M4 Pro 5G 2021
2021. godina
6.6" LCD 90Hz, 84.8% body
29% 810, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
33W, 5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Poco M4 Pro 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Poco M4 Pro 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Poco M4 Pro 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

Zvanični slogan Poco pametnih telefona je: „Sve što vam treba, ništa više“.

Kompanija navodi kao glavne prodajne prednosti:

  • Čipset MediaTek Dimensity 810 (6nm)
  • 6.6-inčni ekran sa DCI-P3 rasponom boja i brzinom osvežavanja od 90Hz
  • Glavna kamera 50MP + ultra širokougaona 8MP
  • Klasičan Poco dizajn
  • Vodeći vibracioni motor sa linearnim vibracijama X-ose
  • Ugrađeni 5G modem (dual-mode SA/NSA mreže, podrška za 13 globalnih mrežnih opsega)
  • Brzo punjenje 33W, 5000mAh baterija
  • NFC, 3.5 mm priključak, IrDA, bočni čitač otiska prsta

Još jedna važna tačka je podrška za 5G, pošto tržište i dalje pati od nedostatka dobrih jeftinih modela sa 5G komunikacijom (Poco takođe ima dobar univerzalni modem za NSA/SA mreže). Međutim, na nekim tržištima mogućnost još nije impletirana. S druge strane, može biti korisno na putovanju.

Važno je napomenuti da Poco nije Xiaomi, već potpuno nezavisan, jak, lep brend.

Specifikacije

  • Procesor : MediaTek Dimensity 810 5G (6nm), Octa-core (2× 2.4GHz Cortex-A76 & 6× 2.0GHz Cortex-A55), Mali-G57 MC2 grafika
  • Operativni sistem : Android 11, shell MIUI 12.5
  • Memorija : 4/6 GB / 64/128 GB, poseban slot za microSD
  • Ekran : 6.6 inča, IPS LCD, rezolucija 1080x2400 piksela, razmera 20:9, gustina tačaka 399ppi, 90Hz, Corning Gorilla Glass 3
  • Baterija : Li-Po 5000mAh, brzo punjenje 33W, 100% za 60 minuta
  • Glavna kamera :
    • 50MP, f/1.8, 26mm (širok), PDAF
    • 8MP, f/2.2, 119˚ (ultra širok ugao)
    • 1080p 30/60fps video snimanje
  • Prednja kamera : 16 MP, f/2.5, (širokougaona)
  • SIM kartica : 2 Nano-SIM
  • Mreža i prenos podataka : GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, 5G, Wi-Fi 5, 5.1, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC, IrDA, FM radio, USB tip- C 2.0
  • Senzori : Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop, kompas, osvetljenje
  • Ostalo : postoji priključak od 3.5 mm, postoji NFC, postoji FM radio, postoji IP53
  • Materijali : staklo i plastika
  • Dimenzije : 163.6 x 75.8 x 8.8 mm, težina 195gr
Komplet uključuje punjač od 33W, providnu futrolu, alat za izvlačenje ležišta za SIM karticu, dokumente i nalepnice sa Poco logom. Nalepnice su uvek lepe, ali su mogle biti malo jasnije. Mada sam ipak jednu stvar zgrabio na svom plastičnom koferu za poslovna putovanja.

Izgled

Prodajne prednosti pametnog telefona u odeljku „Pozicioniranje“ imaju izraz „klasični Poco dizajn“. Ovo podrazumeva dve stvari. Prvo, za one koji žele, pametni telefon je dostupan u žutoj boji. Drugo, oko kamera je široki crni umetak.

Često me pitaju zašto držim belu nalepnicu na svojim testnim pametnim telefonima. Prvo, to je dobra tačka za balans belog. Drugo, možda neko želi da vidi pametni telefon onakvim kakav je iz kutije.

Naravno, ovde bih dodao da je takav dizajn tipičniji za M seriju nego za ceo Poco. I napominjem da je dizajnerski najzanimljiviji i dalje model M3 sa kožnim zadnjim panelom. Poco M4 Pro je, naravno, dosadniji u ovom pogledu.

Ovako izgleda Poco M3.

Ekran je zaštićen staklom, a ostatak kućišta pametnog telefona je napravljen od mat grube plastike. Crni umetak oko kamera ni na koji način se ne ističe taktilno. Samo drugačija boja.

Pametni telefon dobro leži u ruci. Ne klizi. Težina od 195 grama je tipična za sve aktuelne modele.

