T1 2022
2022. godina
6.44" OLED 90Hz, 85.1% body
42% 778G 5G, Android 11
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
66W, 4700 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
 
 
Test mobilni telefon Vivo T1
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Vivo T1. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Vivo T1 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

U poslednje vreme proizvođači elektronike, imaju čudan način najavljivanja uređaja: prikazuju izgled i neke ključne parametre, ali nešto kasnije predstavljaju uređaj. Koliko sam razumeo, ovo podgreva interese potencijalnih kupaca i stvara pažnju oko uređaja.

U stvari, ovo se desilo sa Vivo T1. Mikro-najava je bila pre 4 nedelje, ali je pametni telefon zaista počeo da se promoviše tek danas. Stoga, nemojte se iznenaditi ako vidite veliki broj istovremeno objavljenih materijala za T1.

Pametni telefon nema jasno pozicioniranje. Ovo je uređaj niže srednje kategorije cena sa manje ili više zanimljivim parametrima.

Kao „srce” uređaja izabran je relativno svež Qualcomm Snapdagon 680 čipset sa 6nm procesnom tehnologijom. Instalirana RAM memorija je sasvim dovoljna, od 4GB do 8GB. Interna - klasična količina od 128 GB i plus možete staviti memorijsku karticu.

Tada počinju prijatne sitnice: matrica AMOLED ekrana, baterija od 5000 mAh, punjenje od 44W, glavna kamera od 50MP i prednja od 16MP. Karakteristika uređaja je i mat zadnja ploča u dve boje: sivoj i plavoj. I svetluca na svetlosti.

Specifikacije:

Glavne karakteristike
Procesori Qualcomm Snapdragon 680
RAM 4GB, 6GB ili 8GB
Interna memorija 128GB
Baterija 5000 mAh (tipično)
Brzo punjenje 44W
Boja Misteriozna galaksija, Zvezdane staze
Operativni sistem Funtouch OS 12
Ram
Dimenzije 160.80×73.79×8.42 mm
Težina 182 g
Materijal izrade zadnje strane Polimer
Prikaz
Dijagonala 6.44 inča
Rezolucija ekrana 2400×1080 (FHD+)
Tip AMOLED
Ekran osetljiv na dodir Kapacitivni multi-touch ekran
Mreže
Mreže 2G GSM 850/900/1800/1900
3G VCDMA B1/B5/B8
4G FDD-LTE B1/B3/B5/B7/B8/B18/B19/B20/B26/B28
4G TDD-LTE B38/B40/B41(194M)

Tip slota za kartice 2 nano-SIM + 1 microSD
Režim pripravnosti Dve SIM kartice, jedan radio modul (DSDS)
Kamera
Kamera Prednja: 16 MP Zadnja: 50MP + 2MP + 2MP
Prednja: f/2.0 (16MP) / zadnja: f/1.8 (50MP) + f/2.4 (2MP) + f/2.4 (2MP)
Blic Blic glavne kamere
Režimi snimanja Noćni režim, portretni režim, fotografija, video, dvostruka ekspozicija, slika uživo, 50 megapiksela, panorama, usporeni snimak, vremenski interval, profesionalni režim, DOC
Multimedija
Audio reprodukcija VAV, MP3, MP2, MP1, MIDI, Vorbis, APE, FLAC, AAC, OPUS
Video reprodukcija MP4, 3GP, MKV, FLV
Video snimanje MP4
Povezivanje
Wi-Fi 2.4GHz / 5GHz
Bluetooth Bluetooth 5.0
USB Tip C
GPS Podržano
OTG Podržano
NFC Podržano
FM Podržano
Određivanje lokacije
Određivanje lokacije GPS, GLONASS, BEIDOU, GALILEO, QZSS

Pakovanje

  • Pametni telefon
  • Uputstvo
  • Garantni list
  • Kabl tipa C na USB
  • USB adapter za napajanje
  • Alat za izbacivanje SIM ležišta
  • Zaštitna maska
  • Zaštitni film (zalepljen)

Izgled, kontrole i drugi elementi

Vivo koristi originalan dizajn u svojim pametnim telefonima. Svaki novi uređaj dobija zadnju stranu ukrašenu iridescentnim rombovima, zatim pikselima, pa zracima.

