GT 6 8GB, 256GB, 2x SIM2024
2024. godina
6.78" OLED 120Hz, 91.8% body
80% Gen 3, Android 14
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT nema
120W, 5500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Realme GT 6 8GB, 256GB, 2x SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme GT 6 8GB, 256GB, 2x SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme GT 6 8GB, 256GB, 2x SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj isporuke

  • Telefon
  • Zaštitna maska
  • Klip za SIM ležište
  • 120W punjač
  • Kabl USB tip C na USB tip A
  • Uputstva

Specifikacije

Dimenzije i težina162 x 75,1 x 8,6 mm, težina 199 grama
MaterijalPlastika, staklo
Ekran6,78-inčni OLED LTPO ekran od BOE, 2,5D, rezolucija 2780x1264 piksela, 120 Hz, osvetljenost do 800 nita (tvrđena vršna osvetljenost 6000 nita, što nije tačno). Corning Gorilla Glass Victus 2
Operativni sistemAndroid 14, ljuska RealmeUI 5.0
PlatformaSnapdragon 8s Gen.3 (4 nm)
Memorija12/256 ili 16/512 GB
UFS 4.0
Bežični interfejsiWi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi 6, dvopojasni, Bluetooth 5.4, NFC, infracrveni
LTE: poboljšani 4x4 MIMO, 5G
NetDual SIM kartice, NanoSIM
NavigacijaGPS/Beidou/Galileo - GPS sa dva opsega
Senzori i konektoriUSB tip C (USB 2.0), USB OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor svetla, žiroskop, kompas
Senzor otiska prsta na ekranu
Glavna kameraGlavna: kamera sa 3 modula
- Glavna: 50 MP (Sony LIT-808), f/1.9, PDAF, OIS
- Telefoto: 50 MP, Samsung JN5, f/2.15, PDAF, x2 optički zum
- Širokougaoni: 8 MP , 14 mm, f/2.2, 0.64 μm, PDAF

4K video snimanje (60 fps)
Prednja kamera32 MP, f/2.4, PDAF, Sony IMX615 bokeh efekat, razni dodatni efekti
BaterijaLi-Ion 5500 mAh
Potpuno punjenje za 28 minuta (standardno punjenje 120W)
Stepen zaštiteIP65
BojeBela i zelena
ZvukDva zvučnika
Sistem plaćanjaGoogle Pay

Pozicioniranje

Realme je razvio GT kao seriju u kojoj možete pronaći cenovno uravnotežene uređaje koji su istovremeno prilično produktivni i brzi. Marketinške komunikacije za GT6 proglašavaju da se „GT vratio“ i da je model „glavni ubica“. Kompanija je poslala odlične pozivnice za prezentaciju GT6 u Milanu, izgledaju veoma interesantno (zadnja strana prvog GT-a je uokvirena), novine koje veličaju povratak GT-a.

Imali smo pauzu od nekoliko godina kada nije bilo novih proizvoda u seriji GT, onda se pojavio „ubica flegšip modela“. Ovaj slogan je nekada koristio OnePlus (deo BBK Corporation, kao Realme), tada je značenje bilo lako čitljivo – karakteristike vodećih po ceni modela srednjeg segmenta. Tih dana akcenat je bio na čipsetu koji se ranije nalazio isključivo u vodećim modelima i u velikoj količini memorije, iako je bilo određenih pojednostavljenja, na primer kod kamera. Šta danas znači ovaj slogan? Ništa osim marketinga i vaše percepcije takvih modela.

