C21Y 2021
2021. godina
6.5" LCD, 81.6% body
20% T610, Android 10
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Realme C21Y
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme C21Y. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme C21Y vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač 10 W
  • MicroUSB kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Zaštitini film (zalepljen)
  • Uputstvo za upotrebu, garancija

Specifikacije

Dimenzije i masa 164.5 x 76 x 9.1 mm, 200 grama
Materijali kućišta Plastika (okvir i zadnja strana)
Ekran 6.5 inča, 1600х720 piksela (HD +), IPS, 20: 9 odnos stranica, gustina ekrana 270 ppi, zaštitino staklo
Operativni sistem Google Android 11, vlasnički interfejs realme R Edition
Platforma Unisoc T610, 2 ARM Cortex-A75 jezgra radnog takta 1.8 GHz, 6 ARM Cortex-A55 jezgra radnog takta do 1.8 GHz, 12 nm obradna tehnologija, Mali-G52 grafika
Memorija 3/4 GB LPDDR4X, 32/64 GB eMMC 5.1 interni skladišteni kapacitet, podrška za microSD kartice kapaciteta 256 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac 2.4 GHz, Bluetooth 5, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: opsezi 1, 5, 8
4G: opsezi 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41
Dve Nano SIM kartice +memorijska kartica (zaseban slot)
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Skener otiska prsta (pozadi), akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, kompas, MicroUSB, 3.5 mm priključak
Glavna kamera 13 MP, širokougaono sočivo, f / 2.2 otvor blende, PDAF
2 MP, makro modul, f / 2.4 otvor blende
2 MP, senzor dubine, f / 2.4 otvor blende
Video snimanje 720P @ 30/60 fps, 1080P @ 30/60 fps
Prednja kamera 5 MP, širokougaono sočivo, f / 2.2 otvor blende, 720P @ 30 fps video snimanje, 480P @ 30 fps, CIF
Baterija Li-ion 5000mAh, 10W punjenje, podržava reverzibilno žično punjenje
Boje Crna, plava

Pozicioniranje

Polako ali sigurno, posledice nedostatka čipova i, u manjoj meri, rastuće cene mobilnih procesora pritiskaju svetsko tržište. Prvi problem nije vidljiv na svim tržištima ali naznake su vidljive. Neki dobavljači već objavljuju modele koji su po karakteristikama bliski njihovim kolegama iz prethodnih generacija, uz promenu samo procesora.

Očigledno se i Realme C21Y se uklapa u isti koncept. U pitanju je pojednostavljena verzija prethodnog modela, Realme C21.

Čak i pre testiranja bilo je jasno da se mnogi aspekti preklapaju se sa onima kod modela C21.

Dizajn, dimenzije, kontrole

U toku testiranja korišćena je tamno siva verzija pametnog telefona, dok će svetlo plava boja takođe biti dostupna za prodaju. Uređaj za testiranje je napravljen po dizajnu koji je već poznat kroz model Realme C21: izrez u obliku suze na ekranu, teksturirani plastični panel sa vizuelnom podelom u obliku slova X na 4 panela. Skener otiska prsta i dalje je na zadnjem panelu i takođe se može koristiti za kontrolu zavesice za obaveštenja. Modul kamere je tanak, možete bezbedno unositi tekst na svom pametnom telefonu bez podizanja sa stola, kada kliknete na gornji levi i donji desni ugao ekrana, Realme C21Y se malo njiše, što ne ometa unos teksta.

Na desnoj ivici nalazi se taster za uključivanje i dvostruki taster za kontrolu jačine zvuka, na levoj strani postoji slot ležišta za dve NanoSIM kartice, postoji poseban slot za microSD memorijsku karticu kapaciteta do 256 GB. Sa donje strane nalazi se sada gotovo zastareli microUSB za punjenje, priključak za slušalice i slot za mikrofon.

Odsustvo futrole jasno nagoveštava da je proizvođač siguran u trajnost modela. Pametni telefon je čvrsto sastavljen, plastično kućište ne proizvodi nikakve zvukove, osim što postoji veoma mali hod zadnjeg panela u području slota za zvučnik. Uređaj nije najtanji moguć niti najlaganiji, dok tekstura zadnjeg panela doprinosi sigurnom prianjanju, uređaj ne klizi iz ruku.

