K13 Note 2021
2021. godina
6.5" LCD, 81.6% body
17% 460, Android 11
RAM 4 GB, INT 128GB, EXT SDXC
10W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
 
 
Test mobilni telefon Lenovo K13 Note
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo K13 Note. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo K13 Note vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

Lenovo se nije zamarao pozicioniranjem ovog modela obzirom da je u pitanju uobičajeni pametni telefon sa baterijom kapaciteta 5000mAh i 48 MP kamerom.

Sledeći detalji su izdvojeni kao prodajne tačke ovog modela:

  • Baterija 5000 mAh (tvrdi se da omogućava dva dana rada)
  • 48 MP kamera sa dobrim noćnim snimanjem
  • Čipset je opisan frazom: SMART PROCESSOR. SMART PHONE.
  • Količina skaldištenog prostora je 128 GB (107 GB je dostupno za korisnika)
  • 6.5-inčni HD + ekran
  • NFC je dostupan

Prodajno pakovanje:

  • Pametni telefon
  • Punjač i USB kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije:

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 460 (11 nm), osam jezgara (4 × 1.8 GHz Kryo 240 & 4 × 1.6 GHz Kryo 240), Adreno 610 grafika
  • Operativni sistem: Android 11
  • Memorija: 4 GB / 128 GB, kombinovani slot za microSD memorijske kartice
  • Ekran: 6.5 inča, IPS LCD, 720 x 1600 piksela, odnos stranica 20 prema 9, gustina matrice 270 ppi
  • Baterija: Li-Po 5000 mAh, punjenje 10W
  • Glavna kamera:
    • 48 MP, f / 1.7, (širokougaona), 1 / 2.0 ″, 0.8µm, PDAF
    • 8 MP, f / 2.2, 118˚ (ultra širokog ugla), 1 / 4.0 ″, 1.12µm
    • 2 MP, f / 2.4, (makro)
    • 2 MP, f / 2.4, (dubina)
  • 1080p @ 30fps video snimanje
  • Prednja kamera: 8 MP, f / 2.2, (širokog ugla), 1 / 4.0 ″, 1.12µm
  • SIM kartica: 2 Nano-SIM
  • Mreža i prenos podataka: GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, NFC, USB Type -C 2.0
  • Senzori: skener otiska prsta (pozadi), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine
  • Ostalo: prisutan je NFC, kao i FM radio
  • Materijali: plastika
  • Dimenzije: 165.2 x 75.7 x 9.1 mm, masa 200 g

Izgled

Zadnji panel i okvir izrađeni su od plastike. Sa zadnje strane vidljiva je valovita tekstura koja sprečava da vam pametni telefon isklizne iz ruku.

Modul kamere se blago uzdiže iznad površine, zbog čega pametni telefon ne može ležati ravno na stolu.

Skener otiska prsta nalazi se na sredini zadnjeg panela. Odlikuje ga klasičan izgled koji se smatra zastarelim kada je reč o 2021. godini pa iz tog razloga proizvođači prebacuju skener na taster za uključivanje. Nije moguće odrediti konkurenciju po pitanju ukusa korisnika ili boje, a činjenica da Lenovo smesti skener na zadnji panel je odlična budući da se na taj način obezbeđuje raznovrsnost na tržištu. Skener radi vrlo dobro, sve je brzo i jasno.

Priključak od 3.5 mm postavljen je na gornjem delu, ali iako to nije ergonomski najbolje rešenje, ne može se uzeti kao nedostatak ili greška. Sa druge strane, odsustvo sekundarnog mikrofona je pomalo tužno jer bi njegov zadatak bio poništenje buke, što je funkcija koja se ne može zanemariti.

Sa donje strane se nalaze zvučnik i Type-C konektor za punjenje baterije.

