M3 Pro 5G 2021
2021. godina
6.5" LCD 90Hz, 83.7% body
27% 700 5G, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Poco M3 Pro 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Poco M3 Pro 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Poco M3 Pro 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prodajno pakovanje:

  • Pametni telefon
  • Punjač 22.5W, 10V / 2.25A
  • USB Type-C kabl
  • Silikonska futrola sa zatvareč za konektor
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Zaštitini film (već zalepljen)
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije

Dimenzije i masa 161.8 x 75.3 x 8.9 mm, 190 grama
Materijali kućišta Napred Corning Gorilla Glass 3, plastični zadnji panel, plastični okvir
Ekran 6.5 inča, 2400x1080 piksela (Full HD +), IPS, 20: 9 odnos stranica, gustina ekrana 405 ppi, osvetljenost 400 nita, brzina osvežavanja 90 Hz
Operativni sistem Google Android 11, vlasnički interfejs MIUI 12 za Poco
Platforma MediaTek Dimensity 700, 2 Cortex-A76 jezgra radnog takta do 2.2 GHz + 6 Cortex-A55 jezgara radnog takta do 2 GHz, 7 nm tehnologija obrade, Mali-G57 MC2 grafika
Memorija 4/64 ili 6/128 GB (testirana verzija), LPDDR4x, UFS 2.2 ugrađena memorija
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 5.1, 2 × 2, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: opsezi 1, 2, 4, 5, 8
4G: opsezi 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41
5G * : n1, n3, n5, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
Dual Nano SIM kartice / 1 SIM + memorijska kartica, hibridni slot
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou, Navic
Senzori i konektori Skener otiska prsta (bočno u tasteru za otključavanje) akcelerometar, ambijentalno osvetljenje, senzor blizine, kompas, USB Type-C, 3.5 mm
Glavna kamera 48 MP, širokog ugla, Quad Bayer, f / 1.8 otvor blende, 0.8 μm veličina piksela,
2 MP autofokus , makro, f / 2.4
2 MP, senzor dubine, f / 2.4

Video snimanje:
- 1080P / 720P @ 30/120 fps
Prednja kamera 8 MP, širokog ugla, f / 2.0 otvor blende, 1.12um
Panoramsko snimanje
Video snimanje, 1080P @ 30 fps
Baterija Li-ion 5000 mAh, brzo punjenje 18W
Boje Crna, plava, žuta POCO

Pozicioniranje

Pametni telefoni od nedavno nezavisne marke Poco su najuravnoteženiji uređaji koji imaju svoje lice i nose DNK Xiaomi-a, naime, najbolju kombinaciju karakteristika po razumnoj ceni. Zasebni brend je još jedan način ovog proizvođača da se približi korisnicima koji pozitivno reaguju na Poco proizvode.

Pozicioniranje modela Poco M3 Pro prilično je dvosmisleno. Posle najava Poco M3, mnogi korisnici su se žalili na nedostatak NFC, a njihovi zahtevi su se tek donekle čuli: tiha najava Redmi 9T bio je odgovor Xiaomi-ja na problem nedostatka zahtevane funkcionalnosti u okviru uspešnog modela M3. Ostali pametni telefoni su identičnih karakteristika, ali se razlikuju po izgledu, a Redmi 9T je čak i svetlije boje od svog Poco brata blizanca.

Tako je pokrenut početak globalne prodaje modela Poco M3 Pro koji nastavlja da puni i dopunjuje liniju uređaja na spoju pristupačnih i uređaja u okviru segmenta srednjih cena. Kao što su neki već primetili, pametni telefon je klon Redmi Note 10 5G koji još nije zvanično stigao na sva tržišta. Sličnosti između uređaja su isključivo hardverske, što novi proizvod ne čini ništa manje zanimljivim.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Trend je da prednji panel retko iznenađuje u pogledu dizajna. I ovde je slična situacija, očigledna je potpuno poznata slika: mali okviri sa strane a iznad ekrana malo izraženija „brada“ i izrez za prednju kameru u gornjem delu ekrana u sredini. U podešavanjima, ovaj element je skriven onoliko koliko IPS dozvoljava.

