9 Pro+ 2022
2022. godina
6.4" OLED 90Hz, 84.2% body
34% 920, Android 12
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
60W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Realme 9 Pro+
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 9 Pro+. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 9 Pro+ vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • SuperDART 60W brzi punjač sa USB kablom tipa C
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta
  • Silikonska maska
  • Uputstvo
  • Garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 160.2 x 73.3 x 8 mm, 182 grama
Materijali izrade kućišta Sigurnosno staklo napred, plastični okvir, plastična zadnja strana
Ekran 6.4 inča, 2400x1080 piksela (Full HD+), SuperAMOLED, brzina osvežavanja 90Hz, odnos 20:9, gustina piksela od 409 ppi, maksimalna osvetljenost od 1000 nita, AlwaysOn Display
Operativni sistem Google Android 12, Realme UI 3.0
Platforma MediaTek Dimensity® 920 5G (6nm), MaliTM-G68 MC GPU
Memorija 6/128 GB, 8/128 GB ili 8/256GB, UFS 2.2
Bez memorijskih kartica
Bežični interfejsi WiFi a/b/g/n/ac 2.4/5 GHz, WiFi 6, Bluetooth 5.2 (SBC, AAC, APTX, APTX HD, LDAC, APTX_TVS+, LHDC),
NFC
Audio Konektor 3.5 mm
Stereo zvučnici
Mreže 2G: GSM850/900/1800/1900 3G: VCDMA opsezi 1/2/4/5/6/8/1
4G: LTE TDD opsezi /38/39/40/41 (2496-2690)
4G: LTE FDD opsezi 1 /2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20 /26/28/66 5G SA: n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40 /n41/n77/n78/n66 5G NSA: n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66
Dual Nano SIM
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Optički skener otiska prsta (na ekranu), akcelerometar, senzor svetlosti, blizina, kompas, USB tip C
Glavna kamera 50MP, 1/1.56″, 1.0µm, f/1.8, 84.4°
Široki ugao 8MP, 1/4″, 1.12µm, f/2.2, 119,7°
Makro 2MP, 1/5″, 1.75µm, F/5 µm 2.4, 88.8°
Prednja kamera 16 MP Sony IMX471
1/3″, 1.0 µm, F/2.4, FF, 5 sočiva, 78°
Baterija Li-ion 4500 mAh, SuperDart 60W brzo punjenje, brzo punjenje i podrška za reverzno punjenje, vreme punjenja do 100% za 33 minuta
Boja Plava (fotohromna prevlaka koja menja boju u crvenu na sunčevoj ili UV svetlosti)
Zelena
Crna

Pozicioniranje

Borba za srednji segment postaje sve žešća, u ovom segmentu možete pronaći mnogo uređaja, od kojih svaki nudi dobar skup funkcija - otuda i velika popularnost srednjeg segmenta među kupcima. Ovo više nisu pristupačni modeli, oni prave mnogo bolje slike i nude dobar odnos cene i kvaliteta. Nisu vodeći modeli modeli, ali su veoma interesantna rešenja.

Na neki tržištima brend Realme pokupio je manju popularnost Xiaomi-a, koji je ranije bio interesantniji po ceni, svojim rešenjima, ali je rast tržišnog udela doveo do toga da je kvalitet postao niži, a cene daleko od optimalnih. Istovremeno, Realme se probija upravo po odnosu cena/kvalitet, a udeo kompanije polako ali sigurno raste, pre svega zbog bivših Xiaomi korisnika.

U seriji brojeva, Realme je odlučio da pomete još više konkurenata, model 9 Pro+ koji trenutno testiramo, u ovom segmentu ima dobru kameru kompanije Sony – modul IMX766 sa optičkom stabilizacijom i rezolucijom od 50 megapiksela. U potrazi za zanimljivim rešenjima, Realme eksperimentiše ne samo sa punjenjem uređaja, već i sa dizajnom – kod ovog modela uređaj plave boje menja boju u zavisnosti od ambijentalnog svetla (fotohromni premaz). I ovo je sjajna demonstracija eksperimenata koji se sprovode u Realme-u da bi se doprlo do kupaca, da bi im se ponudilo nešto neobično. Što se mene tiče, kompanija sve radi kako treba i za razliku od svojih rođaka u holdingu BBK (a to su OPPO i Vivo), razvija se u pravom smeru.

