Nord CE 2 5G 2022
2022. godina
6.43" OLED 90Hz, 84.9% body
33% 900, Android 11
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
65W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon OnePlus Nord CE 2 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona OnePlus Nord CE 2 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona OnePlus Nord CE 2 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta
  • Uputstvo
  • Garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 155.7 × 74.5 × 7.9 mm, 177 grama
Materijali izrade Aluminijumski ram, Corning Gorilla Glass Victus, plastična zadnja strana
Ekran 6.4 inča, 1080x2400 piksela (20:9), Dinamic AMOLED 2x, 411 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass Victus, brzina osvežavanja 120Hz, osvetljenost do 1200 nita
Operativni sistem Google Android 11.0, OneUI 3.1
Platforma Snapdragon 888 5G čipset, Adreno 660 64 bit, 5nm
Memorija 6/128GB (102.9 GB dostupno), nema memorijskih kartica
Dostupne i 8/256GB, 8/128GB UFS 3.1 verzije
RAM LPDDR5
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax, Dual Band (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, NFC ANT+
Sim kartice
Dual SIM, nanoSIM
Navigacija GPS/Beidou/Galileo
Senzori i konektori USB tip C (USB 3.2), USB OTG
akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog svetla, žiroskop, geomagnetni senzor, Holov senzor, barometar
senzor otiska prsta na ekranu
Otključavanje lica
Glavna kamera Zadnja: Trostruka kamera
- Ultra široka: 12MP, 1.12 μm, F2.2
- Široka: 12MP, 1.8 μm, F1.8, OIS
- Telefoto: 8MP, 1.0 μm, F2.4, OIS

Zum
- Hibridna optička Zum 3x
- Super Rezolucija Zumiranje do 30x
Prednja kamera 32 MP (f/2.2), bokeh efekat, razni dodatni efekti, bez autofokusa
Baterija Li-Ion 4500 mAh, vreme razgovora - do 32 sata, video reprodukcija - do 19 sati, LTE vreme - do 15 sati
Brzo bežično punjenje (15W), obrnuto bežično punjenje (do 4.5W)
PD 3.0
Stepen zaštite IP68
Boje Zelena, ljubičasta, siva, bela
Zvuk Dolbi Atmos, dva zvučnika
Sistem plaćanja Google Pay, Samsung Pay
Osobenosti Samsung Dex

Pozicioniranje

Prvi put, FE model se pojavio pre nešto više od godinu dana, Samsung je pozicionirao ovaj uređaj kao pristupačan vodeći. U stvari, S20 FE je bio upravo to, ako zatvorite oči pred činjenicom da je isticao neke karakteristike, a pogoršavao druge. Isti balans kao u vodećim modelima nije postojao. Uređaj je brzo postao popularan zbog cene, izabran je kao alternativa za starije modele, kada ne morate da posedujete sve mogućnosti vodećeg modela, dovoljno dobar ekran, brz procesor i baterija. Možemo reći da je donekle takav pristup kineskih proizvođača kada napuštaju balans u modelu i pokazuju povećanje performansi zbog pojedinačnih komponenti, na primer, procesora. Za Samsung je ovo iskustvo bilo prvo, obično je kompanija uvek težila stvaranju uravnoteženih rešenja, na primer, ako je procesor brz, onda je hlađenje usklađeno.Isti S20 FE je pozicioniran za određenu publiku, za one koji ne igraju zahtevne igre, a problem zagrevanja uređaja ne bi trebalo da se javlja. Inače, ovaj problem je bio i ostao u uređaju, sistem hlađenja ne odgovara onom koji je postavljen u vodećim modelima. Otuda nezadovoljni glasovi onih koji su mislili da mogu da uštede novac i dobiju isti vodeći model po nižoj ceni. U recenziji sam se posebno fokusirao na ovu tačku, ali mnogi ili ne čitaju tekstove, ili veruju da imaju sreće. Morate proučiti šta tačno kupujete i na koje zamke možete naići i problem sa zagrevanjem uređaja ne bi trebalo da se pojavi.

Ali, uglavnom, S20 FE je postao uspešan uređaj, dobro se prodavao tokom 2021. godine, pre puštanja u prodaju S21 FE modela, S20 FE je rasprodat je da bi se napravio prostor na tržištu. Samsungova taktika se ne razlikuje u odnosu na prethodne godine, pošto je novi model po performansama veoma blizak starom i oni bi bili blisko povezani na tržištu. Ciljna publika FE-a ovaj uređaj doživljava adekvatno i ne izaziva nikakve pritužbe. Otuda i nastavak ove priče, kada Samsung izda ažurirani model.

Glavno pitanje koje se moglo postaviti bilo je kako će se povećati cena novog modela. Ovo je trend vremena, cena sve elektronike raste. Za S21 FE, glavno povećanje cene povezano je sa podrškom za 5G, Qualcomm-ovim čipsetom 888. Ali u isto vreme, uređaj je dobio potpuno isti set kamera, bateriju i zaštitu od vode. Ali su odbili da podrže memorijske kartice, što je jasan minus.