Čini mi se da je Vivo pravac ispravan, pošto su poslednjih 5 godina skoro svi telefoni isti i dosadni. Samo nekoliko proizvođača pokušava da eksperimentiše sa dizajnom.

Novi Vivo T1 ima zadnji poklopac koji svetluca malim tačkama. Pored toga, pod uglovima na svetlosti, boja se menja od plave do ljubičaste. Prilično cool i zanimljivo.

Još jedna zanimljiva ideja je prozirna ploča koja se postavlja oko sočiva. Takođe svetluca ili svetlo plavo ili svetlo zelenkasto. A duž perimetra je tanka ivica, izlivena u ružičastim nijansama.

Siva verzija, koliko razumem, nije tako šarena i originalna. Tamo je sve jednostavnije i zatvorenije.

U dizajnu Vivo T1 pronašao sam jedan neprijatan dizajnerski momenat: zadnja strana nije u ravni sa gornjom i donjom stranom, zbog čega se formira šiljasta mikro-ivica. Povremeno tokom upotrebe nailazite na ovu izbočinu.

Na vrhu prednje ploče su:

  • Senzori svetlosti i blizine. Rade dobro, nema problema
  • Zvučnik. Glasno, čuje se jasno i čitko
  • Selfi kamera integrisana u ekran.

Na donjem kraju:

  • 3.5mm
  • Mikrofon
  • USB-C
  • Zvučnik

Na desnoj strani:

  • Tanko dugme za paljenje. Hod je minimalan, presovanje srednje tvrdoće. Nije baš udobno jer je veoma usko.
  • Isti tip kao i dugme za napajanje je taster za jačinu zvuka.

Iznad:

  • Drugi mikrofon za smanjenje šuma
  • Deo sa dva slota za nano SIM kartice i posebnim slotom za microSD

Na poleđini su dva velika kruga sa srebrnom ivicom. U jednom od njih - glavna kamera, u drugom - još dva sočiva. Na desnoj strani je blic. U obliku, možda mislite da je dvostruka, ali postoji samo jedna LED dioda.

Ergonomija telefona je prosečna. Ne mogu reći da je neprijatno, ali bočne ivice se urezuju u dlan, a zadnja ploča ima oštre ivice na dnu i na vrhu.

Oleofobni premaz je nešto iznad prosečnog kvaliteta.

Vibracije

Ovde ne postoji tehnologija kao što je Taptic Engine. Međutim, sam vibracioni motor nije loš: ne zuji, prijatno reaguje na dodir i rad sa tastaturom, nije samo budžetsko rešenje.

Ekran

Dijagonala 6.44 inča
Rezolucija 2400×1080 (FHD+)
Tip AMOLED
Ekran osetljiv na dodir Kapacitivni multi-touch ekran

Kao što vidite, pred vama je klasičan ekran – uobičajena dijagonala i odsustvo visoke frekvencije osvežavanja. 60Hz je dostupno. Plus - AMOLED matrica sa AOD režimom.

U podešavanjima možete odabrati boje ekrana: standardne, profesionalne i svetle. Izabrao bih drugu opciju, pošto matrica ne ostavlja veliki utisak.

Maksimalna osvetljenost je 670 cd/m2. Generalno, za ovu vrstu uređaja, osvetljenost je odlična. Frekvencija odziva je 180Hz. Dobra je za igre.

Povremeno me iznenade neke čudne informacije na zvaničnim sajtovima koji se nikako ne mogu dešifrovati. Na primer, stranica Vivo T1 kaže „LTM ekran“. Šta je to? Pretpostavimo da ste guru elektronike i da znate takvu skraćenicu. Ali većina ljudi nema pojma šta je LTM ekran.

