70 2022
2022. godina
6.67" OLED 120Hz, 90.8% body
45% 778G+ 5G, Android 12 Open Source
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
66W, 4800 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 54MP
Test mobilni telefon Honor 70
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Honor 70. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Honor 70 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

Honor 70 je pristupačan vodeći pametni telefon za kreativne ljude koji vole da snimaju fotografije i video zapise. Shodno tome, naglasak je na mogućnostima kamere, kvalitetu ekrana i performansama čipseta.

Honor 70 je već u prodaji u Evropi i Aziji i osvojio je prestižnu EISA nagradu za najbolji proizvod u kategoriji pametnih telefona.

Hajde da odmah analiziramo pametni telefon, prednosti i nedostatke.

On ima dosta prednosti. I verovatno se Honor 70 se može smatrati najboljim foto pametnim telefonom u svom segmentu cena.

Prednosti:

  • Qualcomm Snapdragon 778G+ čipset (6nm proizvodni proces) kombinuje visoke performanse i energetsku efikasnost. Čak i nakon 4-5 godina, čipset će moći da pokrene bilo koju aplikaciju;
  • OLED ekran sa dubinom boje od 10 bita, koji prikazuje više od milijardu boja, sa brzinom osvežavanja od 120Hz;
  • Odvojeno, napominjemo visoku osvetljenost ekrana - 792 nita;
  • Sistem kamera od dva sočiva 54 MP (ovo je senzor IMX800) + ultra širokougaoni 50 MP senzor. Pomaže im senzor dubine od 2 MP (za portrete);
  • Prednja kamera 32 MP;
  • Zadnja strana od neprozirnog stakla na kojoj ne ostaju otisci prstiju;
  • Podrška za Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, 5G;
  • Postoji NFC;
  • Optički skener otiska prsta ispod ekrana;
  • 4800 mAh baterija + 66W brzo punjenje;
  • Nova verzija Android-a, Google usluge, Magic UI 6.1 skin, planira se nadogradnja na Android 13.

Međutim, pametni telefon ima i nedostatke:

  • Nema 3.5mm konektor;
  • Nema stereo zvučnike;
  • Nema FM radija;
  • Nema futrole u pakovanju;
  • Nema ugrađenog snimanja telefonskih poziva.

I posebno je potrebno pomenuti dve zanimljivosti kamere:

  • Moćne funkcije za video dnevnike, vlogove i strimere. Tokom snimanja video zapisa, možete istovremeno da snimate na glavnoj i prednjoj kameri tako što ćete promeniti režime. Na primer, možete da napravite prelaz sa glavne kamere na prednju, zatim podelite ekran na pola, a zatim pokrenete režim slika u slici. Rezultat je jedna datoteka sa glatkim prelazima.
  • Pametni video fokus je novi režim prilikom snimanja video zapisa koji vam omogućava da uvek držite izabrani subjekat u fokusu. Kao rezultat, korisnik dobija dva video zapisa - jedan sa izabranim objektom u fokusu, drugi sa opštim planom.

Specifikacije

  • Procesor : Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G (6nm), 8 jezgara (1× 2.5GHz Cortex-A78 i 3× 2.4GHz Cortex-A78 i 4× 1.9GHz Cortex-A55), Adreno 642L grafika
  • Operativni sistem : Android 12, Magic UI 6.1 shell
  • Memorija : 8GB / 128/256GB, bez slota za memorijsku karticu
  • Ekran : 6.67 inča, OLED, 2400x1080 piksela, 395 ppi, 1 milijarda boja (10-bit), HDR10+, 120Hz
  • Baterija : 4800mAh, brzo punjenje 66W
  • Glavna kamera :
    • 54 MP, f/1.9, (širokougao senzor), 1/1.49″, PDAF
    • 50 MP, f/2.2, 122˚ (ultra širok senzor), AF
    • 2 MP, f/2.4, (dubina)
    • Video snimanje 4K@30fps, 1080p@30/60fps, giro-EIS
  • Prednja kamera : 32 MP, f/2.4, (široka)
  • SIM kartica : 2 Nano-SIM
  • Mreža i podaci : 2G, 3G, 4G LTE, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, USB Tip-C 2.0
  • Navigacija : GPS, GLONASS, BDS
  • Senzori : skener otiska prsta ispod ekrana (optički), akcelerometar, žiroskop, blizina, kompas
  • Ostalo : nema 3.5 mm priključak, nema FM radio
  • Dimenzije : 161.4 x 73.3 x 7.9 mm, težina 178 gr
Pakovanje uključuje samo pametni telefon i punjač.

Izgled

Honor 70 je elegantan pametni telefon koji savršeno leži u ruci zahvaljujući zaobljenim ivicama. Dizajn pametnog telefona daje iluziju da se radi o kompaktnom modelu, ali po veličini i težini, ovo je tipičan uređaj za 2022. godinu (161.4 x 73.3 x 7.9 mm, težina 178 gr).

