10 2022
2022. godina
6.4" OLED 90Hz, 84.4% body
27% G99, Android 12
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
33W, 5000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 50MP
Test mobilni telefon Realme 10
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 10. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 10 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje: zašto Realme 10?

Realme 10 je pametni telefon za one kojima je stalo do performansi, ekrana, kamere, ali žele da pametni telefon lako kontrolišu jednom rukom. Poseban akcenat je stavljen na performanse u pametnom telefonu. Dakle, pored čipseta Helio G99, pametni telefon može imati do 16GB RAM-a (8GB fizičkog + 8GB virtuelnog), kao i internu memoriju od 128/256 GB.

Hajde da odmah analiziramo pametni telefon što se tiče prednosti i nedostataka.

Prednosti:

 • Helio G99 čipset je novi 8-jezgarni čipset napravljen korišćenjem 6nm procesne tehnologije. U ovom trenutku, u ovom cenovnom segmentu, ovo je jedini čipset koji je nadmašio više od 400 hiljada poena na testu performansi AnTuTu 9. Ovo je povećanje performansi od 30-50% u odnosu na najbliže konkurente.
 • 6.4-inčni FHD+ Super AMOLED ekran sa brzinom osvežavanja od 90Hz i brzinom dodira od 360Hz. Zaštitno staklo Gorilla Glass 5. Zaštitna folija je fabrički zalepljena.
 • 4-8 GB RAM-a + interna memorija velike brzine iz koje možete dodeliti do 8GB virtuelnog RAM-a.
 • Namenski slot za microSD karticu
 • Baterija od 5000 mAh i brzo punjenje od 33W (50% za 28 minuta).
 • Glavna kamera 50 + 2 MP, prednja kamera 16 MP.
 • Dizajn sa ravnim ivicama i neobičnim bojama zadnjeg panela.
 • Relativno kompaktne dimenzije omogućavaju vam da upravljate pametnim telefonom jednom rukom.
 • Realme UI 3.0 čist UI zasnovan na Androidu 12: nema oglasa, minimalan broj unapred instaliranih aplikacija, sve aplikacije se uklanjaju.
 • Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3 LE.
 • Postoji ugrađena funkcija snimanja poziva.
 • Postoji NFC, kompletan set senzora (uključujući magnetometar), uskoro će biti ažuriranje na Android 13, futrola je uključena.
 • Realme zahteva određene garancije kvaliteta. Prema testu nemačke laboratorije (TUV SUD), Realme 10 je dobio najvišu ocenu, što znači da će i posle 36 meseci pametni telefon parirati novom uređaju po brzini i drugim parametrima.
Dolazi sa punjačem od 33W i futrolom.

Nedostaci u slučaju Realme 10 su relativni, ali ih ipak treba navesti:

 • Želeo bih drugi ultra-širokougaoni modul. Želja je generalno legitimna, ali ne toliko realna, pošto najbliži konkurent, na primer, ima „ultra širok“ senzor, ali samo 5 megapiksela, a to je onda beskorisni modul.
 • Moduli kamere blago vire iz kućišta, što dovodi do toga da se pametni telefon pomera kada leži na ravnoj površini.
 • Obe boje (i bela i crna) su sa sjajnom zadnjom stranom. Na beloj, otisci prstiju su nevidljivi, ali crni model bi mogao da se ponudi sa mat poklopcem.

A sada hajde da detaljnije pogledamo ključne elemente pametnog telefona.

Performanse i trajanje baterije

Glavni razlozi zašto bi trebalo da izaberete Realme 10 su njegov Super AMOLED ekran od 90Hz, 6nm MediaTek Helio G99 čipset, dosta RAM-a i brza memorija koja može da dodeli dodatnu virtuelnu RAM memoriju.

Helio G99 je najnoviji čipset kompanije MediaTek i jedan od najzanimljivijih čipseta godine. Kombinuje visoke performanse sa odličnom energetskom efikasnošću zbog činjenice da je napravljen korišćenjem 6nm procesne tehnologije.

Još jedna prednost napredne procesne tehnologije je da čipset ostaje hladan čak i pri maksimalnom opterećenju. Ispod su rezultati CPU Throttling Testa, koji opterećuje svih osam jezgara čipseta na 100%. Ne samo da nema degradacije performansi, već se i sam pametni telefon ne zagreva.

