V23 5G 2022
2022. godina
6.44" OLED 90Hz, 88% body
34% 920, Android 12
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
44W, 4200 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Vivo V23 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Vivo V23 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Vivo V23 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Specifikacije

Dimenzije i težina 157.2 × 72.42 × 7.39 mm, 179 grama
Materijali izrade Čelik, staklo
Ekran 6.44 inča, odnos 20:9, rezolucija 1080x2400 (408 ppi), AMOLED matrica
Automatska kontrola osvetljenosti, AlwaysOn Display
HDR10+ podrška
Operativni sistem Google Android 12, Funtouch OS 12
Platforma MediaTek Dimensity 920.
6nm tehnički proces. 2x Cortex-A78 2500 MHz i 6x Cortex-A55 2000 MHz
Mali-G68 se koristi kao grafika.
Memorija 8/12 GB RAM, 128/256 GB interne memorije, microSD (odvojeni slot)
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac 2×2 MIMO, DualBand, Bluetooth 5.2 (SBC, AAC, LDAC, aptX/aptXHD), NFC
Mreže
Dve SIM kartice, nanoSIM, jedan radio modul, odvojeni slot  
2G: B2/B3/B5/B8
3G: B1/B2/B4/B5/B8
4G: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B18/B19/B20/B26/B28/B32
5G: n1/n3/n5/n8/n7/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78
Navigacija Podrška za GPS, GLONASS, BEIDOU, GALILEO, QZSS
Senzori i konektori Skener otiska prsta ispod ekrana USB Tip-C
Akcelerometar
Osvetljenje
Blizina
Elektronski kompas
Žiroskop
Glavna kamera Zadnja: 64 MP, f/1.89, 25mm
Širina: 8 MP, f/2,2, 16mm
Makro: 2 MP

Eie AF, noćni režim, noćni režim za ultra široku kameru, super makro, bokeh portreti, filteri za portrete, portretni režim sa bokeom i odsjaj sočiva, visoka rezolucija (64 MP), fotografija, usporeni snimak, Dual-View video, dvostruka ekspozicija, DOC, panorama, profesionalni režim, super stabilan video
Prednja kamera 50 MP, f/2.0, 23mm, autofokus, bez OIS
8 MP, f/2.2, širokougaoni objektiv
Autofokus, noćni režim, Steadiface selfie video, portretni režimi, dvostruka ekspozicija, Face Beauty video, Dual-Viev video, usporeno , visoka rezolucija (50 MP), slike uživo, nalepnice sa proširenom realnošću, režim prirodnog portreta.
Baterija 4200 mAh
44W FlashCharge
Boje
Solarni spektar zvezdane prašine
Zvuk Jedan zvučnik, bez stereo

Sadržaj pakovanja

  • Telefon
  • Strujni adapter
  • Kabl
  • Slušalice
  • Adapter 3.5 mm na USB-C
  • Futrola
  • Garantni list

Uvod

Nadam se da ste primetili da Vivo u poslednje vreme posvećuje veliku pažnju dizajnu svojih pametnih telefona. Svaki novi uređaj dobija neka neobična dizajnerska rešenja koji privlače potencijalne kupce.

Osim toga, Vivo oprema takve uređaje dobrim kamerama, a posebno se ističu selfi moduli.

Početak ove godine je obeležen izdavanjem pametnog telefona Vivo V23. Ima neobičan zadnju stranu koja menja boju u zavisnosti od izvora svetlosti: iz različitih uglova zadnja strana može biti žuta ili zelena.

Kao što sam već rekao, Vivo pokušava da posveti veliku pažnju kamerama, posebno prednjim. Zbog toga V23 koristi dva modula sa prednje strane: jedan sa visokom rezolucijom i uobičajenim uglom gledanja, drugi sa nižom rezolucijom, ali širokim uglom gledanja. Postoje i svetle LED diode na bočnim stranama kamera koje osvetljavaju lice u uslovima slabog osvetljenja.

Da li ovaj model vredan svoje cene, saznaćete iz ovog testa.

