C31 2022
2022. godina
6.5" LCD, 82% body
20% T612, Android 11
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Realme C31
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme C31. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme C31 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Punjač 10W
  • Kabl USB tipa-A na mikro-USB
  • Uputstvo za upotrebu, garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 164.7 x 76.1 x 8.4 mm, 197 grama
Materijali izrade Plastika (okvir i leđa)
Ekran 6.5 inča, 1600x720 piksela (HD+), IPS, odnos 20:9, gustina piksela 270 ppi, brzina osvežavanja 60Hz, kaljeno staklo
Operativni sistem Google Android 11, Realme UI R Edition
Platforma Unisoc Tiger T612, 2x ARM Cortex-A75 do 1.8GHz, 6x ARM Cortex-A55 do 1.8GHz, 12nm proces, Mali G-57 grafika
Memorija 3/4 GB LPDDR4X, 32/64 UFS 2.2 interna memorija, microSD podrška do 1TB
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac 2.4GHz/5GHz, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: opsezi 1, 2, 4, 5, 6, 8, 19
4G: opsezi 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19 , 20, 26, 28, 66
Dve Nano-SIM kartice + memorijska kartica (namenski slot)
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, senzor svetlosti, blizina, kompas, Micro-USB, 3.5 mm priključak
Glavna kamera 13MP, širokougaoni objektiv, otvor blende f/2.2, AF
2 MP, makro kamera, otvor blende f/2.4

0.3 MP, monohromatski senzor, otvor blende f/2.8
Snimanje videa 1080p/720p/480p@30 fps
Prednja kamera 5MP, širokougaoni objektiv, otvor blende f/2.0, žižna daljina ekvivalentna 27mm, 720p/480p/CIF pri 30 fps video snimanje, režim ulepšavanja
Baterija Li-ion 5000 mAh, 10W punjenje, podrška za obrnuto žičano punjenje
Boja Zelena, srebrna

Pozicioniranje

Kao i obično, oko septembra Realme ažurira svoju liniju jeftinih pametnih telefona. Ovog puta, dva modela su istovremeno izbačena: C30 i C31. Oni su slični na mnogo načina, ali postoje razlike u pozicioniranju: Realme C31 je i dalje malo ispred osnovnog C30 zbog niza malih, ali važnih promena.

Slična paralela se može povući sa prethodnom generacijom, na primer, sa modelom Realme C21i, on je i dalje aktuelan i u prodaji je. Istina, poređenje u ovoj ravni pokazuje manju nadogradnju hardvera i sličan dizajn. Kao i obično, počnimo s tim.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Svake godine, dizajn C linije sugeriše, ako ne jedan onda sličan stil linije. Ovaj pristup važi i za Realme C31: vidimo sličan dizajn bloka kamere, a opšti koncept se ne razlikuje mnogo. Na testu je bila tamnozelena verzija pametnog telefona, u prodaji je i svetlija srebrna boja. Na fotografiji možete videti kako leđa menjaju boju iz različitih uglova.

Tekstura plastične poleđine sa strane nije tako očigledna i prvo se oseti prstima, a tek onda postaje vidljiva. Leđa su prekrivena tankim zarezima u vidu koncentričnih polukrugova, nešto slično je bilo i kod prethodne generacije. Ovo je način da poboljšate prianjanje i sprečite da vaš pametni telefon iznenada sklizne na pod. Pa estetski izgleda bolje, otisci se ne vide.

Blok kamere je prekriven staklom i uključuje tri kamere, blic i potpuno opcione natpise. Čini se da će još malo i blok će prestati da viri iz ostatka kućišta, ali za sada se to nije dogodilo. Ukupna debljina kućišta je malo manja, možda je to razlog.

U donjem delu zadnje strane primećujemo otvor kroz koji izlazi zvuk, koji se nalazi samo kod jeftinih uređaja. Inače, na poleđini nema šta posebno da se primeti, pošto je skener otiska prsta uspešno pomeren odavde.

Nalazi se na desnom panelu u dugmetu za napajanje, ispod kojeg je napravljen uredan rez na ivici radi lakšeg korišćenja, mnogi korisnici su već cenili ovu lokaciju. Dugme udobno reaguje pod prst.

Sa leve strane je trostruki slot i dva tastera za jačinu zvuka, ispod su priključci za punjenje i slušalice, kao i slot za zvučnik. Gornji kraj je bez ikakvih elemenata.

Uprkos nešto „tanjem“ kućištu, Realme C31 i dalje teži skoro 200 grama, čini se da je to već neka vrsta standarda, ali će nekima uređaj delovati težak. Vredi zapamtiti da je dijagonala prilično velika.

Ekran

Jedan od onih aspekata gde ja lično želim da vidim evoluciju, ali to se nikada ne dešava. Stoga u testnom pametnom telefonu imamo IPS-matrica sa zarezom, HD+ rezolucijom i bez povećane brzine osvežavanja. Da, ovo se može nazvati prigovaranjem, ali ovaj faktor oblika ekrana u Android pametnim telefonima je već prilično dosadan.