„LTM (Local Tone Mapping) je tehnika koja se koristi u obradi slike za pretvaranje jednog skupa boja u drugi kako bi se približio izgled slika visokog dinamičkog opsega u okruženju sa ograničenijim dinamičkim opsegom.“

Ukupno: velika osvetljenost, visoka frekvencija dodira, slabe mogućnosti AOD režima, dosadna matrica u smislu ukupnog utiska.

Vreme rada baterije

Čini se da se baterija od 5000 mAh koristi u mnogim budžetskim uređajima, ali se dešava da trajanje baterije ne impresionira.

Model T1 je u stanju da prikaže do 10 sati rada ekrana pri maksimalnoj osvetljenosti! Na primer, PC Mark test je pokazao ukupno 18 sati.

Vivo T1 može da reprodukuje video zapise 16-17 sati (maksimalna osvetljenost, FullHD). A igre isprazne uređaj za 7-8 sati (automatsko osvetljenje, sa zvukom, na primeru Ancient Planet).

Takođe dolazi sa adapterom od 44W. Za pola sata puni bateriju za 50%. 100% za samo 50 minuta.

Opcije komunikacije

Mreže 2G GSM 850/900/1800/1900
3G VCDMA B1/B5/B8
4G FDD-LTE B1/B3/B5/B7/B8/B18/B19/B20/B26/B28
4G TDD-LTE B38/B40/B41(194M)

Tip slota za karticu 2 nano-SIM + 1 microSD
Dve SIM kartice, jedan radio modul (DSDS)

U stvari, sve glavne stvari su navedene u gornjoj tabeli. Ovde nema iznenađenja: sve je tipično za jeftiniji uređaj.

Odvojeno, vredi napomenuti podršku VoLTE i VoWi-Fi. Odgovarajuće ikone se prikazuju na ekranu tokom poziva.

Drugačija karakteristika T1 od većine sličnih modela je snimanje poziva ugrađeno u birač. Kvalitet je odličan. Snimak se čuva u memoriji uređaja kao m4a datoteka. Snimak ide i sagovorniku i vama.

Kamere

Kamera Prednja: 16MP Zadnja: 50MP + 2MP + 2MP
Prednja: f/2.0 (16MP) / zadnja: f/1.8 (50MP) + f/2.4 (2MP) + f/2.4 (2MP)
Blic Blic glavne kamere
Režimi snimanja Noćni režim, portretni režim, fotografija, video, dvostruka ekspozicija, slika uživo, 50 megapiksela, panorama, usporeni snimak, vremenski interval, profesionalni režim, DOC

Kao što ste videli iz gornje tabele, u stvari, uređaj ima jednu glavnu i jednu prednju kameru. Ako u specifikacijama vidite module od 2MP, zatvorite oči pred njima, smatrajte kao da ih nema. Mislim da ne treba da objašnjavam zašto.

Glavna kamera snima potpuno na nivou uređaja ovog cenovnog ranga. Svideo mi se širok dinamički opseg, način na koji prenosi tonove kože ljudi, prirodno zamućenje pozadine izgleda lepo.

Šta nam se nije dopalo:

  • HDR rad. Ponekad softver nema vremena za obradu veoma svetlih objekata. Kao rezultat, artefakti izlaze. Obratite pažnju na magarca dole u slikama.
  • Objekti koji se brzo kreću mogu biti zamućeni. Ovo se odnosi na objekte snimljene čak i pod idealnim nivoima osvetljenja. Obratite pažnju na pauna dole u slikama.

Međutim, generalno, kamera pravi pristojne fotografije.

Prednja kamera ima fiksni fokus. Najbolji snimci se dobijaju na udaljenosti od oko 40 cm.Kvalitet odličan, nema komentara. Da bi fotografija izgledala bolje, obezbeđeni su razni filteri koji rade i u videu. Video zapisi se mogu snimati u FullHD rezoluciji (30 fps).

