Xperia Pro-I 2021
2021. godina
6.5" OLED 120Hz, 82.5% body
56% 888 5G, Android 11
RAM 12 GB, INT 512GB, EXT SDXC
30W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Sony Xperia Pro-I
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia Pro-I. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia Pro-I vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Punjač 30W
  • USB tip C kabl
  • Uputstvo
  • Garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 166 x 72 x 8.9 mm, 211 grama
Materijali izrade Metal, staklo (Corning Gorilla Glass 6, aluminijum)
Ekran 6.5 inča, 1644x3840 piksela (u većini menija i programa rezolucija je 1096x2560 piksela), 643 ppi (21:9), OLED, automatska kontrola svetline, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass Victus, HDR, 120Hz
Operativni sistem Google Android 11 (nadogradnja na Android 12)
Platforma Snapdragon 888, 5nm, Adreno 660
Memorija microSD kartica do 1TB
12/512GB opcija (480GB dostupno)
UFS 3.1
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi 6, dvopojasni, Bluetooth 5.2 (aptKs HD, LDAC), NFC
Mreže 5G
Dual SIM, nanoSIM (kombo slot)
Navigacija GPS/GLONASS/Beidou/Galileo Dual Band
Senzori i konektori USB tip C (USB 3.2), OTG
akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog svetla, žiroskop, geomagnetni senzor, kolorimetar
Bočni senzor otiska prsta
Bez otključavanja licem
Glavna kamera 12MP (16mm, f/2.2, 1/2.55", Dual PD AF)
12MP (24mm, f/2.0-4.0, 1.0 tip, PDAF, OIS)
12MP (50mm, 1/2.9", PDAF) , OIS )
0.3 MP TOF 3D
Zeiss objektiv Optički zum X2

Praćenje očiju za fotografije (samo Pro režim)
Do 20 fps
4K video, 120 fps usporeni video
Prednja kamera 8 MP (f/2.0), bokeh efekat, razni dodatni efekti
Baterija Li-Ion 4500 mAh, 30W brzo punjenje, 50% brzo punjenje za 30 minuta, USB napajanje
Bežično punjenje, obrnuto punjenje
Stepen zaštite IP65/IP68
Boje Crna
Zvuk Dva stereo zvučnika (prednji), 3.5 mm priključak, Hi-Res Audio, Dolbi Atmos, 360 Realiti Audio (hardver), DSEE Ultimate
Sistem plaćanja Google Pay

Pozicioniranje

Sony izdaje pametne telefone za ljubitelje brenda, kojih još ima a koji su veoma odani brendu, spremni da zažmure na sve nedostatke i apsurde. Nekada veliki i vidljiv proizvođač, Sony je sada mali igrač sa veoma malim asortimanom proizvoda, najmanjim mogućim razvojnim timom i tržišnim udelom koji je blizu nule u poređenju sa ključnim igračima. Ali to nije loše, jer tera kompaniju da dolazi do novih rešenja koja druge kompanije nemaju.

Pošto nije u mogućnosti da napravi mnogo uređaja, kompanija pokušava da izvuče maksimum iz svakog modela i ponudi različite verzije istog uređaja. Model o kome je reč je skoro tačna kopija Sony Xperia 1 III, vodećeg modela kompanije. Razlika je u sistemu kamera, Xperia Pro-I po prvi put koristi matricu skoro kao u digitalnim kamerama, čak je nazvan 1.0 tip da bi se istakla ova sličnost. Nije senzor pune veličine, ali marketing uredno objašnjava da je ovo najbolja aproksimacija digitalnim kamerama i na neki način su u pravu.

Slovo I u nazivu znači Imaging, smatra se profesionalnim uređajem, odnosno namenjen je fotografima!

Ovako kompanija vidi pozicioniranje u sopstvenoj liniji.

Sviđa mi se dizajn ovog uređaja, upečatljiv je i primetno drugačiji i od Apple-a i od Samsung-a, originalan je. Ko će biti spreman da plati za foto vodeći model kompanije Sony i šta čeka takvu osobu? Hajde da to shvatimo zajedno u našem pregledu.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model dolazi u samo jednoj boji - crnoj. S obzirom na obim proizvodnje, ne treba čekati na drugu boju, ekskluzivna je u svakom smislu, nemoguće je naći uređaj u širokoj prodaji.

