Pura 70 Ultra 16GB, 512GB, 2x SIM2024
2024. godina
6.8" OLED 120Hz, 89.3% body
9010, EMUI 14.2
RAM 16 GB, INT 512GB, EXT nema
100W, 5200 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Huawei Pura 70 Ultra 16GB, 512GB, 2x SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Pura 70 Ultra 16GB, 512GB, 2x SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Pura 70 Ultra 16GB, 512GB, 2x SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj isporuke

  • Telefon
  • 100W punjenje
  • Kabl USB tipa C na USB tip C
  • Futrola
  • Klip za SIM ležište
  • Uputstva
  • Garancija

Specifikacije

Dimenzije i težina162,6 x 75,1 x 8,4 mm, 226 grama
MaterijalOjačani aluminijum, druga generacija Kunlun stakla - Kristalni oklop, eko koža
Ekran6,8 inča, QHD (20:9), 1260x2844 piksela, OLED, LTPO, automatska kontrola osvetljenosti, AlwaysOnDisplay, Cristal Armor Kunlun, HDR10+, 1-120 Hz, 460 ppi, 800 nita (vršna osvetljenost), 2500 nita 2500 nita Hz, brzina uzorkovanja 300 Hz
Operativni sistemEMUI 14.2 (Android 12)
PlatformaHuawei Kirin 9010 (7 nm) - 8 jezgara (1x Taishan v121 2,3GHz, 3x Taishan v121 2,1GHz, 4x ARM Cortex-A510 ,53GHz) Grafika - Huawei Maleoon 910
Memorija16GB/512GB
16GB/1TB
Nema memorijskih kartica
UFS 3.1
RAM LPDDR5
Bežični interfejsi802.11a/b/g/n/ac/ax, 2 × 2 MIMO, HE160, 1024 KAM dvopojasni, Bluetooth 5.2, NFC

4G LTE FDD: opsezi 1/2/3/4/5/6/7/8 /9 / 12/17/18/ 19/20/26/28
4G TDD LTE: opsezi 34/38/39 /40/41/42
3G VCDMA: opsezi 1/2/4/5/ 6/8/19
2G GSM: opsezi 2/3/5/8 (850/900/1800/1900 MHz)
NetDual SIM, NanoSIM
eSIM nije podržan
NavigacijaGPS (L1 + L5 Dual Band) / AGPS / GLONASS / BeiDou (B1I + B1C + B2a + B2b Quad-band) / GALILEO (E1 + E5a + E5b Tri-band) / QZSS (L1 + L5 Dual Band) / NavIC
Senzori i konektoriUSB tip C (USB 3.1), USB OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog svetla, žiroskop, geomagnetni senzor, Holov senzor, sRGB senzor
Senzor otiska prsta na ekranu
IR port za otključavanje lica
Glavna kameraGlavna: kamera sa tri modula
- Glavna: 50 MP, F1.6-4.0, 1 inč, OIS sa pomeranjem senzora, laserski autofokus, uvlačivo sočivo
- Ultra-širokougaoni: 40 MP, autofokus, F2.2
- Telefoto: 50 MP, F2 1, OIS, PDAF, x3.5 optički zum, super makro režim

4K video snimanja (do 60 fps).
Prednja kamera13 MP (f/2.2)
Bokeh efekat, razni dodatni efekti, autofokus
BaterijaLi-Ion 5200 mAh Huawei SuperCharge, punjač do 100 W
Bežično brzo punjenje Huawei SuperCharge (maks. 80 W)
Reverzno bežično punjenje (do 20 W), žičano obrnuto punjenje (do 18 W)
Stepen zaštiteIP68
Boje4 boje - zelena, braon, bela, crna
ZvukHuawei Histen, dva zvučnika
Sistem plaćanjaHuawei Pay
PosebnostiKamera na uvlačenje

Pozicioniranje

Nemoguće je sakriti slona ako je ispunio celu porculansku radnju. Možete se pretvarati da se ništa ne dešava oko vas, Huawei živi kao i obično, ali to nije slučaj. Od 2019. godine, kompanija je pod američkim sankcijama, njen pristup razvoju trećih strana je ograničen, kao i Kina uopšte. Američki trgovinski rat protiv Kine ograničava proizvodnju novih litografija kao rezultat toga, proizvodnja procesora, memorije i drugih komponenti na nivou vodećih kompanija je jednostavno nemoguća. Ovde se može postaviti logično pitanje: zašto raspravljati o sankcijama i velikoj politici u recenziji konkretnog proizvoda? Odgovor je očigledan - ako takve sankcije utiču na ono što unosimo u proizvod, o tome treba govoriti kako bi se objasnile anomalije koje su vidljive golim okom.

