Apple iPhone 13 i iPhone 13 Pro Max

Najuspešnija generacija iPhone modela dobila naslednike
07:55 h - 1.09.2021
Neverovatan uspeh prethodne generacije koja je donela prvi put 5G podršku u iPhone modele ostavlja veliki zadatak za novu iPhone 13 generaciju, koja mora da se dokaze bitno boljom da bi očuvala ili čak i povećala prodaju. Gledajući u prihodima, cena iPhone modeli je velika i prodaju se u velikim količinama globalno. Samo u 2020. godini je to iznosilo oko 130 milijardi dolara, a 2021. je drastično bolja za iPhone modele pa ako prodaja dostigne 200 milijardi u 2021 neće biti nikakvo iznenađenje (izvor: statista.com). Sa tom količinom prihoda Apple ima mogućnosti da uloži neverovatno velika sredstva u razvoj novih generacija.
Cene novih modela se nisu menjale, iPhone 13 Mini će koštati u Americi $699, dok će iPhone 13 biti $799. Napredniji iPhone 13 Pro će biti $999, dok će najskuplji iPhone 13 Pro Max biti $1099. Sada iPhone 13 Mini i iPhone 13 dolaze sa minimalno 128GB interne memorije, pre je bilo 64GB, dok će iPhone 13 Pro i Pro Max modeli sada dobiti novi 1TB verziju koju će izuzetno ceniti oni koji snimaju dosta video materijala na svom iPhone modelu, kao što su profesionalni snimatelji ili producenti, kao i kreatori na youtube servisu.
Novi iPhone 13 spolja gledano donosi manji usek ekrana tzv. notch za 20% ostavljajući više prostora za ekran, kao i blage izmene na zadnjem delu u regionu kamera sa naglašenijim i većim kamereama na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max modelima, ali su u suštini vizuelno potpuno isti kao prošlogodišnji modeli. Osnovni iPhone 13 na zadnjem delu ima dijagonalno postavljene kamere umesto jednu ispod druge.
Na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max stiže dugo čekana i glavna novina je potpuno novi 120Hz OLED ekran označen sa Super Retina XDR display sa ProMotion tehnologijom. ProMotion znači da ekran može da menja brzinu osvežavanja ekrana od 10 do 120 herza, tj. puta u sekundi. Ovo ima dvostruki efekat, kada sadrzaj na ekranu miruje potrošnja baterije drastično pada, a kada brzo skrolujete ili igrate igrice sve će biti savršeno fluidno kako je to vec bilo par godina unazad na profesionalnim iPad modelima. Povećana je jačina osvetljenja sa 600 na 800 nita za iPhone 13 modele i sa 800 na 1200 nita za iPhone 13 Pro modele, tako da će sam prikaz biti još lakši za korišćenje na direktnom suncu.
Novi Apple A15 Bionic čip iste je 5nm izrade kao prethodnik, ali su unapređenja u performansama značajna. Trenutno Apple tvrdi da je procesor brži 30% od bilo kog drugog mobilnog procesora, kao i da ima 50% bolje performanse grafike nego konkurenti. Broj tranzistora je povećan sa 11.8 na čak 15 milijardi, što je oko 20% više nego ranije. Grafički procesor ima 5 jezgara, jedno više nego ranije, dok je 6 jezgara na procesoru i 16 na Neural Engine procesoru ostalo kao i ranije. Dakle, očekivano unapređenje koje će očuvati iPhone na vrhu što se tiče performansi. Ubuduće će Siri moći da izvršava brojne zadatke, kao što je recimo prevođenje sa jezika na jezik u realnom vremenu, bez upotrebe interneta ili eksternih servisa, sve se izvršava lokalno na samom uređaju čineći ga vrlo bezbednim i privatnim.
Podrška za 5G je unapređenja, tako da će sada biti dostupan u 60 zemalja globalno. Naglašeno je da je podrška za sve podverzije 5G sada kompletirana i da će iPhone 13 raditi odlično na bilo kojoj 5G mreži. Telefon će automatski prelaziti u 4G mod da bi stedeo bateriju kada 5G brzine nisu potrebne. Podrška za 5G nije imala nikakvih značajnih problema, a posle osveženja podrška je potpuna i 5G postaje stanard o kome više niko neće pričati ubuduće, biće samo jedna od opcija na modelu koju prosečan kupac očekuje da ima. Novina je da sada svi iPhone 13 modeli podržavaju i Dual eSIM, tako da ćete moći da u telefonu, ako to operater podržava, imati dva broja bez potrebe da ubacujete fizičku karticu u telefon, pre ste mogli samo da kombinujete jednu običnu SIM karticu i jedan eSIM.