Zbog isečenih ravnih ivica, uređaj izgleda malo. U stvari, njegove dimenzije su 166 x 72 x 8.9 mm, 211 grama. Savršeno leži u ruci, nema šta zameriti.

Ali ako ga uporedite sa istim Galaxy S21 Ultra, razlika neće biti tako očigledna. Druga stvar je da se Sony oseća kao manji pametni telefon. Iznenađujuće, Sony-jeve zaobljene ivice u rukama su lošije od Samsungovog zaobljenog kućišta, uprkos činjenici da je ovo drugo šire.

Prednje staklo je Corning Gorilla Glass Victus, nisam imao nikakvih problema sa njim mesec dana (nosio sam uređaj kako sam hteo, uključujući i ranac sa drugim predmetima i telefonima). Čitajući kritike, naišao sam na priče da su ljudi uspeli da izgrebu ekran u prvim nedeljama korišćenja. Ne znam kako se to dešavalo u konkretnim slučajevima, ali takvih recenzija ima sumnjivo mnogo. Nije mi se desilo, možda mi se samo posrećilo. Ponavljam ovde reči iz recenzije Xperia 1 III, pošto se sve poklapa do zareza, kao i moja osećanja.

Stalno hvalim Sony za jedinstven dizajn, ovde on nije nigde nestao, a pametni telefon izgleda lepo, lako ga je prepoznati. Vertikalni niz kamera privlači poglede, i to je dobra stvar. Istureni blok kamera uopšte ne smeta pri svakodnevnom korišćenju.

Možete kupiti kožnu futrolu za uređaj, ali je bolje da je naručite odmah, inače ćete morati da se potrudite da je pronađete. Ovo je minus činjenice da model nije rasprostranjen.

Zadnja površina uređaja je takođe napravljena od stakla (saten finiš), veoma plemenite mat boje.

Sa leve strane nalazi se ležište za SIM kartice i memorijsku karticu, izvlači se prstom, spajalice nisu potrebne. Ovo je veliki plus za one koji često menjaju SIM kartice. Samo ležište je kombinovano, nećete moći da koristite memorijsku karticu i dve SIM kartice.

Na desnoj strani, upareni taster za jačinu zvuka, zatim dugme za uključivanje/isključivanje sa senzorom otiska prsta upisanim u njega, ispod je namenski taster za pozivanje izabranih funkcija i, na kraju, dugme za brzo pokretanje za kameru.

U vreme kada je senzor otiska prsta ugrađen u ekran u svim Android vodećim modelima, Sonyjeva ušteda izgleda čudno, bočni senzor otiska prsta je manje zgodan. Senzor ima nedostatak, često je blokiran. Dok vadite telefon iz džepa, senzor pokušava da proradi, a do trenutka kada stavite prst, broj pokušaja je već potrošen, od vas se traži da sačekate trideset sekundi. Iskreno, ovo je prilično dosadno, ništa slično se ne dešava na drugim pametnim telefonima.

Začudo, Sony ne koristi prepoznavanje lica, odnosno takva opcija za otključavanje uređaja jednostavno ne postoji. I ovo je tužno, jer je često ovaj metod čest i zgodan.

Na prednjoj strani, desno od rešetke zvučnika, nalazi se LED indikator, ima različite boje pozadinskog osvetljenja. Biće zanimljivo onima koji propuste upravo takva obaveštenja. Ali uobičajeni AlwaysOn Display je mnogo informativniji i uklanja potrebu za takvim indikatorima, tako da je ovo relikt prošlosti.

Na gornjem kraju nalazi se 3.5mm priključak, drugi mikrofon. Sa donje strane nalazi se mikrofon i USB konektor tipa C. Tu je i konektor za traku, što je neuobičajeno za moderne uređaje, ovde su se radije potrudili da naprave referencu na kameru.

Uređaj ima IP68 zaštitu.

Ovaj model koristi Snapdragon 888 čipset, prilično je vruć u većini produktivnih zadataka - kamera, reprodukcija videa, igre. Sony tvrdi da je rešio problem disipacije toplote, ali u stvarnosti to nije slučaj, a vi se stalno susrećete sa toplotom. Na primer, kada se puni sa redovnim uređajem, zagrevanje se oseća čak i u hladnoj prostoriji, temperatura brzo dostiže 50 stepeni. Bežično punjenje od 15W i stvari se pogoršavaju za deset minuta.