Zadnji panel je napravljen od mat stakla blago baršunaste teksture. Glavna karakteristika panela je da ne hvata otiske prstiju i prljavštinu.
Ekran od 6.67 inča sa simetrično tankim okvirima.
Zvučnik se nalazi na gornjem kraju. Na ekran je fabrički zaštitni film. Na kraju se nalazi drugi mikrofon za smanjenje šuma.
Na levoj strani nema tastera, dok su tasteri za napajanje i jačinu zvuka na desnoj strani.
Na dnu se nalazi slot za 2 Nano-SIM kartice, Tip-C konektor za napajanje, zvučnik.

Pametni telefon izgleda i oseća se kao punopravni vodeći iako po ceni to nije.

Ekran

Honor pametni telefoni su oduvek bili poznati po svojim ekranima. Honor 70 nije izuzetak. Pametni telefon koristi raskošan 6.67-inčni OLED panel sa rezolucijom od 2400x1080 piksela, koji prikazuje preko milijardu boja (10-bitna boja) i ima brzinu osvežavanja od 120Hz. Naravno, pametni telefon podržava HDR10+. Na ekran je fabrički pričvršćen zaštitni film.

Ekran ima impresivnu marginu svetline - skoro 800 nita. Čak i na jakom suncu, biće udoban za upotrebu. Posebno svetao ekran je koristan kada snimate fotografije, jer vam omogućava da odmah razumete kako će fotografija izgledati.

Ekran ima nekoliko profila boja, a dostupno je i ručno podešavanje boje. Podrazumevano je izabran profil "Bright", zahvaljujući kojem ekran odlično izgleda. Boje su više nego samo sočne. Svakako izgleda impresivno.

Međutim, profil "Bright" ima relativno nisku tačnost boje. Ovo je tipična pojava. Ali „Normalni“ profil, naprotiv, ima istu tačnost kao i najbolji monitori za dizajn i štampanje. Takozvani delta E ovde je manji od 2, odnosno pametni telefon se zaista može koristiti kao referenca za boju.

Ostala podešavanja su standardna za Android pametne telefone. Možda, odvojeno, samo želim da pomenem opciju koja nudi da se font podeblja (možete i da promenite veličinu fonta pored).

Na kraju, želim da pričam o Always-On ekranu. Mnoge opcije dizajna, možete kreirati sopstvene natpise. Always-On može da radi i stalno i po rasporedu ili da se probudi uz dodir.

Pojednostavljeni režim

Odvojeno, odlučio sam da napomenem da Honor 70 ima pojednostavljeni režim ekrana sa velikim ikonama i potpisima. Obično se ovaj režim naziva "Za starije". Prva dva režima ekrana sadrže glavne i najneophodnije aplikacije. Ekran podešavanja je takođe veliki, plus ikone su višebojne, tako da teoretski korisnik koji slabije vidi će moći da koristi uređaj bez naočara.

Performanse

Honor 70 odlikuje 6nm Snapdragon 778G+ 5G, 8GB RAM + 2GB virtuelnog RAM-a i 256GB interne memorije. Pametni telefon nudi povećan nivo performansi, što je dovoljno za sve igre i aplikacije.

Ali želeo bih da počnem sa jednom lepom karakteristikom čipseta. Snapdragon 778G+ apsolutno ne podleže gušenju, odnosno ne degradira performanse pod opterećenjem.

Pametni telefon koristi RAM, pokazujući rezultate prosečne brzine. Ali brzina memorije, sa kojom se dodeljuje 2GB dodatne virtuelne memorije, skoro je rekordna. Nisu svi vodeći modeli opremljeni takvom brzom memorijom.

U testu AnTuTu 9, pametni telefon je dobio 534 hiljade poena, a to je maksimalna vrednost koju ovaj čipset može da „izbaci“, odnosno, u smislu optimizacije, Honor inženjeri su uradili dobar posao.

Uzimajući u obzir rezultate testa (bez prigušenja, visoke performanse, rekordnu brzinu memorije) i moćan OLED ekran od 120Hz, čak je čudno da Honor 70 nije promovisan kao pametni telefon za igre. Na zvaničnoj stranici pametnog telefona na engleskom jeziku samo je kratko napisano da GPU Turbo X grafika omogućava igranje bilo koje igre na visokim podešavanjima. Turbo grafika se odnosi na G u imenu Snapdragon 778G+. To znači da čipset ima video akcelerator sa povećanim performansama.

Life is Strange igra prvobitno napravljen za PlayStation 4 konzolu a zatim i za PC, sada radi na visokim grafičkim podešavanjima na Honor 70 modelu.

Zato imajte na umu da je pametni telefon pogodan za bilo koju igru, od jednostavnih ležernih igara do onih najzahtevnijih (kao što je Genshin Impact).

Kamera

Kamera je glavna prednost Honor 70 modela.