Huawei, dodajući sufiks Ultra, jasno kaže da je ovo najbolji vodeći model, kreiran da se takmiči sa istim Galaxy S24 Ultra, a da ne pominjemo iPhone ili druge proizvođače. Dozvolite da vas podsetimo da je S24 Ultra najprodavaniji Android vodeći model na svetu, uglavnom zbog AI karakteristika i interesovanja za njih.

Mislimo da je Huawei napravio najbolji pametni telefon pod teretom sankcija i kompanija zaslužuje poštovanje za način na koji se bori. I ovde je važno jasno razumeti šta tačno Pura 70 Ultra može da uradi i u kojim oblastima je inferioran u odnosu na svoje konkurente.

Nekoliko reči o liniji Pura, predstavljena su tri modela - Pura 70, 70 Pro, 70 Ultra. Postoje mnoge razlike između uređaja, kako u dizajnu tako i u hardveru. Svaki uređaj ima svoje prednosti u okviru linije, na primer, Pura 70 Pro izgleda kao zanimljiva ponuda u odnosu cena/kvalitet, osnovni model je odličan za omladinu, roze je idealan za devojke.

Za Huawei fanove, novi vodeći model kompanije je od velikog interesa: poznata EMUI školjka najnovije verzije, ergonomija koja prijatno razlikuje uređaj i od Samsung-a i od iPhone-a, i lako prepoznatljiv izgled zadnjeg panela, sa ili bez kućišta. Svetao telefon koji će sigurno pronaći svoju publiku ali zbog stvarnih ograničenja neće moći da postane najbolji. I ovde morate veoma uravnoteženo da pristupite proceni šta vam je potrebno kao i šta tačno pametni telefon može da pruži. Zato predlažemo da zajedno prođemo kroz sve karakteristike uređaja i utiske o njemu, kako biste mogli da steknete mišljenje o modelu.

Dizajn, dimenzije, elementi upravljanja

Moderan dizajn uređaja je monoton, jedinstvenost se manifestuje u zadnjem panelu i dizajnu jedinice kamere. Apple je prvi napravio razrađene, nespretne kamere, a zatim su kompanije počele da se takmiče ko će i kako promeniti ovaj blok. Imajte na umu da već nekoliko godina vodeće kompanije kineskih kompanija dobijaju okrugle umetke, ljudi ih od milja zovu podlošci. Evo primera takvog paka u obliku Honor Magic6 Pro.

Sada pogledajmo celu Pura liniju, gde je blok kamere isti, pomalo podseća na taster „Napred” na kontrolnoj tabli i potpada pod ideologiju novog početka, života od nule. U svim modelima, blok ima isti oblik, koji viri nekoliko milimetara iznad tela.

Ako uređaj okrenete u pejzažnu orijentaciju, blok kamera podseća me na Miki Mausa. Možda ćete vi imati drugačiju asocijaciju.

Ako telefon postavimo licem nagore na sto, videćemo da će ležati na bloku kamere i to prilično stabilno.

Dozvolite da vas podsetimo da u Ultra kamera izlazi van tela. Ako uključite kameru dok uređaj leži na stolu, on će se podići zbog uvlačivog sočiva.

Kamera se pomera malo više od milimetra, čuje se kako motor radi. Razlog za ovaj dizajn je potreba da se sočivo odmakne od senzora bez povećanja veličine tela - ovo je inženjerska odluka. Huawei je testirao motor dizajna i tvrde da ima 300 hiljada otvaranja/zatvaranja.

Ako slučajno pritisnete kameru kada je produžena, moraćete da je naterate da se „sakrije“ i ona će odmah iskočiti nazad, naravno, ako je aplikacija Kamera pokrenuta. Mnogima će se možda dopasti zvuk kojim se sočivo pomera, tiho je i karakteristično, ovo je delo motora.

Model je zaštićen od vode (IP68 standard), uprkos pokretnom delu u vidu sočiva kamere, inženjeri su obezbedili potpunu zaštitu od vode kako u zatvorenom tako iu otvorenom obliku. A ovo je veliki plus za model ovog dizajna.