Dizajn

Mislim da se po izgledu Vivo V23 odmah može zaključiti da je kompanija Vivo pokušavala da kopira Apple: pred vama je skoro potpuna kopija (koliko je to bilo moguće bez kršenja zakona) iPhone 13 Pro .

Prva karakteristična karakteristika su uglačane ivice uređaja od hirurškog nerđajućeg čelika! Izgleda veoma lepo, svetluca na svetlosti.

Pored toga, dizajneri su uklonili tanku ivicu sa prednje i zadnje strane. I staklo je postavljeno tako da glatko prelazi na zakošenje. Iskreno, nemožete naći greške, kvalitet je na visokom nivou.

Struktura metala pod mikroskopom

Od minusa: otisci prstiju i drugi tragovi trenutno pokrivaju ovaj deo uređaja. Prašina, masni tragovi i ostalo se nakupljaju u blizini dugmeta za napajanje i kontrole jačine zvuka.

Generalno, dizajn ivica je potpuno isti kao na Apple iPhone-u sa čeličnim površinama: što je moguće atraktivnije, ali i što je moguće nepraktičnije.

Mislio sam da je izrez na vrhu ekrana stvar prošlosti, ovde to nije sluča.

Ovi izrezi su potrebni za smeštaj dve kamere i raznih senzora. Da vas podsetim da iPhone takođe poseduje FaceID za prepoznavanje lica osobe.

Da li je ovoliki izrez bio neophodan? Čini mi se da ne, ali ogromnih 50 MP je ipak trebalo negde da se sakrije. Dakle, ili izrez na ekranu, ili odvojeno oko, ili velika uniobrva. I na kraju izgleda kao Apple iPhone.

Da li smeta ovaj izrez na ekranu? Apsolutno ne. Navikao sam na to još od Huavei Mate 20 Pro.

Debljina Vivo V23 je 7.55 mm, što je prilično tanko u poređenju sa sličnim savremenim uređajima. Ova debljina je dobra za telefon, pošto se ravne ivice malo urezuju u dlan. Zapravo, kao na iPhone 12 i 13.

Vivo je težak oko 180 grama - zlatna sredina: nije previše lagan kao igračka, ali nije ni težak.

Glavni detalj u Vivo V23 modelu u boji „Solar Spectrum“ je promena boje zadnje strane u zavisnosti od jačine svetlosti. U hladu, zadnja strana je žuta, ali čim okrenete telefon prema svetlu, zadnja strana postaje svetlo zelena, rekao bih – boje limete. I što je svetlost intenzivnija, to se zelena boja reflektuje svetlije.

Struktura površine tela pod mikroskopom

Ako 10-20 sekundi na zadnjoj površini Vivo V23 ostavite na primer, izrezanu zvezdu sa papira, onda će žuta boja zvezde na zelenoj pozadini ostati 30-40 sekundi.

Ako želite da impresionirate prijatelje i porodicu, onda to možete učiniti.

Sama po sebi, zadnja površina je mat, blago gruba na dodir.

Modul kamere je metalan, ali nije fotohrom. Urađeno veoma uredno i sa stilom. Štaviše, viri izvan tela. Dva sočiva su iste veličine, dok je treće nešto manje. Čini mi se da bi bilo bolje da su sva tri modula iste veličine.

Oleofobni premaz je dobar.

Generalno, dizajn Vivo V23 uopšte nije nov, ali je napravljen na najvišem nivou kvaliteta.

Elementi na kućištu

Na prednjem panelu u izrezu su smeštene dve kamere, senzori svetlosti i blizine. Greške senzora nisu primećene. Ovde ćete naći tanak razmak gde je slušalica skrivena. Jačina zvuka je veoma visoka, kvalitet je besprekoran. A desno i levo od procepa nalaze se dve LED diode koje osvetljavaju lice dok snimate fotografiju ili video na selfi kameri.

Sa desne strane se nalazi dugme za napajanje i taster za jačinu zvuka. Tanak, ravan, kratak. Relativno lak za rukovanje. Sa karakterističnim klikom kada se pritisne.

