9 2022
2022. godina
6.4" OLED 90Hz, 84.2% body
24% 680 4G, Android 12
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
33W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 108MP
Test mobilni telefon Realme 9
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 9. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 9 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • SuperDART 33W brzo punjenje sa USB kablom tipa C
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta
  • Silikonska futrola
  • Uputstvo
  • Garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 160.2 x 73.3 x 8 mm, 178 gr
Materijali izrade Prednja strana zaštitno staklo (Corning Gorilla Glass 5), plastični okvir, plastična zadnja strana
Ekran 6.4 inča, 2400x1080 piksela (Full HD+), SuperAMOLED, brzina osvežavanja 90Hz, odnos širina/visina 20:9, gustina piksela 411 ppi, maksimalna osvetljenost 1000 nita, AlwaysOn Display
Operativni sistem Google Android 12, Realme UI 3.0
Platforma Qualcomm Snapdragon 680 (6nm), Adreno 610
Memorija 6/128GB ili 8/256GB, memorijske kartice do 256GB
UFS 2.2
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac 2.4/5 GHz, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 (SBC, AAC, APTX, APTX HD, LDAC), NFC
Audio 3.5mm priključak
Stereo zvučnici
Mreže 2G: GSM850/900/1800/1900
3G: VCDMA opsezi 1/5/8
4G: LTE TDD opsezi 38/40/41 (2535-2655MHz)
4G: LTE FDD opsezi 1/3/5/8
Dual Nano SIM kartice
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Optički skener otiska prsta (na ekranu), akcelerometar, senzor ambijentalnog svetla, senzor blizine, Holov senzor
Glavna kamera 108 MP, 1/1.67”, 0.64µm, f/1.8, 84.4° Dual Pixel PDAF 8MP širokougaoni, 1/4″, 1.12
µm, f/2.2, 119.7°
Prednja kamera 16 MP Soni IMX471
1/3″, 1.0 µm, F/2.4, FF.5 sočiva, 78°
Baterija Li-ion 5000 mAh, SuperDart 33W brzo punjenje, brzo punjenje i podrška za obrnuto punjenje, vreme punjenja do 100% za 75 minuta, 50% za 31 minut
Boja Žuta (tekstura menja boju pod različitim osvetljenjem i uglovima)
Bela
Crna

Pozicioniranje

Za Realme, srednji segment je izuzetno važan, kompanija ima glavnu prodaju u tom segmentu, plus uređaji u tom segmentu su danas veoma traženi na tržištu. Dakle, Realme kreira mnogo modela istog tipa, koji imaju iste osnovne karakteristike (ekran, baterija), ali se kamere, dizajn, procesor razlikuju. Kompanija se nalazi u situaciji da povećava prodaju širenjem asortimana proizvoda. Na primer, Realme 9 je u suštini pojednostavljena kopija Realme 9 Pro modela.

Sa marketinške tačke gledišta, akcenat u ovom modelu je na dizajnu, kao i na pristupačnom Samsung modulu od 108 megapiksela, što je dostignuće za ovaj cenovni segment. Ukratko, kupac će osetiti da ima mnogo megapiksela, dobar ekran i jaku bateriju. Sve to u srednjem nižem segmentu, što čini uređaj izuzetno atraktivnim u odnosu cena/kvalitet.

Dizajn, dimenzije, pozicioniranje

Model je dostupan u tri boje - beloj, žutoj (kao u recenziji, sa holografskom poleđinom) i crnoj.

Zaista mi se sviđa kućište uređaja, svetlo je, na svetlu i u mraku percepcija uređaja je drugačija, privlačno je.

Za one koji žele da sačuvaju uređaj od tragova korišćenja, priložena je futrola u pakovanju. Taman je tako da kućište uređaja u njemu izgleda tamnije, što je minus.

Dimenzije uređaja su tipične za takav ekran - 160.2 x 73.3 x 8 mm, težina - 178 grama. Postoji nagoveštaj zaobljenja pozadi, ali ivica je oštra, a uređaj se zabija u šaku.

Zaštitni film na ekranu je Realme korporativni identitet, ali brzo postaje neupotrebljiv, lakše ga je odlepiti. A onda ćete morati da stavite nešto svoje da biste zaštitili ekran.

Na poleđini vidite plastični umetak oko bloka kamere, prilično je prijatan. Na neki način, uređaj suptilno podseća na iPhone.

Kontrole se nalaze na sledeći način. Na levoj strani su tasteri za jačinu zvuka. Tu je i ležište za dve nanoSIM kartice i memorijsku karticu (uređaj ne podržava eSIM). Na desnoj strani je dugme za uključivanje/isključivanje.

Na donjem kraju možete videti USB Tip C konektor, 3.5 mm priključak, mikrofon i zvučnik, a drugi mikrofon je pomeren na gornji kraj. Gornji zvučnik se nalazi na prednjoj strani iznad ekrana. Stereo u ovom modelu je implementiran, prilično glasan i dobro prepoznatljiv.

Okvir uređaja je napravljen od plastike, ali takvog osećaja nema. Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, radi brzo i besprekorno. Ali više volim otključavanje licem koje koristim.

Nema zamerki na kvalitet izrade uređaja, sve je na nivou, nema šta da se zameri.