Pred nama je model koji se sa sigurnošću može nazvati vodećim modelom srednjeg segmenta, pod-glavnim ili nešto slično. Ovo je uređaj za koji su izabrali zanimljiv čipset ali nije najproduktivniji, ipak je kompromis za uređaje srednjeg segmenta. U svemu vidimo kompromise – u materijalima karoserije, u izboru fotoaparata i u kvalitetu njihovog snimanja. Rezultat je model od kojeg su pokušali da stvore zanimljivu ponudu u srednjem cenovnom segmentu ali je onda nešto pošlo naopako i cena je porasla. Upravo ovaj trenutak oko GT6 je misterija. Na tržištu postoje direktni konkurenti sa manje-više sličnim karakteristikama i pozicioniranjem. Realme je zaboravio na njih i smatrao da su im konkurenti iPhone ili Samsung, koji su skuplji i imaju svoje prednosti i mane. I ove promene u mentalitetu kompanije i njenih proizvoda zbunjuju. Ovo bi bilo isto kao da je neki proizvođač svoj automobil pretvorio u nešto poput poršea a da pritom postavi visoku cenu koja ne bi bila adekvatna tržištu i trenutku.

Za Realme, mlađa populacija je veoma važna, brend gradi svu komunikaciju oko mladih ljudi, njihovih hobija, sjajan je i ističe se među mnogima. Ali cenovno pozicioniranje GT6/GT6T ovih modela čini da nisu dostupni mlađoj populaciji. Uređaji su skupi i sa prilično nejasnim pozicioniranjem, nemoguće je jasno reći kome su namenjeni. Mnogo se priča o AI čipovima, pozicionirajući Realme kao kompaniju koja populariše veštačku inteligenciju u masovnim telefonima. I očigledno je trebalo da bude centralni deo marketinške kampanje oko uređaja koji na neki način podseća na Samsung-ov Galaxy AI. Ali da bismo aktivno promovisali temu AI, potreban nam je stvarni razvoj. Kompanija jednostavno nije imala vremena za to. Ispada da imamo marketing koji promoviše nepostojeće stvari. Dobar telefon ali izuzetno skup u svim aspektima.

Dizajn, dimenzije, elementi upravljanja

Uvek nam se dopadao dizajn GT linije, prvi model je bio svetao i garantovano je privlačio pažnju, imao je kožnu poleđinu u vreme kada je ovaj trend tek počeo.

Prethodni GT5 je nudio saten završnu staklenu poleđinu sa umetkom LED indikatora i stilizovanim Qualcomm procesorom ispod stakla.

Novi uređaj u velikoj meri nasleđuje dizajn, dimenzije i ergonomiju GT5. Model je dostupan u dve boje - bela i zelena.

Naslon je napravljen od ogledala, nije mat, sakuplja otiske prstiju. Ali onda su dodali još jednu stvar, umetak oko kamera je napravljen još više kao ogledalo, za njega postoji i slot u futroli.

A uređaj se leti „znoji“ u džepu na umetku ogledala;

Takođe skuplja prašinu, otiske prstiju i prilično veliki deo ogledala čak i u futroli, a ovo ne izgleda baš kao praktično rešenje. Kao da su oni koji su ranije kreirali dizajn uređaja poslati na odmor a novi momci su regrutovani i dozvoljena im je potpuna sloboda. Samo su upropastili dobro urađeno, sve su radili na svoj način.

Staklo koje pokriva ekran i poleđinu je Corning Gorilla Glass Victus 2. Izdržljivo i otporno na ogrebotine. Zbog savijanja ekrana i tela, model dobro leži u ruci. Ali šasija samog uređaja je napravljena od plastike a ne metala. Ovo je iznenađujuće jer ako pokušavate da se takmičite sa vodećim modelima, onda metal jednostavno mora biti prisutan ovde.

Raspored tastera je tipičan, sa desne strane se nalazi upareni taster za jačinu zvuka, dugme za uključivanje/isključivanje, na donjem kraju se nalazi USB Tip C konektor, mikrofon i zvučnik, kao i slot za dve NanoSIM kartice.

Ovaj model nema zaštitu od vode, ali kod kineskih polu-vodećih, za razliku od Apple/Samsunga, ovaj parametar je uvek stvar uštede, cena dodavanja zaštite od vode je prilično visoka.

