Mate 50 Pro 2022
2022. godina
6.74" OLED 120Hz, 91.3% body
63% Gen 1 4G, EMUI 13
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT NM
66W, 4700 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Huawei Mate 50 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Mate 50 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Mate 50 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prošlo je dosta vremena od najave prethodne Mate generacije. Ako me sećanje ne vara, kraj 2020!

U pitanju je bio Mate 40 Pro: veliki ekran od 90Hz, glavna kamera od 50 megapiksela sa RYYB senzorom, Kirin 9000 procesor, koji je napravljen na 5nm procesnoj tehnologiji. Pored toga, model se istakao po neobičnom dizajnu: novina je bila da se vidi dvostruki izrez za prednje kamere, a na zadnjoj strani blok kamere je dizajniran u obliku „brojčanika“.

Ove godine se pojavio model Mate 50 Pro. Ako neko nije upoznat, serija Mate je uvek bila vodeća. To jest, apsorbovao je sve moguće tehnologije. Pa, nešto poput Galaxy Note linije.

Kompanija ističe sledeće tačke:

 1. Estetika i simetrija dizajna.
 2. Zaštitno staklo Kunlun.
 3. Objektiv sa promenljivim otvorom blende.

Poslednja tačka je izuzetno važna. Činjenica je da se čini da je Mate 50 Pro prvi pametni telefon kod kojeg se otvor blende može izabrati u 10 nivoa. Slažem se, bilo je uređaja sa promenljivim otvorom blende, ali tamo su imali dve opcije. Jedini izuzetak su bili pojedinačni proizvodi kao što je Samsung Galaxy S4 Zoom, ali to je u stvari bio kamera telefon.

Specifikacije

Veličina 162.1 x 75.5 x 8.5 mm
Težina (sa baterijom) 205 gr (eko koža)
209 gr (staklo)
Boje Staklo: Snežno srebro, Elegantna crna
Eko koža: Planinska zora
Specifikacije ekrana Veličina ekrana: 6.74"
Tip: OLED, brzina osvežavanja do 120Hz, visokofrekventno PVM zatamnjenje od 1440Hz, brzina uzorkovanja dodira od 300Hz
Rezolucija: 2616×1212 piksela
Boje: 1.07 milijardi boja, P3 širok spektar boja, HDR Vivid
Zaštićen od vode i prašine Klasa zaštite IP68
Procesori Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G: 8 jezgara, 1x Cortex-X1 3.2GHz + 3x Cortex-A710 2.75GHz + 4x Cortex-A510 2.0GHz
GPU: Adreno 730
Engine Qualcomm Intelligence 7: AI Generation
Operativni sistem EMUI 13
Prednja kamera 13 MP ultra-široki (f/2.4), 3D modul dubine polja
Senzor položaja
Glavna kamera Modul kamere sa ultraširokim otvorom blende od 50 MP (f/1.4-f/4.0, RYYB, OIS)
Ultraširokougaoni objektiv od 13 MP (makro, f/2.2)
Telefoto modul od 64 MP (f/3.5, OIS)
Baterija 4700 mAh
Punjač Huawei SuperCharge (maks. 66W)
Bežično punjenje Huawei SuperCharge (maks. 50W)

Pakovanje

 • Telefon
 • Futrola
 • Kabl za punjač
 • Punjač
 • Uputstvo
 • Garantni list

Dizajn

Tri verzije uređaja su komercijalno dostupne u pogledu boja: crna, srebrna i narandžasta. Naravno, akcenat je na narandžastoj verziji. Nije ni čudo: na primer, Tecno takođe promoviše svoj Phantom X2 Pro u narandžastoj boji.

Ali postoji mali trik: uređaj u narandžastoj boji može se potopiti u vodu 30 minuta na 6 metara. Dok "Elegant Black" i "Snow Silver" ostaju vodootporni kada su potopljeni u 2 metra vode.

Pored toga, „elegantna crna” i „snežno srebrna” su od stakla, a „planinska zora” od eko kože. Već smo videli slične modele - LG G4 .

Materijal je prijatan na dodir, relativno mekan i ne grebe. Sviđa mi se ovo rešenje. Staklo je nekako previše nepraktično. Ako govorimo o eko-koži, onda je, na primer, LG G4 izdržao skoro 2 godine pre nego što je zadnji panel bio išaran tamnim tačkama.

Okvir uređaja je metalan i ofarban u zlatnu boju. Okrugli okvir sočiva je takođe zlatan.

Prednja strana je zaštićena Kunlun staklom. Prvi put čujem za njega. Proizvođač tvrdi da je 10 puta jači od uobičajenog.