Unutrašnjost iPhone 13 i iPhone 13 Pro modela je revidirana tako da se napravi više prostora za novu bateriju većeg kapaciteta. Povećan kapacitet obezbeđuje duži rad za 1.5h na iPhone 13 Mini modelu, tj. 2.5h na iPhone 13 modelu u odnosu na pretnodnika. Isto je i sa iPhone 13 Pro modelima, običan Pro model dobija 1.5h više, a iPhone 13 Pro Max dobija 2.5h više čineći ga modelom sa najvećom baterijom ikada u jednom iPhone modelu. Zahtevniji ekran i novi napredni modovi snimanja videa će biti glavni konzumenti dodatnog kapaciteta baterije.
Kamere su uvek bile fokus tačka broj jedan na iPhone modelima. Nova generacija donosi značajna unapređenja kako po pitanju samog hardvera kamere, tako i softverskih mogućnosti koje se toliko blizu primiču profesionalnim kamerama da je će na novim iPhone 13 modelima, naročito iPhone 13 Pro modelima biti moguće snimiti zaista do sada neviđene kadrove za koje vam je bila potrebna profesionalna i komplikovana filmska oprema nedostupna običnom kupcu.
Na iPhone 13 i iPhone 13 Mini modelima se nalaze dve kamere. Po specifikaciji su identične kao na prethodnom modelu, a u domenu fotografija su dobile jednu novu mogućnost, a to je Photographic Styles, koji omogućava vrlo fino podešavanje načina na koji fotografišete, pa ako želite da imate u proseku malo svetlije i sa više kolorita fotografije, to možete podesiti i koristiti na svim fotografijama koje slikate. Na ovaj način je moguće da sam iPhone 13 inicijalno procesira fotografiju blizu željenog stanja bez potrebe za filterima i dodatnom obradom naknadno.
Novitet na osnovnim iPhone 13 modelima je Cinematic Mode snimanja video sadržaja sa malom dubinskom oštrinom, tj. mogućnošču da držite u fokusu osobu koja je blizu a da sve iza nje bude zamućeno ili obrnuto, efekat koji se koristi u snimanju filmova nebrojeno puta. Rezolucija je ograničena na 1080p i na 30 slika u sekundi, ali je efekat koji se dobija neverovatan. Tokom snimanja videa Neural Engine veštačka inteligencija prati dešavanja u kadru i menja fokus tamo gde je potrebno, tako da ukoliko neka osoba ulazi u kadar ona će biti fokusirana a sve ostalo će biti zamućeno, dajući dodatni akcenat na dinamici scene. Ukoliko vam se ne sviđa kako veštačka inteligencija bira šta će biti u fokusu a šta ne, vi možete u toku snimanja videa jednstavno da kliknete na osobu koju želite da držite izoštreno u fokusu, a ako kliknete dva puta na osobu onda će fokus ostati na toj osobi bez obzira da li se ona pomeri na drugo mesto u kadru ili pridje bliže ili dalje kameri, efekat koji se koristi u snimanju visokobudžetnih filmova. Uz pomoć ove nove mogućnosti, sada možemo zaključiti da svako ko želi da se bavi snimanjem filmova može sebi priuštiti kameru koja po kvalitetu i funkcionalnosti gotovo da nema bitnih nedostataka da bi se snimilo gotovo 90% svih mogućih kadrova. Treba napomenuti da je moguće da se i naknadno menja fokus na snimku koji je već snimljen.