Kamera je sistem od 3 sočiva:

  • 54 MP, f/1.9, (širokougao), 1/1.49″, PDAF
  • 50 MP, f/2.2, 122˚ (ultra širok), AF
  • 2 MP, f/2.4, (dubina)

Zvezda trija je Sonijev 54MP IMX800 modul sa autofokusom punog kadra. Zahvaljujući tome, na primer, moguće je izbeći večiti problem sočiva od 108 MP, kod kojih su objekti na ivicama kadra zamućeni.

Interfejs kamere je jasan i intuitivan. Ipak, najlakše je omogućiti veštačku inteligenciju, koja će prepoznavati objekte u kadru i predlagati odgovarajuće režime (noć, portret, ultraširokougao, makro, itd..).

Ispod su neki primeri dnevne fotografije. Obratite pažnju na odlične detalje, dinamički opseg i precizan balans belog. Imajte na umu da se sve fotografije snimaju po principu ukaži i snimi.

Međutim, najupečatljivije iznenađenje je ultraširokougaoni objektiv od 50 MP. Obzirom da danas mnogi pametni telefoni imaju dobre glavne kamere, ali kao „ultraširoke” senzore stavljaju osrednje ili lošije module od 8 MP ili 13 MP. Modul ima minimalno izobličenje, odličnu reprodukciju boja, tačan balans belog i jednostavno prelepu oštrinu kako u centru tako i na ivicama kadra.

Prijatno je i prisustvo makro režima. Za ovo se koristi ultra-širokougaoni modul (usput, ima autofokus). Slučajno sam otkrio prisustvo makro režima kada sam hteo da slikam šoljicu kafe. Sam pametni telefon je prešao u makro režim i brzo se fokusirao.

Noćno snimanje je odlično. Uživajte u jasnoći slike i minimalnom šumu. U isto vreme, sam pametni telefon prelazi u noćni režim, ne zahtevajući reakciju korisnika.

Prednja kamera od 32 MP pravi odlične selfije i portrete sa mutnom pozadinom.

Honor 70 je već nazvan najboljim pametnim telefonom za vlogovanje u štampi na engleskom jeziku.

Prvo, Honor 70 ima moćan Multi-Video režim koji vam omogućava da snimate video prebacivanjem između glavne i prednje kamere, menjajući lokaciju prozora. Za priče na društvenim mrežama, nezaobilazna stvar.

Drugo, postoji režim automatskog praćenja koji vam omogućava da izaberete objekat koji će kamera uvek držati u centru kadra.

Trajanje baterije

Uzimajući u obzir veliki i svetao ekran, trajanje baterije Honor 70 je prijatno iznenađenje. Dakle, u PC Mark testu, koji simulira svakodnevne radne scenarije (internet, uređivanje fotografija i video zapisa, rad sa dokumentima itd.), pametni telefon je izdržao skoro 9 sati. Otprilike prosečan korisnik može da računa na takvo vreme ispred ekrana.

Međutim, naravno, vreme rada zavisi od zadataka. Dakle, pri maksimalnoj osvetljenosti, igrajući Call of Duty Mobile, možete dobiti nešto manje od 6 sati trajanja baterije. Još jedna stvar je da pametni telefon dolazi sa brzim punjačem od 66W, koje će napuniti pametni telefon od 0 do 70% za pola sata (do 100% će biti potrebno 50 minuta). Zašto se mučiti sa maksimalnim punjenjem baterije kada će 10-15 minuta punjenja dati pola dana rada.

Komunikacije

Honor 70 ima čitav niz modernih senzora i verzija za komunikaciju. Idemo redom:

  • Postoji podrška za 5G;
  • Postoje VoLTE i VoWiFi;
  • Postoji Wi-Fi 6;
  • Bluetooth 5.2 LE, podržava AptX HD kodek;
  • Na pristupnoj tački možete izabrati da distribuirate Wi-Fi na frekvenciji od 5 GHz;
  • Kompletan set svih senzora - od akcelerometra do kompasa;
  • Skener se nalazi ispod ekrana. Odlično radi;
  • NFC odlično radi.

Možda je jedini nedostatak nedostatak ugrađenog snimanja telefonskih razgovora.

Pametni telefon koristi Android 12 sa ljuskom MagicUI 6. Upravo u vreme pisanja recenzije stigla je verzija 6.1.

MagicUI 6 je lagan i brz interfejs, bez ugrađenih oglasa ili unapred instaliranih aplikacija koje se ne mogu deinstalirati.

Zaključak

Honor 70 se pokazao kao jedan od najzanimljivijih pametnih telefona. Izuzetno uravnotežen uređaj bez očiglednih kvarova ili nedostataka. Honor je odlučio da pozicionira Honor 70 kao pametni telefon za fotografije, ali s obzirom na moćan čipset i brzu memoriju, on bi lako mogao biti pametni telefon za igre. A ako se fokusirate na svetao ekran sa visokom preciznošću reprodukcije boja, onda je ovo već pametni telefon za dizajnere ili gledaoce filmova.

Ali, možda najviše od svega, cena zadovoljava. Istovremeno, najbliži konkurenti, koji mogu da se takmiče sa Honor 70 po performansama i kvalitetu kamere, su skuplji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024