9i 2022
2022. godina
6.6" LCD 90Hz, 84.2% body
24% 680 4G, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
33W, 5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Realme 9i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 9i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 9i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Punjač 33W
  • Kabl tipa C
  • Silikonska futrola
  • Alat za vađenje SIM ležišta
  • Zaštitni film (već zalepljen)
  • Uputstvo za upotrebu, garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 164.4 x 75.7 x 8.4 mm, 190 grama
Materijali izrade Plastika (ram i leđa)
Ekran 6.6 inča, 2412x1080 piksela (FHD +), IPS, odnos 20:9, gustina piksela 400 ppi, brzina osvežavanja 90Hz, brzina uzorkovanja sloja dodira 180Hz, zaštitno staklo
Operativni sistem Google Android 11, Realme UI 2.0
Platforma Snapdragon 680, 4-jezgarni ARM Cortex-A73 do 2.4 GHz, 4-jezgarni ARM Cortex-A53 do 1.8 GHz, 6nm procesna tehnologija, Adreno 610 grafika
Memorija 4 GB LPDDR4x, 128 GB UFS 2.2 interna memorija, microSD podrška do 1 TB
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac 2,4GHz/5GHz, Bluetooth 5.0, NFC
Mreža 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: opsezi 1, 2, 4, 5, 6, 8, 19
4G: opsezi 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19 , 20, 26, 28, 66
Dve Nano-SIM kartice + memorijska kartica (odvojeni slot)
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, senzor svetlosti, blizina, kompas, USB Tip-C, 3.5 mm ulaz, dva zvučnika
Glavna kamera Širokougaoni objektiv od 50 MP, otvor blende f/1.8, PDAF
Makro kamera 2 MP, f/2.4 otvor blende
Monohromatski modul od 2 MP, otvor blende f/2.4
Snimanje videa 720P@30/120fps, 1080P@30fps
Prednja kamera Širokougaoni objektiv od 16 MP, otvor blende f/2.1, ekvivalentna žižna daljina od 26 mm, snimanje videa od 720P@30fps, 1080P@30fps, režim ulepšavanja
Baterija Li-ion 5000 mAh, brzo punjenje 33W, podrška za obrnuto žično punjenje
Boja Plava, crna

Pozicioniranje

Ove godine, u novoj Realme 9 seriji, nešto je pošlo naopako u pogledu vremena i logike lansiranja modela. Realme 9i se na tržištima pojavljuje nakon izlaska 9 Pro i 9 Pro+ modela.

Ali za sada, hajde da se fokusiramo na uređaj za testiranje. Očigledno, na testu je testirana verzija Realme 9i

U smislu evolucije, pametni telefon je energetski efikasnija verzija Realme 8i modela. Naravno, postoji niz razlika, kako pozitivnih, tako i ne toliko, o svemu ćemo pokušati da pričamo u ovom testu.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Na testu je bila crna verzija Realme 9i, u prodaji je i svetlija plava boja. Što se tiče izgleda, ovo je apsolutno standardni pametni telefon po savremenim standardima, napravljen u dizajnerskom smislu linije Realme 9 dok dizajn kamera podseća na Realme GT Neo2. Naravno, ovde je situacija jednostavnija sa materijalima izrade: sjajna plastika leđa i plastični okviri odmah određuju segment cena. Sklop je pouzdan, nikakvi napori stiskanja i uvrtanja neće uzrokovati škripanje ili ugibavanja kućišta.

Da bi se osvežio izgled zadnje strane, koristi se višeslojna tehnologija koja daje geometrijsku teksturu u obliku mnogih paralelnih ravnih linija. Slika nije taktilna, svetluca kada promenite ugao gledanja na telefonu. Diskretan, ali zanimljiv dizajn izaziva prijatan utisak, što se ne može reći za sklonost zadnje strane za skupljanjem prašine i otisaka prstiju. Futrola malo ispravlja situaciju, ali potencijalni kupci treba da imaju na umu ovaj aspekt.

U skladu sa lokacijom tastera modela, izabrana je formula koja je postala tradicionalna: skener otiska prsta u dugmetu za paljenje koje se nalazi odmah iznad centra desnog bočnog panela, dva tastera za jačinu zvuka i ležište sa tri otvora sa leve strane. Na donjem kraju se nalaze otvori za zvučnik i mikrofon i dva konektora, Tip-C i 3.5 mm. Ulogu drugog zvučnika preuzima zvučnik za razgovor, tako da na gornjem kraju vidimo samo rupu drugog mikrofona.

Koncept upravljanja je poznat i razumljiv za mnoge pametne telefone srednjeg ranga, Realme 9i je prilično zgodan za korišćenje, dimenzije i težina su prosečni za tržište. Leđa su umereno klizava, efekat nije toliko izražen. Blok kamere je tanak. Zbog toga možete bezbedno da kucate tekst na pametnom telefonu koji leži na stolu, on se neće ljuljati, osim ako ne kliknete na gornji levi ugao ekrana.

Ekran

Realme 9i ekran je zaštićen staklom. Nije najpopularnija, ali ipak pouzdana opcija. Matrica je skoro identična onoj u Realme 8i - ista dijagonala, rezolucija i tehnologija. Brzina osvežavanja je drugačija, procesor ne podržava 120 Hz, tako da je ovde ograničeno na 90 Hz. Nije loša opcija, posebno sa eksperimentalnom opcijom glatkog pomeranja.

U podešavanjima brzine osvežavanja, pored fiksnih parametara na 60 i 90 Hz, dostupna je automatska detekcija od strane sistema. Dakle, u zavisnosti od prikazanog sadržaja, sistem će izabrati jedan od pet nivoa frekvencije: 30 Hz, 48 Hz, 50 Hz, 60 Hz ili 90 Hz. To će se pozitivno odraziti na autonomiju, što ovde već nije loše. A povećana brzina uzorkovanja sloja dodira biće pri ruci samo u dinamičkim igrama.