Ekran

Za ekran modela Realme C21Y navodi se da ga odlikuje osvetljenost do 420 nita, matrica je izrađena korišćenjem IPS tehnologije. Rezolucija je ostala na nivou HD +, a ovo se može posmatrati kao jedan od nagoveštaja u segmentu pristupačnih telefona. Za dostojnije rivalstvo sa konkurencijom, FHD + bi bio adekvatniji izbor.

Ekran je prekriven zaštitnim staklom dok proizvođač nije poznat. Jednostavan film je fabrički zalepljen i može trajati prilično dugo uz pažljivu upotrebe. Izrez je takođe i dalje u trendu, i sigurno je da će se u okviru pristupačnih pametnih telefona još dugo zadržati.

Sam ekran ne izaziva oluju emocija bilo kog spektra, sasvim je običan i pouzdan, fontovi su jasni, a margina osvetljenosti je prosečna, ali će to biti dovoljno za većinu načina korišćenja. Podešavanja su oskudna, tu su samo ona koja su svima potrebna: vreme isključivanja, osvetljenost, boje i kontrast, možete uključiti noćni režim i filtriranje plavog spektra, uključujući automatsko i prema rasporedu. Povećana frekvencija ekrana nije dostupna, generalno je to standardna praksa.

Baterija

Što se tiče autonomije, Realme C21Y se tradicionalno pokazao odličnim. Ovo je jasno pukim pogledom na kombinaciju rezolucije i učestalosti osvežavanja i kapaciteta baterije. Sa takvim indikatorima, sa prosečnom osvetljenošću i upotrebom zahtevnih igara i aplikacija, pametni telefon će definitivno izvući dva dana sa 4 - 5 sati rada ekrana. Ako postoji potreba za produženjem trajanja baterije, možete da pribegnete korišćenju režima uštede energije. Dakle, to je još jedan odličan adut ovog modela - ekran je podnošljivog kvaliteta i traje dugo.

Pametni telefon može puniti i druge uređaje žičnim reverzibilnim punjenjem, čak i ako ovo nije najbrži protokol, ali je pogodan za slušalice i druge mobilne uređaje. Maloprodajno pakovanje podrazumeva 10 W punjač koji u potpunosti napuni pametni telefon za 5 sati, nema opcije brzog punjenja. Bilo bi dobro da čak i na tako pristupačnim pametnim telefonima postoji priključak C tipa, čak i sa položaja jednog kabla za punjenje mnogih uređaja. Ono što je očigledno, microUSB se sve više doživljava zastarelim.

Memorija, čipset, performanse

Upotreba Unisoc čipova savršeno se uklapa u situaciju sa pomenutim nedostatkom procesora. Proizvođač može biti poznat po tome što sledi industriju pod svojim bivšim imenom - Spreadtrum Communications, Inc., koja je sadašnji naziv dobila pre nekoliko godina. Ovoj kompaniji su se proizvođači obratili u trenutnoj situaciji a njihovi čipovi nisu skupi, ali su generalno pouzdani.

Unisoc T610 nije najnoviji, već osmojezgarni čip za jeftine uređaje. Raspored jezgara u celini se uklapa u prosečnu sliku za segment, kao i procesna tehnologija. Procesoru pomažu 4 GB RAM-a i 64 GB eMMC 5.1 memorije, još jedan atribut niskobudžetnih uređaja. Iako se količina ugrađene memorije može proširiti, to neće uticati na povećanje brzine, naravno.

Stanje performansi je sledeće. AnTuTu Lite pokazuje 193.000 poena, testovi maksimalnog opterećenja se izvode pouzdano i bez grešaka, ali nije prvi put da za 15 minuta stigne do krahiranja. Možda je samo takav uzorak, ali, najverovatnije, sistem ovog telefona ne voli teške aplikacije. I drugi sintetički testovi se ponašaju na sličan način pri prvom pokretanju, a neke čak nije moguće ni pokrenuti.

