12 4G 8GB, 128GB, 2x SIM2024
2024. godina
6.67" LCD 120Hz, 87.3% body
24% 685, Android 14
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT SDXC
67W, 5000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 50MP
 
 
Test mobilni telefon Realme 12 4G 8GB, 128GB, 2x SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 12 4G 8GB, 128GB, 2x SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 12 4G 8GB, 128GB, 2x SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kada termometar na suncu pokazuje +43 stepena, logično je razmišljanje koji je optimalan letnji telefon. Uzmimo Realme 12 4G kao primer.

Odmah ćemo ukratko analizirati prednosti telefona.

Šest razloga da kupite Realme 12 4G

 • 512 GB memorije + slot za memorijsku karticu. U ovom cenovnom segmentu, ovo je jedini telefon sa 512 GB skladišnog prostora.
 • Ultra svetao ekran sa maksimalnom osvetljenošću od 2000 nita i 1200 nita u automatskom režimu. Sa takvim indikatorima, čak i na jakom suncu ekran je savršeno čitljiv.
 • Kamera od 50MP je ista kao Realme 12 Pro koja je 2 puta skuplja. Najbolja opcija za one kojima su potrebne visokokvalitetne slike ali ne žele da preplate zadnju ploču od eko kože.
 • Minimalni okviri oko ekrana što rezultira kompaktnim dimenzijama i težina od samo 187 g neće opteretiti vaše džepove. Uprkos dijagonali ekrana od 6,67 inča, telefon deluje kompaktno.
 • Baterija od 5000 mAh i adapter od 80 W. Moćni adapter puni telefon za 50% za 19 minuta.
 • NFC 360 stepeni (telefon se može postaviti kako želite + domet je povećan), 3,5 mm priključak za slušalice, IP54 zaštita od vode, stereo zvučnici.
Futrola uključena

Razlog #1: ekran koji je savršeno čitljiv čak i na jakom suncu

Leti se to posebno primeti ako ekranu nedostaje osvetljenost. Pogledajte oko sebe. Sunce jako sija a ljudi gledaju u telefone pokrivajući ekran dlanom i nasumice fotografišu: kliknu a zatim odlaze u senku da vide rezultat.

Ova situacija se neće dogoditi sa Realme 12 4G. Telefon ima sočan AMOLED panel dijagonale 6,67 inča sa rezolucijom od 2400x1080 piksela i takozvani retina ekran: gustina piksela je 395 ppi, odnosno ljudsko oko nije u stanju da vidi pojedinačne piksele.

Maksimalna osvetljenost pri reprodukciji sadržaja (na primer, video zapisa) dostiže 2000 nita a na suncu ekran „ubrza“ do 1200 nita. 1200 nita je nivo osvetljenosti prosečnog vodećeg modela. Na primer, nedavno pušteni Realme GT 6 za 70 hiljada rubalja ima izmerenu osvetljenost od 1400 nita. Ne mnogo više.

Pošto govorimo o maksimalnoj osvetljenosti, hajde da pričamo i o minimalnoj osvetljenosti: samo 2 nita. Telefon je idealan za čitanje u potpunom mraku. Ako stavite i tamnu pozadinu – kao što znate, kod AMOLED ekrana crna boja se postiže isključivanjem piksela – onda ekran neće zaslepiti čak ni u potpunom mraku.

Pored osvetljenosti, ekran se odlikuje dinamičkom brzinom osvežavanja od 120 Hz. „Dinamično“ znači da će se frekvencija menjati u zavisnosti od zadataka.

Visoka frekvencija je dobra pri okretanju stranica ili skrolovanju kroz menije – slike i fontovi izgledaju oštrije u pokretu. Ali ostatak vremena, povećana brzina osvežavanja samo povećava potrošnju baterije. Tako, na primer, kada čitate knjige, sam telefon smanjuje frekvenciju na 60 Hz, a u stanju mirovanja (ako ekran ostane nepomičan duže od 3 sekunde) - čak i na 45 Hz.

Pošto je ovo AMOLED ekran, nisu zaboravili na Always-On. Realme ima mnogo zanimljivih dizajna. Preporučujemo da odaberete one koji bi trebalo da vas podstaknu na razmišljanje o globalnom zagrevanju. Mi u redakciji nismo razmišljali o zagrevanju ali volimo pingvine i polarne medvede.

Realme 12 4G je takođe dobio algoritam koji će ignorisati fantomske klikove kapljica vode na ekranu. Ova opcija će vam dobro doći na kiši. Telefon ima samo IP54 zaštitu, što znači da može izdržati čak i kišu.

Razlog #2: kamera sa optičkom stabilizacijom, koja je uklonjena sa vodećeg modela

Polutajna karakteristika Realme 12 4G je glavna kamera rezolucije 50 MP. Činjenica je da koristi Sony LIT-600 senzor uparen sa optičkom stabilizacijom. Ovo je isti senzor kao na starijem modelu Realme 12 Pro koji košta 2 puta više. Prednja kamera telefona ima rezoluciju od 16 MP.

