nova 9 SE 2022
2022. godina
6.78" LCD 90Hz, 89.5% body
24% 680 4G, Android 11 Open Source
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
66W, 4000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 108MP
Test mobilni telefon Huawei nova 9 SE
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei nova 9 SE. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei nova 9 SE vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Specifikacije

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 680 4G (6 nm) 4x Kryo 265 (Cortex-A73) 2400 MHz, 4x Kryo 265 (Cortex-A53) 1900 MHz, Adreno 610 grafika
  • Operativni sistem : EMUI 12
  • Memorija : 8 GB / 128-256 GB, bez slota za memorijsku karticu
  • Ekran : 6.78 inča, IPS, rezolucija 2388 × 1080 piksela, 90Hz
  • Baterija : Li-Po 4000 mAh, brzo punjenje 66W
  • Glavna kamera :
    • 108 MP, f/1.9, 23 mm (širokougaoni), PDAF
    • 8 MP, f/2.2, (ultra širok)
    • 2 MP, f/2.4, (dubina)
    • 2 MP, f/2.4, (makro)
    • Video snimanje 1080p 30 fps
  • Prednja kamera : 16 MP, f/2.2
  • SIM kartica : 2 Nano-SIM
  • Mreža i podaci : GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 GPS/AGPS/GLONASS/BeiDou/GALILEO/QZSS, NFC, USB Tip-C 2.0
  • Senzori : skener otiska prsta (u dugmetu za paljenje), akcelerometar, žiroskop, blizina, osvetljenje
  • Ostalo : Nema vodootpornosti, nema 3.5 mm priključka, nema radija, nema Google usluga
  • Materijali : ekran - staklo, okvir - plastika i staklo, zadnja strana - staklo
  • Dimenzije : 164 x 75 x 7.9 mm, težina 191 gr
  • Sadržaj pakovanja

    • Pametni telefon
    • Kabl za napajanje
    • Mrežni adapter
    • Silikonska futrola
    • Uputstvo
    • Garantni list

    Uvod

    Nakon modela Huawei nova 9, izašao je i uređaj nova 9 SE. Zašto se pametni telefon tako zove potpuno mi je nerazumljivo, pošto 9 i 9 SE nemaju ništa zajedničko, osim što je dizajn kamere sličan.

    Nova 9 SE je veoma čudan uređaj u pogledu specifikacija:

    1. Ekran je ogroman, ali IPS matrice
    2. Glavna kamera je 108 MP, ali slika, blago rečeno, prosečno
    3. Video uređaj snima samo 1080p pri 30 fps
    4. Kapacitet baterije - samo 4000 mAh
    5. Procesor je slab i bez 5G podrške
    6. Nema priključka od 3.5 mm

    Istovremeno, ovaj model ima višu cenu.

    Dizajn

    Kao i obično, kada opisujemo uređaj, govorimo samo o zadnjem panelu. Prednje strane 99% uređaja su iste - pravougaoni ekran bez okvira.

    Zadnja strana Blue Cristal verzije uređaja je sjajna, sa blagim efektom gradijenta od plave do narandžaste. Čini se da je uređaj "Midnight Black" sa mat poklopcem. Oba uređaja koriste zakrivljeno staklo.

    Bočne strane su napravljene od plastike, ekran je ponovo staklen.

    Celo telo uređaja se što je moguće lakše zaprlja. Otisci se lako brišu. U ekstremnim slučajevima, možete koristiti futrolu, dolazi sa kompletom.

    Na poleđini možete videti ogroman modul sa dve kamere: jednom jednostavnom i kamerom od 108 MP.

    Uprkos impresivnoj veličini, telefon dobro leži u ruci i udoban je za korišćenje. Veličina je fina, ne izmiče, kao da je oblik specijalno dizajniran za dlan. Međutim, jasno je da je sa dijagonalom ekrana od skoro 7 inča nemoguće doći do njegovih ivica.

    Izgled

    Na prednjoj strani - kamera integrisana u ekran. Dimenzije su takve da ne ometaju rad sa telefonom - dobro urađeno.