Glavna kamera takođe snima FullHD video pri 30 fps. Ako želite 60 fps, moraćete da smanjite rezoluciju na 720p.

Interfejs je klasičan za Vivo. Ne mogu da kažem ništa novo. Da biste prešli na makro, potrebno je da kliknete na odgovarajuću ikonu na vrhu. U odeljku „Više“ naći ćete snimanje u 50 MP. „Dokumenti“ su sitnica, ali kada treba da fotografišete dokumente, funkcija će biti veoma korisna. Često koristim tu opciju: softver određuje granice lista papira i seče se na pravom mestu. Ostaje samo poslati gotov okvir.

Primeri fotografija:

Memorija, čipset, performanse

Vivo T1 može imati 4GB, 6GB ili 8GB RAM-a. Njegova brzina odgovara maksimalnom budžetu uređaja - 4400 MB/s. Siguran sam da je to glavni razlog za ne baš brz rad pametnog telefona u celini.

Dodatnih 2GB je dodeljeno za RAM. Ali ova 2GB su više marketinška, jer ne postoji način da se testiraju.

Interna memorija je 128GB, njena brzina je 700/300 MB/s - to je druga stvar. Neki skuplji uređaji ne mogu dati takve brojke.

U ovom slučaju imamo posla sa SoC – Qualcomm Snapdragon 680. Glavna prednost je 6nm procesna tehnologija. Uređaj se skoro ne zagreva, ne gasi, a performanse ostaju na prilično visokom nivou: Antutu pokazuje skoro 300.000 poena.

Za igre postoji produktivni režim. Pokreće se preko dodatnog menija, koji se izvlači sa leve strane. COD igra radi na punim podešavanjima pri 60 fps bez ikakvog problema, što znači da će većina ostalih igara raditi dobro.

O zvuku

Koristi jedan zvučnik za izlaz spikerfona ili muzike. Jačina zvuka je prosečna, kvalitet takođe. Ništa posebno.

Vivo T1 podržava sve najnovije Bluetooth audio kodeke: aptX, aptXHD, LDAC, aptk TVS+/adaptive, aac i sbc.

Ako nema bežičnih slušalica, možete koristiti „stari“ priključak od 3.5 mm. Generalno, može biti korisno.

Utisak

Ne mogu reći da se Vivo T1 pokazao kao jedinstven pametni telefon, ali ima nekoliko veoma važnih karakteristika koje čine ovaj uređaj vrednim razmatranja:

  • Lep izgled
  • Kapacitetna baterija. Ili bolje rečeno, odlično vreme rada. Mnogo bolje od većine pametnih telefona koje sam testirao u poslednje vreme. Istovremeno, Vivo T1 nije velik i težak. Sasvim adekvatna težina i veličina.
  • 44W brzo punjenje
  • Redovno snimaje razgovore tokom poziva.
  • Fotografije dobrog kvaliteta na glavnoj kameri
  • AMOLED matrica sa AOD režimom
  • Brza ugrađena memorija
  • Dobre performanse, bez toplote tela

Uređaj takođe ima nedostatke:

  • Nema širokougaone optike
  • Spor RAM
  • Zadnji panel i bočne strane (pogledajte početak teksta)

Konkurenti

  • POCO M4 Pro 5G. Definitivni plusevi: ekran od 90Hz i dodir od 240Hz, širokougaona kamera, Taptic Engine. Minus - IPS ekran.
  • Realme 9i. Definitivni plusevi: ekran od 90Hz, stereo zvučnici.
  • Tecno Camon 19 Pro. Definitivni plusevi: 8GB RAM-a, 64 MP kamera sa optičkom stabilizacijom + 50MP portretni modul i 2X optički zum, 32MP selfi kamera, 120Hz ekran.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024