Ovaj model će biti od interesa za sve koji traže pametni telefon sa dobrim kamerama, trajanjem baterije, ali u isto vreme ne žele da troše novac na vodeći model, ali su spremni da odustanu od nekih funkcija da bi kupili model niže klase, ali sa potrebnim karakteristikama. Kao što pokazuje praksa, danas ima mnogo takvih ljudi i oni kupuju FE bez ikakvog žaljenja. Hajde da pogledamo šta nam ovaj uređaj nudi.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je dostupan u četiri boje.

Materijal kućišta je plastika, potpuno ista kao kod Galaxy S20 FE, percepcija uređaja je ista, ali se promenila jedinica kamere, sada je ista kao kod S21s.

Mat plastika, ojačana karbonskim vlaknima, dobre izrade, prijatna na dodir. Blok kamere skoro da ne viri, a uređaj možete koristiti i bez kućišta. Pozitivno je što otisci ruku ne ostaju na kućištu ni u kom slučaju, uređaj uvek izgleda uredno.

U poređenju sa S20 FE, telo nema zaobljenu ivicu na zadnjoj strani, urezuje se, iako ne mnogo, u šaku. Jednom rečju, ergonomija je ovde postala gora, uprkos činjenici da je uređaj izgubio na težini (težak je 177 grama, prethodni je težio 190 grama).

Dimenzije pametnog telefona su 155.7 × 74.5 × 7.9 mm. Dovoljno velik, ali dobro leži u ruci, širina je tipična za moderne pametne telefone.

Na dnu se nalazi USB Tipe C konektor, kao i zvučnik. U uređaju postoji nekoliko mikrofona, sistem za smanjenje buke dobro radi tokom poziva. Na desnoj strani nalazi se upareni taster za jačinu zvuka i dugme za uključivanje/isključivanje. Utor za SIM karticu je na dnu (eSIM je takođe podržan).

Aluminijumski okvir je obojen u istu boju kao i kućište. Ovde nema mana, sve je poznato. Ekran je prekriven Corning Gorilla Glass Victus-om.

Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, optički je i potpuno isti kao onaj koji se koristi u S21, dovoljno brz, radi pouzdano.

Ekran

Specifikacije ekrana - 6.4 inča, 1080x2400 piksela (20:9), Dinamic AMOLED 2x, 411 ppi, automatska kontrola osvetljenosti, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass Victus, brzina osvežavanja 120Hz, osvetljenost do 1200 nita.

Brzina osvežavanja je 120Hz (dodirni sloj do 240Hz), interfejs i aplikacije rade glatko, nema na šta zameriti.

Podrazumevano, podešavanje ekrana za opseg boja je „Zasićene boje“ (postoji i „Prirodne boje“). U ovom režimu, osvetljenost i kontrast slike su maksimalni, a boje upadaju u oči.

Tradicionalno, postoji filter plave boje, tamna tema, uključujući mogućnost postavljanja rasporeda. Prilagodljiva osvetljenost ekrana se prilagođava vašim željama. U ručnom režimu možete da podesite osvetljenost do 500 nita, u automatskom režimu ide do 1200 nita. Ovo vam omogućava da čitate sa ekrana telefona čak i pod najjačim suncem.

Kao i uvek, postoji režim AlwaysOn Display, koji vam omogućava da prikažete sat, kalendar, sliku u režimu pripravnosti. Ekran u isto vreme ne troši mnogo energije, a to menja izgled telefona.

Po njegovim karakteristikama, čini se da je ovo otprilike isti ekran kao i kod prethodnog uređaja, ali nije tako – osvetljenost je veća, rad je bolji u raznim teškim uslovima osvetljenja. Generalno, ekran je ono što razlikuje ovaj uređaj.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija ima kapacitet od 4500 mAh. U kompletu nema punjača, ako uzmete punjač od 25W dobijate sledeće rezultate:

  • 15 minuta - 25%;
  • 30 minuta - 50%;
  • 45 minuta - 73%;
  • 60 minuta - 91%;
  • 75 minuta - 100%.

U podešavanjima možete da isključite brzo punjenje ako vam se čini da istroši bateriju (u praksi to nije slučaj).

Bežično punjenje podržava snagu do 15W, što vam omogućava da napunite pametni telefon za 90-95 minuta. Takođe je veoma brz i izuzetno udoban. Obrnuto punjenje vam omogućava da dopunite dodatnu opremu ili drugi pametni telefon, maksimalna snaga je 4.5 vati.