Pametni telefon se sastoji od visoko preciznih elektronskih komponenti koje su osetljive na spoljašnje uticaje i fizičke faktore. Pokušajte da ga ne ispustite dok ga koristite.

Generalno, po mom mišljenju, Mate 50 Pro izgleda jednostavno u praksi, gubi od Mate 30 Pro ili Mate 40 Pro što se tiče izgleda.

Opet nagnute ivice.

Dimenzije - 162 x 75 x 8.5 mm - ništa neobično. Težina je 205 grama. Malo težak, ali se oseća isto kao Apple iPhone 14 Plus.

Postoji oleofobni premaz, kvalitet je odličan.

IP68 je veoma dobar, izdržljivo Kunlun staklo je plus, zakrivljeni ekran je minus.

Elementi na kućištu

Vredi početi sa ogromnim izrezom na pri vrhu na prednoj strani. Odakle pametnom telefonu iz 2022. godine izrez veličine 33x7 mm. Čak i Apple iPhone 14 Plus ima 21x8 mm.

U ovaj izrez proizvođač je postavio zvučnik, prednju kameru i sistem sa senzorima za otključavanje lica u bilo koje doba dana (postoji IR osvetljenje). Sistem radi dobro, ali, po mom mišljenju, malo sporo.

Ogroman minus ovog izreza je što se obaveštenja ne vide u gornjoj traci. Desno - Wi-Fi, mrežni signal i baterija, a levo - vreme, naziv mreže. Ništa drugo tu ne staje.

Govorni zvučnik je glasan, razumljivost odlična, postoji margina za jačinu zvuka.

Uređaj ispod ekrana ima skener otiska prsta. Nije najbrži, ali je tačan.

Donji deo :

 • Slot za dve SIM kartice i NM memorijsku karticu.
 • Mikrofon.
 • USB-C
 • Zvučnik.

Desna strana :

 • Dugme za paljenje. Tanko, malo labavo. Nije mi se svidelo.
 • Kontrola jačine zvuka. Jednako tanko.

Zadnja strana :

 • Blic.
 • 10-kanalni multispektralni senzor za precizno snimanje boja.
 • Laserski fokus.
 • Mikrofon.
 • Tri kamere.
 • Svetlosni senzor.

Gornji deo :

 • IR predajnik.
 • Još jedan mikrofon.

Ekran

Ekran 6.74 inča
2616x1212 piksela
OLED 19.5:9
Automatska kontrola osvetljenja
Frekvencija do 120 Hz
Frekvencija dodira do 300Hz
PVM 1440Hz

Prva stvar koju bih želeo da primetim je smanjenje rezolucije u poređenju sa Mate 40 Pro. Imao je 2772x1344 piksela sa istom dijagonalom ekrana. Osim toga, nije imao toliki izrez.

Matrica se sastoji od crvenih, zelenih i plavih podpiksela, ali generalno struktura je RGBG.

Maksimalna osvetljenost matrice sa ručnim podešavanjima je 750 nita. U HDR režimu se povećava na 1300 nita. Na "automatiku" iznad 760 nita, osvetljenost ne raste.

Što se tiče PVM-a, faktor talasanja počinje da „ometa“ samo pri osvetljenosti matrice ispod 30%. U ovom slučaju, CP = 15%.

Generalno, ne mogu reći ništa loše o ekranu - klasični ekran za skupe uređaje.

Šta je trebalo uraditi:

 1. Povećana QHD rezolucija ili nešto slično. Na kraju krajeva, imamo model Mate, a ne slabije serije kao što su Nova, P i tako dalje.
 2. Ukloniti izrez.

Vreme rada

Huawei Mate 50 Pro ima jednu bateriju od 4700 mAh.

Uz igre, Mate 50 Pro će vam trajati oko 5 sati rada ekrana, video reprodukcija - 15 sati. Mešoviti režim sa SIM karticom - 5-5.5 sati rada ekrana. Normalno radno vreme.

66W punjač, 66W bilo odlično pre dve godine. Danas, 120W punjači polako postaju standard.

Mate 50 Pro se puni za 40 minuta (do 80% za 30 minuta). Uređaj se takođe može puniti bežičnim punjenjem (maksimalno 50W). Da biste to uradili, potrebno je da koristite Huawei SuperCharge bežični punjač zajedno sa adapterom za napajanje od 66W. Štaviše, Mate 50 Pro može sam da puni bežične uređaje (snaga je oko 7.5W).

