nova 8 2021
2021. godina
6.57" OLED 90Hz, 89.3% body
38% 820E, Android 11 Open Source
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
66W, 3800 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Huawei nova 8
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei nova 8. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei nova 8 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Specifikacije

Dimenzije i masa 160 x 74 x 7.64 mm, 169 grama
Materijali kućišta Staklo, plastika
Ekran 6.57 inča FullHD + (2340х1080 piksela), OLED. Osvežavanje 90 Hz, osvežavanje senzorskog sloja 240 Hz 10 Bitne boje, DCI-P3 pokrivenost, 392 PPI gustina matrice
Operativni sistem Google Android 10, vlasnički interfejs EMUI 12
Platforma HiSilicon Kirin 820e (6-jezgara, 3 × Cortex-A76 2.22 GHz + 3 × Cortex-A55 1.84 GHz), Mali-G57
Memorija 8 GB RAM, 128 GB interni skladišteni kapacitet, nema slot za microSD
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, MIMO, 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: B2 / B3 / B5 / B8
3G: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 / B8 / B19
4G: B2 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28
Two Nano SIM cards (VoLTE / VoWi-Fi)
Navigacija GPS / AGPS / GLONASS / BeiDou / Galileo / QZSS
Senzori i konektori Skener otiska prsta ispod ekrana, USB-C.
Senzor osvetljenja, digitalni kompas, senzor blizine, žiroskop
Glavna kamera 64 MP glavna kamera. Otvor blende f / 1.9
- 16 MP kamera širokog ugla. F / 2.2 otvor blende
- 2 MP kamera za zamućenje pozadine
- 2 MP kamera za makro snimanje. Fiksna žižna daljina, f / 2.4 otvor blende, rastojanje od objekta 4 cm
Prednja kamera 32 MP prednja kamera. F / 2.0 otvor blende
Baterija Kapacitet 3800 mAh, 66 W punjač

Zvuk Mikrofon za smanjenje šuma prilikom poziva, jedan hands free zvučnik.
Boja Pink

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Silikonska futrola
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Pozicioniranje

Pametni telefon Nova 8 kompanije Huawei predstavlja novinu za ovu godinu. Nova je uređaj koji odlikuju atraktivne tehničke opcije ali i neke vodeće karakteristike.

Nova 8 je proizvod koji je oblikovan od onoga što je kineska kompanija bila u mogućnosti da uradi tokom ovog teškog perioda: tu je zakrivljeni ekran viđen kod pametnih telefona prošle godine, smanjeni procesor sopstvene proizvodnje koji je najavljen pre 9 meseci, EMUI operativni sistem, ali ne i najnoviji HarmonyOS, između ostalog.

Huawei Nova 8 doživljava se kao nešto neobično. Pametni telefon ove kompanije poslednji put je testiran pre godinu dana. Utisak je sličan kao i kod Meizu uređaja: čini se da je to tipičan moderan uređaj, ali nešto tu baš i ne štima. Kod Meizu uređaja to je bilo neuobičajeno kućište, a Huawei-ju nedostaje uobičajena prodavnica aplikacija i Google usluga.

Zbog toga je nejasno pozicioniranje Huawei Nova 8: običan pametni telefon sa dobrim tehničkim karakteristikama po današnjim standardima. Definitivno vredi istaći postojanje snažnog adaptera za napajanje od 66 W, OLED ekran sa 90 Hz brzinom osvežavanja i pristojan kvalitet svih kamera.

Izgled

Dizajn pametnih telefona se nije mnogo promenio u proteklih nekoliko godina. Proizvođači su već sve isprobali: staklo, metal, kožu, plastiku koja podseća na kožu, plastiku nalik metalu, plastiku nalik staklu, crvena, plava, prelivajuća, mat i sjajna kućišta, moduli kamere - okrugli i kvadratni, pravougaoni, tanki i debeli, itd.

Izgled Huawei Nova 8 podseća na prethodnu generaciju uređaja ove kompanije sa zaobljenim ivicama dok su drugi proizvođači aktivno promovisali ravne ekrane. Tokom nekoliko godina popularnosti zaobljenih ekrana, korisnici su shvatili da je to prilično nezgodno, osim toga, sistemski interfejs ni na koji način nije bio prilagođen takvom formatu.

Prednji ekran štiti staklo, a proizvođač nije naveo marku. Zadnji panel takođe odlikuje staklo, sredina je matirana a bočne ivice su sjajne. Okvir je verovatno plastičan, po izgledu, na dodir i po teksturi materijala može se izvući takav zaključak kao i po tome da ne dolazi do pojave ogrebotina.