Sa kombinacijom svetlog ekrana, moćne kamere i kompaktne veličine, Realme 12 4G je savršen letnji telefon koji vam omogućava da pravite cool fotografije bez opterećivanja džepa šortsa.

Pogledajte primere slika. Imajte na umu da telefon ima 2x uvećanje. Ovo je digitalni zum ali bez gubitka kvaliteta.

Tehnologija NightEie Engine obezbeđuje slike visokog kvaliteta u uslovima slabog osvetljenja.

Realme 12 4G je odlična opcija za one koji vole da fotografišu ali nisu spremni da plate mnogo za foto telefone.

Razlog #3: Lagan, tanak i kompaktan

Formalno, Realme 12 4G ima dimenzije prosečnog telefona 2024. Pa, možda malo tanji: debljina kućišta je 7,92 mm (a prosečna debljina telefona je 8,2 – 8,5 mm). Međutim, zahvaljujući maloj težini (187 grama), odsustvu okvira oko ekrana i minimalnoj debljini kućišta, telefon deluje kompaktno. Ovo je svakako iluzija ali prijatna.

Zadnji panel je inspirisan vrhunskim satovima: gradijentna tekstura na zaštitnom staklu kamere izgleda kao brojčanik sata a metalna završna obrada zadnje ploče izgleda kao izuzetna narukvica za sat.

Na gornjem kraju se nalazi IR port, mikrofon i 3,5 mm priključak.

Na dnu se nalazi Tip-C za punjenje, zvučnik i slot za SIM kartice.

Na desnoj strani nalaze se samo tasteri za jačinu zvuka i napajanje.

Tu je i zaštitni film odmah zalepljen na ekran iz kutije. Glasovni zvučnik je na pogodnom mestu. Generalno, telefon ima glasne stereo zvučnike koji su čak dobili i Hi-Res Audio sertifikat. Ovo je japanski sertifikat za zvuk visokog kvaliteta.

Zahvaljujući minimalnoj debljini telefon udobno leži u ruci a njegove ravne ivice ne seku dlan.

Razlozi #4 i 5: radi brzo i dugo

Realme 12 4G je opremljen sa 8 GB RAM-a, 8-jezgarnim Snapdragon 685 čipsetom razvijenim na 6 nm procesnoj tehnologiji i moćnim 7-slojnim sistemom hlađenja sa velikom parnom komorom od nerđajućeg čelika i grafita. Površina čelika je 4.392 mm² a sloj grafita visokih performansi je 12.436 mm². Dakle, čak i u složenim 3D igrama, čipset se ne pregreva, a temperatura kućišta ne prelazi 40 stepeni.

Test prigušenja (smanjenje performansi usled pregrevanja) Realme 12 4G prolazi savršeno. Telefon radi brzo i glatko. I u velikoj meri za ovo moramo zahvaliti ne samo moćnom hardveru i sistemu hlađenja već i softveru. Realme 12 4G radi na Realme korisničkom interfejsu 5.0 zasnovanom na Androidu 14. Android radi glatko sa svakom verzijom. Pored toga, telefon će sigurno dobiti ažuriranje na Android 15.

Napominjemo da je telefon dostupan u konfiguraciji sa drajvom od 512 GB. Sa ovom količinom memorije ima dovoljno prostora za sve. Ova količina ugrađene memorije vam omogućava da uskladištite oko 1000 video zapisa, 1000 pesama, 10 000 fotografija, 100 aplikacija za svakodnevnu upotrebu i 5 popularnih igara za više igrača.

Energetski efikasan procesor i baterija od 5000 mAh pružaju dobar vek trajanja baterije. Međutim, ako se telefon isprazni u pogrešno vreme, u pomoć će priskočiti adapter od 80 W koji puni telefon za 50% za 19 minuta. A 5 minuta punjenja će dati 17%, što je dovoljno za nekoliko sati.

Na kraju, vredi napomenuti prisustvo AI pametnog punjenja. Njegova suština je da proučava ponašanje korisnika i omogućava vam da produžite vek baterije. Na primer, noću, telefon će se prvo napuniti do 80% i neposredno pre nego što se vlasnik probudi, „dovršiće“ preostalih 20%. Poređenja radi, ranije su telefoni bili odmah napunjeni do 100%, nakon čega su se praznili za 1% i ponovo punili do 100%. Zbog toga se baterija brže istrošila.

Razlog #6: kompletan skup komunikacija

Hajde da prođemo kroz ključne tačke korak po korak:

 • Dostupni su VoLTE i VoWiFi
 • Ima ugrađeno snimanje telefonskih poziva
 • Funkcija NFC 360 vam omogućava da dodirnete telefon sa bilo koje strane a opseg delovanja je povećan
 • Postoji kompas koji pokazuje na mapi gde telefon pokazuje
 • Wi-Fi 5 i Bluetooth 5.0

Zaključak

Realme 12 4G se može kupiti u plavoj i zelenoj boji u konfiguracijama do 8GB/512GB.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024