Ekran

Dozvolite mi da ukratko navedem tehničke specifikacije: 6.4 inča, 2400x1080 piksela (Full HD+), SuperAMOLED, brzina osvežavanja 90Hz, odnos 20:9, gustina piksela 411 ppi, maksimalna osvetljenost 1000 nita, AlwaysOn Display.

U podešavanjima možete uključiti konstantnu frekvenciju od 90Hz, ili je možete podesiti da se uključi u automatskom režimu što je poželjnije, jer će baterija trajati duže.

Sviđa mi se funkcija AoD, početni ekrani i opcije sata su dobri. Ali ako uređaj neko vreme leži nepomičan, ekran postaje prazan. Takođe primećujem nisku osvetljenost u ovom režimu, očigledno nije dovoljna. U novoj verziji UI-a, AoD-u su dodate zanimljive karakteristike - možete staviti maskotu iz Realme-a, ili možete staviti obris osobe koji se dobija sa fotografije.

Ne mogu reći da je ekran uporediv sa vodećim modelima kompanije Samsung ili Apple, ali za svoj cenovni rang, ekran je odličan, ima sve što vam je potrebno za svakodnevnu upotrebu.

Na suncu, maksimana osvetljenost može da dostigne 1000 nita, ekran ostaje čitljiv, sve je u redu. Ali film, naravno, smeta, i treba ga ukloniti. Generalno, dobar ekran za uređaj ove klase.

Baterija

Ugrađena baterija ima kapacitet od 5000 mAh. Dart punjač od 33W će vam dati 51% napunjenosti za 30 minuta i 100% za 75 minuta. Provereno je u praksi i tačno je.

Uređaj radi u proseku jedan i po do dva dana sa radom ekranom od 4-5 sati – tipični pokazatelji za takav pametni telefon.

Memorija, čipset, performanse

Uređaj je dostupan u verziji od 6/128 GB i 8/128 GB. Čipset kompanije Qualcomm je srednjeg ranga, ali je dovoljan za takav model, pokrivajući sve moguće potrebe.

U svakodnevnom radu se model dobro pokazao, a ako ne igrate zahtevne igre na maksimalnim podešavanjima, onda se uređaj uopšte neće zagrejati, sa svim zadacima se nosi trenutno.

Opcije komunikacije

Nedostatak 5G podrške ne bi trebalo da zabrinjava, već morate da pogledate broj 4G frekvencija, njihovu agregaciju. I ovde je sve primetno gore nego kod Realme 9 Pro modela, ali za one koji ne preuzmu desetine GB za kratko vreme, ovo neće igrati ulogu.

Takođe postoji Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, podržan je NFC. O navigaciji ne mogu reći ništa loše, uređaj dobro određuje vašu lokaciju, tu nema grešaka.

kamere

Akcenat je na korišćenju glavnog modula kompanije Samsung sa rezolucijom od 108 megapiksela i stabilizacijom. Visoka rezolucija nije garancija za neverovatne snimke, uređaj snima tačno onako kako biste očekivali u ovom cenovnom segmentu. Postoje i HDR i AI, oni primetno menjaju boje slike. Ulični režim je dodatni režim snimanja u kome kamera primenjuje više filtera.

Režim AI portret u boji izgleda spektakularno, što vam omogućava da istaknete nijanse crvene, plave ili zelene kada snimate video, dok snimate video, takođe možete da snimate fotografije. Uopšteno govoreći, postoji mnogo režima za foto i video snimanje, bilo da se snima na dve kamere istovremeno, režim „Film” sa profesionalnim podešavanjima ili snimanje zvezdanog neba sa dugom ekspozicijom.

Glavni objektiv prati osrednji „ultra-široki” sa stabilnim radom i podešenim dinamičkim opsegom. Dodatni senzor za makro fotografiju, vrlo je jednostavan.

Ipak, koristi se jedna prednja kamera, kvalitet slike je normalan.

Softver

Unutar Androida 12, je Realme UI 3.0. Prilično prijatan interfejs, u njemu nema posebnih ukrasa, ali možete ga koristiti udobno, iako je na nekim mestima preopterećen. Pogledajte primere interfejsa.

Utisak

Kvalitet komunikacije je na dobrom nivou, poziv je glasan i svetao, vibracija odlična. Za ove karakteristike dobrat ponuda, nema šta zameriti. Na tržištu postoji mnogo direktnih konkurenata, počnimo sa činjenicom da postoji Realme 9 koji je malo skuplji.

Dobra opcija je Poco M4 Pro, u istoj konfiguraciji košta otprilike uporedivu količinu novca. Dobra opcija za one koji žele Xiaomi uređaj.

Izbor uređaja u ovom segmentu je uvek potraga za zlatnom sredinom kada treba nešto da žrtvujete da biste dobili dobru vrednost. Oni koji veruju da su megapikseli jednaki kvalitetu slike biće zadovoljni. Ali kupovina Realme modela sa drugim modulima neće dati ništa lošiji rezultat, a često će dati čak i bolji kvalitet. Dakle treba razmisliti o tome šta vam treba. Sve u svemu, ovaj pametni telefon je još jedan uspeh Realme-a na tržištu. Dobra opcija za one koji traže model srednje klase.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024