12 2022
2022. godina
6.28" OLED 120Hz, 89.2% body
57% Gen 1, Android 12
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
67W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Xiaomi 12
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi 12. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi 12 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Na nekim tržištima su se pojavili novi Xiaomi pametni telefoni - modeli 12, 12X i 12 Pro. Prva dva se gotovo ne razlikuju jedan od drugog, a poslednji se odlikuje velikom dijagonalom ekrana sa QHD rezolucijom, nešto većom baterijom, adapterom za punjenje od 120W u kompletu i još nekim stvarima.

Šta treba istaći u ovom uređaju:

  1. Kompaktne dimenzije
  2. Najbolji procesor Snapdragon 8 Gen 1
  3. Telemakro kamera
  4. Snažno punjenje od 67W
  5. Mogućnost bežičnog punjenja baterije (50W)
  6. Dva zvučnika

Specifikacije

  • Procesor : 3 GHz osmojezgarni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
  • Ekran : 6.28 inča AMOLED DotDisplay, 2400x1080 piksela; Brzina osvežavanja od 120 Hz, frekvencija sloja dodira od 480 Hz; zaštitno staklo Corning Gorilla Glass Victus
  • Trostruka glavna kamera : 50MP (SONY IMX766, 1/1.56 ″), f/1.88, optička stabilizacija slike + 5MP (makro) + 13MP (širokougaoni, 123°), f/2.4; autofokus, podrška za 8K video snimanje; pozadinsko osvetljenje
  • Prednja kamera : 32MP; podrška za Full HD (1080p/60 fps) video snimanje
  • Memorija : 8/12 GB RAM (LPDDR5), 128/256 GB interna (UFS 3.1)
  • Podrška za standarde komunikacije : 5G (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n66/n77/n78/n79); 4G/LTE 3G; GSM; dva slota za SIM kartice
  • Komunikacije : Wi-Fi 6/6E; Bluetooth 5.2; USB Tipe-C; NFC IR port (daljinski upravljač); GPS/A-GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, QZSS, NavIC
  • Baterija : 4500 mAh, brzo punjenje (67W), QC4+; bežično punjenje (50W), bežično obrnuto punjenje (10W)
  • Ostalo : skener otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, senzori blizine i svetlosti, elektronski kompas
  • Platforma : MIUI 13, Google Android 12
  • Zvuk : dva zvučnika SOUND BI Harman Kardon
  • Dimenzije : 152.7 x 69.9 x 8.16 mm
  • Težina : 180 gr (metal, staklo)

Sadržaj pakovanja

  • Xiaomi 12
  • Adapter
  • USB Tip-C kabl
  • Alat za izbacivanje SIM kartice
  • Zaštitna maska
  • Uputstvo
  • Garantni list

Pošto je zadnja strana staklena i takođe ima nekoliko slojeva boje, meka plava boja na svetlu prelazi skoro u bledo plavu. Površina podseća na bisere: polusjajni, providni materijal koji poigrava na svetlosti. Na dodir - svilenkasta, struktura se ne oseća grubo.

Otisci prstiju na zadnjoj ploči su nevidljivi, ali tragovi i dalje ostaju. Skidaju se brzo i lako.

Ne klizi na dlanu, čak i ako su vam ruke mokre. Generalno, upotrebljivost ovog modela je odlična, jer je Xiaomi 12 veoma prijatan i ergonomski pametni telefon u tom pogledu. Čak ni kompaktniji Asus Zenfone 8 nije tako udoban.

Odlična kombinacija materijala i oblika kućišta, ergonomije i dimenzija.

Inače, širina je 69 mm, što olakšava obmotavanje ruke oko telefona. Težina je oko 180 grama. Malo je previše za takvog mališu, ali da je Xiaomi 12 težio manje, osećao bi se kao igračka. Debljina od 8 mm je optimalna: nije tanka, urezana u dlan i nije debela.

Posle mesec dana korišćenja Xiaomi Mi 11 Ultra i vivo X70 Pro+ modela, Xiaomi 12 se pokazao praktično: lagan, udoban, staje u svaki džep i, što je najvažnije, ne povlači ih. Generalno, zaista kul uređaj za leto.

Jedina negativna stvar koja me malo nervira je nedostatak zaštite od vode i prašine. Isti Asus Zenfone 8 ima stepen zaštite IP68.

