X4 Pro 5G 2022
2022. godina
6.67" OLED 120Hz, 86% body
30% 695 5G, Android 11
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT SDXC
67W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 108MP
Test mobilni telefon Poco X4 Pro 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Poco X4 Pro 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Poco X4 Pro 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

Na zvaničnom sajtu POCO X4 Pro 5G ima slogan „Univerzalni heroj“.

Hajde da pogledamo šta POCO ističe kao glavne prodajne tačke pametnog telefona:

  • AMOLED ekran 120 Hz, osvetljenost od 700 nita, Corning Gorilla Glass 5
  • Modul glavne kamere od 108 MP + selfi kamera od 16 MP
  • Snapdragon 695 čipset (6nm)
  • Baterija od 5000 mAh + punjenje od 67W - 90% za 31 minut
  • Sistem za hlađenje sa velikom bakarnom toplotnom cevi LiquidCool i više slojeva grafitnih ploča za brzo odvođenje toplote
  • NFC, FM radio, 3.5 mm priključak, infracrveni port za kontrolu opreme
  • Svetao dizajn sa ravnim ivicama

Specifikacije

  • Procesor : Qualcomm Snapdragon 695 5G (6 nm), Adreno 619 grafika
  • Operativni sistem : Android 11, MIUI skin za POCO
  • Memorija : 6GB + 128GB, 8GB + 256GB (LPDDR4x RAM + UFS 2.2 skladište), microSD kombinovani slot
  • Ekran : 6.67 inča, AMOLED, 1080 x 2400 piksela, 700 nita automatska osvetljenost, 1200 nita maksimalna osvetljenost, 120 Hz, 360 Hz brzina dodira, HDR10, Corning Gorilla Glass 5
  • Baterija : Li-Po 5000 mAh, 67W adapter, 100% za 41 minut, 70% za 22 minuta
  • Glavna kamera :
    • 108 MP, f/1.9, 0.77 µm, 9 piksela grupisanih u 1 veliki piksel od 2.1 µm
    • 8 MP, ultra široka, f/2.2
    • 2 MP, makro fotografija
    • Video snimanje 1080p 1920×1080 | 30 fps
  • Prednja kamera : 16 MP, f/2.4
  • SIM kartica : 2 Nano-SIM
  • Mreža i podaci : GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, NFC, InfraRed, USB Tip-C 2.0, USB On-The-Go
  • Senzori : Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop, blizina, kompas, senzor ambijentalnog svetla
  • Ostalo : radio, IP53, 3.5 mm priključak, stereo zvučnici
  • Materijali : plastika, prednje staklo
  • Dimenzije : 164.2 x 76.1 x 8.1 mm, težina 205 g

Oprema

Pored pametnog telefona, komplet uključuje futrolu, punjač od 67W, alat za izvlačenje ležišta za SIM karticu i dokumenta.

Izgled

POCO X4 Pro 5G je velik i težak pametni telefon. Uprkos ravnim ivicama, uređaj je udobno držati u rukama. Prednji i zadnji paneli su napravljeni od stakla. Za prednju stranu se kaže da je Gorilla Glass 5, o zadnjoj ni reči, ali je okvir od plastike. Usput je naznačeno da je pametni telefon zaštićen od prašine i prskanja prema IP53 standardu. Ali ovde treba reći da je ovo osnovna karakteristika koju imaju svi moderni pametni telefoni, samo Xiaomi i POCO to ukazuju u specifikacijama (i to rade kako treba).

Uzgred, samo, verovatno, zbog ravnih ivica pametni telefon izgleda velik. Na kraju krajeva, godinama smo se navikli na zakošene ivice, ali Apple, a potom i svi drugi proizvođači su se vratili proučavanju dizajna ravnih ivica. Sada se takve odluke doživljavaju sveže i interesantne. Još jedna prednost ravnih ivica je što u kućištu ima više prostora za sisteme hlađenja. Dakle, uzgred, POCO X4 Pro 5G, čak i kada prođe sintetičke testove poput AnTuTu, ostaje jedva topao na dodir.