Nemoguće je spekulisati o pouzdanosti modula, pošto na tržištu postoji samo jedan uređaj sa sličnim dizajnom - Tecno Phantom X2 Pro, koji je izašao pre godinu i po dana. Nema zaštite od vode, ali sočivo portretne kamere klizi iz tela. Zanimao nas je broj poziva servisu konkretno u vezi kvara mehanizma kamere usled fizičkih uticaja, na primer, padova. U stvari, ovo su izolovani slučajevi. Nemoguće je pretpostaviti da se Huawei nije nosio sa istom vrstom zadatka, tako da ne bismo brinuli o činjenici da kamera može da se pomeri iz tela.

Model ima četiri opcije boja - zelena, braon, bela, crna.

Naslon je napravljen od eko kože, prilično tvrd, ne prlja se - materijal nam je poznat i dobar.

Umetak za kameru nema abrazivne ivice, štaviše, na vrhu se nalazi staklena ploča. Na njemu mogu ostati otisci prstiju, vidljivi iz određenog ugla. Ali površina je mala, otisci ne sijaju jako, tako da se to definitivno ne može smatrati problemom.

Obruči kamere su napravljeni od metala, koji odgovaraju boji kućišta. I tu se javlja standardni problem: kada se udari, na njima se pojavljuju zarezi, proviruje beli metal. Sve zavisi od toga koliko pažljivo rukujete uređajem.

Aluminijumska šasija uređaja je zaobljena, telefon savršeno leži u ruci, uprkos činjenici da ima velike dimenzije, tipične za takve modele (162,6 x 75,1 x 8,4 mm, 226 grama).

U kompletu se nalazi poklopac sa šarom, takođe se razlikuje u zavisnosti od boje kućišta.

Huawei je uradio odličan posao i dodatno je predstavio razne futrole za Pura 70 Ultra, one su svetle, neobične i zaista diverzifikuju izgled uređaja. Ali opet postoji samo jedno pitanje - koliko vam je potrebna torbica, možete li nositi ovaj uređaj bez nje.

Na donjem kraju možete videti USB Tip C konektor (USB 3.1 Gen. 1), kao i mikrofon (drugi na drugom kraju), zvučnik (drugi prednji, iznad ekrana) plus slot za dve NanoSIM kartice. Uređaj ne podržava eSIM, možda je to nekima važno.

Same SIM kartice su apsolutno identične sa stanovišta uređaja, nema razlike u tome koji slot i koju karticu ste ubacili – pristup agregaciji frekvencija će biti isti.

Na gornjem kraju možete videti IC port koji je potreban za kontrolu kućnih aparata. Na desnoj strani nalazi se upareni taster za jačinu zvuka, kao i dugme za uključivanje/isključivanje.

Senzor otiska prsta se nalazi na dnu ekrana, blizu donje ivice. Na kraju krajeva, ovaj raspored može izgledati nezgodno, uređaj je težak i nije uvek moguće ući u senzor dok se krećete. Ali pošto postoji prepoznavanje lica, koje radi brzo i pouzdano, to ne stvara nikakve probleme. A sa futrolom problem nestaje sam od sebe.

Tradicionalno, na ekranu se nalazi fabrički film, prilično je tvrd i brzo se prekriva ogrebotinama. Ne treba očekivati da će takav film dugo trajati. Film je privremena stvar i ne treba računati na to da će vam trajati nekoliko meseci.

Pura 70 Ultra koristi novu generaciju Kunlun stakla, nazvanu Cristal Armour. Ovaj naziv treba da naglasi da je staklo otporno na ogrebotine. Huawei navodi podatke za ovo staklo da je otpornost na ogrebotine 300% veća u poređenju sa staklom koje se nalazi na Pura 70/70 Pro. Impresivno. Pored poboljšane izdržljivosti stakla, 100% bolje podnosi padove od prve generacije Kunluna. I ovde treba da kažemo nekoliko reči o Kunlunu uopšte. Bacali smo uređaje sa ovim staklom na različite površine i nikada nismo videli da se slome u slobodnom padu sa ljudske visine. Stoga, ovde se kompanija može pohvaliti, ugradili su najbolju opciju stakla koja postoji u njihovom vodećem modelu.

Tokom nekoliko nedelja, staklo u džepu sa ključevima i drugim predmetima nije bilo prekriveno mrežom malih ogrebotina, za razliku od iPhone 15 Pro Max, koji je dobio gomilu sitnih ogrebotina tokom nedelju dana. Dakle, Kristalni oklop nije samo marketinški termin.