Ispod je slot za dve nanoSIM SIM kartice, mikrofon, USB-C, spikerfon.

Na vrhu je još jedan mikrofon za smanjenje buke tokom poziva.

Na poleđini: tri sočiva i dvostruki blic.

Skener otiska prsta se nalazi ispod ekrana. Brzo prepoznaje, promašaji su retki.

Vibracije

Opet to izdvajam u posebnu temu, pošto deo percepcije uređaja zavisi od toga.

Vibracije u Vivo V23 su užasne. Utisak je da imate mnogo jeftiniji pametni telefon u rukama: motor je spor, brzina odmotavanja je mala. Nema govora o bilo kakvoj tehnologiji kao što je Taptic Engine.

Kako je to moguće za telefon u ovom cenovnom rangu, nemam pojma.

Ekran

Ekran 6.44 inča, odnos 20:9, rezolucija 1080x2400 (408 ppi), AMOLED matrica, Automatska kontrola osvetljenosti, AlwaysOn Display
HDR10+ podrška

Prvo, merimo maksimalnu osvetljenost matrice. Ovde je 640 cd/m2 u ručnom podešavanju. Na automatskom režimu može porasti do 650 cd/m2.

Uređaj podržava HDR10+ i HDR HLG. Ne podržava HDR Dolby.

Nekoliko reči o PVM-u:

100% osvetljenost - 5% talasanje

50% osvetljenosti - 7% talasanja

Čim osvetljenost padne ispod 50%, faktor talasanja se povećava na 60%. Ovo je jako loše.

Zaista mi se dopala sama matrica: jasna je, sa bogatim i svetlim bojama. Ovo je nivo Apple iPhone 12/13, Samsung Galaxy S21/S22, Asus Zenfone 8.

Maksimalna brzina osvežavanja ekrana je 90Hz. Prilikom kupovine pametnog telefona po ovoj ceni, želeo bih da vidim najmanje 120Hz (usput, procesor podržava 120 Hz). Da, između 90Hz i 120Hz nije toliko velika razlika, ali je ipak primetno.

Način prikazivanja informacija na AOD ekranu je, blago rečeno, ogoljen. Možete instalirati samo 4 programa koji će slati obaveštenja na zaključani ekran. Na kraju sam izabrao SMS, propuštene pozive, vesti i WhatsApp. Odmah minus!

Ukratko: veoma kvalitetna matrica sa PVM-om na nivou ispod 50%, sa smanjenim AOD režimom i nižom brzinom osvežavanja ekrana.

Radno vreme

Pametni telefon Vivo V23 je opremljen baterijom od 4200 mAh. Ovako mala baterija se koristi zbog male debljine kućišta.

Uprkos tome, uređaj pokazuje najmanje 5 sati rada ekrana. Što je norma po današnjim standardima. Ako onemogućite AOD, možete dobiti još jedan sat. Da, režim prikaza informacija na zaključanom ekranu pojede do 10-12% po noći, a do 25% ukupno.

U mom scenariju korišćenja telefona, trajanje baterije je bilo dovoljno za ceo dan, a do 23 sata i dalje je bilo 8% - 12% napunjenosti.

Uključen je snažan adapter za napajanje FlashCharge od 44W. Puni pametni telefon za 50 minuta.

Opcije komunikacije

Ovde je samo vredno napomenuti da će Vivo V23 raditi sa mrežom 5G generacije. Dostupni su VoLTE i Wi-Fi pozivi. VoLTE radi savršeno na V23. O kvalitetu mreže nema pitanja. Lokacija se određuje brzo i tačno.

Kamere

Glavna kamera ovde je 64MP i nema optičku stabilizaciju. Slika veoma dobro. Mogu reći da je ovo nivo Xiaomi 11T Pro pa čak i viši ako govorimo o noćnim snimcima.

Dinamički opseg je prosečan, softver kamere svaki put pokušava da ulepša kadar: nebo postaje previše plavo, crveno cveće je previše svetlo, sve je previše tamno po oblačnom vremenu, itd.