Naravno, to ne znači da je ekran nemoguće koristiti, naprotiv, iskustvo je adekvatno. Osvetljenost je ostala na 400 nita, kada promenite ugao gledanja pod jakim dnevnim svetlom, slika je čitljiva, ali značajno izobličena. Performanse matrice su tipične za svoju klasu, postoji skup osnovnih postavki ekrana. Vreme odgovora nije najbrže, međutim, ovo je očekivano.

Zaštitno staklo ovde je Panda Glass, što je zanimljivo, na njemu nema fabričkog filma. A po jednostavnosti kućišta i konfiguracije, odmah je jasno na čemu su uštedeli zarad komforne cene uređaja.

Baterija i performanse

Po mom mišljenju, Unisoc procesori sada prolaze kroz isti period kao što je bio MediaTek. Ako ne obratite pažnju i pogledate isključivo arhitekturu jezgara, onda sve nije tako loše.

Čini se da je prelazak na Unisoc Tiger T612 neupadljiv na papiru. Ali sistem radi primetno brže, poenta je korišćenje UFS 2.2 memorije, u poređenju sa eMMC 5.1, povećanje performansi je očigledno.

Inače, situacija je sledeća: nešto više od 200.000 poena u AnTuTu Lite-u, nijedno značajno smanjenje u testu prigušenja, i uopšte nema „kočnica“ koje su kritične za njegovu klasu. Na kraju krajeva, UI je lagan, memorija je brza i to daje prednosti. Sve brojke i rezultati testa važe za konfiguraciju od 4+64 GB.

Autonomija je očekivano jedna od prednosti Realme C31.Tako da možete bezbedno da računate na 2 ili čak 3 dana rada sa jednim punjenjem u jednostavnim scenarijima bez dugog gledanja na YouTube-u.

Pametni telefon je postao brži za punjenje, potrebno je 2 sata i 46 minuta da se potpuno napuni, ovde bi, naravno, Tip-C bio na mestu. Konkurencija je to već uradila, tako da Realme treba da ih sustigne u ovom aspektu.

Opcije komunikacije

Ovde je sve jednostavno, NFC radi bez problema, postoji samo jedan zvučnik, možete povezati žičane slušalice na namenski konektor. GPS ponekad učitava malo duže u startu, veza je stabilna na celoj ruti. Glasovna komunikacija uobičajenog kvaliteta i bez pritužbi sagovornika.

Kamera

Zanimljivo, meni se lično više sviđa Realme C30 pristup kameri, tu je sam glavni senzor, bez ikakvih pomoćnih senzora, koji se često uopšte ne koriste. Ali i izgleda bolje spolja, zar ne? Ovde imamo dva dodatna senzora pametnom telefonu, jedan od njih čak 0.3 MP.

Mislim da retko ko od kupaca ovakvih pametnih telefona iskreno računa na očaravajuće rezultate prilikom snimanja. Dakle, ovde standardni sistem kamera proizvodi očekivani prosečan kvalitet tokom dana, a noću je veoma teško slikati, ali ako slikate noću onda samo uz dobro osvetljenje. HDR često pomaže, ali povremeno greši sa bojama, iskrivljuje ih.

Softver

U ovom aspektu, postoji potpuni paritet sa Realme C21I.

Proivođač je odlučio da ne uključi punopravni Realme UI interfejs. Pametni telefon koristi pojednostavljenu verziju interfejsa, nazvanu Realme R Edition. Vizuelno, donekle podseća na Android Go, radi pametno, podešavanja nisu najopsežnija. Personalizacija izgleda i ponašanja sistema su pristupačni, ne na istom nivou kao u punom Realme korisničkom interfejsu, ali vizuelno je sve veoma slično.

Konkurenti, utisci

Tržište ne spava, a drugi brendovi su već izašli sa dobrim alternativama. Redmi 10A, nastoji da ponovi uspeh svog prethodnika, ali se ne ističe korišćenim materijalima, nema NFC-a, a osnovna verzija ima samo 2 GB RAM-a.

Poco C40 je malo bolji: uprkos potpuno egzotičnom procesoru, tu je veća dijagonala, baterija od 6000 mAh i Tip-C, u trenutku pisanja teksta i cena je zanimljiva.

Teško je savetovati nešto kinesko-francusko u vidu Wiko T3 zbog malo precenjene cene, nedostatka NFC-a i prisustva drevnog procesora. Samo kamera od 48MP može da bude zanimljiva, možete pročitati test i formirati svoje mišljenje.

Jasno je da Realme C31 modelu u takvom društvu neće biti lako. Čini se da se vremenom cena može smanjiti. Evolucija pametnog telefona mogla bi da ide brže, ali, očigledno, trenutna formula odgovara proizvođaču.

Iskreno rečeno, pametnom telefonu objektivno ništa ne fali. Za svoju cenu - izgleda dobro, ima dugo trajanje baterije, potencijalni kupci će svakako biti zadovoljni, pogotovo ako je suditi po prošloj generaciji. Ipak, novi uređaji na tržištu su svojevrsni izazov, biće zanimljivo videti promene situacije na tržištu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024