Možda je glavna vizuelna karakteristika prisustvo Google Assistant tastera sa desne strane. Obično se ovom tasteru ne može dodeliti druga funkcija, ali može da se onemogući ali je ovde situacija drugačija. Prilikom testiranja pronalaženje opcije za isključenje ove funkcije nije pronađeno.

S druge strane, postoji samo slot za dve SIM kartice, od kojih se jedna može zameniti microSD karticom.

Sve u svemu, pametni telefon izgleda jednostavno, ali uredno. Sigurno je da će se svideti svima onima koji su umorni od ultra modernih uređaja.

Ekran

Pametni telefon ima 6.5-inčni IPS LCD panel rezolucije 1600 x 720 piksela, što je tipično za ovaj cenovni segment.

Ekran ima dobre uglove gledanja. Jačina osvetljenosti je oko 350 nita, što je dovoljno za korišćenje ekrana tokom lepog dana na otvorenom. Pri direktnim sunčevim zracima rezultati nisu tako dobri, jer je osvetljenost zaista niska. Dugo nije bilo ovako niskih vrednosti, te je neophodno ovaj pametni telefon pogledati uživo pre kupovine.

Prenos boja je standardna sRGB gama. Generalno, reprodukcija boja je relativno tačna. Pametni telefon beleži crvene i zelene nijanse ali to nije ništa strašno. Nivo odstupanja „delta E“ je u proseku oko 6.

Pametni telefon ima panel sa čeonim zarezom. Ne postoje opcije za sakrivanje ili popunjavanje izreza. Vredi napomenuti naizgled potpuno odsustvo oleofobnog premaza budući da prst ne klizi dobro po ekranu.

Video je snimljen nakon prve aktivacije, kao što vidite, neki elementi su sivi, pošto se još preuzimaju. Međutim, interfejs pametnog telefona ne usporava, iako je u pozadini aktivno solidno opterećenje.

Svi glavni ekrani namenjeni podešavanjima ekrana su ispod. Postoji i primer podešavanja fonta na najveću veličinu i način na koji će stavke menija biti prikazane.

Performanse

Pametni telefon karakteriše Qualcomm Snapdragon 460 i to je 11 nm čipset. U stvari, u pitanju je Snapdragon 660/662 koji je predstavljen u toku 2017. godine. Zanimljivo je da Snapdragon 660 nadmašuje noviji čipset za 7-10 odsto. Zanimljivo je da Qualcomm-ovi marketinški trikovi ne ometaju AIDA64, jasno je definisano koji je stvarni čipset koji odlikuje ovaj pametni telefon.

Rezultati glavnih testova su niže prikazani. Dakle, pametni telefon nije bio u mogućnosti da savlada klasičnu verziju AnTuTu testa već je preuzeta Lite verzija.

Treba napomenuti da je Lenovo štedeo i na memoriji. Test brzine nije čak ni dostigao 5000 Mb / s, a ni brzina rada skladištene memorije nije zadovoljavajuća. Brzina rada memorije direktno utiče na percepciju pametnog telefona. Poređenja radi, Xiaomi je stavio memoriju velike brzine čak i u okviru niskobudžetskih modela.

Generalno, sve je očigledno. Pametni telefon je odličan za Internet, gledanje YouTube sadržaja kao i nezahtevne igre. Međutim, možete pokrenuti Call of Duty Mobile na njemu, ali sigurno je da nećete uživati u igri.

Kamera

Sistem kamera sastoji se od četiri sočiva:

• 48 MP, f / 1.7, (širokougaona), 1 / 2.0 ″, 0.8µm, PDAF

• 8 MP, f / 2.2, 118˚ (ultra širokougona), 1 / 4.0 ″, 1.12µm

• 2 MP, f / 2.4, (makro)

• 2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)

Novi interfejs kamere kompanije Lenovo zaslužuje sve pohvale. Sve je jednostavno i jasno.

