Reno11 F 8GB, 256GB, 2x SIM2024
2024. godina
6.7" OLED 120Hz, 89.8% body
35% 7050, Android 14
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT SDXC
67W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
 
 
Test mobilni telefon Oppo Reno11 F 8GB, 256GB, 2x SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Oppo Reno11 F 8GB, 256GB, 2x SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Oppo Reno11 F 8GB, 256GB, 2x SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

U aprilu je krenula prodaja 11. serije telefona Oppo Reno.

Slogan Oppo Reno 11F telefona je „Stručnjak za portretnu fotografiju“. Hajde da detaljnije pogledamo telefon.

Specifikacije

 • Čipset: MediaTek Dimensity 7050, ARM Mali-G68 MC4 grafika
 • Memorija: 8 GB LPDDR4X@2133 MHz i 256 GB UFS 3.1
 • OS: Android 14, ColorOS 14
 • Ekran: 6,7 inča, rezolucija 2412×1080 piksela, 120 Hz, 1,07 milijardi boja, osvetljenost 900 nita, maksimalna lokalna osvetljenost 1100 nita, Panda staklo zaštitno staklo
 • Prednja kamera: 32 MP; f/2.4; ugao gledanja 90°; 5P objektiv; autofokus nije podržan
 • Kamera:
  • Glavna kamera: 64 MP; f/1.7; ugao gledanja 81°; 6P objektiv; podrška za autofokus; OIS nije podržan.
  • Ultra-širokougaona kamera: 8 MP; f/2.2; ugao gledanja 112°; 5P sočivo, fiksna žižna daljina.
  • Makro kamera: 2 MP; f/2.4; ugao gledanja 89°; 3P + IR sočivo; fiksna žižna daljina.
  • 4K@30fps, 1080P@60fps/30fps, 720P@60fps/30fps
 • Baterija: 5000 mAh, 67 W adapter
 • Povezivanje: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, IR, USB Tip-C
 • Senzori: Skener otiska prsta ispod ekrana, akcelerometar, žiroskop, blizina, osvetljenje
 • Ostalo: Postoji snimanje poziva, nema 3,5 mm slot, IP65 zaštita
 • Materijali: staklo i plastika
 • Dimenzije : 161,1 x 74,7 x 7,5 mm, težina 177 g

Uključuje adapter od 67 W i masku

Izgled

Opisujući telefon, Oppo naziva dizajn izvanrednim, rekavši da je inspirisan prirodnom estetikom. Telefon je dostupan u 2 boje: zelenoj i plavoj. Zelena, kako je planirano, treba da liči na šumu koja sija na sunčevim zracima, a plava treba da liči na morski talas i odsjaj sunca na dnu peščane plitke vode. Za kreiranje šablona korišćeno je magnetno mastilo. Obično se magnetno mastilo, koje ima visok indeks prelamanja, koristi za zaštitu dokumenata od falsifikovanja.

Telefon ima ravne ivice, tako da uređaj stabilno stoji na ravnoj površini. Udobnije je koristiti telefon kada je stavljen u futrolu.

Ekran ima simetrične okvire sa blagim zadebljanjima na uglovima.

Ekran je u startu ima zalepljen zaštitni film. Prednji deo telefona je zaštićen Panda staklom. Verzija stakla nije navedena.

Na dnu se nalazi USB Tip-C za punjenje, zvučnik i mikrofon.

Na gornjem kraju nalazi se samo IR port. Što se tiče mikrofona, u promotivnim materijalima, Oppo govori o tehnologiji Clear Voice, nazivajući je naprednom tehnologijom smanjenja buke. Piše: "do 40 dB." Nije sasvim jasno šta to tačno znači. Ili filtriranje buke sa jačinom od 40 dB, ili smanjenje buke za 40 dB. Nažalost, takve tehnologije je teško testirati.

Sve kontrole su na desnoj strani.

O kvalitetu izrade svedoči činjenica da je telefon IP65 sertifikovan. Da citiramo: „Specijalni test vodootpornosti uključuje uranjanje uređaja u mirnu slatku vodu do dubine od 20 cm u trajanju od 30 sekundi.“ Savršen je za potrebe domaćinstva. Čak i ako bacite svoj telefon u toalet, on će preživeti.