Aluminijum je relativno mekan metal kada se ispusti, bočne ivice mogu dobiti mala udubljenja (ovde je ojačan aluminijum, koji ima visoku čvrstoću). Spustili smo telefon nekoliko puta na keramičke pločice sa visine od jedan i po metar da testiramo izdržljivost stakla. Dobijena minimalna udubljenja na telu.

Ekran

Dozvolite da ukratko navedemo tehničke karakteristike ekrana: 6,8 inča, QHD (20:9), 1260x2844 piksela, OLED, LTPO, automatsko podešavanje svetline, AlwaysOnDisplay, Cristal Armor Kunlun, HDR10+, 1-120 Hz, 460 ppi, 80 nita (vršna osvetljenost 2500 nita), PVM zatamnjenje 1440 Hz, brzina uzorkovanja 300 Hz.

Ekran je 2.5D i ima minimalne kosine na ivicama. Ovo stvara veoma prijatan vizuelni efekat, ali prilikom rada sa uređajem prst nigde ne klizi.

Počnimo od PVM vrednosti, merenja pokazuju da ekran podržava 360 Hz. Udoban nivo pri bilo kojoj osvetljenosti ekrana, koji se može podesiti u širokom opsegu u ručnom režimu. U zatvorenom prostoru, osvetljenost ekrana je do 550 nita, na otvorenom - do 800 nita u ručnom režimu (2500 nita je maksimalna vršna osvetljenost, pri jakom suncu sa automatskim podešavanjem - do 1000 nita). Ekran se lako čita u svim uslovima, sa izuzetkom veoma jakog sunca tokom letnjeg dana. Ali izbor proizvođača je jasan, to je ušteda energije, a uređaj stavlja naglasak na to iz različitih razloga.

Tradicionalno, postoji plavi filter i mogućnost izbora raspona boja.

Sviđa nam se ekran na Pura 70 Ultra, nije loš, iako praktično nema promena u odnosu na prethodnu generaciju P60 Pro, isti poznati ekran. Može se prilagoditi kako vam odgovara, ali S24 Ultra je zanimljiv zbog svoje visoke osvetljenosti i kontrasta, koji vam omogućava da podesite ekran u širem opsegu.

Glatkost pomeranja zbog 120 Hz je dobra, postoji AoD podrška, možete prilagoditi skoro sve.

Baterija

Huawei modeli su uvek bili hvaljeni zbog svojih performansi. Pravilna konfiguracija pozadinskih procesa (njihovo uništavanje u korenu za većinu nepotrebnih aplikacija), odsustvo Google-ovih usluga gladnih energije poslednjih godina - sve ovo daje odlično povećanje vremena rada. Ali ovde sve, naravno, zavisi od vaših scenarija, od toga koliko opterećujete procesor, pošto je ovaj gladan energije i uređaj se zagreva. Ukratko ćemo govoriti o procesoru u odgovarajućem odeljku, a zatim o bateriji.

Baterija Li-Ion (ako želite Li-Pol, ali tu zapravo nema razlike, verovatnije je da je oznaka, to je sve), kapaciteta 5200 mAh. Komplet uključuje Huawei SuperCharge punjač snage do 100 W, a uređaj podržava takvo punjenje. Na primer, Honor Magic6 Pro, dolazi sa punjačem od 100 W, ali sam pametni telefon podržava punjenje samo do 80 W. Postoji potpuna podudarnost između punjača i pametnog telefona.

Punjač ima dva konektora na kućištu (napravljeni su od kraja do kraja tako da ne možete da priključite dva kabla odjednom, samo jedan), a po prvi put u kompletu se nalazi USB Tip C na USB Tip C kabl, što je već vrlo dobro.

Pogledajmo vreme punjenja uređaja sa priloženim adapterom.

minutaProcenat punjenja
1035%
2056%
trideset74%
4092%
50100%

Maksimalna snaga od 100 W je dostižna kada se baterija potpuno isprazni, u prvih deset minuta punjenja. Zatim se temperatura uređaja povećava, a snaga se postepeno smanjuje. Kontroler punjenja pokušava da spreči pregrevanje uređaja da je temperatura na kućištu uvek 38 stepeni Celzijusa. Vreme punjenja je odlično.

Podržano je bežično punjenje do 80 W (potreban je originalni punjač). Ako uzmete standardne punjače, dobićete do 15 W.