Mreže

Uređaj ne radi sa 5G mrežama.

Još jedan čudan trenutak: zašto je Bluetooth verzija samo 5.2? Pa, nakon toga: priloženi USB kabl ima standard 2.0, iako sam uređaj podržava USB 3.1 GEN1, pa čak i DP 1.2.

Naravno, postoje VoLTE i Vo Wi-Fi. Uređaj radi sa agregacijom frekvencija. Kvalitet komunikacije je obično dobar.

Kamere

Evo šta nam proizvođač kaže:

 • Modul širokog otvora blende od 50 MP (otvor blende f/1.4 - 4.0, OIS), 27mm, laserski fokus.
 • Ultra širokougaoni modul 13 MP (otvor blende f/2.2), 13mm, autofokus.
 • Telefoto modul 64 MP (otvor blende f/3.5, OIS), 95mm, autofokus.

Generalno, imamo klasičan set kamera za manje ili više skup uređaj koji je blizu parametara vodećih.

Kod kamera je potrebno smanjiti dubinu polja, povećati oštrinu slike, izvući informacije u svetlim oblastima pri veoma jakom svetlu i tako dalje. Istina, tamo se otvor blende veoma menja: obično od f/2.4 do f/16. Naravno, postoje i "lakša" sočiva.

Po pravilu, pametni telefoni imaju fiksni otvor blende. Ali u Mate 50 Pro se podešava ili ručno ili automatski. U ovom slučaju, otvor blende se menja sa f/1.4 na f/4.0.

Ali mislim da je to marketing. I zato:

 1. Opseg podešavanja otvora blende je suviše uzak. Bilo je potrebno dovesti najmanje do f/7.0 - f/9.0.
 2. Po pravilu, slike na pametnom telefonu nemaju dovoljno svetla, pa je bolje da uvek imate što otvoreniji otvor blende. Međutim, na "automatskom" uređaju se često smanjuje otvor na f/2.0 - f/2.5. A ovo je nivo budžetskih uređaja.
 3. Kada se smanji otvor softvera kamere Mate 50 Pro, ISO vrednost mora da se poveća, što podrazumeva povećanje količine šuma. Pored toga, izloženost se takođe povećava.

U uslovima osvetljenja u prostoriji, nemoguće je podesiti otvor blende f/2.0 - f/2.5, inače će rezultat biti slike sa dosta šuma. U ovom slučaju, dubina polja će biti nešto veća.

Neki recenzenti su kao primer naveli ručno snimanje video zapisa. Siguran sam da 99% korisnika to ne treba.

Zaključak: promenljivi otvor blende i podešavanje otvora blende je odlična funkcija za promociju pametnog telefona, ali za većinu korisnika to će biti samo funkcija koju nigde neće primeniti.

Drugo pitanje je otvor blende f/1.4. Pohvalno. Sa takvim otvorom možete snimiti odlične noćne fotografije sa minimalnim ISO vrednostima ​​​pri velikoj brzini zatvarača. Pored toga, ne zaboravite na optičku stabilizaciju. Ovde je instalirana na sočivo.

Generalno, glavna kamera Huawei Mate 50 Pro je jedna od najboljih, i plus ili minus može se takmičiti sa Xiaomi 12S Ultra ili Xiaomi 13 Pro. Snimci sa Mate 50 Pro su slični Huawei P50 Pro.

Širokougaona kamera je prosečna, ali ona može da snima u makro modu sa 30mm.

Svideo mi se telefoto senzor. Fotografije se snimaju sa uvećanjem od 3.5x, što odgovara 95mm. Ali otvor blende f/3,5 nam govori da je ovu kameru najbolje koristiti u uslovima dobrog osvetljenja.

O videu. Sve tri kamere su sposobne da snimaju 4K pri 60 fps. Ovo je veoma dobro, jer vas neće navesti na razmišljanje: „Zašto ne mogu da pređem na široki ili telefoto senzor?

Kvalitet je prilično dobar. Mikro-trzanje u noćnom režimu je bilo malo dosadno. Tokom dana sve je u redu. Generalno, nisam imao dovoljno oštrine. Kao da nije 4K, već 2.5K. "Širok" senzor u ovom slučaju mi se više dopao.

Da vas podsetim da uređaj ima Pro režim i za fotografije i za video zapise.

Inače, prednja kamera kod Mate 50 Pro je odlična. I fotografije i video snimci u 4K 60 fps dobijaju se 5 od 5. Ali bilo je poželjno dodati i autofokus..

Interfejs je isti kao i kod ostalih Huawei pametnih telefona.