Ekran

Oppo Reno 11F ima AMOLED panel dijagonale 6,7 inča sa rezolucijom od 2412 x 1080 piksela. Za zaštitu ekrana koristi se Panda Glass (kineski analog Gorilla Glass), a takođe se fabrički postavlja zaštitni film.

Ekran ima simetrične okvire koji su malo deblji u uglovima. Ekran je ravan, a komentarišući svojstva zaštitnog stakla, Oppo govori o „dvostrukom pojačanju“. Šta to znači nije objašnjeno. Očigledno je pretpostavka da je duplo bolje nego jednostruko. U svakom slučaju, ravan ekran je otporniji na padove.

Ekran prikazuje 1,07 milijardi boja, 100% DCI-P3 i ima osvetljenost od 900 nita. Zahvaljujući ovoj osvetljenosti, ekran ostaje čitljiv čak i na suncu. Ovo je posebno važno kada snimate fotografije. Zahvaljujući visokoj osvetljenosti, odmah je jasno kako će fotografija ispasti.

Ekran radi sa frekvencijom osvežavanja od 120 Hz. Podrazumevano je izabran „pametni“ režim kada telefon menja brzinu osvežavanja u zavisnosti od toga šta je na ekranu. Ako je slika statična, ekran radi na frekvenciji od 60 Hz. Pa, kada prelistate meni ili skrolujete po stranicama na Internetu, brzina osvežavanja je 120 Hz. Zahvaljujući tome, ne samo da se animacija interfejsa čini glatkijom, već se i jasnoća slike povećava, što zauzvrat smanjuje zamor očiju.

Naravno, nismo zaboravili na AlwaysOnDisplay. Opcija je prisutna. Ekran radi 10 sekundi, a zatim zaspi i budi se kada ga dodirnete. Dizajni Always-On ekrana su standardni. Isti se nalaze na Realme telefonima.

Performanse

Performanse su obezbeđene čipsetom Mediatek Dimensity 7050 koji koristi 6 nm procesnu tehnologiju, 8 GB LPDDRX4 RAM-a i 256 GB drajv koji koristi UFS 3.1 tehnologiju, od čega je korisniku dostupno 212 GB. Telefon takođe ima Wi-Fi 6 modem i moderan Bluetooth 5.2 čip.

Mediatek Dimensity 7050 je čipset predstavljen u maju 2023. za segment nižeg srednjeg opsega. Proizvodi umerene performanse (616 hiljada poena na AnTuTu v10 testu), napravljen je po 6 nm procesnoj tehnologiji, a glavno ograničenje koje vidim je da je snimanje video zapisa ograničeno na 4K 30 fps. Poželjno je 60 kadrova u sekundi.

Oppo se može pohvaliti što je za telefon izabrao relativno modernu UFS 3.1 fleš memoriju. U savremenim telefonima, dve stvari su uglavnom zaslužne za fluidnost i brzinu rada – optimizovani Android operativni sistem i brza memorija.

Oppo je dobar po pitanju optimizacije. Čak i jeftini telefoni kompanije sa starijim hardverom rade brzo i glatko. Dakle, nema problema sa Oppo Reno 11F u pogledu odziva. Među novim karakteristikama interfejsa na koje možda jednostavno niste obraćali pažnju ranije, želeli bismo da istaknemo mogućnost skrolovanja kroz aplikacije u velikim fasciklama bez otvaranja. U isto vreme, čini se da možete ugurati onoliko aplikacija koliko želite u fasciklu. Ali nakon toga je teže otvoriti ga u uobičajenom obliku, jer da biste otvorili fasciklu, morate je postaviti na slobodan prostor.

Performanse od 616 hiljada poena su više nego dovoljne za igranje PUBG-a ili Genshin Impact-a na srednjim podešavanjima. Plus, telefon ima dobar sistem hlađenja, a sam čipset nije vruć, tako da pri maksimalnom opterećenju performanse praktično ne opadaju. Pri maksimalnom opterećenju, pad performansi je samo 5%.

Kamera

Sistem kamera Oppo Reno 11F sastoji se od 4 senzora: 1 prednja kamera i 3 senzora u glavnoj kameri.

