Apple iPhone 13 i iPhone 13 Pro Max

Najuspešnija generacija iPhone modela dobila naslednike
07:55 h - 1.09.2021
Neverovatan uspeh prethodne generacije koja je donela prvi put 5G podršku u iPhone modele ostavlja veliki zadatak za novu iPhone 13 generaciju, koja mora da se dokaze bitno boljom da bi očuvala ili čak i povećala prodaju. Gledajući u prihodima, cena iPhone modeli je velika i prodaju se u velikim količinama globalno. Samo u 2020. godini je to iznosilo oko 130 milijardi dolara, a 2021. je drastično bolja za iPhone modele pa ako prodaja dostigne 200 milijardi u 2021 neće biti nikakvo iznenađenje (izvor: statista.com). Sa tom količinom prihoda Apple ima mogućnosti da uloži neverovatno velika sredstva u razvoj novih generacija.
Cene novih modela se nisu menjale, iPhone 13 Mini će koštati u Americi $699, dok će iPhone 13 biti $799. Napredniji iPhone 13 Pro će biti $999, dok će najskuplji iPhone 13 Pro Max biti $1099. Sada iPhone 13 Mini i iPhone 13 dolaze sa minimalno 128GB interne memorije, pre je bilo 64GB, dok će iPhone 13 Pro i Pro Max modeli sada dobiti novi 1TB verziju koju će izuzetno ceniti oni koji snimaju dosta video materijala na svom iPhone modelu, kao što su profesionalni snimatelji ili producenti, kao i kreatori na youtube servisu.
Novi iPhone 13 spolja gledano donosi manji usek ekrana tzv. notch za 20% ostavljajući više prostora za ekran, kao i blage izmene na zadnjem delu u regionu kamera sa naglašenijim i većim kamereama na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max modelima, ali su u suštini vizuelno potpuno isti kao prošlogodišnji modeli. Osnovni iPhone 13 na zadnjem delu ima dijagonalno postavljene kamere umesto jednu ispod druge.
Na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max stiže dugo čekana i glavna novina je potpuno novi 120Hz OLED ekran označen sa Super Retina XDR display sa ProMotion tehnologijom. ProMotion znači da ekran može da menja brzinu osvežavanja ekrana od 10 do 120 herza, tj. puta u sekundi. Ovo ima dvostruki efekat, kada sadrzaj na ekranu miruje potrošnja baterije drastično pada, a kada brzo skrolujete ili igrate igrice sve će biti savršeno fluidno kako je to vec bilo par godina unazad na profesionalnim iPad modelima. Povećana je jačina osvetljenja sa 600 na 800 nita za iPhone 13 modele i sa 800 na 1200 nita za iPhone 13 Pro modele, tako da će sam prikaz biti još lakši za korišćenje na direktnom suncu.
Novi Apple A15 Bionic čip iste je 5nm izrade kao prethodnik, ali su unapređenja u performansama značajna. Trenutno Apple tvrdi da je procesor brži 30% od bilo kog drugog mobilnog procesora, kao i da ima 50% bolje performanse grafike nego konkurenti. Broj tranzistora je povećan sa 11.8 na čak 15 milijardi, što je oko 20% više nego ranije. Grafički procesor ima 5 jezgara, jedno više nego ranije, dok je 6 jezgara na procesoru i 16 na Neural Engine procesoru ostalo kao i ranije. Dakle, očekivano unapređenje koje će očuvati iPhone na vrhu što se tiče performansi. Ubuduće će Siri moći da izvršava brojne zadatke, kao što je recimo prevođenje sa jezika na jezik u realnom vremenu, bez upotrebe interneta ili eksternih servisa, sve se izvršava lokalno na samom uređaju čineći ga vrlo bezbednim i privatnim.
Podrška za 5G je unapređenja, tako da će sada biti dostupan u 60 zemalja globalno. Naglašeno je da je podrška za sve podverzije 5G sada kompletirana i da će iPhone 13 raditi odlično na bilo kojoj 5G mreži. Telefon će automatski prelaziti u 4G mod da bi stedeo bateriju kada 5G brzine nisu potrebne. Podrška za 5G nije imala nikakvih značajnih problema, a posle osveženja podrška je potpuna i 5G postaje stanard o kome više niko neće pričati ubuduće, biće samo jedna od opcija na modelu koju prosečan kupac očekuje da ima. Novina je da sada svi iPhone 13 modeli podržavaju i Dual eSIM, tako da ćete moći da u telefonu, ako to operater podržava, imati dva broja bez potrebe da ubacujete fizičku karticu u telefon, pre ste mogli samo da kombinujete jednu običnu SIM karticu i jedan eSIM.