Na gornjem kraju možete videti IR port za kontrolu kućnih aparata, izlaz za zvučnik (u stvari, koristi se prednji zvučnik) i još jedan mikrofon. Stereo par zvučnika nije balansiran, donji zvučnik je veoma glasan, ako ga pokrijete, telefon počinje da zvuči prigušeno. I ovo je prilično primetna stvar kada gledate filmove, u igrama. Jedan zvučnik je glasniji od drugog, želeli bismo balans u zvuku.

Izbočene kamere su dizajnirane poput Samsungovih pojedinačnih modula. U teoriji, može se istrošiti tokom vremena; to se obično dešava na svim uređajima sa ovom vrstom dizajna kamere. Ipak, uz pažljivo rukovanje, neće se dogoditi.

Uopšteno gledano, kvalitet izrade je dobar i nema šta da se zameri. Ali materijali koji se koriste u kućištu, činjenica da se lako prekriva otiscima prstiju - sve to čini uređaj nepovoljnim u svakodnevnoj upotrebi. Dobra ergonomija ali prilično težak (skoro 200 grama). Tipičan predstavnik svog segmenta, osim što mnogi modeli ovog nivoa imaju metalno kućište, dizajn je implementiran nešto drugačije.

Pogledajte različitu estetiku za Tecno Camon 30 Premier 5G, uređaji su slični u pozicioniranju i mogućnostima ali izgledaju veoma različito. Ovde možemo dugo pričati o ukusima ali činjenica je da GT6 izgleda drugačije, ne baš praktično.

Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, radi brzo, nema problema. Prepoznavanje lica, takođe bez zamerki.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće: OLED LTPO ekran od 6,78 inča od BOE, 2,5D, rezolucija 2780x1264 piksela, 120 Hz, osvetljenost do 800 nita (tvrđena vršna osvetljenost 6000 nita, što nije tačno). Corning Gorilla Glass Victus 2.

Realme je odlučio da se poigra sa kineskim marketingom gde se kompanije takmiče u besmislenim karakteristikama, tvrdeći da je maksimalna osvetljenost njihovog uređaja veća! Čini se da se Honor prvi pridružio ovoj igrici, sada je igraju svi bez izuzetka. Maksimalna osvetljenost je navedena na 3600, 4000 ili čak 6000 nita, kao što je slučaj u Realme GT6. Moguće je da se u laboratorijskim uslovima, za određeni piksel, sa određenim mernim uređajem, nešto slično može postići. U stvarnom životu, na suncu, ekran proizvodi 800 nita, a ovo je maksimum, ekran je prilično zatamnjen (Galaxy S24 Ultra ima „samo“ 2500 nita (na suncu 1200 nita), ali su iskreni, ekran je višestruko čitljiviji, svetliji i jasniji).

PVM je prisutan ali za njegovo suzbijanje moguće je povećati frekvenciju. Uređaj to radi automatski ali ne svuda. Na primer, ovo se ne dešava kada kamera radi.

Različite postavke profila boja, uključujući podešavanje profila boja prilikom određivanja zamora očiju (funkcija se zove AI, radi manje više normalno ali postoji problem - ne očekujete da se boje na ekranu menjaju.

Podrazumevano, uređaj ne bira maksimalnu rezoluciju ekrana, već onu visoku (2780x1264 piksela). Ovo je urađeno radi uštede energije.

Naravno, postoji AoD, puno podešavanja, ali ne radi non-stop, potrebno je da podignete uređaj ili da ga dodirnete da bi se pojavio početni ekran i ikone.

120 Hz je podržano za ekran, možete ili da ga podesite da radi automatski ili da izaberete pojedinačne aplikacije da rade na ovoj frekvenciji.

Da zaključimo ovaj odeljak, možemo reći da je ovo tipičan ekran za model ove klase, ne najsvetliji ali lako čitljiv, visoke rezolucije. Nije Samsung ekran, već ekran dobrog kvaliteta koji ne nudi previše funkcionalnosti. Očekivano rešenje.

Čipset, performanse, memorija

Model je dostupan u dve verzije - 12/256 i 16/512 GB. Ugrađena memorija je UFS 4.0, što nije loše.