    Nije bilo moguće tačno pronaći gde se nalaze senzori svetlosti i blizine. Ali ove tehnologije funkcionišu adekvatno.

    Ispod je glavni mikrofon, USB-C i zvučnik.

    Iznad - govorni zvučnik, drugi NC mikrofon pri razgovoru, slot za dve SIM kartice nano formata. Podrška za memorijsku karticu nije obezbeđena.

    Sa desne strane je dugme za paljenje uvučeno u telo (ujedno je i skener otiska prsta) i tanko dugme za jačinu zvuka. Rešenje sa dugmetom skenera je veoma zgodno: nema zazora, u stvari, ne morate ga pritiskati.

    Na poleđini su četiri kamere i blic.

    Ovaj uređaj nema priključak od 3.5 mm, što nije baš dobro.

    Ekran

    Pred vama nije loš ekran, već samo IPS ekran rezolucije 2388 × 1080 piksela. Od zaista važnih pluseva - podrška za 90 Hz.

    Maksimalna osvetljenost je 500 cd/cm2. Za takvu matricu, manje-više nije loše. Na svetlu, ekran se dobro vidi.

    O matrici ekrana nema dileme – kvalitet je odličan: reprodukcija boja, zasićenost, osvetljenost – sve je na nivou. Istina, prikladnije bi bilo reći pre 5 godina. Sada u eri OLED-a, videti pametni telefon sa ovim cenovnim rangom sa IPS-om je pomalo čudno. Naravno, nema AOD režima.

    Trajanje baterije

    Unutar pametnog telefona Huawei nova 9 SE ugrađena je baterija od 4.000 mAh. Kapacitet po današnjim standardima je ispod proseka. A ako uzmete u obzir dijagonalu ekrana - mali. Odmah se postavlja pitanje: što onda telefon ima 190 grama?

    Ovaj model mora imati bateriju od najmanje 5.000 mAh za duži rad. U stvari, imamo 10 sati upaljenog ekrana kada gledamo video pri punoj osvetljenosti, 5 sati upaljenog ekrana u igricama i prosečno 4.5 sata upaljenog ekrana pri automatskom osvetljenju u različitim režimima.

    Imam utisak da Huawei tvrdoglavo ne želi da koristi baterije većeg kapaciteta u svojim pametnim telefonima: P50 Pro - 4300 mAh, P50 Pocket - 4000 mAh, nova 9 - 4300 mAh, nova 9 SE - 4000 mAh.

    Sa druge strane nova 9 SE se puni do 100% za samo 40 minuta. Sve zahvaljujući punjaču za napajanje od 66W.

    Performanse

    Uređaj je opremljen sa 8 GB RAM-a brzine je 6600 MB/s, što je malo. Obično jeftiniji pametni telefoni pokazuju toliko. Ovaj uređaj je trebao da pokazuje najmanje 20.000 MB/s.

    Interna memorija - 128/256 GB. Nema drugih opcija, u stvari, ne postoji slot za memorijsku karticu. Brzina ugrađene memorije - 650/300 MB/s. Ovo su već odlični rezultati.

    Zaključak se može izvesti na sledeći način: ušteda na RAM-u. Bilo bi bolje koristiti nešto brži modul od 6 GB. Ali marketing je važniji.

    Qualcomm Snapdragon 680 procesor je dizajniran za jeftine pametne telefone bez 5G podrške. Glavni plus je 6 nm procesna tehnologija. A to znači minimalno zagrevanje procesora, odnosno kućišta telefona (ne više od 38 stepeni Celzijusa u oblasti kamere). Dodao bih i više energetske efikasnosti, ali performanse nove 9 SE su prosečne.

    Na testu, Antutu postiže približno 190.000 poena u normalnom radu i 250.000 poena u performansama. Pad performansi u testu opterećenja je primetan, ali nije tako loše.

    Uređaj radi relativno živahno, ali ne mogu to nazvati brzo. Brzina osvežavanja ekrana od 90 Hz takođe pomaže ovde.