Ovo je jedna od najslabijih tačaka uređaja, zagreva se, a hladnjak je prilično loše implementiran. Problem je u hardveru i novi update nije rešio problem ni na koji način. Potpuno isti problem na prototipu ovog uređaja.

Prednji zvučnici su prilično glasni i jasni. Čuju se dobro, ne možete se žaliti. Obični zvučnici bez nepotrebnih stvari.

Još jedno večno pitanje je senzor blizine. Već nekoliko godina takvi senzori rade pogrešno na različitim Sony modelima, tokom razgovora ekran se može nasumično uključiti, slučajno uhom pritisnete različite ikone i stavke menija. Nažalost, problem nije rešen ni na koji način, iako ovo nije hardverski, već softverski problem. Sa ažuriranjem na Android 12, ovaj problem je rešen, sada nema slučajnog pokretanja senzora. Ažuriranje za širu javnost će stići u narednih mesec dana.

Kvalitet izrade ne postavlja pitanja, sve je na nivou. Ali rad senzora otiska prsta, zagrevanje uređaja kvare utisak o modelu.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće - 6.5 inča, 1644x3840 piksela (u većini menija i programa rezolucija je 1096×2560 piksela), 643 ppi (21:9), OLED, automatska kontrola svetline, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass Victus, HDR, 120Hz. Ovo nije prvi Sony ekran koji ima 4K rezoluciju (prvi je Xperia Z5 Premium iz 2015.), a za trgovce je to definitivan plus. Za korisnike je 4K rezolucija dostupna samo kada gledaju video, u svim ostalim režimima automatski se uključuje rezolucija od 1096×2560 piksela. I složićete se da je ovo sasvim druga priča.

Uređaj ima AoD, radi jednostavno i jasno. To je sivi font, dovoljno svetao da vidi sve što treba da vidite.

Minus uređaja je što maksimalna osvetljenost u ručnom režimu dostiže oko 340-350 nita, što je prilično malo za moderan uređaj. U adaptivnom režimu pozadinskog osvetljenja sve je malo bolje, do 600 nita. Ali ipak, ekran na pozadini Samsung uređaja se doživljava kao zatamnjen, bez margine za osvetljenost što je veliki minus.

Ekran možete koristiti u zatvorenom prostoru, na ulici se teže vidi.

Takođe, niska osvetljenost utiče na to kako doživljavate fotografije snimljene uređajem, one izgledaju mirnije, ako ne i dosadne, u poređenju sa istim fotografijama na pametnim telefonima Samsung-a ili Apple-a. Jednom rečju, boje ovde očigledno nedostaju, kao i HDR režim u videu ili za druge sadržaje nije tako dobar, jednostavno nedostaje osvetljenost ekrana, ovo je hardversko ograničenje.

Podešavanja ekrana su tipična, možete izabrati temperaturu boje, sve podesiti ručno.

Frekvencija ekrana od 120Hz se može uključiti adaptivno, ili je možete podesiti podrazumevano, interfejs će biti glatkiji.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija od 4500mAh. Za trideset minuta možete napuniti uređaj za 50%, za sat vremena sa punjenja ćete dobiti 100% napunjenosti. Podržano je bežično punjenje od 15W, a pametni telefon može da puni i druge uređaje.

Koristio sam punjač od 25W (nije postojao punjač od 30W od kompanije Sony), evo rezultata koje sam dobio:

  • 15 minuta - 26%;
  • 30 minuta - 52%;
  • 45 minuta - 70%;
  • 60 minuta - 80%;
  • 75 minuta - 89%;
  • 90 minuta - 96%;
  • 105 minuta - 100%.

Nažalost, neefikasnost dizajna, brzi čipset koji se pakleno zagreva, dovode do toga da se baterija brže prazni. Idealan scenario za korišćenje uređaja je kada ga uzmete na pet minuta, a onda se odmara kao penzioner. Kada ga koristite duže vreme, zagrevanje je neizbežno, a kao rezultat toga, pražnjenje se ubrzava. Dobio sam 12 sati neprekidnog gledanja videa (80% osvetljenosti), ali u proseku, sa mojim opterećenjem, uređaj radi ceo dan i daje do 5 sati vremena za ekran. Uporedio sam ga sa Galaxy S21 Ultra (baterija od 5000 mAh), razlika nije u korist Sonyja, na primer, Samsung daje 8-9 sati ekrana sa sličnim opterećenjem. Jednom rečju, prilično skroman rezultat, koji nije baš ohrabrujući. Omogućavanje 120Hz na Sony-u smanjuje vreme ekrana na 4.5 sata.