Zanimljiva i prijatna stvar je da je uređaj sposoban da puni druge uređaje preko žice (do 18 W sa bežičnim punjenjem, snaga je još veća (do 20 W); Činjenica da su Huawei inženjeri poboljšali ove pokazatelje i to je dobro. Ponekad morate nešto brzo da napunite, za to nema ograničenja, bilo da su to slušalice, sat ili čak drugi telefon koji se neočekivano ugasio.

Vreme je da razgovaramo o vremenu rada, to direktno zavisi od vaših zadataka. Kada putujemo, snimamo mnogo fotografija dnevno i snimimo nekoliko video zapisa. I ovde bilo koji vodeći model ne pokazuje svoju najbolju stranu; Ultra se na stres testu gotovo ne razlikuje od Honor Magic6 Pro, Galaxy S24 Ultra i shodno tome nadmašuje iPhone 15 Pro Max. Ali ako pogledate normalno korišćenje tokom dana, radi od sumraka do zore, sa ekranom na 65-70% osvetljenosti (prilagodljivo podešavanje), vreme rada ekrana je 6-7 sati. Što je veoma dobro i uporedivo sa prethodnim modelima kompanije. Nema evidencije, ali ovo je nivo najboljih uređaja na tržištu.

Komunikacione mogućnosti

Huawei dobro razume kako infrastruktura funkcioniše, a posebno Wi-Fi. Otuda je fokus na tome da Wi-Fi u ovom uređaju radi što je moguće bolje i na većoj udaljenosti. Uređaj percipira čak i slab signal. Tehničke specifikacije su sledeće: 802.11a/b/g/n/ac/ax, 2×2 MIMO, HE160, 1024 KAM.

Bluetooth verzija 5.2, podržava LDAC kodek, kao i vlasnički L2HC (pored SBC, AAC). U stvari, telefon podržava Hi-Res audio, možete osloboditi njegov potencijal sa bilo kojim brendiranim slušalicama kompanije Huawei, logično je da ih kupite od iste kompanije zajedno sa telefonom (postoje mnoge funkcije, na primer, brzi HiLink; veza).

GPS rad ne pravi probleme, koristi se nekoliko opsega, uređaj brzo pronalazi lokaciju.

Memorija, čipset, performanse

Za mnoge ljude, izbor vodećeg modela uvek zavisi od broja virtuelnih testova performansi (barem ako pratite logiku pregleda i onoga što nam nameću kompanije poput Apple-a, gde svaki novi procesor leti u svemir u smislu performanse). Važno je korisničko iskustvo – koliko brzo se otvaraju aplikacije, koliko sistem reaguje, šta tačno dobijate od njega. I tu se postavlja dilema – na šta se fokusirati? I svako mora da pronađe odgovor za sebe. Jedna je stvar kada kupite najmoćniji čipset na tržištu za igranje jednostavnih igara (bilo koji procesor bez izuzetka će se nositi sa tim), druga je stvar kada ste suočeni sa zaista složenim zadacima, na primer, obrada 4K videa sa gigabajt datotekama. Ono što je važno je razuman pristup i jasno razumevanje šta vam je tačno potrebno.

Za one koji gledaju sintetičke testove i koriste ih za procenu performansi uređaja, ovaj model neće biti zanimljiv. Kirin 9010 procesor je napravljen korišćenjem 7 nm procesne tehnologije i nekoliko godina zaostaje za tržištem. Proizvodi se u Kini u pogonima SMIC-a. Gotovo je nemoguće bilo gde naći zvaničan opis procesora i njegove strukture, kao da ne postoji (strah baš od tih sankcija, ovde već duvaju vodu). Zbog nedostatka zvaničnog opisa, na nekim mestima se procesor naziva 8-jezgarnim, na drugim 12-jezgarnim; Testne aplikacije pokazuju 12 jezgara, ali mnogi veruju da je to greška, jer uzimaju u obzir višenitnost 4 produktivna jezgra kompanije Huawei. I zaista jeste.

Postoji fizička arhitektura sa 8 jezgara - jedno jezgro Taishan v121 do 2,3 GHz, tri jezgra Taishan v121 do 2,1 GHz, 4 ARM Cortex-A510 jezgra 1,53 GHz. Da vidimo kakve rezultate dobijamo na sintetičkim testovima.