U nedovoljnim uslovima osvetljenja, skoro da nema šuma, slika je jasna, blago mutna.

Zaista su mi se dopale makro fotografije: prelep prirodni bokeh, hladna oštrina.

Kada snimate na 64 MP, možete postići maksimalne detalje. Ali bolje je to učiniti tokom dana.

Dinamički opseg je prosečan. Previše "boji" fotografiju.

Modul sa makro sočivom je takođe isti, jer ima samo 2 MP.

Generalno, glavni senzor i sočivo su me zadovoljili, „široki“ i makro samo idu u dodatak.

Prednja kamera je već na 50 MP! Tokom dana ili uz dobar nivo osvetljenja, možete dobiti odlične "selfije". Pošto je sočivo opremljeno autofokusom. Drugo pitanje: koliko je potrebno imati takav selfi modul? Gde i kako koristiti takve fotografije? Ako vam zaista treba, onda je bolje da slikate glavnom kamerom - uvek će biti bolja od selfija.

Uređaj takođe ima širokougaoni selfi objektiv sa drugačijim senzorom, mnogo jednostavniji. Ugao gledanja postaje mnogo širi, ali kvalitet naglo opada. Takođe, nema autofokus.

Na prednjoj ploči, u gornjem desnom i levom delu zvučnika, nalaze se dve svetle LED diode koje osvetljavaju lice pri slabom osvetljenju. Svetlo je jako, ali se može razblažiti svetlošću sa ekrana.

Generalno, rešenje sa selfi kamerama je kul, ali je teško proceniti koliko je neophodno. Pogodno za devojke koje ne mogu da žive bez desetak selfija.

Snimanje videa na glavnom modulu. Kvalitet nije loš, ali ako koristite digitalnu stabilizaciju, slika će postati malo mutna zbog isecanja okvira. Bez stabilizacije, video je podložan snažnom podrhtavanju. Štaviše, glavni modul ne podržava 4K 60fps, samo 30fps. Noću su snimci lošeg kvaliteta, sve „lebdi“.

Širokougaoni modul može da emituje samo 1080p pri 30 fps. Slika je normalna, ugao širok, bez izrezivanja, nema pomeranja. Noću slika manje-više normalno. Dinamički opseg je pristojan, pozadinsko osvetljenje radi dobro.

Selfi video visokog kvaliteta - 4K pri 30 fps. Postoji autofokus. Možete snimati na širokougaoni objektiv i modul, ali samo 1080p 30 fps. Noću oba modula loše snimaju.

Ukupno video: više mi se ne sviđa, nego što mi se sviđa.

Opšti rezultat: dopala mi se glavna kamera, fotografije su uspešne, „širina“ je jednostavna; video - onako; selfi fotografije su odlične, video snimci opet onako.

Uređaj ima mnogo podešavanja. U foto režimu postoji izbor aspekta okvira, štoperice i drugih sitnica. Možete podesiti "širinu", glavni modul i 2x digitalni zum. Posebno dugme na vrhu omogućava ili onemogućava makro.

U video režimu su ponovo dostupni: "široki", glavni modul i 2x digitalni zum. Odozgo se bira režim stabilizacije: standardni, „super“ ili bez njega. Desno je odvojeno podešavanje:

  • Dozvola
  • Frekvencija kadrova
  • Efekti, linije okvira, nivo, autofokus

Dodatne mogućnosti:

  • Visoka rezolucija
  • Panorama
  • Slika uživo
  • Režim sa dva prozora (prikazuje se slika sa selfi kamere i glavne)
  • Druge opcije

Memorija, procesor i performanse

Pametni telefon se prodaje u dve verzije: 128 GB interne memorije i 256 GB. Imao sam pri ruci verziju od 128 GB. Brzina ove memorije je 870/370 MB/s. Ovo je veoma velika brzina dostojna vodećeg broda.

Ali brzina od 8 GB RAM-a me je razočarala - jedva je dostigla 7.000 MB/s. Ovo je nivo pametnih telefona koji su dosta jeftiniji. U ovom cenovnom rangu, ovo je jednostavno neprihvatljivo. RAM ovde treba da daje najmanje 20.000 - 25.000 MB/s.