Dizajn je pomalo neobičan, tačnije modul sa kamerama je izdužen i zaobljen i zaista izgleda impresivno. Možda se to činilo kompaktnim, ali sada nije popularno predstavljati takve minijaturne stvari - kupac će pomisliti da su kamere slabe. Druga stvar je činjenica da uređaj odlikuje 500 MP senzor i fenomenalni 100 x zum.

Oleofobni premaz je prisutan sa obe strane. Kvalitet je veoma dobar, a tragovi su skoro nevidljivi.

Kvalitet izrade je zadovoljavajući - tokom par nedelja testiranja nije došlo do pojave ogrebotina niti bilo kakvih oštećenja. Ali to je kratak period za izvlačenje konačnog zaključka, pitanje je šta će se dogoditi za mesec ili dva - vreme će pokazati. Ponekad se čini da se ogrebotine pojave čak i kada se uređaj ne koristi.

Sve u svemu, ergonomija uređaja podseća na Huawei P30 Pro.

Postoji samo jedna boja u ponudi i nosi naziv Powdery Pink. Čini mi se da je ovo imenovanje netačno sa stanovišta PR uređaja. Ako napišete „praškast“, onda mislite da ciljnu grupu čine žene? Međutim, to nije tako jer uređaj odlikuje nekoliko boja: od srebrne do zeleno-žute. Pametni telefon Nova 8 više odlikuje srebrna nego ružičasta boja.

Elementi kućišta

Sa gornje strane nalazi se zvučnik. Zbog upotrebe tankog okvira zvučnik je morao biti postavljen pod uglom od 45 stepeni u odnosu na ekran. Ispod je kamera u okviru ekrana, veličine oko 5 mm.

Sa donje strane vidljiv je glavni mikrofon, USB-C, zvučnik.

Sa desne strane nalazi se taster za jačinu zvuka i taster za uključivanje. Tanak, skoro udubljen u kućište, ali čvrsto pritisnut sa jasnim klikom.

Iznad su dodatni mikrofon i slot za dve nano SIM kartice.

Na poleđini nalazi se veliki ovalni modul dva milimetra iznad kućišta. Mogao je da bude i manji uklanjanjem dva nepotrebna modula (makro i zamućenja pozadine).

Ekran n

6.57 inča FullHD + (2340х1080 piksela), OLED. Osvežavanje 90 Hz, osvežavanje senzorskog sloja 240 Hz 10 Bitne boje, DCI-P3 pokrivenost, 392 PPI gustina matrice

Maksimalna osvetljenost bele boje je 840 cd / m2 – to je vrlo dobar pokazatelj. Na jakom svetlu, osvetljenost se ne povećava.

Proizvođač tvrdi da ekran ovog modela može da prikaže DCI-P3 gamu boja. Istina, ne ukazuje na to o koliko procenata je reč. Na osnovu izmerenih podataka, DCI-P3 je blizu 100 odsto.

Na zvaničnoj Huawei Web strani se navodi da ekran modela Nova 8 može da isporuči ΔE = 1 tačnost boje. Sudeći prema dijagramu, to nije slučaj. Sve delta tačke se nalaze daleko od plavog kruga - ciljno DeltaE područje. Prosečan ΔE kod ovog pametnog telefona bio je 5.

Bela linija je cilj koji pokušavamo da postignemo. Žuta linija su stvarni podaci za ovaj ekran. Možete videti da smo direktno iznad ciljne krive, što znači da je za svaku vrednost između 0 i 100 slika blago preeksponirana.

Gama kontroliše ukupnu osvetljenost slike ili koliko brzo osvetljenost krive izlazi iz crnog. U ovom slučaju dobijamo skoro stabilan rezultat – 2.2, što je standard.

Grafikon temperature je gotovo ravan - u proseku oko 8000K.

Ukratko i precizno, reprodukcija boja kod modela Huawei Nova 8 nije najbolje rešena, ali sâm ekran može prikazati DCI-P3 raspon boja za skoro 100 odsto a osvetljenost je rekordnih 840 cd / m2 u ovoj cenovnoj kategoriji.

Pored toga, pametni telefon je opremljen funkcijom suzbijanja treperenja, a ta opcija beleži osrednji rad: kada je smanjenje uključeno, maksimalna vrednost koeficijenta treperenja je 30 odsto, kada je isključen – 60 odsto; u proseku, kada je smanjenje KP uključeno, iznosi 15 odsto, a podsećanja radi, stopa je do 10 odsto.

Trajanje baterije

Kada smo prvi put videli kapacitet baterije Nova 8 modela, bili smo malo zatečeni: samo 3800 mAh, dok većina novih uređaja ima najmanje 4500 mAh! Ali nakon dugih testova, vreme rada nas je zadovoljilo: pri automatskom osvetljenju uređaj je obezbeđivao do 8 sati rada ekrana, ili skoro dva dana sa prosečnim opterećenjem. Eto šta znači odbaciti Google usluge sa pametnog telefona!