U podešavanjima možete podesiti pametno punjenje, ono manje troši bateriju tokom vremena, punjenje ide do 80%, preostalih 20% se dopunjava pre upotrebe uređaja (pretpostavlja se da ga ostavite napunjenog preko noći). U mom korisničkom profilu to nema smisla, dopunjavam telefon po potrebi.

Memorija, čipset, performanse

Uređaj dolazi u verzijama od 12/512GB, podržane su memorijske kartice do 1TB. O performansama nema pitanja, uređaj radi dobro, evo uobičajenog Snapdragona 888. Pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Opcije komunikacije

Nema ograničenja, ovo su maksimalne mogućnosti u svakom smislu - podrška za agregaciju frekvencija, maksimalni skup frekvencija u 4G/5G, uređaj je idealan za putovanja širom sveta. Dvopojasni Wi-Fi takođe radi odlično. Prisustvo NFC-a i njegov normalan rad. Za Bluetooth 5.2 postoji podrška za različite kodeke, uključujući LDAC.

Kamere

Prednja kamera je ostala nepromenjena, ovaj modul smo videli u prethodnim uređajima kompanije, snima tako-tako. Pogledajte primer fotografije i uporedite sa onom sa Galaxy S21 Ultra.

Glavne kamere možete videti na slici, koja pokazuje njihove karakteristike.

Ključna karakteristika u marketingu ovog modela je 1-inčna matrica, kao kod Sony RX100 VII.

Problem je u tome što marketing prevazilazi zdrav razum. Formalno, možemo reći da je Sony u pravu i stavio je upravo takvu matricu prvi put u istoriji. U stvari, rezolucija matrice u RX100 VII je 20 megapiksela, dok naš pametni telefon ima 12 megapiksela. Kako se to dogodilo? Odgovor leži u činjenici da se koristi samo usek iz matrice i da nije obuhvaćeno više od 60% površine! To je kao da stavite snažan motor na automobil, ali blokirate dodatnu snagu, pošto ga drugi sistemi automobila jednostavno ne vuku.

Pročitao sam desetak recenzija o ovom modelu i svaki put sam bio zadivljen strašću sa kojom se opisuje revolucija, a zapravo se ponavljaju čarolije Sony marketa. Nije bilo ni nagoveštaja pokušaja da se shvati šta je urađeno sa matricom i kako ona funkcioniše. U stvari, ova matrica ima veličinu od 1/1.31 inča, a takve matrice nisu neuobičajene u pametnim telefonima, one su u vodećim. Odsustvo otvora blende manjeg od 2.0 ovde direktno utiče na kvalitet fotografija (konkurenti imaju f/1.5, za trenutak, a razlika je osetna).

U teoriji, promena otvora blende sa 2 na 4 omogućava vam da zamutite pozadinu. Ali danas se za to koristi kompjuterska fotografija, koja se mnogo bolje nosi sa zadatkom (mislite na Pixel liniju, iPhone, Galaxy).

Odbacujući marketinške ljuske i pokušaj da se sakrije iza složenog interfejsa poznatog fotografima, nemogućnosti snimanja u automatskom režimu na isti način kao kod konkurenata, Sony pokazuje da svoju slabost pokušava da pretoči u snagu. Ali za laika, ovaj pristup je definitivno komplikovan, ljudi žele da dobiju fotografiju u stilu „uperio, pritisnuo okidač, dobio rezultat“. A ovde je to skoro nemoguće. Možete se petljati sa podešavanjima, ali zašto? Telefon govori o pogodnostima, brzini snimanja, ali ovde je sve upravo suprotno.

U osnovnom režimu fotografije dobijate standardne snimke, ne možete reći da su neverovatni. U Pro režimu već postoji više podešavanja i opcija, možete da sačuvate u RAV formatu, postoji praćenje očiju i mnoge druge funkcije.