Ali tipično za Huawei je da morate da omogućite režim visokih performansi u meniju da biste postigli maksimalne brojke u testovima (uređaj će se zagrejati).

Uključujemo ovaj režim i vidimo da su performanse porasle, iako ne radikalno.

Ako uzmemo sintetičke testove i, na primer, Kualcomm Snapdragon 8 Gen.3, onda ćemo dobiti rezultat skoro duplo veći. Možemo li reći da su uređaji na njemu duplo bolji? Definitivno ne, jer maksimalne performanse koristi mala publika ovakvih uređaja i to u vrlo specifičnim scenarijima (tačno znate kada su vam takve performanse potrebne).

Hajde da vidimo kako se Kirin procesor ponaša pod opterećenjem. U režimu visokih performansi.

I to u onom uobičajenom, koji je podrazumevani. Ne vidimo nikakvu razliku u performansama pod opterećenjem.

Zagrevanje ne prelazi 40-42 stepena u ovom testu sa standardnim podešavanjima, što se može smatrati dobrim rezultatom. Ali uređaj se ne hladi odmah, uklanjanje toplote je tako da može ostati prilično vruće 15-20 minuta. A ovo je minus, jer se sa takvim grejanjem kamera može isključiti. Kao što je tipično za mnoge uređaje, implementirana je zaštita od pregrevanja.

Grafika – Huawei Maleoon 910. Grafika je ta koja je slaba tačka, pošto ovde vlada Apple ili Qualcomm, većina igara je prilagođena za ovaj hardver. A ovaj vodeći model se ne može nazvati igračkim, neke teške igre se ne pokreću, mnoge igre rade pogrešno i imaju artefakte u grafici. Ukratko, ako vam je potreban uređaj za igranje, onda Pura 70 Ultra definitivno nije za vas.

Što se tiče memorije, LPDDR5 / UFS 3.1, nije najbrža memorija u vodećim modelima svuda vidimo LPDDR5X, kao i UFS 4.0. Ali za većinu zadataka, brzina ovih vrsta memorije je dovoljna, nećete se osećati previše uskraćeno.

Pogledajte kako se performanse memorije razlikuju u Antutu-u u S24 Ultra i na uređaju u pitanju.

Test A1 SD Bench, nažalost, pokazuje potpuno nerealne brojke, on jednostavno ne radi kako bi trebao na Huaweiju.

Kamere

Jedna od najjačih karakteristika uređaja je raznovrstan set kamera, koji nudi napredna tehnička rešenja. Huawei je dugi niz godina radio na kvalitetu fotografije i ne samo to i postigao je zapažene rezultate. Idealne kamere ne postoje, moderni vodeći uređaji imaju drugačiji set senzora (čitaj: kamere), sa različitim žižnim daljinama i drugim parametrima. A ovo je stvar izbora proizvođača - kako vidi svog kupca i koje mogućnosti u oblasti fotografije želi da mu pruži.

Huawei je prilično interesantan kako za one koji fotografišu u stilu „uperi i pucaj“, tako i za one koji pokušavaju da naprave promišljene snimke, uključujući i ručni režim.

U Ultra, glavni modul je 1-inčni, kamera ima sočivo na uvlačenje, to je učinjeno iz dva razloga. Prva i glavna stvar je postići tanje telo. Drugi razlog je uklanjanje izobličenja u uglovima okvira i uveravanje da je celo polje okvira čisto. Različite kompanije pokušavaju da se bore protiv izobličenja na različite načine – neke to implementiraju u softver (Apple, Samsung), druge smanjuju polje okvira (kao Honor, odseku problematične delove okvira).

Glavni modul takođe ima promenljivi otvor blende (od 1,6 do 4), što vam omogućava da kreirate zanimljive slike sa zamućenjem pozadine i još mnogo toga. Hajde da prođemo kroz pojedinačne komponente kamere.

Interfejs kamere je poznat Huawei uređajima, ovde je sve standardno.

Prednja kamera ima autofokus, gomilu podešavanja i daje lepu sliku.

Hajde da pogledamo slike koje možete dobiti sa Huawei Pura 70 Ultra.

Šaren, svetao, prilično dobar u svakom pogledu. Imaćemo niz testova na slepo, poređenja sa drugim kamerama, tako da će ovaj odeljak svakako biti proširen i dopunjen. Za sada bismo želeli da se zadržimo na drugim primerima, odnosno kako se obrađuje isti snimak - širokougaono snimanje, običan snimak, a takođe i optički zum x3,5.