Prodajno pakovanje uključuje snažan punjač snage 66 W. Što se tiče dimenzija, čak je i manji od punjača snage od 65 W za prenosne računare kompanije Huawei. Punjač modela Nova 8 puni bateriju do 50% za 12 minuta, a do 100% za 40 minuta.

Nema bežičnog punjenja.

Opcije povezivanja

Mreže 2G: B2 / B3 / B5 / B8
3G: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 / B8 / B19
4G: B2 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28
Dve Nano SIM kartice (VoLTE / VoWi-Fi)
Navigacija GPS / AGPS / GLONASS / BeiDou / Galileo / QZSS
Senzori i konektori Skener otiska prsta ispod ekrana, USB-C.
Senzor osvetljenja, digitalni kompas, senzor blizine, žiroskop

Kao što ste možda primetili, novi model ne nudi podršku za 5G, ali je zato NFC čip prisutan.

Skener otiska prsta radi dobro, bolje od većine uređaja u sličnom cenovnom opsegu. Senzor blizine nije savršen - isključuje pozadinsko osvetljenje na vreme kada se uvo približi telefonu. Senzor ambijentalne svetlosti je prosečan, ne obezbeđuje uvek adekvatnu osvetljenost, po pravilu potcenjuje ambijentalno osvetljenje.

Sa stanovišta komunikacije, nema problema. Uređaj pokazuje približno iste rezultate kao i Asus Zenfone 8.

Kamere

Glavna kamera 64 MP glavna kamera. Otvor blende f / 1.9
- 16 MP kamera širokog ugla. F / 2.2 otvor blende
- 2 MP kamera za zamućenje pozadine
- 2 MP kamera za makro snimanje. Fiksna žižna daljina, f / 2.4 otvor blende, rastojanje od objekta 4 cm
Prednja kamera 32 MP prednja kamera. F / 2.0 otvor blende

Glavna kamera snima jako dobro tokom dana, ali imamo zamerke na dinamički opseg. Uzak je, voleli bismo malo manje kontrasta. Boje su pomalo neprirodne u smislu zasićenja: trava, nebo, predmeti deluju pomalo neprirodno. Sa druge strane, za one koji postavljaju fotografije na društvene mreže bez obrade, to je upravo ono što im treba.

Uređaj ima noćni režim. U njemu možete snimiti bilo šta u gotovo potpunom mraku. Nekada, u osvit pojavljivanja ove tehnologije kompanije Huawei, blogeri su bili oduševljeni. Sada je noćni režim dostupan u gotovo svim pametnim telefonima, počevši od najjeftinijih.

Kada uključite noćni režim, slika postaje svetla, ali detalji ponekad nisu tako oštri. Svideo nam se kvalitet videa. Oseća se da je u pitanju 4K. Slika čak liči na digitalizovani film. Zvuk je iznad svake pohvale: stereo sa odličnim detaljima.

Glavna kamera nema optičku stabilizaciju.

Širokougaoni modul ne poseduje autofokus. Snima normalno. Artefakti oko ivica kadra, kao i obično, potpuno su prisutni. Ugao je veoma širok, boje su prirodne, izobličenje je malo, nema mnogo nesavršenosti.

Nema svrhe govoriti o makro i kameri za zamućenje pozadine obzirom da predstavljaju isključivo marketinške trikove.

Uređaj može snimati video zapise u rezoluciji do 4K brzinom od 30 sličica u sekundi kada se koristi glavna kamera. Kada je reč o širokougaonoj kameri onda je maksimalna rezolucija 1080p. Postoji elektronska stabilizacija (izuzetno efikasna), ali snažno "seče" kadar: čak i pri snimanju širokougaonim objektivom nećete dobiti baš veliki ugao gledanja.

Svideo nam se kvalitet videa. Oseća se da je u pitanju 4K. Slika čak liči na digitalizovani film. Zvuk je iznad svake pohvale: stereo sa odličnim detaljima.

Sećate li se usporenih video zapisa od 960 fps, 4000 fps pa čak i 7000 fps? Jesu li oni prisutni kod ovog modela? Ovaj model može da obezbedi samo 240 fps pri rezoluciji 720p. Skromno!

Uređaj odlično snima selfi fotografije. Ali njegova žižna daljina je fiksna, a sam fokus je negde u regionu od 40 cm. Ako snimate fotografije sa ispruženom rukom, izgubićete fokus.

