. U Pro režimu već postoji više podešavanja i opcija, možete da sačuvate u RAV formatu, postoji praćenje očiju i mnoge druge funkcije.

Pogledajte primere fotografija i video zapisa. Nažalost, ovaj uređaj me nije impresionirao. U svom segmentu je inferioran u odnosu na većinu modela drugih proizvođača, kamera nije njegova jača strana.

Postoje razni dodatni efekti, kao što je AR, plus možete preuzeti nove iz prodavnice aplikacija. Stvaranje nečeg drugog u okolnom svetu je uvek zanimljivo, a u ovom aspektu uređaj je dobar.

A za Xperia je razvijena posebna aplikacija Cinema Pro. Njegov izgled ponavlja interfejs profesionalnih kamera Sony iz CineAlta linije. Aplikacija ima posebne postavke za snimanje video zapisa, koriste se i u profesionalnom video snimanju. Različite postavke su pogodne za stvaranje različitih raspoloženja: od toplih romantičnih snimaka do hladnih tonova svojstvenih horor filmovima. Generalno, snimanje u razmeri 21:9 sa ovim filterima zaista liči na bioskopski kvalitet, ne govorim o samom videu, već o utiscima sa njega. Ali da biste dobili neki svarljiv rezultat, morate biti profesionalac, nisam uspeo sa aplikacijom, previše je ručnih podešavanja.

I ako su prošle godine takve kamere nekako mogle da se uporede sa vodećim modelima drugih kompanija, onda ove godine to više nije moguće, Sony zaostajanje je vidljivo.

Softverske karakteristike

Unutar uređaja je Android 11.

Uređaj ima režim igre, mogućnost snimanja ekrana i druge funkcije. Ali ovo je standardni Android sa malim brojem Sony aplikacija, tako da ih nema smisla opisivati. Ove aplikacije ne menjaju percepciju uređaja.

Utisak

Kvalitet komunikacije ne postavlja pitanja, ovde je sve u redu. Vibracija je odlična, može se prilagoditi.

Teško je ovih dana raspravljati o ceni ovog modela. Ali u svakom slučaju, linija Galaxy S22 je primetno jeftinija, a osnovni Galaxy S22 je bolji u svemu. Postavlja se pitanje zašto se Sony toliko izvlači sa tržišta. Model nije ništa bolji od prošlogodišnjeg pametnog telefona Xperia 5 II, kamere su ostale potpuno iste. Jednom rečju, čudna odluka da se sa minimalnim naporom izbaci novi model. Nažalost, kompanija ne može tržištu ponuditi konkurentno rešenje u oblasti pametnih telefona.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024