Novitet na naprednim iPhone 13 Pro i Pro MAX modelima je podrška za ProRes format video snimanja sa 4K u 30 slika (1080p sa 30 slika za 128GB modele). Ovaj format je izuzetnog kvaliteta i hardverski podržan na iPhone 13 modelu tako da ćete isti moći da bez problema obradite na samom iPhone 13 modelu ako je potrebno ili prebacite u ekstremno visokom kvalitetu na neki Mac računar i nastavite obradu tamo. ProRes je nešto što će profesionalnim snimateljima i producentima dati vrhunski kvalitet snimka koji se posle može obraditi bez gubitka kvaliteta. Za običan kvalitet snimka podrška je 4K u 60 slika u sekundi. Prednja kamera na iPhone 13 i iPhone 13 Pro modelima dobija Cinematic Mode ne samo na zadnjim kamerama nego i na prednjoj kameri. Takođe, ProRes format snimanja je dostupan kako na zadnjim kamerema tako i na prednjim. Konačno i prednje i zadnje kamere i maju potpuno isti tretman kao i zadnje kamere, nema nikakve razlike sada među njima prilikom korišćenja i opcija.
Optička stabilizacija kamere se sada nalazi na svim iPhone 13 modelima, čak i iPhone 13 Mini. Kamere na iPhone 13 Pro i Pro Max modelima su potpuno nove, ali ih ima tri kao i ranije. Telefoto kamera sada ima 77mm žižnu daljinu i 3x optički zum umesto dosadašnjih 2.5x, dok je standardna kamera dobila f1.5 umesto f1.6 otvor blende, širokougaona ima f1.8 umesto f2.4 tako da će kadrovi u mraku biti daleko bolje osvetljeni i sa manje šuma i više detalja.
Kvalitet video snimka je nešto po čemu se iPhone definitivno drastično razlikuje od konkurencije. Sa novim bržim kamerama i novim softverskim mogućnostima, granica je definitivno bitno pomerena unapred za sve koji snimaju video. Uz odgovarajući držač kamere ili kačenjem na dron, mogućnosti snimanja su gotovo neograničene. Inženjeri unutar Apple kompanije vrlo dobro razumeju materiju vezanu za video produkciju i uspevaju da uz pomoć naprednih kamera, brzih procesora i fenomenalnih softverskih rešenja, rekreiraju video snimke koji su bili rezervisani samo za skupe produkcije.
Igranje igrica je bilo odlično na prethodnoj generaciji, a sa novim ekranom od 120Hz na iPhone 12 Pro modelima i bržim odzivom ekrana na dodir, igranje brzih akcionih igara će biti neverovatno iskustvo. Snažan procesor, snažna baterija i veliki broj visokokvalitetnih igara dostupnih na App Store garantuju sate kvalitetne zabave i za najzahtevnije korisnike.
Novo pakovanje nema više foliju spolja, čime će Apple smanjiti količinu plastike za čak 600 tona čuvajući okolinu, a do 2030. godine se Apple nada da će biti potpuno neutralan što se tiče emisije ugljen-dioksida do 2030. godine.
Prodaja iPhone Mini modela prethodne generacije nije bila velika, ali je iPhone 13 Mini ipak predstavljen i biće u prodaji, a razlog je jednostavan, roditelji ne mogu mlađoj deci kupovati iPhone koji ima preko 6 inča dijagonalu, u njhovim rukama taj model izgleda preveliko i nepraktično je njima za korišćenje, dok je iPhone 13 Mini idealan za mlađi uzrast, pritom ne gubeći nista od kvaliteta ni kamera ni procesora ni ekrana.
Cena Apple iPhone modela ostaje na istom nivou, a svake godine dolaze brojna pobošljanja. Smatramo da Apple bira odlično segmente na kojima želi da postigne određeni nivo i iako kritikovan da se u nekim segmentima ne kreće dovoljno brzo kao konkurenti, ipak dostigne sve kritične tačke ali još bitnije vrlo retko se pusti u prodaju nešto što nije dobro dizajnirano, smišljeno do poslednjeg detalja i temeljno testirano. Za one koji mogu finansijki da izdvoje da kupe novi iPhone 13 model, preporuka ne izostaje. Konačno, novi asortiman Apple iPhone modela u narednih godinu dana će biti okvirno iPhone SE, iPhone 11, iPhone 12 i sve varijante iPhone 13 modela.
Početak naručivanja kreće 17. septembra, a isporuke 24. septembra, barem je tako na američkom kontinentu. Što se tiče ostatka sveta situacija će biti slična ili ista, tako da ga možemo očekivati i kod nas tek nekoliko dana posle početka globalne prodaje, ako ga ne bude baš na dan početka prodaje.