Ulogu selfi kamere obavlja senzor od 32 MP (f/2.4; ugao gledanja 90°; 5P sočivo; autofokus nije podržan).

A glavna kamera je:

 • 64 MP (model OV64B); f/1.7; ugao gledanja 81°; 6P objektiv; podrška za autofokus; OIS nije podržan.
 • Ultra-širokougaona kamera: 8 MP (Sony IMX355 model); f/2.2; ugao gledanja 112°; 5P sočivo, fiksna žižna daljina.
 • Makro kamera: 2 MP (model OV02B10); f/2.4; ugao gledanja 89°; 3P + IR sočivo; fiksna žižna daljina.

Oppo Reno 11F je direktna ilustracija činjenice da sada nisu važne matrice i sočiva, već algoritmi obrade, jer su kamere u telefonu stare. Senzor OmniVision OV64B od 64 MP, kao i makro senzor od 2 MP OV02B10, objavljeni su pre tačno 4 godine (april 2020.), a senzor Sony IMX355 od 8 MP je predstavljen 2018. godine.

Nikako ne želim da kažem da je Oppo jedinstven u izboru starijih senzora. POCO i realme takođe koriste isti senzor od 64 MP. Međutim, moramo priznati da realme koristi 64 MP kao telefoto kameru, a POCO se doživljava kao jeftiniji brend od OPPO-a.

Osim toga, malo je šteta što telefon nema optičku stabilizaciju. Isti realme 12 Pro+, koji se takođe oslanja na foto mogućnosti, dobio je optičku stabilizaciju.

Ključna inovativna karakteristika Oppo Reno 11 F 5G je rad algoritama koji poboljšavaju kvalitet fotografija.

Podešavanja aplikacije Kamera su standardna i intuitivna. U meniju možete isključiti zvuk zatvarača ili napraviti vodeni žig. Podrazumevano je ponuđeno da se puca na izbor od 0,6k - 1k - 2k, kao što razumete, 2k je usev koji se prolazi kroz algoritme. Telefon ima makro kameru od 2 MP, ali kvalitet je osrednji.

Telefon ima funkciju samookidača, potrebno je samo da pokažete dlan telefonu. Ali ova funkcija radi samo za prednju kameru. Dakle, postoje pitanja o konceptu „portretnog“ telefona.

Ovde, kao bolje implementiran primer, možemo navesti Huawei nova 12s, koji ima samookidač, samo treba da kažete „Sir“ telefonu. Huawei takođe ima pritužbe na implementaciju funkcije jer telefon zahteva da se reč izgovori brzo i bez razvlačenja samoglasnika. A kad tako kažeš, lice na fotografiji ispadne ozbiljno.

Međutim, ovo je bar neka ideja o tome kako se fotografisati glavnom kamerom. Stavili ste ga na tronožac (ili ga prislonili na zid), viknuli „Sir“, a oni su vas slikali. Oppo ima samo tajmer od 3 i 10 sekundi. I, kao što praksa pokazuje, 3 sekunde je prekratko za trčanje, a 10 sekundi je previše. Ispravno rešenje bi bilo da dozvolite korisniku da sam podesi vreme, pošto ste telefon u portretnom formatu. Pa, ili dodajte 5 sekundi (obično je tajmer od 3, 5 i 10 sekundi standardna opcija na Android telefonima).

Evo primera fotografije 1k - 2k i makroa.

Primeri 0,6k – 1k – 2k:

Nekoliko primera fotografije. Možda možemo pohvaliti 2k režim.

Zahvaljujući algoritmima, noćna fotografija je impresivna.

Na kraju, nekoliko primera portreta snimljenih prednjom i glavnom kamerom. Zbog moćne naknadne obrade, određivanje gde se nalazi selfi, a gde glavna kamera pokazalo se problematičnim. Ispod, gde je najsnažnije zamućenje, nalazi se prednja kamera, druge dve fotografije su glavno sočivo.

Kamera je dobila ažuriranje pre neki dan, ali još uvek postoji izvesna nestabilnost. Evo dva identična okvira koja je telefon različito obojen. Ukratko, pri snimanju preporučujem uzimanje kvantiteta kako bi krajnji rezultat bio kvalitetan.

U principu, telefon proizvodi standardni bokeh.