Zahvaljujući ovoj margini sigurnosti, pametni telefon vam omogućava da pokrenete igre na visokim podešavanjima. Na primer, u PUBG-u možete odabrati ne samo teksture HD rezolucije, već i maksimalno dostupno 2x anti-aliasing.

Realme 10 ima posebne opcije za igre. Na primer, možete da snimate igre, podesite obaveštenja, pokrenete drugu aplikaciju u plutajućem prozoru (pretraživač, ako želite da proverite nešto dok igrate).

Međutim, glavna stvar je da postoji režim poboljšanih performansi koji obećava povećanje snage, ali upozorava da će se pametni telefon zagrejati. Očigledno, ovo važi za prethodne pametne telefone, jer čak i nakon sat vremena igranja Genshin Impact-a, pametni telefon je ostao hladan.

Helio G99 savršeno procesira igru, čak i ako pokrenete mesindžer ili pretraživač sa YouTube video snimkom. Inače, temperatura pametnog telefona je prikazana u preklopu. Tokom aktivnih borbi sa drugim prozorom videa na YouTube, s vremena na vreme dolazi do povlačenje okvira. Ali ovo je specifičan scenario, jer je nezgodno igrati istovremeno sa gledanjem videa - ovo nije tablet.

U Call of Duty Mobile, pametni telefon pouzdano isporučuje oko 70 fps-a.

Napredni procesni čipset i velika baterija obezbeđuju dobar vek trajanja baterije. Iako, možda, treba pomenuti i Android 12 i UI Realme UI 3.0. Odsustvo reklama i optimizacija rade svoj posao. U PCMark testu baterije, koji simulira svakodnevne zadatke (Internet, video, foto/video obrada), pametni telefon je izdržao skoro 11 sati pri maksimalnoj osvetljenosti ekrana u ručnom režimu sa omogućenim Wi-Fi. Rekordna vrednost!

Moje sopstveno iskustvo korišćenja pametnog telefona pokazuje da je napunjenost baterije dovoljna za oko 1.5 dana korišćenja. Čak i pod velikim opterećenjem, trošenje baterije za jedan dan nije lak zadatak u ovom slučaju. Dolazi sa punjačem od 33W. Ovo je dobra opcija za 2022. U ovom segmentu, proizvođači obično preferiraju da stave adaptere od 18 vati.

Za punjenje pametnog telefona od 0 do 100% potrebno je oko 80 minuta.

Na kraju, spomenućemo najvišu ocenu nemačke laboratorije TUV SUD, prema kojoj će se čak i nakon 36 meseci pametni telefon ponašati kao nov u radu. To jest, metodologija testiranja je da je pametni telefon podvrgnut maksimalnim opterećenjima - na njega se instaliraju aplikacije, igre, snimaju se fotografije i video zapisi u obimu koji prosečan korisnik reprodukuje za 3 godine.

Ne treba se oslanjati na test, ali visok rezultat je svakako pozitivna stvar. Bolje je izabrati sertifikovani pametni telefon nego onaj koji nije prošao test.

Ekran

6.4-inčni Gorilla Glass 5 Super AMOLED ekran sa rezolucijom 2400x1080 i brzinom osvežavanja od 90Hz je druga glavna karakteristika pametnog telefona Realme 10. Velika margina svetline, poboljšana reprodukcija boja: ekran je idealan za igranje igrica ili gledanje video zapisa.

AMOLED panel je prilično visokog kvaliteta, plus Realme interfejs je korisniku obezbedio čitav niz podešavanja za prilagođavanje ekrana svojim ukusima. Režim poboljšane boje je podrazumevano omogućen. Po mom mišljenju, ovo je najbolja opcija. Posebno za igre.

Za Call of Duty Mobile ekran tačno odgovara.

Ali za neke boje mogu izgledati previše svetle. Dakle, možda je za gledanje filmova ili TV emisija bolje odabrati opciju „Pro Mode“ - „Cinematic“. Interfejs takođe ima funkciju poboljšanja videa pomoću veštačke inteligencije. Negde je funkcija odgovarajuća, negde ide predaleko.

Glavni zaključak: ekran je dobar, ima mnogo podešavanja, morate pokušati, eksperimentisati, prilagoditi sebi ako vam se nešto ne sviđa. Iako će se većini verovatno dopasti podrazumevani režim.