Ekran 6.6 inča, IPS LCD. Pretpostavljam da nema više od 500 nita osvetljenosti. Budući da sam sada u sunčanoj zemlji, ne mogu a da ne primetim da još 50-100 nita za pametni telefon ne bi škodilo da budete srećni.
Na ekranu je fabrički film.
Na dnu se nalazi 3,5 mm priključak, mikrofon, Tipe-C i zvučnik.
Na vrhu se nalazi zvučnik, mikrofon i infracrveni port za kontrolu kućnih aparata. Kao što ste verovatno primetili, pametni telefon ima stereo zvučnike. Ali ovde postoji suptilnost. Gornji zvučnik je kombinovan sa govornim zvučnikom, odnosno ovde su jednostavno izbušene dodatne rupe radi lepote i stvaranja željene slike. U svakom slučaju, zvuk je bio glasan.
Na levoj strani nalazi se samo slot za SIM karticu.
Na desnoj strani nalazi se kontrola jačine zvuka i dugme za napajanje u kombinaciji sa skenerom otiska prsta.
Zadnja ploča je mat. Poigrava na suncu, stvarajući efekat dubine.

U zaključku možemo reći da pametni telefon ima prijatan miran (uprkos crnom umetku) dizajn. Uređaj izgleda mnogo zanimljivije od Poco F3 i X3 Pro, koji izgledaju previše banalno i sivo.

Preporučujem da gledate sve boje - crnu, žutu, hladno plavu - uživo. Ja bih preporučio žutu. Pošto je hladno plava više neka vrsta tirkizne boje.

U svakom slučaju, hvala Poco-u za kreiranje pametnih telefona živih boja koji unose raznolikost na sivo tržište.

Ekran

Pametni telefon ima 6.6-inčni IPS LCD panel sa brzinom osvežavanja od 90Hz (frekvencija obrade dodirom od 240Hz) i rezolucijom od 2400x1080 piksela.

U sredini ekrana nalazi se mali izrez za kameru, a za zaštitu je odgovoran Corning Gorilla Glass 3, na koji je zalepljen fabrički zaštitni film. Film, inače, nije loš. Prst umereno dobro klizi, osetljivost je dobra.

Ekran ima povećanu paletu boja DCI-P3. Ali osvetljenost, bih nazvao minimalnom udobnom. Nemam sa sobom nikakvu opremu za testiranje, ali osvetljenost je oko 500 nita. U isto vreme, postoji prilično mala razlika između ručnog i automatskog režima.

Sasvim dobra čitljivost ekrana tokom dana.

Tačnost boje je prihvatljiva. Ovo ne znači da je Poco uštedeo novac birajući najjeftiniji IPS panel. Ali bio sam iznenađen nedostatkom HDR podrške. S druge strane, s obzirom na cenu pametnog telefona, to je u redu. Samo što je isti Poco X3 NFC imao podršku za HDR10, iako pametni telefon nije bio mnogo skuplji. Očigledno, ovo su suptilnosti pozicioniranja M-serije.

Preciznost boja nije loša, ali je primetno kako pametni telefon leži sa crvenom bojom.

Sva ostala podešavanja ekrana su standardna za Xiaomi i MIUI.

Performanse

MediaTek Dimensity 810 + 4/6 GB RAM + 64/128 GB skladište.

Trebalo bi napraviti malu preliminarnu napomenu o čipsetu. AIDA64 pokazuje da pametni telefon ima instaliran Dimensity 700. Činjenica je da je Dimensity 810 poboljšani Dimensity 700. I jezgra i tehnološki proces su prošli nadogradnju (sa 7nm na 6nm). Ali AIDA64 se i dalje zbunjuje.

6nm MediaTek Dimensity 810 čipset je dobar, efikasan, ali ekonomičan čipset. Tokom testiranja postao sam ljubitelj Dimensity linije, jer često (po prijatnijoj ceni) pokazuje bolje rezultate od konkurenata iz Qualcomm-a. Nije ni čudo što je MediaTek zauzeo prvo mesto na tržištu čipseta.

Postoji brza RAM memorija, skladište velike brzine, moćan čipset. Na AnTuTu testu pametni telefon pokazuje dobre rezultate, čime se neki skuplji modeli ne mogu pohvaliti. U PC Mark testu, rezultat je takođe dobar.