Unutrašnjost iPhone 13 i iPhone 13 Pro modela je revidirana tako da se napravi više prostora za novu bateriju većeg kapaciteta. Povećan kapacitet obezbeđuje duži rad za 1.5h na iPhone 13 Mini modelu, tj. 2.5h na iPhone 13 modelu u odnosu na pretnodnika. Isto je i sa iPhone 13 Pro modelima, običan Pro model dobija 1.5h više, a iPhone 13 Pro Max dobija 2.5h više čineći ga modelom sa najvećom baterijom ikada u jednom iPhone modelu. Zahtevniji ekran i novi napredni modovi snimanja videa će biti glavni konzumenti dodatnog kapaciteta baterije.
Kamere su uvek bile fokus tačka broj jedan na iPhone modelima. Nova generacija donosi značajna unapređenja kako po pitanju samog hardvera kamere, tako i softverskih mogućnosti koje se toliko blizu primiču profesionalnim kamerama da je će na novim iPhone 13 modelima, naročito iPhone 13 Pro modelima biti moguće snimiti zaista do sada neviđene kadrove za koje vam je bila potrebna profesionalna i komplikovana filmska oprema nedostupna običnom kupcu.
Na iPhone 13 i iPhone 13 Mini modelima se nalaze dve kamere. Po specifikaciji su identične kao na prethodnom modelu, a u domenu fotografija su dobile jednu novu mogućnost, a to je Photographic Styles, koji omogućava vrlo fino podešavanje načina na koji fotografišete, pa ako želite da imate u proseku malo svetlije i sa više kolorita fotografije, to možete podesiti i koristiti na svim fotografijama koje slikate. Na ovaj način je moguće da sam iPhone 13 inicijalno procesira fotografiju blizu željenog stanja bez potrebe za filterima i dodatnom obradom naknadno.
Novitet na osnovnim iPhone 13 modelima je Cinematic Mode snimanja video sadržaja sa malom dubinskom oštrinom, tj. mogućnošču da držite u fokusu osobu koja je blizu a da sve iza nje bude zamućeno ili obrnuto, efekat koji se koristi u snimanju filmova nebrojeno puta. Rezolucija je ograničena na 1080p i na 30 slika u sekundi, ali je efekat koji se dobija neverovatan. Tokom snimanja videa Neural Engine veštačka inteligencija prati dešavanja u kadru i menja fokus tamo gde je potrebno, tako da ukoliko neka osoba ulazi u kadar ona će biti fokusirana a sve ostalo će biti zamućeno, dajući dodatni akcenat na dinamici scene. Ukoliko vam se ne sviđa kako veštačka inteligencija bira šta će biti u fokusu a šta ne, vi možete u toku snimanja videa jednstavno da kliknete na osobu koju želite da držite izoštreno u fokusu, a ako kliknete dva puta na osobu onda će fokus ostati na toj osobi bez obzira da li se ona pomeri na drugo mesto u kadru ili pridje bliže ili dalje kameri, efekat koji se koristi u snimanju visokobudžetnih filmova. Uz pomoć ove nove mogućnosti, sada možemo zaključiti da svako ko želi da se bavi snimanjem filmova može sebi priuštiti kameru koja po kvalitetu i funkcionalnosti gotovo da nema bitnih nedostataka da bi se snimilo gotovo 90% svih mogućih kadrova. Treba napomenuti da je moguće da se i naknadno menja fokus na snimku koji je već snimljen.
Novitet na naprednim iPhone 13 Pro i Pro MAX modelima je podrška za ProRes format video snimanja sa 4K u 30 slika (1080p sa 30 slika za 128GB modele). Ovaj format je izuzetnog kvaliteta i hardverski podržan na iPhone 13 modelu tako da ćete isti moći da bez problema obradite na samom iPhone 13 modelu ako je potrebno ili prebacite u ekstremno visokom kvalitetu na neki Mac računar i nastavite obradu tamo. ProRes je nešto što će profesionalnim snimateljima i producentima dati vrhunski kvalitet snimka koji se posle može obraditi bez gubitka kvaliteta. Za običan kvalitet snimka podrška je 4K u 60 slika u sekundi. Prednja kamera na iPhone 13 i iPhone 13 Pro modelima dobija Cinematic Mode ne samo na zadnjim kamerama nego i na prednjoj kameri. Takođe, ProRes format snimanja je dostupan kako na zadnjim kamerema tako i na prednjim. Konačno i prednje i zadnje kamere i maju potpuno isti tretman kao i zadnje kamere, nema nikakve razlike sada među njima prilikom korišćenja i opcija.