Ali sa zadnje strane, sve je u tradiciji Poca: glavni vizuelni fokus je na modulu kamere. Ovaj element je istaknut crnom bojom, što je u suprotnosti sa nijansom zadnjeg panela i velike bele logo oznake na njemu. Ako je u probnoj, crnoj verziji ovaj kontrast jasno vidljiv, svakako će u plavoj, a još više u žutoj boji, izgledati uspešnije. Prisetimo se M3 u boji „žuta Poco“. Poco M3 Pro subjektivno izgleda lepše od Redmi Note 10 5G, u kome je objektiv kamere izveden na malo drugačiji način.

Zadnji panel je izrađen od sjajne plastike, što ne odgovara onim korisnicima koji ne vole vidljivu prljavštinu na površini zadnjeg panela. Možete staviti futrolu, ali osećaj neće biti isti, a oko modula kamere će se skupljati prašina. Prednost korišćenja futrole je u anuliranju izbočenja objektiva kamere budući da će na taj način pametni telefon ležati ravno na stolu.

Međutim, ako ne obratite pažnju na zadnji panel koji je uvek prekriven otiscima prstiju, onda je sasvim ugodno koristiti telefon bez futrole budući da kućište praktično ne klizi u ruci. Njegova geometrija ne dozvoljava udobno rukovanje jednom rukom i, uopšteno govoreći, sada nema mnogo takvih uređaja na tržištu. Trendovi su ponekad nemilosrdni prema ergonomiji. U nastojanju da se malo izgladi situacija, Poco M3 Pro je „izgubio“ 8 grama i postao 0.7 mm tanji. Gubitak u širini u poređenju sa Poco M3 je 2 milimetra.

Sa stanovišta kontrolnih elemenata, ovde je očigledan apsolutni paritet sa modelom Poco M3. Taster za uključivanje u kombinaciji sa senzorom otiska prsta nalazi se na desnoj strani dok se slot za SIM karticu se nalazi sa leve strane. Na vrhu se nalaze priključak slušalica i infracrveni port, dok je Tip-C port sa donje strane. Jedina razlika jeste to što kod Poco M3 Pro postoji samo jedan zvučnik, pored priključka za punjenje, dok slabiji model može da se pohvali stereo zvukom. Zvanično, ovaj model ne odlikuje Ipxx zaštita.

Ekran

Poco M3 Pro ima 6.5-inčnu IPS-matricu. Standardna osvetljenost je definisana na 400 nita, nije rekordan podatak, pa će u toku sunčanih dana svetla tema interfejsa biti od pomoći. Što se tiče boja, sve je tipično za IPS, temperatura boja je i dalje podesiva, nema ništa novo u tom pogledu.

Kao što smo već jasno, izrez u obliku kapljice promenjen je u običan izrez koji je dupliciran u fabričkom filmu. Ali to nije jedina promena kada je reč o ekranu. Podržava brzinu osvežavanja od 90 Hz, što će pre svega ceniti igrači i oni koji cene glatkoću interfejsa. Mnogi korisnici kažu da ova funkcionalnost izgleda nije toliko važna, ali istovremeno je veoma teško vratiti se na 60 Hz, ipak postoji razlika.

Uglavnom, nije moguće požaliti se na ekran, osim što nema dovoljno adekvatnih crnih tonova, ali to su već subjektivne želje. Odziv ekrana je dobar, Gorilla Glass 3 zaštita se isplati, a 90Hz dodaje vizuelnu dopadljivost. Teško je izdvojiti 90 Hz kao ključnu funkciju budući da se ovaj parametar već čvrsto na listi obaveznih karakteristika te je njegovo prisustvo bolje od njegovog odsustva.

Baterija

Kapacitet baterije Poco M3 Pro je 1000 mAh manji od onog koji odlikuje model M3, očigledno je to posledica promena dimenzija pametnog telefona. Smanjenje kapaciteta praktično nije uticalo na autonomiju uređaja, pametni telefon na 90 Hz u režimu korišćenja interneta, instant poruka i strimovanja muzike bez problema izdrži jedan i po, ili čak dva dana (ako uključite 60 Hz) sa prosečno 4.5 sata rada ekrana dnevno. Sat igranja PUBG prazni pametni telefon za 9-10 odsto. Ne zaboravite na režime uštede energije, oni će pomoći u povećanju ionako dobre autonomije.

Pametni telefon podržava punjenje od 18 W, a deo maloprodajnog pakovanja je i poznati adapter od 22.5 W. U isto vreme, punjenje sa isključenim bežičnim protokolima pouzdano ide brzinom od 1 odsto u minuti, na kraju se malo usporava. Za potpuno punjenje će biti potrebno 1 sat 45 minuta, mnogo brže nego kod M3. Sporo reverzibilno žično punjenje je takođe dostupno, na primer, za TWS slušalice.