Pred nama je optimalni pametni telefon za igre na početnom nivou. Najbolje radi za igre kao što su Call Of Duti, Tanks, PUBG. Možete da igrate nešto grafički složenije, ali uređaj će podrazumevano postaviti srednje postavke.

Kamera

Pametni telefon ima pravi sistem kamera: dobar glavni modul od 50MP i ultra široki ugao od 8 MP. Bez nepotrebnih senzora dubine, makro fotografije, veštačke inteligencije i ostalih gluposti, tako voljenih od strane marketenških timova svih proizvođača. Samo dve kamere, ali dobro snimaju.

Ali dizajn nije mogao da odoli i jednostavno je dodato još sočiva. Očigledno da bi izgledao impresivnije.

Kamera :

  • 50MP, f/1.8, 26mm (širok), PDAF
  • 8MP, f/2.2, 119˚ (ultra širok ugao)
  • Prednja 16MP, f/2.5, (širokougaona)
  • 1080p 30/60fps video snimanje

Interfejs kamere je standardan za sve pametne telefone zasnovane na MIUI 12.5 (vlasnički UI Xiaomi, Redmi i Poco).

U početku me je slaba osvetljenost ekrana sprečavala da uživam u kvalitetu fotografija. Kada snimate na jarkom suncu tokom dana, teško je razumeti šta se nalazi na slici. Međutim, kada sam gledao fotografije na računaru, bio sam iskreno zadovoljan. Novi moduli od 50MP koji su zamenili 48MP pokazuju zanimljiv rezultat.

Hajde da pogledamo primere dnevnog snimanja sa glavnim modulom od 50 MP.

Sada nekoliko primera o ultra širokougaonom modulu od 8MP. Dobro radi tokom dana, omogućavajući pomalo neobične fotografije. Ne koristite ovu kameru noću.

Pametni telefon takođe ima 2x uvećanje. Ovo, naravno, nije optički zum. Ali ipak sam očekivao više. Sa fotografijom lutajućeg pauna, kao i sa pokušajima slikanja surfera na plaži, pametni telefon se nije snašao.

Sada neki primeri snimanja u sumrak (posle zalaska sunca) i noću. Uzgred, ultraširoka i dalje može da se koristi u sumrak.

U zaključku - tri primera snimanja prednjom kamerom sa različitim nivoima zamućenja.

Trajanje baterije

Trajanje baterije je jača strana pametnog telefona. Ali ovde ne igra samo i ne toliko baterija od 5000mAh. Važnu ulogu ima 6-nanometarski čipset, kao i ne previše svetao IPS LCD ekran, koji sija maksimalnom jačinom od 450 nita u ručnom režimu.

Kao rezultat toga, imamo odličan rezultat na PCMark testu - preko 9 sati.

Pametni telefon je opremljen standardnim Xiaomi brzim punjačem od 33W, kojim se pametni telefon može napuniti do 100% za sat vremena.

Komunikacije

  • Snimanje poziva
  • VoLTE
  • VoWiFi
  • NFC i Google Pay
  • Distribucija Wi-Fi 2.4 i 5.0GHz
  • Kompas za prikaz pravca položaja na karti
  • Postoji infracrveni port za korišćenje pametnog telefona kao daljinskog upravljača za TV
  • Postoji FM radio, za koji su vam potrebne slušalice kao antena.

Zvučnik ima dobru jačinu zvuka, a sagovornici se nisu bunili.

Zaključak

Kao što biste i očekivali, novi Poco M4 Pro 5G je dobro izbalansiran pametni telefon. Činjenica je da je Poco M4 Pro 5G u stvari Redmi Note 11, kome je zadnji poklopac zamenjen modernijom verzijom, gde je Poco napisano velikim slovima. Takva je evolucija stila!

Ali nemojte biti razočarani. Xiaomi shvata da brend Poco još nije tako jak kao Redmi. Shodno tome, cena pametnog telefona je 30 dolara niža. Dakle, Poco M4 Pro 5G je odlična opcija za uštedu novca.

Malo o nedostacima. Možda ćete naći manu na ekranu, kome nedostaje malo osvetljenosti. S druge strane, iskupljuju ga visoke performanse i dobra kamera.

U svakom slučaju, uređaj se može bezbedno preporučiti za kupovinu.

Šta je sa konkurentima? Tecno Camon 18 košta više, ali će se svideti onima koji žele svetliji AMOLED ekran i interesantnije kamere. Paritet u performansama. Logično je da, pošto je Tecno skuplji, ima više memorije (8/256 GB).

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024