Interfejs je isti kao i na svim modelima moderne generacije Huawei uređaja. Jedino što se pojavio režim "Dual View". U pitanju je opcija kada dobijete jedan video zapis, u kojem se objekti snimaju na širokougaonom i glavnom modulu sa dvostrukim povećanjem. Bilo bi bolje da pametni telefon snima video pomoću glavne i prednje kamere.

Sample photos

Primeri makro fotografija

Memorija, procesor, performanse

8 GB RAM, 128 GB interne memorije, nema podrške za microSD

Brzina RAM-a od 25.000 MB/s je visokih performansi, otprilike na nivou prethodnog modela. Brzina ugrađene memorije - 650/200 MB/s - nije loše, ali nije ni visoka, za takav uređaj će uraditi posao.

Platforma HiSilicon Kirin 820e (6-jezgara, 3 × Cortex-A76 2.22 GHz + 3 × Cortex-A55 1.84 GHz), Mali-G57 tehnologija izrade 7 nm

U pitanju je blago oslabljen čip u odnosu na HiSilicon Kirin 820. Procesor 820E predstavljen je u januaru 2021. A sada na njemu rade samo dva uređaja - Nova 8 i Nova 7 SE. Čipset se ne zagreva previše, temperatura se ne povećava iznad 40 stepeni čak ni pod opterećenjem.

Uređaj radi glatko, nismo primetili zaostajanje. Takođe je lepo što interfejs leti na 90 Hz. Nova 8 se dobro nosi sa igrama. Drugo pitanje je da ih je teško nabaviti zbog nepostojanja pristupa Google prodavnici aplikacija.

Test maksimalnog opterećenja pokazuje da se nakon pet minuta maksimalnog opterećenja procesora njegove performanse prepolovljavaju i ne oporavljaju do kraja testa. Međutim, u praksi nismo naišli na takve probleme sa modelom Huawei Nova 8.

Software

Nova 8 ne radi sa MateView, što znači da se ekran ne može preneti sa pametnog telefona na monitor. Štaviše, MateView se potpuno isključuje kada pokušate da uparite uređaj sa monitorom koji ima integrisan NFC čip.

Pametni telefon Huawei Nova 8 pokreće sopstveni interfejs EMUI 12 zasnovan na Google Android-u. Verovatno će vremenom uređaj dobiti ažuriranje i tada će se na njemu pojaviti Harmony OS. Istina, ne znamo kako će korisnici imati koristi od ovoga, ali će znati da je instaliran najnoviji OS. Što se nas tiče, trenutno je HOS kopija EMUI sa nekim vizuelnim dodacima.

Muzičke mogućnosti

Nažalost, Huawei Nova 8 koristi samo jedan zvučnik za izlaz muzike i spikerfon. Verovatno smo već navikli na činjenicu da su skoro svi moderni pametni telefoni opremljeni stereo zvučnicima. Barem u ovom cenovnom rangu postoji POCO F3 koji nudi stereo zvučnike.

Zvuk jednog Huawei zvučnika je prilično ravan. Istina, jačina zvuka je visoka. Uređaj nema priključak od 3,5 mm, iako ima dovoljno prostora na kućištu. Nema uključenih žičanih slušalica ili adaptera USB-C na mini priključak u okviru prodajnog pakovanja.

Pametni telefon Huawei Nova 8 zajedno sa FreeBuds 4 slušalicama zvuči veoma dobro.

Utisci

Po našem subjektivnom mišljenju, ovaj model pametnog telefona bi najbolje izgledao u kategoriji niskih i srednjih cena, zajedno sa poklonima i drugim prijatnim sitnicama iz Huaweija.

Sam uređaj nije loš, ali zvanična (previsoka) cena, odsustvo Google usluga i prodavnice aplikacija, jedan zvučnik i zaobljeni uglovi ekrana doveli su Nova 8 u neugodan položaj.

Pametni telefon ima previše ozbiljnih konkurenata: tu su Samsung sa svojim Galaxy A72 (zaštita od prašine i vlage, baterija od 5000 mAh, GMS) i POCO F3 sa odličnim ekranom od 120 Hz, Vivo V21 sa prednjom kamerom sa autofokusom u tankom kućište, Realme 8 Pro sa kamerom od 108 MP, i Redmi Note 10 Pro (ekran od 120 Hz, kamera od 108 MP, baterija od 5000 mAh i GMS).

Zbog toga se cena Huawei Nova 8 mora prilagoditi naniže, sa cenom nižom nekih 20 odsto ovaj model bi mogao da bude dosta konkurentan.

Pozitivni detalji ovog modela:

  • Odlično vreme rada
  • Istinska DCI-P3 gama boja od oko 100%
  • Visoka osvetljenost ekrana
  • Dobar kvalitet videa
  • Privlačan dizajn
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024