Pogledajte primere fotografija i video zapisa. Ovaj uređaj me, nažalost, nije impresionirao, baš kao i osnovni model. Nešto slika dobro, nešto osrednje, ali glavne konkurente jednostavno ne pobeđuju.

Za one koji vole da se petljaju sa izvornim datotekama, RAV snimcima.

A evo i poređenje slika sa Galaxy S21 Ultra, ovaj drugi pobeđuje na mnogo načina u pogledu kvaliteta slike.

Postoje razni dodatni efekti, kao što je AR, plus možete preuzeti nove iz prodavnice aplikacija. Stvaranje nečeg drugog u okolnom svetu je uvek zanimljivo, a u ovom aspektu uređaj je dobar.

A za Xperia je razvijena posebna aplikacija Cinema Pro. Njen izgled ponavlja interfejs profesionalnih kamera Sony iz CineAlta linije. Aplikacija ima posebne postavke za snimanje video zapisa, koriste se i u profesionalnom video snimanju. Različite postavke su pogodne za stvaranje različitih raspoloženja: od toplih romantičnih snimaka do hladnih tonova svojstvenih horor filmovima. Generalno, snimanje u razmeri 21:9 sa ovim filterima zaista liči na bioskopski kvalitet, ne govorim o samom videu, već o utiscima sa njega. Ali da biste dobili neki svarljiv rezultat, morate biti profesionalac, nisam uspeo sa aplikacijom, previše je ručnih podešavanja.

Nemoguće je reći da je kamera potpuno razočaravajuća, ali ovo je nivo običnih vodećih modela. Nemoguće je reći da u stvarnom životu na neki način nadmašuje svoje direktne konkurente.

Karakteristike softvera

Unutar uređaja radi na Android 11, nema smisla opisivati standardne funkcije. Postoji ažuriranje za Android 12, ali unutra je sve još prazno, nisu se pojavile nove funkcije.

Uređaj ima režim igre, mogućnost snimanja ekrana i druge funkcije. Ali ovo je standardni Android sa malim brojem aplikacija kompanije Sony, tako da nema smisla da ih opisujete. Ove aplikacije ne menjaju percepciju uređaja.

Utisci

Kvalitet komunikacije ne postavlja pitanja, ovde je sve u redu. Vibracija je odlična, može se prilagoditi.

S obzirom na to da pred sobom imamo kopiju Sony Xperia 1 III sa malo izmenjenom matricom glavne kamere, nije vredelo čekati novine sa uređaja. Pokušao sam da se naviknem da slikam ovim uređajem, ali kvalitet ekrana je negirao sve napore - ekran jednostavno ne odgovara onome što je potrebno od uređaja ove klase. Ono što vidite nije isti okvir koji dobijete na kraju. Nema dovoljno osvetljenosti ekrana. A to dovodi do činjenice da se morate prilagoditi tome, izvršiti podešavanja za zatamnjen ekran. Zbog čega patite. Ono što vidite nije ono što dobijate na ekranu kada slikate, i to je žalosno.

Kao ideja za razvoj kamera u pametnim telefonima, ovaj model je iskreno dobar. Kao komercijalni proizvod za prave kupce, izaziva mnoge sumnje. Za cenu po kojoj se prodaje možete kupiti bilo šta. Ali ovaj uređaj nema takve karakteristike da opravda cenu. Iza elokvencije marketinga krije se praznina. Stari čipset od pre godinu dana, prilično jednostavni moduli kamere, nedostatak dobrog optičkog zuma. Ovo više nije vodeći model, nije uređaj koji može da izvuče slike bilo kog nivoa. Isti S21 Ultra je vrhunac u svim manifestacijama, a kvalitet slika na njemu će zadovoljiti svakog čoveka.

Ipak, kamera na telefonu je mogućnost da u bilo kom trenutku snimite ono što vam je potrebno. Profesionalni fotografi neće odustati od svojih fotoaparata, pošto se fizika ne može prevariti, veliki objektiv sa normalnom optikom uvek će pobediti telefon sa skromnom veličinom sočiva. Druga stvar je što često biramo pogodnost, ali ovaj model je nema.

A ako sam Sony naziva Xperia 1 III model egzotičnim sa malim serijama, onda je ovaj model samo ekskluziva, koja se prodaje u stotinama komada (ne hiljadama, već komadima). Neverovatno visoka cena, minimum broj onih koji su spremni da kupe ovaj uređaj.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024