Zaključak: odlična glavna kamera, posebno dobra u uslovima slabog osvetljenja; „široki“ senzor je prosečan, „telefoto“ mi se dopao; video uređaj snima na svim kamerama 4K 60 fps - cool, ali sam kvalitet varira.

Primeri fotografija:

Memorija, procesor i performanse

Uređaj je dostupan u dve verzije: 8+256GB, 8+512GB. Veoma je čudno videti samo 8GB RAM-a u Mate seriji. Čini mi se da bi takav uređaj trebalo da bude opremljen sa 12GB RAM-a, ili čak i više da bi se poboljšao marketing - na kraju krajeva, imamo vodeći uređaj.

Brzina RAM-a - 46.000 Mb/s, veoma moćno! Interna memorija - 1500/800 Mb/s - jedan od najboljih pokazatelja među svim vrhunskim pametnim telefonima.

SoC je poznati Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, napravljen korišćenjem 4nm procesne tehnologije. Izbačen novembra 2021. Za svaki slučaj, da vas podsetim da već postoje Snapdragon 8+ Gen 1 i 8 Gen 2.

Snapdragon 8 Gen 1 čip se koristi kod Vivo X80 Pro, Soni Xperia 5 IV, Samsung Galaxy S22, OnePlus 10 Pro i mnogim drugih vodeđih uređaja.

Sudeći po testovima, čipset ima prigušivanje, smanjujući oko 20-25% performanse. Ali ovo su testovi. U praksi nisam našao na mikrolagove, sistemske kočnice. Sa igricama je sve u redu: čak i zahtevni Genshin ide ispod 60 fps, a samo povremeno se okviri smanje na 30.

Maksimalno zagrevanje kućišta telefona je 42 stepena Celzijusa.

Za ljubitelje Antutu testova: Mate 50 Pro postiže preko 1.000.000 poena!

Ukupno: telefon je veoma brz, interfejs leti, nisam primetio kašnjenje, sve je u redu sa igrama.

O AppGallery-ju

Prodavnica u poslednje vreme radi prilično dobro. Za mene lično, glavni plus je prisustvo Avita i Ubera, koji ranije nisu postojali.

Takođe je lepo što tamo možete da kupujete, čak i unutar samih aplikacija.

O zvuku

Huawei Histen zvuk i dva stereo zvučnika. Frekvencijski opseg je približno 100Hz do 15.000Hz. Do sada Asus Zenfone 8 ostaje lider u „nižim klasama“, ide od 30Hz.

Zvuk na Mate 50 Pro je glasan, bez izobličenja, Vodeći zvučnik je donji.

Utisak

Iskreno, ispostavilo se da je pametni telefon Huawei Mate 50 Pro dvosmislen vodeći uređaj. Ima i slabe i izuzetno jake strane. Neki trenuci su me naterali na razmišljanje.

Šta nam se nije svidelo:

 1. 8GB RAM-a deluje malo za vodeći model. Međutim, odlučuje brzina od skoro 50.000 MB/s.
 2. Niža rezolucija ekrana. Voleo bih da vidim QHD ovde. Ipak, u prošloj generaciji je bila veća, zar ne?
 3. Nema 5G, Bluetooth 5.2.
 4. Zakrivljeni ekran.

U svim ostalim aspektima, sviđa nam se Mate 50 Pro:

 1. Vrhunske performanse.
 2. Matrica ekrana visoke osvetljenosti do 1300 nita.
 3. Dobro vreme rada.
 4. Cool glavna kamera, 4K 60 fps video snimanje na svim kamerama.
 5. Stereo dinamika, kvalitet.
 6. IP68 zaštita i izdržljivo Kunlun staklo.

Generalno, pametni telefon je zanimljiv, pre svega zato što ima moćan sistem kamera. Ovde imate 3.5x sa optičkom stabilizacijom, i promenljivi otvor blende sa otvorom blende od f/1.4, i ručna podešavanja fotografija iz video zapisa, i snimanje u RAV formatu, i pristojnu prednju kameru sa 4K 60 fps.

Konkurenti:

 • Xiaomi 12s Ultra. Glavna karakteristika je senzor od 1 inča. Pa, generalno, uređaj je moćan.
 • Tecno Phantom X2 Pro. Njegova glavna kamera sa portretnim objektivom ima otvor blende od f/1.49. Procesor je moćan, memorije ima dovoljno, poklopac je narandžast, kao kod Mate 50 Pro.
 • Samsung Galaxy S22 Ultra. Legendarni pametni telefon sa odličnim parametrima i cool kamerom.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024