Memorija, čipset, performanse

Skromni MediaTek Dimensity 700 pripada budžetskoj klasi 5G čipova i daje najbolje od sebe.

Odmah treba napomenuti da su sledeći rezultati sintetičkih testova validni za Poco M3 Pro verziju sa 6 GB i 128 GB RAM-a. Sve verzije pametnog telefona imaju instaliranu memoriju UFS 2.2. Sistem pametno radi, u igrama režim ubrzanja se automatski uključuje. Sesija igre u PUBG-u na visokom nivou podešavanja zabeležila je 30 kadrova u sekundi tokom celog segmenta. Istu stabilnost pokazalo je zagrevanje procesora, temperatura se sve vreme držala između 40 i 43 stepena, kućište je jedva bilo toplo u predelu kamere.

Polusatni test maksimalnog opterećenja pokazao je lokalne padove do 80 odsto, ali frekvencija nije beležila pad, što se za ovaj segment cena može računati kao razumni rezultat. Procesor se ne može nazvati vrhuncem pametnog telefona: da, radi podnošljivo, ali ne donosi ništa inovativno.

Opcije povezivanja

Prisustvo NFC modula postalo je obavezno za mnoge korisnike, beskontaktno plaćanje je sada u upotrebi i to neće tek tako nestati. Ova funkcija je takođe dostupna u Poco M3 Pro, radi bez problema i sa plaćanjem u prodavnicama i sa raznim dopunama.

Dostupan je i IR predajnik za kontrolu kućnih aparata, to je gotovo klasika. Kada govorite preko telefona, možete, ako želite, koristiti žičane slušalice preko 3.5 mm utičnice. Pametni telefon ima opciju snimanja poziva.

Kamere

Čitajući recenzije Poco M3, postojala je sumnja u kvalitet snimanja i, gledajući slične karakteristike modula u pametnom telefonu sa prefiksom Pro, osrednje rezultati bili su očekivani. Ali nakon objavljivanja rezultata snimanja postalo je jasno da nema mestu skepticizmu jer pametni telefon snima sasvim dobro za svoj cenovni opseg. Nema OIS i telefoto sočiva i potrebno je da zumiranja vršite manuelnim putem budući da radi samo jedan objektiv. Rezultati snimanja pri dnevnom svetlu su pozitivno iznenađujući.

AI režim rada radi ispravno, samo povremeno prekoračuje i zasićuje pojedine boje. Kada se HDR postavi na automatski način rada, tokom vremena testiranja nije bilo pritužbi na njegov rad.

U sumrak i noću situacija sa detaljima je nešto lošija, u scenama sa veštačkim osvetljenjem ugrađeni filteri pomažu a pomoću njih se slika percipira malo bolje.

Snimanje video sadržaja nije baš najbolje jer je maksimalna rezolucija 1080p pri brzini od 30 kadrova u sekundi. Prednja kamera očigledno nije najbolja. Uprkos tome, pametni telefon dobija pohvalu za kamere.

Softver

Poco M3 Pro pokreće Android 11 i MIUI 12 interfejs sa sopstvenim launcherom za koji se čini da će biti zasebna aplikacija dostupna za sve uređaje ali će to biti poznato tek krajem godine.

Za sada nema značajnih promena interfejsa: dosta suptilnih postavki, odličan izbor live wallpaper-a, kao i ažurirani pristup privatnosti. Ažuriranje na verziju 12.5 će uskoro biti obezbeđeno.

Utisci i konkurenti

Osim informacija o zvaničnom izdanju, možemo reći da pametni telefon nije loš u pogledu svojih karakteristika. Kao i mnogi Poco pametni telefoni, dobio je prepoznatljiv dizajn podržan dobrom ergonomijom. Kamere su neočekivano zadovoljavajuće, a procesor daje sve od sebe.

Glatki ekran se uklapa u igrački scenario, idealno bi bilo da ima stereo zvučnike, ali, nažalost, ne ovoga puta. Autonomija je ostala na stabilnom nivou, procesor ponovo dobija kada govorimo o energetskoj efikasnosti, što je dobro. Ažuriranje se pokazalo vrednim, iako ničim novim u pogledu hardvera.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024