Ovaj pametni telefon može biti interesantan svima koji traže model srednjeg ranga sa dobrom kamerom, lepim ekranom i pristojnim performansama. Hajde da detaljno pogledamo ovaj uređaj.

Dizajn, dimenzije, pozicioniranje

Model je dostupan u tri boje - plavoj (kao u recenziji), zelenoj i crnoj.

Vidite da je plastika iridescentna, igra se na svetlosti. Sviđaju mi se tačkice, prilično su svetle, dizajn je odličan.

Plavi uređaj koristi fotohromni premaz, na suncu menja boju, u prostoriji se vraća u plavu.

Za one koji žele da sačuvaju uređaj, priložena je maska. Taman je, tako da kućište u njemu izgleda prigušeno, ne igra se na svetlosti, što je minus.

Dimenzije uređaja su tipične za takav ekran - 160.2 x 73.3 x 8 mm, težina - 182 grama.

Zaštitni film na ekranu je Realme korporativni identitet, ali brzo postaje neupotrebljiv, lakše ga je odlepiti. A onda ćete morati da stavite nešto svoje da biste zaštitili ekran.

Na poleđini vidite plastični umetak oko bloka kamere, prilično je prijatan.

Kontrole se nalaze na sledeći način: na levoj strani - tasteri za jačinu zvuka. Tu je i ležište za dve nanoSIM kartice (uređaj ne podržava eSIM). Na desnoj strani je dugme za uključivanje/isključivanje.

Na donjem kraju možete videti USB Tipe C konektor, 3.5 mm priključak, mikrofon i zvučnik su tamo, drugi mikrofon je pomeren na gornji kraj. Gornji zvučnik se nalazi na prednjoj ploči iznad ekrana. Stereo u ovom modelu je implementiran, prilično glasan i dobro prepoznatljiv.

Okvir uređaja je napravljen od plastike, ali tog osećaja nema. Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, radi brzo i besprekorno. Ali više volim otključavanje licem koje koristim.

Nema zamerki na kvalitet izrade uređaja, sve je na nivou, nema šta da se zameri.

Ekran

Ukratko ću navesti tehničke specifikacije - 6.4 inča, 2400x1080 piksela (Full HD+), SuperAMOLED, brzina osvežavanja 90Hz, odnos 20:9, gustina piksela 409 ppi, maksimalna osvetljenost 1000 nita, AlwaysOn Display.

U podešavanjima uvek možete uključiti frekvenciju od 90Hz, ili je možete podesiti da se uključuje u automatskom režimu, druga opcija je poželjnija jer će baterija trajati duže.

Sviđa mi se AoD funkcija, početni ekrani i opcije sata su dobri. Ali ako uređaj neko vreme leži nepomičan, ekran postaje prazan. Takođe primećujem nisku osvetljenost u ovom režimu, očigledno nije dovoljna. U novoj verziji UI-a, AoD je dobio zanimljive karakteristike.

U podešavanjima postoji DC Dimming, treperenje ekrana je smanjeno, ali reprodukcija boja pati, ovde treba da izaberete jednu stvar. Uređaj koristi poseban program kako bi fotografije i video snimci na ekranu izgledali svetlije, njegov rad je primetan na video snimku.

Ne mogu reći da je ekran uporediv sa vodećim modelima kompanije Samsung ili Apple, gde takođe postoje ekrani kompanije Samsung. Ali za svoj raspon cena, ekran je odličan, ima sve što vam je potrebno za svakodnevnu upotrebu.