Snapdragon 8s Gen.3 čipset nije vodeći, ali im je blizu, u istom Antutu-u uređaj postiže oko 1,5 miliona poena. Nema pritužbi na performanse, interfejs je brz. Glavno pitanje je zagrevanje uređaja.

Realme, koristeći plastiku u kućištu, pogoršao je rasipanje toplote. Da bi rešili ovaj problem, koristili su veliku rashladnu ploču, izvod iz saopštenja za javnost: „Iceberg Vapor Cooling Sistem sa velikom komorom za isparavanje sa površinom većom od 10.000 kvadratnih milimetara, koja garantuje efikasno odvođenje toplote i stabilan rad."

Avaj, čudo se nije dogodilo. Kućište se zagreva pod opterećenjem do 42-45 stepeni, uređaj je vruć. Štaviše, trolovanje je jasno vidljivo i takođe je povezano sa toplotom.

Za poređenje, pogledajmo konkurentski čipset Mediatek Dimensity 8200 Ultimate (4 nm) koji takođe ima prigušivanje. Performanse ovog čipseta su primetno niže, na Antutu sintetičkom testu dobija samo milion poena. Ispada da je gori? Tako izgleda.

Pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Baterija

Uređaj ima bateriju od 5.500 mAh i dolazi sa brzim punjenjem od 120 W (bežično punjenje nije podržano). Vreme punjenja je prijatno, za 10 minuta dobićete 50% napunjenosti, a potpuno punjenje za 30 minuta.

Postoji jedna specifičnost, ako je baterija ispražnjena i ostavljena dan ili dva, punjenje ne počinje odmah, uređaj bira parametre punjenja oko četiri minuta. Ovo je normalno i nema razloga za brigu.

U proseku, uređaj je radio oko dva dana (bez ograničenja). Pet ili šest sati rada ekrana, 120 Hz, svetla tema, maksimalna osvetljenost na suncu (70% u zatvorenom prostoru). Nekoliko GB mrežnih podataka. Uz intenzivniju upotrebu, telefon će vam izdržati ceo dan rada (6-7 sati rada ekrana). Rezultat se poklapa sličnim modelima na drugom čipsetu.

Komunikacione mogućnosti

Prisustvo NFC-a, sve radi dobro (podrška za Google Pay). Bluetooth radi dobro. Postoji podrška za sledeće kodeke - SBC, AAC, LDAC, AptX.

Navigacija pomoću GPS-a radi brzo i jasno.

Kamere

Realme je pokušao da se fokusira na kamere i kvalitet snimanja. A ako se oslonite na saopštenje za javnost, odmah ćete biti fascinirani onim što uređaj može da uradi. Na papiru sve zvuči odlično: „Glavna vodeća kamera Sony LIT-808 sa rezolucijom od 50 MP i podrškom za Super OIS je odgovorna za snimanje u Realme GT 6. Veličina senzora je 1/1,4 inča, a veličina piksela 1,12 mikrona, što Sony LIT-808 čini jednim od najvećih senzora koje je Realme ikada koristio u telefonu. Revolucionarni sistem kamera, opremljen PDAF, DOL-HDR, LBMF i Dual Native ISO tehnologijama, pruža izuzetan dinamički opseg, visok kvalitet slike i omogućava vam da snimite savršene fotografije čak i pri slabom osvetljenju. Korisnici takođe mogu da snimaju i reprodukuju 4K video sa Dolby Vision visokim dinamičkim opsegom.

Samsung JN5 50MP telefoto kamera sa veličinom senzora od 1/2,8 inča i veličinom piksela od 0,64 mikrona idealna je za snimanje uličnih scena i portreta. Visoka rezolucija obezbeđuje jasne slike, kao i mogućnost izbora između 2X optičkog i 4X intrasenzorskog zuma. Pored toga, Realme GT 6 je idealan za snimanje selfija i video poziva zahvaljujući prednjoj kameri Sony IMX615 sa rezolucijom od 32 MP i mogućnošću snimanja video zapisa u 4K rezoluciji. Ultraširokougaoni modul je zasnovan na senzoru Sony IMX355 sa rezolucijom od 8 megapiksela.”