Sada je vreme da razgovaramo o tome koliko dugo pametni telefon traje sa jednim punjenjem. Ovde će se podaci znatno razlikovati u zavisnosti od podešavanja koja ste postavili za ekran, kada koristite 120Hz, potrošnja baterije se povećava za najmanje 10-15%. Ja ću dati takve podatke - reprodukcija videa bez prestanka na 60Hz daje 19 sati rada ekrana, na 120Hz (koji de facto ovde nisu potrebni, kao što razumete), možete gledati video 15 sati. Što više koristite ekran, brže će se prazniti baterija na 120Hz. Na primer, na 60Hz, lako možete postići 6-7 sati vremena za ekran tokom dana i još uvek imate oko 20% baterije. Na 120Hz to će biti već 4-5 sati. Ponavljam jednostavnu stvar, minimalna razlika u potrošnji energije je od 10 odsto, ali maksimalna može da dostigne 30 odsto zavisi od profila korišćenja aplikacije i koliko često koristite ekran.

U svakom scenariju, ceo dan rada na ovom pametnom telefonu je lako ostvariv, čak i za korisnike koji neprestano gledaju u ekran svog pametnog telefona. Nema razlike u odnosu na S20 FE u pogledu vremena rada na ovom uređaju, sve se poklapa bukvalno do zareza.

Opcije komunikacije

Uređaj ima podršku za Wi-Fi 6 (802.11ax), postoji maksimalna agregacija LTE frekvencija.

Podrška za sisteme plaćanja Samsung Pay, Google Pay, rad ne postavlja pitanja. Naravno, postoji punopravni NFC za sve što možete zamisliti.

Bluetooth verzija 5.2, postoji podrška za slanje audio toka na više uređaja. Pojavila se brendirana funkcija QuickShare koja vam omogućava brzo slanje velikih datoteka na druge Samsung uređaje (neka vrsta pročešljanog Wi-Fi Direct-a).

Rad GPS-a ne postavlja pitanja, ovde je sve u redu.

Memorija, čipset, performanse

Postoji nekoliko opcija za memoriju - 6/128 i 8/128, 8/256 GB, većina će izabrati osnovnu opciju. Model pokreće Snapdragon 888 čipset (5nm), nema nedostataka u brzini kako interfejsa, tako i aplikacija trećih strana. Ovo je veoma brz čipset, ima sigurnosnu marginu za nekoliko godina unapred.

RAM je LPDDR5, brz je i testovi to dokazuju (test ne može u potpunosti da proceni koliko je memorija brza, savremeni testovi zaostaju za razvojem tehnologije).

Performanse u sintetičkim merilima su sledeće.

Kamere

Galaxy S21 FE koristi osnovni set od tri kamere, iste kao i S20 FE, pogledajmo specifikacije modula.

Prednja kamera ima rezoluciju od 32 megapiksela, slike nisu loše, pogledajte ih u poređenju.

U glavnoj kameri, kao što vidite, koriste se uobičajeni moduli od 12 megapiksela, ali je dodat i telefoto modul od 8 megapiksela. U širokougaonom senzoru nema autofokusa, ali za takve snimke nije potreban.

Interfejs kamere je poznat, pogledajte ga.

Kvalitet snimaka na kameri je odličan, generalno je samouveren vodeći nivo, pogledajte primere poređenja snimaka sa S20 FE.

Softverske karakteristike

Ovde je sve prilično jednostavno i obično, postoje unapred instalirane aplikacije koje proširuju mogućnosti uređaja, korisnici Samsung-a ih dobro poznaju. OneUI verzija 3.1 (Android 11). Uskoro će biti ažuriranje za OneUI 4.0 i Android 12.

Utisci

Što se tiče kvaliteta veze, jačine poziva, sve je dobro i tipično za Samsung. Senzor otiska prsta je primetno bolji nego kod S20 FE, koji je u vreme puštanja u prodaju radio daleko od savršenog. Model se zagreva, što je jasno primetno u teškim aplikacijama, ali treba napomenuti da je to generalno problem Snapdragon 888 kod uređaja na kojima nema ultra efikasni sistem hlađenja.

Na tržištu nam se nudi iPhone 13, Apple model gubi u pogledu kamera, vremena rada i drugih karakteristika. Ali pobeđuje prisustvom Apple logotipa na kućištu, ovo je jedina prednost.

U liniji Samsung-a možete pogledati prethodni S20 FE (može se naći za osetno manje novca), cena je adekvatna i moguće je da će vam ovaj uređaj odgovarati, dok ovaj ima očigledne prednosti, pored procesora i 5G podrške.

Zanimljivo je da je S21+ po ceni po kojoj se prodaje, zanimljiviji model za kupovinu, model je u skoro svemu jači od S21 FE, obratio bih pažnju na ovu opciju. Takođe možete pogledati i običan S21.

Među kineskim proizvođačima, ponuda u ovoj cenovnoj grupi je ogromna, ali takvi modeli gotovo da nisu traženi, nedostaje im snaga brenda. Odavde je izbor očigledan, ili Samsung ili Apple u ovoj cenovnoj grupi.

Generalno, uređaj se pokazao zanimljivim u pogledu odnosa cena/kvalitet, ali nije namenjen „teškim“ korisnicima, onima koji igraju igrice non-stop. Ovo je dobar pametni telefon za one koji igraju s vremena na vreme, a ne satima, gledaju filmove i tako dalje. Radni konj sa dobrim performansama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024