Test u PUBG-u na visokim postavkama pokazao je iznenađujuće adekvatne rezultate budući da su performanse u igrama dobre. Interfejs radi besprekorno, nije bilo primetnih zaostajanja i usporavanja. Opet, ne treba očekivati vrhunske rezultate. U normalnom radu sistema takođe nema problema, tokom testiranja nije došlo ni do jednog krahiranja ili zaustavljanja aplikacije. Optimizacija je dobro izvršena, a procesor je na tržištu već nekoliko godina, tako da možete bezbedno računati na pouzdan rad u okviru ne tako zahtevnih aplikacija. Utisak je da sistem radi još stabilnije nego kod modela Realme C21.

Opcije povezivanja

Čini se da NFC nije nešto što je trebalo očekivati ali na određenim tržištima model C21Y odlikuje ovaj modul, što je veoma dobro. Zvučnik je prilično glasan, dolazi do blagog iskrivljenja zvuka na maksimalnom nivou ali sekundarni zvučnik definitivno ne bi smetao. Žični priključak za slušalice vam omogućava da slušate muziku i igrate igre uz prijatno iskustvo.

Kvalitet prenosa glasa je zadovoljavajući, nema nikakvih neobičnih detalja.

Kamera

Komplet sočiva je ostao nepromenjen, kao i rezultati snimanja. U toku dana i pri dobrom osvetljenju, snimci su odlični, zamućenje pozadine radi dobro i u većini slučajeva uspešno. U noćnim uslovima, režim „Night Pro“ dosta pomaže, malo osvetljava kadar i čini ga sa manje šumova. Ipak, ukupni kvalitet fotografija snimljenih tokom noći je prosečan.

Jasno je da nije moguće zahtevati čuda mobilne fotografije od niskobudžetnog Android pametnog telefona sa 13 MP, ali generalno, možete snimati zadovoljavajuće fotografije, pa čak ih i poslati na svoje omiljene društvene mreže. Za ovu svrhu će biti dovoljno detalja, prenos boja će biti zadovoljavajući ali ako otvorite fotografiju na velikom monitoru, situacija se drastično menja. Odnosno, za svakodnevnu upotrebu dovoljne su kamere C21Y, ovo važi za i glavno i prednje sočivo.

Softver

Razumevajući i adekvatno procenjujući prirodu punjenja kod modela Realme C21Y, dobavljač je odlučio da ga neće dodatno opterećivati bogatim interfejsom. Pametni telefon ima pojednostavljenu verziju interfejsa pod nazivom Realme R Edition. Vizuelno, donekle podseća na Android Go, radi pametno a postavke nisu sveobuhvatne. Personalizacija izgleda i ponašanja sistema je dostupna, ali ne na istom nivou kao kod Realme korisničkog interfejsa dok su vizuelno vrlo slični.

Konkurencija, utisci

Na tržištu se Realme C21Y nalazi u varijanti sa 4/64 GB, još uvek nema informacija o slabijoj verziji. Konkurencija je velika: Redmi 9 ima sličnu memorijsku konfiguraciju sa FHD + rezolucijom ekrana i tip-C priključkom. Oppo A15s ima snažniji procesor, ali i bateriju manjeg kapaciteta. Konačno, tu je i Samsung Galaxy A12 koji ima 48 MP glavnu kameru i brži tip-C punjenje, ali u pitanju je 3 + 32GB konfiguracija.

Šta je tako posebno kod modela Realme C21Y? Pre svega, odlična autonomija, mnogi uređaji proizvođača u ovom segmentu rade već dugo. Sa poznatom ergonomijom, novi model ponavlja mnoge aspekte svog prethodnika, zadržavajući pritom priključak za NFC i slušalice. Glavna razlika leži u hardverskoj platformi.

Procesor se pokazao pouzdanim u svim scenarijima testiranja, osim u sintetičkim testovima, što blago kvari konačne utiske. Sasvim je dovoljan za sve ono što mu je dodeljeno, osim što nije blagonaklon prema testovima prigušivanja, i to bi se moglo zabeležiti kao minus, ali to krajnjim korisnicima nije bitno. Performanse dobijene u poređenju sa modelom Realme C21 mogu se objasniti manje zahtevnim interfejsom, ali to je primetno samo u rukama korisnika. Ovaj model svakako zaslužuje da na njega obratite pažnju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024