    Na ovom uređaju možete da pokrećete igre, ali one će raditi na niskim podešavanjima. Ali igranje na ekranu od skoro 7 inča je veoma prijatno.

    Kamere

    I ovde je Huawei marketing pokazao najmoćniji adut – modul kamere od 108 MP. Inače, nije baš jasno kako se takav senzor našao ovde, jer procesor Snapdragon 680 podržava kamere do 64 MP.

    Ali razumemo da je samo dodavanje ogromnog senzora pametnom telefonu samo pola posla. Neophodno je napisati softver za njega, kreirati ispravne algoritme, testirati ga, pa tek onda plasirati potrošaču.

    Čini mi se da neke od gore navedenih stvari nisu urađene.

    Tokom dana, nova 9 SE slika kao i dosta jeftiniji modeli. Ako slikate u rezoluciji od 108 MP, možete postići malo bolje detalje, ali generalno nema mnogo smisla, jer morate da pređete u poseban režim, fotografija se duže čuva, veličina datoteke se povećava. I sve to uz veoma dobro osvetljenje.

    Čim počne da pada mrak ili uđete u prostoriju, nemoguće je razlikovati snimke od 108 MP od onih od 12 MP. Kada uvećate okvir na 12000 × 9000 piksela, videćete nešto što izgleda kao interpolirana slika.

    Primeri slika u 108 MP:

    Veoma važna tačka. Huawei je predstavio ažuriranje koje blago poboljšava kvalitet fotografija i uklanja trenutke kada možete da dobijete mutne slike. Nekako je čudno: pametni telefon je već u prodaji, a takvi neophodni update-i izlaze tek sada.

    Šlag na tortu je snimanje videa u rezoluciji 1080p samo pri 30 fps. Ovo su ograničenja procesora, jer je maksimum koji je sposoban 1080p pri 60 fps. Huawei bi mogao da doda ovih istih 60 kadrova u sekundi. Zašto to nisu uradili, odgovora nema.

    Snimanje videa u rezoluciji od 1920x1080 piksela je pomalo čudno za uređaj ovog cenovnog ranga.

    Širokougaoni modul daje manje-više normalne slike tokom dana, ali noću je sve tužno.

    Prednja kamera je klasična, ništa zanimljivo.

    Primeri fotografija i video zapisa

    O zvuku

    Postoji samo jedan zvučnik, čuje se glasno, kvalitet je normalan. Čini mi se da bi Huawei mogao da koristi dva dobra stereo zvučnika u tako velikom kućištu.

    Ne postoji priključak od 3.5 mm, kao što je rečeno više puta. Od Bluetooth audio kodeka, samo SBC i AAC. Ne postoje čak ni brendirani "Huawei" kodeci.

    Utisak

    Iskreno, Huawei ima veoma čudan pametni telefon koji se zove nova 9 SE, koji nema nikakve veze sa novom 9: ekran, procesor, kamere, baterija - sve je drugačije.

    • Prvo što mi se nije dopalo su kamere. Mislim da nije vredelo koristiti senzor od 108 MP. Softver očigledno "nije dovršen". Da, i rezolucija videa 1080p bez stabilizacije po današnjim standardima uopšte nije dobra, posebno pri 30 fps.
    • Druga stvar je procesor. On je slab. Ne može da iskoristi kameru 100%, postoji malo prigušivanje.
    • Treće, baterija. Niska autonomija. Zašto je bilo nemoguće staviti bateriju barem od 4500 mAh nije jasno.

    Pozitivne stvari:

    • Veliki ekran sa brzinom osvežavanja od 90Hz. Uprkos činjenici da je matrica IPS, kvalitet slike je i dalje odličan. Osvetljenost je visoka;
    • Veoma jednostavan za upotrebu, savršeno leži u ruci;
    • Veoma brzo punjenje. Za 30 minuta već možete dobiti skoro 100% kapaciteta baterije.
    MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
    (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
    NAPOMENA
    Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
    Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
    Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
    * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
    Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024