Zadnji panel je sjajan, ali POCO je uspeo da ga učini interesantnim. Dobio sam crnu verziju za test, ali svakako vredi uzeti jarko žutu boju.
Uredna kamera u sredini ravnog AMOLED ekrana. Imam komercijalni uzorak, nema fabričkog filma na ekranu.
Na levoj strani nema tastera.
Sa desne strane je skener otiska prsta i kontrola jačine zvuka.
Na gornjem kraju se nalazi 3.5 mm priključak, mikrofon, infracrveni port, zvučnik.
Na dnu se nalazi Tip-C port, zvučnik, mikrofon i slot za 2 SIM kartice, od kojih se jedna može zameniti microSD.
Široki blok kamere sa dodatnim izbočenim glavnim sočivom. Ali uvek možete koristiti priloženu futrolu.
A ovako pametni telefon izgleda u futroli.
Futrola ima poklopac za USB Tip-C port.

Kao rezultat, imamo veliki lep uređaj koji je prijatno držati u rukama. Sve boje su dobre, ali na žutu vredi obratiti pažnju. Ipak, na tržištu nema toliko zaista svetlih varijanti. A žuta boja je još ređa.

Ekran

6.67 inča, rezolucija 2400 x 1080, ovo je AMOLED panel sa stopom osvežavanja od 120 Hz, brzinom dodira od 360 Hz i osvetljenošću od 750 nita (700 nita reklamiranih, 480 nita u ručnom režimu). Generalno, karakteristike su više nego izvanredne, ali postoji nekoliko tačaka na koje vredi obratiti pažnju.

U teoriji, ekran bi trebalo da podržava HDR10, a čak i aplikacije će prikazati da je HDR10 podržan (pogledajte sliku ispod). Međutim, HDR10 nije ovde. Očigledno, POCO je jednostavno odlučio da uštedi na licenciranju. Prosečan korisnik u celini ne bi trebalo da bude uznemiren.

Ekran ima proširenu paletu boja DCI-P3. Kao što vidite, skoro savršeno podudaranje sa referentnim trouglom.

Ostala podešavanja su standardna za AMOLED ekran Xiaomi pametnih telefona. Ali jasno je da je ovaj uređaj bliži segmentu niže cene. Na primer, ekran Always-On je ograničen na 10 sekundi.

Sumirajući, možemo reći da je ekran pametnog telefona odličan. Moćna rezerva svetline, dobra reprodukcija boja i visoka stopa osvežavanja daju dodatnu glatkoću za rad sa pametnim telefonom.

Performanse i trajanje baterije

Počnimo sa očiglednim: POCO X3 Pro je pokretao Snapdragon 860 (560K AnTuTu rezultat), dok novi POCO X4 Pro 5G koristi Snapdragon 695 5G (400K AnTuTu rezultat).

Zabavan trenutak. Qualcomm stvara sve više čipsetova, koji se često razlikuju samo po tehnologiji procesa i frekvenciji.

Dakle, Snapdragon 695 5G, LPDDR4x memorija, UFS 2.2 skladište i prostrano telo su dobra kombinacija za uspeh.

Prva stvar koju primetite kada radite sa POCO X4 Pro 5G je da se pametni telefon praktično ne zagreva. Kućište je jedva toplo, čak i pod stresnim testom. Nije iznenađujuće da u testu opterećenja pametni telefon nije pokazao degradaciju performansi. Inače, verovatno je da je kućište dizajnirano za moćniji čipset (isti Snapdragon 860), ali je zbog nedostatka komponenti instaliran Snapdragon 695.