Tasteri i drugi elementi

Ispod su:

  • Zvučnik sa originalnim oblikom zaštitne mreže
  • USB Tip-C
  • Glavni mikrofon
  • Slot za dve Nano SIM kartice

Sa desne strane su dva mehanička dugmeta: napajanje i jačina zvuka. Na levoj strani nema elemenata.

Na vrhu ćete pronaći infracrveni port, drugi zvučnik sa sličnim dizajnom mreže, na njemu je napisano „SOUND BI Harman Kardon“, a pored njega drugi mikrofon.

Na poleđini je modul srednje veličine sa sočivima. Uređeno prilično lepo, bez pretencioznih ukrasnih momenata. Njegova podloga pod različitim uglovima igra ili u bledo plavoj boji, ili u bledozelenoj, pa čak i bledo ljubičastoj nijansi.

Glavno sočivo malo viri čak i iznad zajedničkog modula. Čudna odluka: „grba“ je već skoro 2 mm, a takođe je 1 mm sočivo glavne kamere.

Vibracije

Ovde je linearni motor. A to znači da će vibracija biti što preciznija. Radi u celom sistemu, što je lepo.

Ekran

Xiaomi pametni telefon 12 podržava DCI-P3 režim boja, ima brzinu osvežavanja ekrana od 120 Hz i brzinu uzorkovanja sloja dodira od 480 Hz.

Osvetljenost je deklarisana na 1100 cd/m2. U stvarnosti, nisam uspeo da istisnem više od 700 cd/m2 pri automatskom osvetljenju. Ali u HDR režimu osvetljenost zaista dostiže 1000 cd/m2.

Eliminacija treperenja (PVM) radi samo u režimu od 60Hz, što je potpuno nezanimljivo: biranje spore frekvencije animacije da nema PVM-a je prosečno.

U normalnom režimu, pri maksimalnoj osvetljenosti, faktor talasanja je 17%, što je dosta. Maksimalnu vrednost KP u regionu od 30% dostigao je ekran pri osvetljenosti od oko 20%. Ali napominjem da sam imao pri ruci nekomercijalni uzorak.

AOD režim je prisutan i radi uvek ili 5 sekundi nakon dodirivanja ekrana.

Generalno, ekran je odličan, ali neke korisnike može odbiti prisustvo PVM-a, koji se eliminiše samo prebacivanjem interfejsa na 60 Hz.

Xiaomi Mi 11 Ultra i 12 ekrana

Autonomija

Smartphone Xiaomi 12 je opremljen baterijom od 4500 mAh. To je sasvim normalno za tako mali uređaj, ali 4600 mAh nije normalno za Xiaomi 12 Pro.

Od žičnog punjenja od 67W, uređaj se puni za 40 minuta. Pored toga, podržava 50W bežično, puni se za oko sat vremena. A obrnuto punjenje daje do 10 vati.

Test baterije PC Mark pokazuje da Xiaomi 12 teoretski može da radi do 10 sati (upaljenog ekrana) u aktivnom režimu sa automatskom osvetljenošću. U mojim uslovima, uređaj je pokazao 6.5 sati rada ekrana. Čim bude komercijalni uzorak, proveriću ga.

Memorija, čipset i performanse

Postoje opcije - 12/256 GB i 8/128 GB. Ali postoji još adekvatniji uređaj - 8/256 GB. Adekvatan, jer vam više RAM-a neće dati ništa, ali je interna memorija uvek potrebna. Zbog toga je u ovom slučaju bolje uštedjeti na RAM-u.

U rukama sam imao najjednostavniju verziju od 8/128 GB. Brzina RAM-a je skoro 30.000 MB/s, što je odličan pokazatelj. Interna memorija - 1400 MB/s za čitanje i 380 MB/s za pisanje.

Čipset je dobro poznati Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. S jedne strane, skoro da se ne zagreva i ima manje-više visoke performanse, s druge strane, pokazuje pristojno prigušivanje performansi: 5 minuta nakon početka opterećenja, performanse padaju na 60%.

Antutu postiže oko 890.000 poena. Očigledno, ovde performanse nisu blokirane, tako da se uređaj zagreva do 47 stepeni Celzijusa.

Generalno, novi čip je dobar, definitivno adekvatniji od Snapdragona 888. Bar nije takav „šporet“.

Uređaj radi stabilno, nisam primetio seckanje ili druge probleme sa sistemom. Čak je nekako čudno videti Xiaomi bez frizova korisničkog interfejsa.