Sistem na čipu – MediaTek Dimensity 920. Predstavljen je u avgustu 2021. godine. Od prednosti - 6nm tehnički proces. Sastoji se od dva klastera: 2x Cortex-A78 2500 MHz i 6x Cortex-A55 2000 MHz. Mali-G68 se koristi kao grafika.

Pokreće upravo najavljeni Realme 9 Pro+, Redmi Note 11 Pro+.

Performanse MediaTek Dimensity 920 su prosečne, taman za uređaje u ovom cenovnom rangu. Nema problema sa igrama. Svi se pokreću i rade u maksimalnoj rezoluciji sa brzinom kadrova od 30-50 fps.

Kućište ostaje blago toplo kada je procesor pod opterećenjem.

Drugo pitanje je ponašanje telefona u celini. On je spor. Osećaj da koristite jeftin pametni telefon: Tvitter, pretraživač, Facebook, Instagram fidovi se stalno usporavaju. Za pokretanje menija potrebno je mnogo vremena.

Nadam se da će većina problema biti rešena ažuriranjima. Istina, vibracija se više ne može popraviti.

O zvuku

Iznenađujuće, Vivo V23 ima samo jedan zvučnik za spikerfon i muzički izlaz.

Jačina zvuka zvučnika je visoka, kvalitet je dobar. Uglavnom svira srednje i visoke frekvencije. Frekvencijski opseg je približno 150 Hz - 16.000 Hz. Generalno, ne mogu da izdvojim ništa posebno.

U uređaju nema utičnice od 3.5mm, tako da će zvuk morati da se „pokreće“ ili preko USB-C ili preko Bluetooth-a. Od plusa, vredi napomenuti prisustvo svih popularnih audio kodeka: aptX, aptX Adaptive, aptX TVS+, aptXHD, LDAC i AAC sa SBC.

Utisak

Mislim da će proizvođač eliminisati većinu neobičnosti brzim ažuriranjima.

Ono što nam se dopalo:

  1. Izrada je na veoma visokom nivou. Kvalitetni materijali;
  2. Cool efekat od fotohromnog stakla;
  3. Matirano staklo, na kome su otisci prstiju nevidljivi;
  4. Odličan kvalitet matrice: sočne, svetle boje, sjajna slika;
  5. Dobro vreme rada uprkos malom kapacitetu baterije;
  6. Pristojan kvalitet modula glavne kamere. Kvalitetni selfiji.

Šta nam se nije dopalo:

  1. Slaba vibracija
  2. Nedostatak stereo zvučnika;
  3. Ugašene AOD karakteristike;
  4. Cena.

Vivo V23 je lep i kvalitetan pametni telefon sa dobrim kamerama i hladnom matricom ekrana. Ako proizvođač eliminiše one stvari o kojima sam ranije pisao, onda ću ga sigurno preporučiti za kupovinu.

Konkurentski modeli

  • Redmi Note 10 Pro. Cena je osetno niža. Unutra je Qualcomm Snapdragon 732G, ekran od 120Hz, kamera od 108 MP, memorija od 8/128 GB, baterija od 5.000mAh i punjenje od 33W, stereo zvučnici.
  • Realme GT NEO 2. Cena je malo niža. Unutra je Qualcomm Snapdragon 870, ekran od 120 Hz, kamera od 64 MP, baterija od 5.000mAh i punjenje od 65W.
  • Xiaomi 11T. Možete kupiti po sličnoj ceni. Unutra je MediaTek Dimensity 1200, ekran od 120Hz zaštićen CGG Victus staklom, kamera od 108MP i baterija od 5.000 mAh.
  • Samsung Galaxy S20FE. Možete kupiti po sličnoj ceni. Unutra je Exynos 990, ekran od 120Hz zaštićen CGG 3 staklom, kamera od 12MP, baterija od 4500mAh, IP68 otpornost na vodu i prašinu.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024