Po svemu sudeći, osvetljenost ekrana je slična onoj kod prethodnog modela, standardni indikator je deklarisan na 480 nita, ako koristite svetlu temu, ekran se dobro čita čak i pod direktnom sunčevom svetlošću. Podešavanja ekrana uključuju zaštitu očiju, automatska podešavanja osvetljenja, rotaciju interfejsa i vremensko ograničenje ekrana.

Baterija i performanse

Baterija instalirana u pametnom telefonu ima kapacitet od 5000 mAh, što je standardni parametar za tržište i za segment. I nije bez razloga u jednom delu odlučeno da se kombinuju autonomija i performanse. Osim smanjenja maksimane brzine osvežavanja, glavna promena u Realme 9i u poređenju sa prethodnikom je prelazak na Snapdragon 680 sa novijom 6nm procesnom tehnologijom. Čak i uprkos 6 energetski efikasnih jezgara u Mediatek Helio G96, indikatori bolje autonomije u modelu na novom procesoru su osetno bolji.

Dakle, test autonomije u PCMarku dao je indikator od 18 i po sati, odličan rezultat. Testiranje pametnog telefona u normalnom režimu sa instant mesindžerima, pozivima, nekoliko YouTube video snimaka dnevno i bez igara, pokazalo je da u automatskom herc režimu pametni telefon može lako da radi dva dana sa 4 sata upaljenog ekrana dnevno.

Potpuno ispražnjen pametni telefon može se u potpunosti napuniti za 70 minuta, dok će u prvih pola sata napunjenost biti 53%. Brzo punjenje je uvek plus, posebno u ovom segmentu.

Snapdragon 680 je već prilično široko zastupljen na svetskom tržištu i na sintetičkim testovima pokazao je skoro potpuno odsustvo pada performansi, kao i prilično „hladan“ rad čak i pod opterećenjem. 250.000 poena u AnTuTu-u za uređaj sa 4 GB RAM-a je dobar pokazatelj, ali brzina memorije je prosečna, sasvim normalni rezultati za UFS 2.2. U igricama, FPS indikatori će takođe biti prosečni.

Opcije komunikacije

Ne znam za vas, ali meni se baš ne sviđa odluka da koristim zvučnik u slušalici kao drugi glavni. Jasno je da su dva bolja od jednog, ali u igrama možete osetiti razliku u dubini zvuka, donji zvučnik zvuči primetno bolje. Štaviše, ova implementacija se koristi čak i u vodećim modelima Realme.

Inače, nema šta da se zameri, kvalitet glasa je dobar, NFC radi kao sat, GPS sa rutom ne vara i tačno se drži satelita.

Kamera

Uprkos novom procesoru, nije došlo do kritičnih promena u ovom aspektu, pa evo izvoda iz recenzije Realme 8i:

Glavna kamera je sistem od 3 sočiva:

  • 50 MP, otvor blende f/1.8, 5 sočiva, PDAF
  • Makro modul 2 MP, Otvor blende f/2.4, Žižna daljina 4 cm
  • Crno-beli modul 2 MP, otvor blende f/2.4

Najzanimljiviji je Samsung modul od 50 MP - ISOCELL S5KJN1 1/2,76 ″, koji kombinuje 4 piksela u jedan. Dakle, konačna rezolucija fotografije je 12.5 MP.

Kamera ima jednostavan i intuitivan interfejs. Sva potrebna podešavanja su u roku od 1-2 dodira na ekranu.

Odmah želim da navedem izuzetno nizak nivo šuma i odličan kontrast. Na dnevnom svetlu, snimci imaju odličan dinamički opseg i zasićene boje (možda čak i previše, ponekad možete da ga isključite kada snimate HDR). Kamera ima režim snimanja sa veštačkom inteligencijom. Ovaj režim bi verovatno trebalo da se koristi sa oprezom jer AI teži da učini svet mnogo svetlijim nego što zaista jeste."

Nije mi se baš dopao noćni režim.

Softver

Za razliku od Realme 9 Pro, ovaj model još nije dobio ažuriranje na Android 12/Realme UI 3.0, tako da ovde vidimo Realme UI 2.0.

Konkurenti, utisci

Kao što sam već primetio, proizvođači telefona su aktivno počeli da koriste Snapdragon 680 u svojim uređajima. Prvi i verovatno najočigledniji konkurent je Redmi Note 11, koji ste već mogli upoznati u posebnoj recenziji. Sa stanovišta karakteristika, Xiaomi uređaj je nešto kompaktniji, ima 4 kamere (postoji ultra-širokougaoni modul), deklarisana je zaštita od vode i prašine po standardu IP53. Cena uređaja je slična.

Nedavno je u prodaju stigao Honor X8: isti procesor, 6 GB RAM-a, glavna kamera od 64 MP, ali sporije punjenje sa baterijom od 4000mAh i bez slota za memorijsku karticu. Ako uređaj dođe u online prodavnice, onda će cena biti prilično konkurentna, trenutna prodajna cena je dosta visoka.

Poco M3 Pro i gore pomenuti Realme 8i i dalje izgledaju dobro, gube u nekim aspektima, ali je i njihova cena povoljna.

Po mom mišljenju, model je dizajniran za one kojima je potrebna prosečna kamera i pristojna autonomija bez ikakvog kompromisa u pogledu brzine osvežavanja ekrana. Pametni telefon se sa svojim zadacima nosi bez napora, od negativnih strana – verovatno samo subjektivna netrpeljivost uvek prašnjavih i prljavih leđa, i želja za 6 GB RAM-a u osnovnoj verziji modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024