Možete sami da procenite kvalitet fotografija snimljenih u toku dana. Većina snimaka je napravljena u automatskom režimu a o rezultatu prosudite sami. Ako se potrudite po pitanju podešavanja, sasvim je moguće dobiti bolje fotografije. Sa druge strane, ako preterate možete dobiti rezultat kao što je fotografija na kojoj je cvet.

Normalni snimci u automatskom režimu

Rad makro kamere zaslužuje sve pohvale, autofokus je dobar i brz ali očigledno je da 2 MP nije dovoljno za dobre snimke.

Slede primeri večernjih fotografija i kompleksnog osvetljenja. Ovde treba odati priznanje činjenici da pametni telefon dobro radi koristeći algoritme za obradu. Ako fotografija u početku izgleda da ima dosta šuma, onda nakon 10 sekundi obrade, šum odjednom nestaje a pojavljuju se boje i detalji. Osim toga, imajte na umu da fotografije prvo pogledate na ekranu pametnog telefona koji odlikuje 720p rezolucije pa ih nemojte direktno prikazivati na 4K monitor. Fotografije će biti odlične na ekranu pametnog telefona a samim tim i znači da će fotografije izgledati sjajno i na Instagram-u.

Takođe primer snimanja selfi portreta.

Pametni telefon može snimati video samo u Full HD rezoluciji. Evo primera. Obratite pažnju na to kako fotoaparat ponekad ne može da upravlja bojama.

Trajanje baterije

Model odlikuje energetski efikasan procesor, niska rezolucija i osvetljenost ekrana, ali to sve blagotvorno utiče na trajanje baterije. Korisnik uređaja na raspolaganju ima približno 8-9 sati rada ekrana dnevno. Ako vam je potrebno više od toga, možete pogledati Lenovo K12 Pro, gde je na sličnom testu zabeleženo gotovo 11 sati vreme rada.

Za potpuno punjenje pametnog telefona biće potrebno oko 1 sat i 45 minuta, jer je obezbeđen adapter jačine 10W.

Opcije povezivanja i korisnički interfejs

Pametni telefon pokreće Android, pa postoje mogućnosti Google pozivanja, uključujući i snimanje poziva.

Na sajtu kompanije Lenovo, postoji greška jer piše da postoji podrška za Wi-Fi 6, što naravno, nije tačno. Ovde je dostupan solidni Wi-Fi 5 koji podržava 2.4 i 5.0 GHz.

Bezuslovni plus modela Lenovo K13 Note je prisustvo NFC. Dugim pritiskom na taster za uključivanje otvara se ekran sa pristupom Google Pay servisu, a elementi vašeg pametnog doma se pojavljuju tamo ako su povezani sa Google Home opcijom.

Lenovo obično štedi kada je u pitanju magnetometar, odnosno senzor zahvaljujući kojem karte prikazuju smer u kojem je pametni telefon okrenut.

Pametni telefon radi na gotovo čistom Androidu sa minimalnim Lenovo/Motorola dodacima. Dakle, dostupni su tipični gestovi kompanije Motorola. Na primer, potrebno je da okrenete pametni telefon da biste aktivirali baterijsku lampu, dvaput ga protresite da biste pokrenuli kameru, itd. a potrebno je samo navići se na to.

Zaključak

Segment kojem ovaj pametni telefon pripada već je izuzetno bogat i složen a Lenovo K13 Note, nažalost, teško da može ikome da zagolica maštu. Čak je i model K12 Pro zanimljiviji - nudi 64 MP kameru i bateriju visokog kapaciteta. Lenovo K13 Note nudi maksimalne prosečne performanse. Možda Lenovo pobeđuje samo zahvaljujući softveru, budući da u ovom cenovnom segmentu nije lako pronaći čisti Android, ali sve je moguće. Svaki Realme pametni telefon može biti jedna od alternativnih opcija, a C serija zaslužuje sve pohvale - C25 nudi istu kameru, ali i bateriju kapaciteta 6000 mAh. Odlikuje ga MediaTeka G70 procesor koji je oko 25 odsto snažniji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024