Čudan trenutak. Ranije, da bi se iz Xiaomi pametnih telefona izvukle najviše performansi, bilo je potrebno dodati sintetičke testove u odeljak za ubrzanje za igre. Sada je uređaj rekao da to ne podržava. Pokrenuo sam AnTuTu test nekoliko puta - nema razlike. I rezultat od 394 hiljade poena je dobar. Petljajući po podešavanjima, otkrio sam da je u odeljku „Baterija“ moguće izabrati jednu od tri opcije performansi (ekonomični, balans i režim performansi). I ovo je već pomoglo da se istisne nekoliko dodatnih poena na testu (skoro 402 hiljade poena).

Drago mi je što nisu štedeli na memoriji. I RAM i interna memorija rade dobro.

Pametni telefon dolazi sa punjačem od 67W koji puni uređaj do 100% za 45 minuta (POCO reklamira 41 minut). Ali nema potrebe da se pametni telefon puni 100%, za 30 minuta uređaj dobije skoro 80% napunjenosti.

Uzgred, ne zaboravite da proverite podešavanja baterije. Postoje tri režima performansi. Podrazumevano, pametni telefon koristi balansiran. U principu, dovoljno je, ali u situacijama kada je punjenje nemoguće, možete preći na režim uštede energije.

S obzirom na impresivnu osvetljenost ekrana čak i u ručnom režimu, uređaj je izdržao 9 sati na PCMARK testu, koji simulira svakodnevno opterećenje. Uzimajući u obzir da će se ekran overklokovati na skoro 750 nita u automatskom režimu, stvarni vek baterije će biti nešto kraći – 7-8 sati ekrana.

U zaključku, po ovom pitanju, možemo reći da pametni telefon pokazuje pristojne prosečne performanse. Naravno, u pogledu performansi gubi od prethodnog POCO X3 Pro za 40%. S druge strane, novi POCO X4 Pro 5G ima mnogo bolji ekran (ako ste zaboravili, X3 je imao prilično izbledeli IPS LCD ekran), bolju kameru (sada 108 MP umesto 48 MP), brže punjenje i moderan dizajn. Da je POCO X4 Pro 5G imao 860. čipset kompanije Qualcomm, onda ne bi moglo biti bolje. Bila bi to moćna ponuda za nagradu „najbolji pametni telefon po ceni“.

Kamera

Modul od 48 MP na POCO X3 Pro zamenjen je snažnim sočivom od 108 MP. Usput, POCO X4 Pro 5G je napustio drugi modul od 2 MP, tako da sada pametni telefon ima 3 sočiva za glavnu kameru, a ne 4. Veoma ispravna odluka. Nikad nisam razumeo zašto su vam potrebna 2 identična modula od 2 MP. Rekli su da je jedan makro, a drugi senzor dubine. Teško je poverovati da jedan modul ne može da podnese obe funkcije.

Sistem kamera u pametnom telefonu izgleda ovako:

  • 108 MP, f/1.9, 0.7 µm, 9 piksela grupisanih u 1 veliki piksel od 2.1 µm
  • 8 MP, ultra široka, f/2.2
  • 2 MP, makro fotografija
  • Video snimanje 1080p 1920×1080 | 30 fps

Činjenica da pametni telefon i dalje pripada nižim cenovnim segmentima otkriva činjenicu da je snimanje video zapisa ograničeno. Samo Full HD 30fps, bez 4K. Ovo je veštačko ograničenje u okviru marketinške diferencijacije, kako pametni telefon ne bi ispao previše dobar i ne bi smanjio prodaju starijih modela.

Aplikacija Kamera ima standardni interfejs.

Korisniku su ponuđene tri opcije za glavno snimanje: 0.6x - 1x - 2x (crop).

Modul od 108 MP daje dobre fotografije: oštrina, reprodukcija boja, balans belog. Pametni telefon dobro podnosi različite uslove snimanja. Ultra-širokougaoni modul od 8 MP generalno nije loš, ali, kao što sam rekao više puta, POCO i Xiaomi bi u tom pogledu trebalo da slede primer Samsung-a, gde uzimaju 12 MP. Rezultat je mnogo zanimljiviji.

Iznenađujuće dobra makro fotografija. Minimalna buka, postoji autofokus.