Optička stabilizacija kamere se sada nalazi na svim iPhone 13 modelima, čak i iPhone 13 Mini. Kamere na iPhone 13 Pro i Pro Max modelima su potpuno nove, ali ih ima tri kao i ranije. Telefoto kamera sada ima 77mm žižnu daljinu i 3x optički zum umesto dosadašnjih 2.5x, dok je standardna kamera dobila f1.5 umesto f1.6 otvor blende, širokougaona ima f1.8 umesto f2.4 tako da će kadrovi u mraku biti daleko bolje osvetljeni i sa manje šuma i više detalja.
Kvalitet video snimka je nešto po čemu se iPhone definitivno drastično razlikuje od konkurencije. Sa novim bržim kamerama i novim softverskim mogućnostima, granica je definitivno bitno pomerena unapred za sve koji snimaju video. Uz odgovarajući držač kamere ili kačenjem na dron, mogućnosti snimanja su gotovo neograničene. Inženjeri unutar Apple kompanije vrlo dobro razumeju materiju vezanu za video produkciju i uspevaju da uz pomoć naprednih kamera, brzih procesora i fenomenalnih softverskih rešenja, rekreiraju video snimke koji su bili rezervisani samo za skupe produkcije.
Igranje igrica je bilo odlično na prethodnoj generaciji, a sa novim ekranom od 120Hz na iPhone 12 Pro modelima i bržim odzivom ekrana na dodir, igranje brzih akcionih igara će biti neverovatno iskustvo. Snažan procesor, snažna baterija i veliki broj visokokvalitetnih igara dostupnih na App Store garantuju sate kvalitetne zabave i za najzahtevnije korisnike.
Novo pakovanje nema više foliju spolja, čime će Apple smanjiti količinu plastike za čak 600 tona čuvajući okolinu, a do 2030. godine se Apple nada da će biti potpuno neutralan što se tiče emisije ugljen-dioksida do 2030. godine.
Prodaja iPhone Mini modela prethodne generacije nije bila velika, ali je iPhone 13 Mini ipak predstavljen i biće u prodaji, a razlog je jednostavan, roditelji ne mogu mlađoj deci kupovati iPhone koji ima preko 6 inča dijagonalu, u njhovim rukama taj model izgleda preveliko i nepraktično je njima za korišćenje, dok je iPhone 13 Mini idealan za mlađi uzrast, pritom ne gubeći nista od kvaliteta ni kamera ni procesora ni ekrana.
Cena Apple iPhone modela ostaje na istom nivou, a svake godine dolaze brojna pobošljanja. Smatramo da Apple bira odlično segmente na kojima želi da postigne određeni nivo i iako kritikovan da se u nekim segmentima ne kreće dovoljno brzo kao konkurenti, ipak dostigne sve kritične tačke ali još bitnije vrlo retko se pusti u prodaju nešto što nije dobro dizajnirano, smišljeno do poslednjeg detalja i temeljno testirano. Za one koji mogu finansijki da izdvoje da kupe novi iPhone 13 model, preporuka ne izostaje. Konačno, novi asortiman Apple iPhone modela u narednih godinu dana će biti okvirno iPhone SE, iPhone 11, iPhone 12 i sve varijante iPhone 13 modela.
Početak naručivanja kreće 17. septembra, a isporuke 24. septembra, barem je tako na američkom kontinentu. Što se tiče ostatka sveta situacija će biti slična ili ista, tako da ga možemo očekivati i kod nas tek nekoliko dana posle početka globalne prodaje, ako ga ne bude baš na dan početka prodaje.