Jedna od karakteristika je modul koji obezbeđuje x3.5 optički zum, takođe je odgovoran za „Super Makro“ režim. Pogledajte nekoliko slika.

Jedna od karakteristika kamere je obrada slika u pokretu, režim mora biti omogućen u podešavanjima.

Softver

Uređaj radi na EMUI 14.2 (ovo nije HarmoniOS, kao u Kini), unutar Androida 12. Stara verzija Androida nema nedostataka za korisnika jer se na vrhu nalazi školjka koja ne samo da izgleda moderno već to i jeste. Nema velikih mana, sve radi kako treba.

Uređaj ne podržava usluge Google-a, ali možete koristiti Gbok, instalirati bilo koju Gugl aplikaciju, nema problema sa ovim. Kao što je značaj Google usluga na mnogo načina uveliko precenjen, možete lako da živite bez njih. Među nedostacima napomenućemo samo nedostatak podrške za Android Auto za Huawei, rad sa multimedijalnim sistemima automobila je i dalje slaba tačka;

Inače, ovo je moderan sistem koji dobro izgleda. Jedina mana je što proizvođač pokušava da unapred instalira gomilu aplikacija koje nisu povezane sa modelom ovog nivoa u App Store-u.

Utisak

Nema pritužbi na kvalitet komunikacije, jačina zvučnika je odlična, telefon se može čuti u svim uslovima. Takođe je pogodan za gledanje video zapisa kada se čuje zvuk iz zvučnika, a ne koristite slušalice.

Ergonomija ovog uređaja je odlična, on definitivno nadmašuje i Samsung S24 Ultra i iPhone 15 Pro Max. Huawei je napravio svoj uređaj da se takmiči sa iPhone-om i ispostavilo se da imaju mnogo interesantniji model – u smislu kamere, u smislu vremena rada. Nedostatak je procesor, koji definitivno zaostaje nekoliko godina za tržištem, ovo je slaba tačka uređaja.

Za razliku od svih vodećih modela, Huawei model se ne može smatrati igračkim, podrška za igre je neujednačena, neke rade, neke ne. Za ovo su krivi i čipset i grafički akcelerator. I mislimo da će u narednim godinama ova slaba tačka ostati potpuno ista.

Za one koji se fokusiraju na sintetičke testove, ovaj model je katastrofalno neprikladan, izgubiće od svih konkurenata. Ali ako vas zanima kako se uređaj ponaša u stvarnom životu, šta možete da dobijete od njega, to je sasvim druga stvar - telefon vas najverovatnije neće razočarati.

Odličan set kamera koji pruža niz prednosti (super makro, glavni objektiv, itd.). Trenutno, glavni modul kamere ima niz grešaka sa balansom belog do kraja maja bi trebalo da se pojavi firmver koji ispravlja ovaj nedostatak.

Konkurenti

Honor Magic6 Pro je sličan uređaj koji ima uporediv kvalitet kamere (razlika nije fundamentalna). Dizajn nije za svakoga, nekima će se dopasti pak, drugi će obratiti pažnju ovaj model. Ali Honor ima najnoviju generaciju Qualcomm procesora, podršku za sve igre. Jednom rečju, s obzirom na sličnost drugih karakteristika, dobitak je očigledan. I cena je niža.

Najpopularniji Android vodeći je Galaxy S24 Ultra. Drugačiji dizajn, bolji ekran (svetliji, bez odsjaja na suncu, plus veći), podrška za S Pen (verovatno vam nije potrebna, ali ipak), dobar vek trajanja baterije i podrška za igre i Android Auto. Formalno, ponuda Huawei-a je jeftinija od S24 Ultra, ali se radi o uređajima različitih klasa, Ultra je korak više. Oni nisu direktni konkurenti iz mnogo razloga. Oni koji biraju Samsung, po pravilu, ne gledaju na Huawei.

Vodeći model kompanije Huawei se pokazao zanimljivim, cena je visoka, posebno ako se uzme u obzir da Kirin procesor zaostaje za svojim direktnim konkurentima. Sigurni smo da će Ultra privući pažnju kupaca i da će se prodavati ali neće postati bestseler na tržištu, međutim, kao i svi ostali kineski pametni telefoni u ovom segmentu cene. Ovde je izbor uvek između iPhone-a i Samsung-a, ove dve kompanije dele tržište za 90% u smislu prodaje jedinica uređaja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024