Modul od 108 MP skoro automatski znači da će noćno slikanje biti odlično. I zaista: noću uređaj savršeno snima fotgrafije, koristeći veštačku inteligenciju da završi slikanje tekstura, postavlja senke i bira boje. Obratite pažnju na fotografiju sa svetlećim logom "Apoteka". Svi znakovi oko kuće su prikazani kako treba: dobra oštrina, tačne boje.

Selfi kamera u uređaju je 16 MP. Normalni selfiji su dobri. Režim portreta uopšte nije loš, ali bez entuzijazma: oko kose i ušiju, primetno je da područje nije dovoljno razvijeno. Ali to je primetno kada već gledate sa računara, a na ekranu pametnog telefona sve izgleda odlično.

Sumirajući, treba reći da su foto mogućnosti POCO X4 Pro definitivno ogroman korak napred. Razlika sa POCO X3 Pro je ogromna. Donekle, čak i smešno. Ako se X3 prodavao pod sloganom vrhunskih performansi (a sve ostale funkcije su prosečne), onda X4 ima slabije performanse, ali su foto mogućnosti i ekran odlični. I jasno je da je kamera ograničena uklanjanjem 4K snimanja. Ali ostavljena je mogućnost snimanja na prednji i glavni objektiv.

Komunikacije

Što se tiče komunikacije sa Xiaomi pametnim telefonima, već dugo nije bilo problema. Postoje dva mikrofona koji savršeno filtriraju buku treće strane, kao da postavljaju zvučnik u izolovanu prostoriju. Razgovarao sam sa ocem dok sam šetao parkom, i tek kada sam došao do prometnog puta, on se iznenadio što nisam kod kuće, učinilo mu se da sedim u sobi. Inače, snimanje poziva je ugrađeno u Google birač. Međutim, zapamtite da će se oglasiti glasovno obaveštenje da je snimanje razgovora počelo.

U podešavanjima postoje i VoLTE i VoWiFi.

Naravno, postoji i NFC. Mape imaju kompas, odnosno mapa pokazuje gde će se pametni telefon okrenuti. Super je što Xiaomi i dalje dodaje FM radio na svoje uređaje, bez obzira na brend. Ali postoji i minus. Ranije sam stalno slušao radio na testiranim pametnim telefonima, ali sada sam prestao. Činjenica je da sam potpuno prestao da koristim žičane slušalice, koje igraju ulogu antene kada radio radi.

Pametni telefon radi na MIUI 13. Volim i poštujem UI od Xiaomi-a, zahvaljujući mnogim praktičnim funkcijama. Na primer, redovno se povezujem sa svojim pametnim telefonom kao FTP da bih napravio probne fotografije ili snimke ekrana. Sviđa mi se funkcija koja vam omogućava da sakrijete metapodatke kada šaljete fotografije. Ja imam pozitivan stav prema minimalnoj količini unapred instaliranog softvera. Na primer, sve fabričke aplikacije potrebne za instalaciju su uredno sakupljene u fascikli u obliku prečica. Nepotrebno se može ukloniti u nekoliko dodira na ekranu.

Zaključak

POCO X4 Pro 5G je odličan i dobar uređaj. Ali po svojoj trenutnoj ceni, uređaj gubi u odnosu na opcije koje su već dostupne na tržištu. Na primer, Xiaomi 11T Pro se prodaje po malo višoj ceni. Uređaj je klasa viši, može se nazvati pre-flagship. Kao i Honor 50.

Sumirajući, želeo bih da kažem da se uređaj pokazao dobrim. Ekran, kamera, dizajn sa svetlim bojama - sve je kul. Iznenađujuće je, naravno, da u pogledu performansi POCO X4 Pro gubi u odnosu na prethodnu generaciju. Ipak, činilo mi se da će X-serija biti produktivni pametni telefoni. Ali to je verovatno zbog nestašice na tržištu čipseta. Kako vam se sviđa pametni telefon?

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024