Kamere

Uređaj je opremljena gotovo klasičnim setom kamera: glavnom kamerom od 50 MP sa optičkom stabilizacijom, širokougaonom kamerom od 13 MP i, što je čudno, telemakro kamerom od 5 MP. Korišćenje složenog zum objektiva je skupo, a makro je uvek dobrodošao.

Ne bih nazvao ultimativnim kompletom kamera. Da, glavna kamera može da se nosi sa svim uslovima osvetljenja, pokazujući širok dinamički opseg, žive sočne boje i preciznu reprodukciju tonova kože lica.

Široki ugao je mnogo lakši. Nema očiglednog pada oštrine slike, ali ima laganih mrlja u uglovima. Dinamički opseg je neznatno isti kao kod glavne kamere. Noćni snimci gube mnogo detalja. Nije ni čudo: f/1.88 naspram f/2.4. Uzgred, imajte na umu da ni otvori nisu tako veliki.

Telemakro kamera je dobra stvar. Ima autofokus, ali bi bilo bolje da je isključen, jer ponekad može da promaši, posebno ako snima video. Rezolucija je mala, otvor blende je ponovo f/2.4. Kao što rekoh gore – čist marketing, da ljudi ne zameraju, zašto se može reći da ovaj uređaj ima samo dve kamere.

Postoje i pitanja o video snimku. Na primer, zašto "široka" ne može da bude 60 kadrova, zašto prednja kamera snima samo 1080p?

Glavni senzor je sposoban da proizvodi video do 8K/24 fps-a. Kvalitet je magičan: širok DD, visoka oštrina, odlični detalji, optička stabilizacija.

Širokougaona kamera takođe dobro snima video, ali samo 4K/30 fps, ali slika je veoma glatka i ujednačena. Noću je slika loša.

Telemakro video snimci su dostupni u 1080p pri 30 fps. Postoji i režim kada uređaj snima i na prednju i na glavnu kameru. Rezolucija 1080x1920 pri 30 fps, kvalitet je osrednji.

Prednja kamera čak može da snima HDR. Nije poželjno koristiti 60 fps noću.

Generalno, pre sam zadovoljan kamerama nego nezadovoljan. Dobro snimaju.

Interfejs

Primeri fotografija i video zapisa

O zvuku

Xiaomi 12 koristi dva stereo zvučnika. Imaju iste karakteristike. Jačina zvuka je velika, kvalitet je odličan. Kao i obično, nedostajalo mi je malo niskih frekvencija. Igraju (plus ili minus) kao Mi 11 Ultra.

Komplet Bluetooth kodeka je kompletan - aptX, aptXHD, aptX adaptive, aptX TVS +, LDAC, LHDC, AAC i SBC.

Utisak

Ako ste dugo tražili kompaktan pametni telefon sa pristojnim specifikacijama, onda će vam Xiaomi 12 definitivno odgovarati. Razmotrio bih takav uređaj da zameni Asus Zenfone 8:

  • Manje "vrući" procesor
  • Bežično i obrnuto punjenje
  • Podržava adapter za napajanje od 67W
  • Malo bolja kamera
  • Više radnog vremena

Istina, Zenfone 8 i dalje nudi skoro skoro „goli“ Google Android, i na nekim tržištima je cena niža.

Da se ​​vratimo na Xiaomi 12. Ne sviđaju mi se nagnute ivice ekrana, nemogućnost snimanja 4K/60 fps na „širini“, a prednja kamera je prosečna. Ostatak pametnog telefona je jednostavno prekrasan:

  • Moćan procesor
  • Brze memorije
  • Kompaktne dimenzije
  • Brzo punjenje, bežično, obrnuto
  • Dobar kvalitet fotografija i video zapisa
  • Dva zvučnika
  • NFC, infracrveni, GLONASS/GPS, Wi-Fi 6, BT 5.2, 5G
  • Lepe boje i materijali kućišta
  • Odličan kvalitet matrice ekrana, osvežavanje od 120 Hz, dodir od 480 Hz
  • Linearni vibracioni motor

Koje konkurente navesti nije baš jasno. Skoro da nema kompaktnih vodećih uređaja. Pa, možda Samsung Galaxy S22.

Asus Zenfone 8 je već naveden

Takođe možete potražiti Google Pixel 6

Koga interesuje iOS, tu su i Apple iPhone 13 i 13 Pro.

Generalno, Xiaomi 12 se svakako preporučuje za kupovinu!

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024