Always-On opcija je skrivena u odeljku „Personalizacija“ (iako bi logično ova opcija trebalo da bude ili u meniju ekrana ili u stavci „Ekran – zaključavanje“). Always-On nema toliko opcija boja i fonta kao drugi proizvođači, ali se čini da je to jedini pametni telefon u ovom cenovnom segmentu koji ima Always-On ekran koji radi sve vreme, i ne zaspi nakon 10. sekundi. To je ovde, kako kažu, pravi Always-On ekran.

Ekran ima dobru marginu osvetljenosti. Merenja su pokazala da je osvetljenost u pametnom telefonu više od 600 nita. Odlična vrednost koja vam omogućava da udobno radite sa pametnim telefonom po vedrom danu napolju. Važna tačka: Realme govori o maksimalnoj osvetljenosti od 1000 nita. Treba shvatiti da je takva osvetljenost prilično teoretska. Teško je detektovati pomoću uređaja. Obično radi kada je na ekranu relevantan sadržaj. Na primer, u određenoj sceni filma može se podesiti povećana osvetljenost ili u igri kada eksplodira granata.

Imajući to u vidu, Realme je uradio dobar posao sa postavkom automatskog osvetljenja. Pametni telefon dobro bira optimalne parametre.

Zvanične specifikacije ne podržavaju HDR10. Međutim, isti YouTube u potpunosti pokreće HDR video zapise. Verovatno opcija nije registrovana u karakteristikama, pošto je pozicionirani pametni telefon ne bi trebalo da ima.

Naravno, pametni telefon ima filtriranje plave svetlosti, tamni stil dizajna, koji će, u slučaju AMOLED ekrana, takođe uštedeti bateriju. Postoje i podešavanja koja vam omogućavaju da sakrijete izrez (postoji nekoliko stilova dizajna). Dakle, možda će jedina primedba na ekran biti uvek uključen ekran skriven u odeljku „Personalizacija“.

Dizajn

Realme 10 se izdvaja od najnovijih pametnih telefona koji su došli na test. Realme 10 sa ekranom od 6.4 inča u 2022. godini može se nazvati kompaktnim pametnim telefonom, koji je prilično upravljiv jednom rukom. Ovo u izvesnoj meri čini pametni telefon jedinstvenim u odnosu na konkurente.

Ceo prednji panel zauzima 6.4-inčni Super AMOLED ekran sa izrezom za kameru od 16 MP.
Zadnja strana je neobične boje, ali glavna stvar je da su otisci prstiju nevidljivi na belom panelu.
Pogodna lokacija govornog zvučnika. Ekran ima zaštitni film.
Na dnu se nalazi zvučnik, priključak za slušalice, Tip-C port za napajanje, mikrofon.
Na desnoj strani su tasteri za jačinu zvuka i skener otiska prsta.
Sa leve strane je ležište za 2 SIM kartice i poseban slot za microSD karticu.
Na gornjem kraju nalazi se dodatni mikrofon za smanjenje šuma. Važan detalj koji mnogi žrtvuju zbog uštede.

Uprkos ravnim ivicama, pametni telefon dobro leži u ruci, tako da uopšte ne želite da ga sakrijete u futrolu. Možda mi se najviše dopao lakonski i uredan dizajn glavne kamere. Kamere blago vire iznad tela, zbog čega se pametni telefon, koji leži na ravnoj površini, blago ljulja (možete staviti futrolu i rešiti problem).

Kamera

Glavna kamera Realme 10 je sistem od dva sočiva: 50 + 2 MP. Nedavno je konačno došlo do trenda pojednostavljivanja, a proizvođači se više ne hrane mamljenjem kupca sa gomilom beskorisnih sočiva. Kod Realme 10, drugo sočivo je odgovorno za efekat bokea (zamućenja) pri snimanju portreta, kao i veštačku inteligenciju za korekciju boja.

Ali glavni modul je Samsung ISOCELL JN1, koji ima optički format od 1/2.76 inča. Vrhunac kamere je u tome što je veličina jednog piksela samo 0.64 mikrona, zahvaljujući čemu se sočivo pokazalo prilično ravnim. Modul podržava spajanje 4-u-1 piksela za bolje hvatanje svetlosti. Samsung se pokazao kao prilično napredan modul, na primer, ISOCELL JN1 podržava vlasničke tehnologije Smart ISO, ISOCELL 2.0 i Double Super PDAF (dva puta više piksela je uključeno u autofokus detekcije faze nego u slučaju Super PDAF sistema).