Na suncu, maksimalna osvetljenost može da dostigne 1000 nita, ekran ostaje čitljiv, sve je u redu. Ali film, naravno, ometa i treba ga ukloniti. Generalno, dobar ekran za uređaj ove klase.

Baterija

Ugrađena baterija ima kapacitet od 4500 mAh. Uključen je Dart punjač od 60W, za petnaest minuta ćete dobiti 51% punjenja, a za 33 minuta ćete dobiti svih sto. Testirano je i radi u praksi.

Baterija uređaja radi u proseku jedan i po do dva dana sa upaljenim ekranom od 4-5 sati, indikatori su tipični za takav pametni telefon.

Memorija, čipset, performanse

Uređaj je dostupan u varijantama od 6/128, 8/128 i 8/256 GB. Čipset iz MediaTek-a se pokazao prilično zanimljivim, ekonomičan je, ali u isto vreme i produktivan.

U svakodnevnom radu se model dobro pokazao, a ako ne igrate teške igre na maksimalnim podešavanjima, onda se uređaj uopšte neće zagrejati, sa svim zadacima se nosi bez problema.

Model koristi parni isparivač kao hlađenje koje hladi procesor.

Opcije komunikacije

Podrška za 5G znači da uređaj u odgovarajućim mrežama može proizvesti maksimalne brzine.

Takođe podržava WiFi 6, Bluetooth 5.2, podržan je NFC. O navigaciji ne mogu reći ništa loše, uređaj dobro određuje vašu lokaciju, tu nema grešaka.

Kamere

Akcenat je na činjenici da se glavni modul kompanije Sony koristi sa visokom rezolucijom, stabilizacijom, što daje dobru sliku za ovu klasu uređaja. Postoje i HDR i AI, oni primetno menjaju boju slika. Ulični režim je dodatni režim snimanja u kome kamera primenjuje dodatne filtere.

Režim AI Portret u boji izgleda impresivno, omogućava da istaknete nijanse crvene, plave ili zelene kada snimate video, dok snimate video, takođe možete da snimate fotografije. Uopšteno govoreći, postoji mnogo režima za snimanje fotografija i video zapisa, bilo da se snima sa dve kamere u isto vreme, režim „Film” sa profesionalnim podešavanjima ili snimanje zvezdanog neba sa dugom ekspozicijom. Imate više mogućnosti, a softver kamere vam pomaže da to brzo shvatite.

Uz glavni senzor je prisutan osrednji „ultra širok” senzor sa stabilnim radom i podešenim dinamičkim opsegom. Dodatni senzor za makro fotografiju, vrlo je jednostavan.

Ipak, koristi se jedna prednja kamera, kvalitet slike je normalan.

Softver

Unutar Androida 12, je Realme UI 3.0. Prilično prijatan interfejs, u njemu nema posebnih ukrasa, ali možete ga koristiti udobno, iako je na nekim mestima preopterećen. Pogledajte primere interfejsa.

Utisak

Kvalitet komunikacije je na dobrom nivou, poziv je glasan i jasan, vibracija odlična. Cena je adekvatna mogućnostima, u ovom cenovnom segmentu se izdvaja Honor 50. Ima veću rezoluciju glavne kamere, ali je kvalitet slike lošiji u odnosu na ovaj model.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G je još jedan konkurent, ali je takođe inferioran u pogledu kamere, ostale karakteristike su manje-više uporedive. U poređenju, izabrao bih uređaj iz Realme-a, izgleda zanimljivije.

Postoji ogroman broj modela u ovom cenovnom segmentu, naveo sam samo neke od njih. Takođe je preporučljivo pogledati razliku sa jednostavnijim modelom Realme 9 Pro. Košta osetno manje, što nas vodi u sasvim drugu klasu uređaja. Što se mene tiče, jači model izgleda zanimljivije.

U krajnjoj liniji, reći ću da mi se model dopao, Realme je napravio još jedan korak u srednji segment. I to uspešan korak.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024