Realme GT2 Pro
Realme pokušava da brzo prati put kojim su druge kompanije išle dugi niz godina. Važno je da svaki proizvođač ima vodeće modele u liniji uređaja, oni ...pročitaj
Test: Huawei nova Y70
nova Y70 je uređaj nove Huawei linije i smatra se direktnom naslednikom nova Y60 modela. Pozicioniran je kao model za mlade, proizvođač navodi da ima ...pročitaj
Poco F4
Poco brend je fokusiran na odnos cena/kvalitet, gde dobijete maksimalno moguće za minimalni novac. U Poco liniji, model sa F indeksom je nešto iznad p...pročitaj
Test: Samsung Galaxy A53 5G
Samsung Galaxy A serija je uvek imala isti bestseller, model sa A5x indeksom. Galaxy A53 je predstavnik A5x serije za ovu godinu i direktni naslednik ...pročitaj
Test: Samsung Galaxy S22+ 5G
Test: Xiaomi 12
Test: OnePlus 10 Pro
Test: Samsung Galaxy S22 5G
Test: Realme 9i
Test: Huawei nova 9 SE
Test: Poco X4 Pro 5G
Test: Xiaomi Redmi Note 11
Test: Realme 9 Pro
Test: Samsung Galaxy A03
Sony Xperia 5 III
Test: Poco M4 Pro
Test: Vivo Y33s
Test: Vivo V23 5G
Test: Realme 9 Pro+
Samsung S22 / S22 Plus / S22 Ultra
Test: Huawei 50 Pro
Realme GT Neo2
Test: Sony Xperia Pro-I
Test: Samsung Galaxy A22 5G
Test: Honor 50 Lite
Test: Samsung Galaxy S21 FE 5G
Test: Poco M4 Pro 5G
Test: Google Pixel 6 Pro
Test: Samsung Galaxy A22
Test: Huawei Nova 8i
A1 najbolje ocenjena mobilna mreža u čak 6 od 7 kategorija
Prema najnovijem Opensignal Awards Izveštaju o iskustvu korišćenja mobilnih mreža u Srbiji, nezavisne globalne kompanije za mobilnu analitiku Opensignal, A1 mreža beleži najbolje rezultate u 6 od ukupno 7 kategorija prema kojima se meri nivo zadovoljstva korisnika pri upotrebi mobilnog interneta.

U čak 3 kategorije A1 Srbija odnosi samostalnu pobedu, dok je u još tri kategorije zajednički pobednik i deli prvo mesto sa bar još jednim operatorom.

Mreža A1 beleži najbolje rezultate u kategorijama: brzina download-a, dostupnost 4G mreže i video iskustvo, dok prvo mesto deli u kategorijama: iskustvo pri korišćenju glasovnih aplikacija, video igara i brzina upload-a.

„Zahvaljujući jednom od najvećih investicionih ciklusa kompanije i podršci A1 Telekom Austrija Grupe, tokom prethodne godine izgradili smo više od 130 novih baznih stanica, proširili radio kapacitete za čak 60% i ukupno povezali oko 850 baznih stanica optikom, što je rezultiralo da A1 mreža u potpunosti zadovoljava najviše tehnološke standarde i rastuće potrebe naših korisnika - naglasio Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija.

Za više informacija posetite zvanični sajt A1 operatera.
11:10 h - 10.06.2022
A1 Zabava - Finale može da počne
Zahvaljujući platformi A1 Zabava, u okviru koje je dostupan i digitalni servis Arena Cloud, svi ljubitelji fudbala imaće priliku da, u realnom vremenu, prate svetska takmičenja, poput UEFA Lige Evrope i UEFA Lige Šampiona. Ali, nisu zaboravljeni ni oni koji su privrženiji košarci – tokom maja i juna, Arena Cloud servis im omogućava da prate utakmice NBA lige, ali i priliku da bodre svoje omiljene timove u regionalnoj ABA ligi.

A1 zabava namenjena je isključivo kupovini pretplate ili drugih sadržaja za digitalne servise, a korisnicima je omogućeno da sve ove sadržaje plaćaju preko svog A1 postpaid računa ili iz prepaid kredita bez korišćenja kreditnih kartica. Pored mesečne pretplate ili plaćanja pojedinačnog sadržaja u ponudi su i vaučeri za popularne gaming servise. Za više informacija posetite o A1 Zabava servisu zvanični sajt A1 operatera.
08:54 h - 17.05.2022
Yettel je novo ime za Telenor
Od marta 2022. godine pa nadalje, dosadašnji Telenor menja ime u Yettel. a za više informacija o promeni posetite novi zvanični sajt Yettel operatera.
08:51 h - 9.03.2022
Srećna 2022. godina
Želimo Vam puno lepih trenutaka u 2022. godini. Budite srećni, zdravi i nasmejani! Srećna Nova godina!
06:55 h - 31.12.2021
Novi mobilni u prodaji
Nova mogućnost na početnoj strani mobilnisvet.com sajta u samom vrhu vam dozvoljava da vidite tačno prvi trenutak kada je određeni model stigao u prodaju u Srbiju. Lista se ne prikazuje samo osnovni model nego i sve podverzije koje se pojavljuju tokom vremena, sa trenutno aktuelnom cenom modela. Idealno da se na lak način isprati svaki dolazak određenog modela i njegove podverzije na tržište Srbije.
22:06 h - 29.10.2021
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020