Počnimo sa interfejsom kamere, on je poznat sa drugih uređaja;

Prednja kamera daje slike uobičajenog kvaliteta, tu nema nikakvih otkrića.

Najinteresantnije su slike snimljene na glavnom modulu. Hajde da ih pogledamo.

Da biste procenili kvalitet snimanja, možete uporediti kameru sa vodećim Galaxy S24 Ultra, ali ovo je model u potpuno drugom segmentu cena.

Pobeda Samsunga je jasna, pošto je ovo uređaj druge klase. Pokušajmo da uporedimo kvalitet snimanja sa modelima iste kategorije, za ovo smo odabrali Tecno Camon 30 Pro 5G, GT5 (prethodna generacija), Huawei Pura 70.

Kvalitet snimanja na GT5 nije ništa lošiji a u mnogim snimcima prethodni uređaj čak i pobeđuje. Približno ista vrsta kvaliteta. Nećemo ništa da govorimo o Tecno Camon 30 Pro 5G, procenite sami. Za poređenje, postoji vodeći model koji košta manje od GT6, Pura 70 model je jednostavno iznad kvaliteta fotografija.

Postoji mnogo marketinških uspeha oko kamera, ali činjenica je da nije napravljen suštinski skok u kvalitetu slike. Ovo je približno isti nivo kao što smo videli ranije.

Snimanje videa nije savršeno, slika može imati male artefakte pri promeni sočiva. Generalno, video je tipičan za svoju klasu uređaja.

Kamera u ovom modelu nije zamerka, tipična je za nivo ovakvih uređaja ali je daleko od vodećih kompanija drugih kompanija. I Samsung i Apple, a još više Huawei, imaće koristi od toga. Pitanje je odabir modela za poređenje ali ovde se GT6 definitivno ne može pohvaliti ničim posebnim.

Softver

Uređaj je napravljen na Android 14, unutra je vlasnička školjka, ovde je sve poznato. Među karakteristikama, napominjemo da telefon ima kontrolu prevlačenja pomoću prednje kamere. Možete da pomerite ruku a zatim će se stranice pomerati. Tehnologija radi tehnologije, ne može se koristiti u stvarnom životu.

U oblasti AI, uređaj je obećavao mnogo, očekivanja su bila velika. U stvarnosti nema ničega, prazno je. Moguće je napraviti snimak ekrana i „pročitati“ sve natpise na njemu, prepoznati tekst (samo za kineski i engleski) i poslati prepoznati tekst drugim aplikacijama (AI vrteška). Nejasno je kakve zasluge ima AI ovde.

U poređenju sa Samsungom i drugim direktnim konkurentima, vidljiva je slabost AI u implementaciji Realme-a, jednostavno nema ničega što bi moglo da privuče pažnju. Marketing je pokušao nešto da uradi ali nije uspelo. Popularna tema je AI, pokušali su da povuku određene karakteristike u uređaju ispod nje, čak su dodali i skraćenicu AI na kutiju, ali uređaj jednostavno ne nudi ništa. Potpuno je prazan u AI aspektu. Trenutno je tako, možda će se nešto pojaviti u budućnosti.

Utisak

Kvalitet komunikacije je na dobrom nivou, nema zamerki. Jačina zvona je visoka, jasna, vibracija je prosečna.

Direktni konkurenti ovom modelu su uređaji kao što su Poco F6 Pro, Tecno Camon 30 Premier 5G, Honor 200 Pro.

Realme pozicioniranje cena izgleda kao zvono za uzbunu, ako kompanija sledi ovaj put, rizikuje da izgubi svoje fanove i da ne dobije nove korisnike. Skupo je ako se uzme u obzir da su mnoga inženjerska rešenja problematična (plastično kućište, pregrevanje i tako dalje, nema balansiranih karakteristika).

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024