Hajde da vidimo šta kamera može da uradi.

Konačne fotografije se čuvaju u rezoluciji od 12.5 MP. Možete, naravno, snimati u rezoluciji od 50 megapiksela, tada su detalji bolji. Ali takve fotografije zauzimaju više prostora, plus ih algoritmi manje obrađuju, pa su boje više izbledele.

Dnevni rezultati su ohrabrujući. Brz autofokus, precizan balans belog, dobar dinamički opseg. Možda su algoritmi naknadne obrade malo preterani. Postoji i opcija koja uključuje veštačku inteligenciju, koja pokušava da izabere najbolje parametre u zavisnosti od predmeta. AI je ovde iznenađujuće prikladan i delikatan. Definitivno vredi koristiti prilikom snimanja pejzaža i arhitektonskih objekata. Preporučujem da ga uključite kada snimate tekst u knjigama ili dokumentima. AI će poboljšati oštrinu, što će pomoći da se izbegnu mutna slova.

Evo nekoliko primera kako AI funkcioniše.

A sada na dnevno snimanje.

Nedavno su testirani mnogi pametni telefoni sa kamerom od 50 MP. I čini se da Realme 10 ima najkvalitetnije noćno snimanje. I to zahvaljujući naprednim algoritmima obrade. Na završnim snimcima ima dosta šuma, ali nema gubitka detalja ili izobličene oštrine. Dobijate veoma izbalansirane snimke.

Moćan čipset će omogućiti Realme 10 da doda režime snimanja koji su obično rezervisani za skuplje modele. Na primer, pametni telefon nudi istovremeno snimanje video zapisa na glavnoj i prednjoj kameri.

Nema dileme o selfi kameri. Modul od 16 MP je odličan i za selfije i za portrete.

Specifikacije

Specifikacije:

 • Procesor : MediaTek MT8781 Helio G99 (6nm), Mali-G57 MC2 grafika
 • Operativni sistem : Android 12, Realme UI 3.0 shell
 • Memorija : 6/8GB RAM memorije i 128/256GB interne memorije, poseban slot za microSD
 • Ekran : 6.4 inča, Super AMOLED, 2400x1080 piksela, brzina osvežavanja 90Hz, Corning Gorilla Glass 5
 • Baterija : Li-Po 5000 mAh, brzo punjenje 33W
 • Glavna kamera :
  • 50 MP, f/1.8, 27mm (širokougaoni), 1/2.76″, PDAF
  • 2 MP, senzor dubine
 • Prednja kamera : 16 MP, f/2.5, 27mm (širokougaona)
 • SIM kartica : 2 Nano-SIM
 • Mreža i podaci : 2G, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC, USB Tip-C 2.0
 • Navigacija : GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
 • Senzori : skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop, blizine, osvetljenja, kompas
 • Ostalo : dostupan je NFC, poseban slot za microSD, 3.5mm priključak dostupan, bez radija
 • Materijali izrade : prednja strana stakla, zadnja strana i ram plastika
 • Dimenzije : 159.9 x 73.3 x 8 mm, težina 178 gr

Zaključak

Ispostavilo se da je Realme 10 izuzetno uravnotežen pametni telefon bez očiglednih nedostataka. S obzirom na novi čipset, Super AMOLED ekran i pristojnu kameru, očekivali biste da bude neke uštede kada su u pitanju ključne stvari. Međutim, NFC je na mestu, postoji magnetometar (to je i kompas, zahvaljujući kome se na mapi prikazuje pravac u kome je pametni telefon uključen), Wi-Fi modul je dobar, Bluetooth verzija 5 podržava Low Energy. Istovremeno, pametni telefon podržava su VoLTE, VoWiFi i agregacija frekvencija. Pored toga, postoji i fabrička snimanje poziva.

Rezerva performansi uređaja će trajati najmanje 3-4 godine. Dakle, Realme 10 se definitivno može preporučiti za kupovinu. Pametni telefon nudi dosta za svoju prodajnu cenu, konkurenti nude manje atraktivne opcije po višoj ceni.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024