Trajanje baterije

Telefon dolazi sa adapterom od 67 W, koji obećava 100% za 48 minuta. Kada se koristi aplikacija za procenu snage punjenja, nije bilo moguće videti više od 40 W. S obzirom na to koliko se algoritama koristi za punjenje baterija ovih dana, verovatno je da se telefon puni samo na 67 W u određenim vremenima. U stvari, telefon se puni do 100% za tačno 1 sat. Među relativnim nedostacima, napominjemo da se sa nebrendiranim punjačem od 67 W, koji ne podržava standard SuperVOOC iz Oppo-a, telefon se puni sporije.

Ali ovde moramo imati na umu da kod kuće nemamo laboratorijske uslove, a struja u utičnici je naizmenična. Takođe u podešavanjima postoje opcije za produženje trajanja baterije (telefon se puni samo do 80%) i pametno punjenje. Ovo poslednje znači da će telefon naučiti kako obično punite svoj telefon i na osnovu toga izgraditi obrazac punjenja, pokušavajući da punite telefon sporom strujom kad god je to moguće.

Trajanje baterije telefona je standardno. Ovo je 1 dan pod opterećenjem. U igricama, telefon se može isprazniti za 5-6 sati.

Komunikacije

Nema problema u vezi sa ovim telefonom:

 • Dostupni su VoLTE i VoWiFi
 • Navigacija i kompas rade odlično
 • NFC na mestu
 • Postoji snimanje razgovora (u podešavanjima možete, na primer, da podesite brojeve koji će se snimati).

Telefon će dobiti 2 verzije Android-a i 4 godine bezbednosnih zakrpa.

Takođe želimo da pohvalimo prodavnicu aplikacija.

Zaključak

Možda je glavna primedba na Oppo Reno 11F nedostatak tehničkog razvoja. Tako je, na primer, sistem kamera u telefonu potpuno isti kao u Oppo Reno3 Pro, prilagođen činjenici da je telefon 2020 imao još jedan telefoto objektiv za 2k optički zum. Performanse Reno 11F se nisu promenile u poređenju sa modelom broj 10, a u poređenju sa Oppo Reno8, objavljenim pre 2 godine, performanse su čak smanjene za 30% (Reno8 je imao Mediatek Dimensity 1300 (6 nm) čipset, koji je za oko 30% moćniji od onog u Oppo Reno 11F), a Gorilla Glass 5 je zamenjen Panda staklom, ali je ekran postao svetliji i to ne 90 Hz, već 120 Hz.

Istovremeno, Oppo Reno 11F je svakako bolji od starijih telefona jer je bolje optimizovan, radi na novoj verziji Android-a i ima mnogo moćnije algoritme za obradu slika koji vam omogućavaju da dobijete zanimljivije fotografije. Ali osećate pomisao da bi, u stvari, Reno8 mogao da radi na potpuno isti način da je dobio sva ažuriranja. Ili možda funkcioniše, pošto je, sudeći po forumima, Reno 8 dobio Android 14 još u novembru 2023. Iako je ovde, naravno, pitanje da li je dobio algoritme za naknadnu obradu, jer svi proizvođači dobijaju Android od Gugla, ali aplikaciju Kamera razvijaju samostalno.

Pa, pošto želimo da budemo objektivan, u zaključićemo da Oppo nije jedini koji to radi. Većina kineskih proizvođača prodaje modele koji su stari 2-3 godine pod različitim nazivima. Posebno je smešno kada proizvođači puštaju telefone identične onima koje su imali pre dve godine, ali ih pogoršavaju uklanjanjem nekih funkcija i postavljaju veću cenu zbog inflacije.

Dakle, zaključak o telefonu je prilično jednostavan. Ako imate Reno 6,7,8 ili noviji, onda nema smisla ažurirati. Ako kupujete novi telefon, onda je Reno 11F odlična opcija. Svetao ekran, dobre kamere, dugoročna podrška, dobro optimizovan operativni sistem.

Ima li interesantnijih opcija na tržištu? Možda bi bilo vredno pogledati Realme 12 Pro/Pro+. Realme i Oppo pripadaju istom brendu. I iako se Oppo smatra starijim i premijumskim, Realme je, kao relativno mlad brend, aktivniji u dampingu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024