Test: Samsung Galaxy Z Fold3 5G
Samsung je bio pionir na tržištu pametnih telefona sa fleksibilnim ekranom, zauzevši najveći udeo na tržištu, što se lako može objasniti nedostatkom s...pročitaj
Test: Samsung Galaxy M32
Samsung povećava prodaju A-serije i uticajem na tržište modelima sa M indeksom, oni izlaze u različitim bojama, sa različitim kapacitetom memorije, al...pročitaj
Test: Realme GT Master
Za Realme je važno da bude prisutan u segmentu srednje kategorije, jer ne samo da se generiše prodaja već se i povećava popularnost brenda. Realme kom...pročitaj
Test: Sony Xperia 1 III
Pozicioniranje modela je jasno, vodeći model sa gomilom karakteristika koje ljudi žele da dobiju, uređaj koji se veoma razlikuje u estetici i po moguć...pročitaj
Test: Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Test: Motorola Moto G30
Apple iPhone 13 i iPhone 13 Pro Max
Test: Realme C25
Test: Oppo Reno5 Lite
Test: Huawei nova 8
Test: Xiaomi Mi 11 Lite
Test: Poco M3 Pro
Test: Oppo Find X3 Pro
Test: Asus Zenfone 8
Test: Realme 8 Pro
Test: Xiaomi Redmi Note 10
Test: Realme Narzo 30 5G
Test: Realme GT
Test: Vivo V21
Test: Nokia XR20
Test: Nokia X20
Test: Xiaomi Mi 11 Ultra
Xiaomi Poco X3 Pro
Test: Samsung Galaxy A12
Test: Asus ROG Phone 5
Test: Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Xiaomi Mi 11
Poco F3
Test: Xiaomi Redmi Note 9T
Test: Samsung Galaxy A52
Najveći broj korisnika prelazi u A1 mrežu
Prema izveštaju RATEL-a za prva tri meseca 2021. godine korisnici mobilne telefonije u Srbiji najviše poverenja imaju u A1 Srbija budući da je najviše brojeva preneto u A1 mrežu.

Kako bi podržao trend rasta broja korisnika i njihovu potrebu za većom potrošnjom interneta, A1 Srbija uveliko radi na značajnim unapređenjima mrežne infrastrukture, proširenju kapaciteta 4G mreže i još većem unapređenju data servisa. Dodatna infrastrukturna proširenja predviđena su u celoj zemlji, posebno na području Beograda i u Vojvodini, koja će unaprediti iskustva korisnika na čak 70 odsto mreže.

Osim sopstvenog A1 brenda uređaja i poklona dobrodošlice koji korisnicima omogućava da do kraja 2021. samostalno biraju i aktiviraju dodatke kroz Moj A1 aplikaciju, lansirana je nova, jedinstvena tarifa koja prati tempo digitalnih generacija kojima uvek treba više mobilnog interneta, po pristupačnoj ceni. Od 1. juna svi korisnici imaju mogućnost da odaberu A1 Moćnu tarifu koja donosi 1 terabajt za prenos podataka u periodu od dve godine. To iznosi čak 1.024 gigabajta, odnosno više od milion megabajta koji mogu da se koriste fleksibilno, uz neograničene minute i SMS poruke u nacionalnom saobraćaju.
10:49 h - 4.06.2021
Srećna 2021. godina
Svima želimo puno lepih trenutaka, ostvarenih želja i zdravlja. Srećna Nova godina!
11:18 h - 31.12.2020
Vip lansirao beskonačne tarife
Stigao je prvi zaista neograničeni mobilni internet.

Ulazak u decembar označava početak sezone novogodišnjih i božićnih praznika, a kompanija Vip mobile obeležila ga je virtuelnim događajem za medije, na kojem je predstavio prve zaista beskonačne NEO NEO tarife u okviru kojih postpejd i biznis korisnici uz neograničene minute i poruke imaju i potpuno neograničen internet protok. Sa druge strane, za sve pripejd korisnike omogućeni su dodaci od čak 21 GB interneta koji se mogu koristiti tokom 30 dana od aktivacije.

Osim što od sada omogućava korisnicima da beskonačno uživaju u čarima praznika i interneta, Vip je ovom ponudom još jednom pokazao da se u poslovanju rukovodi potrebama svojih korisnika i željom da osveži i unapredi naše telekomunikaciono tržište: "Petina naših korisnika u potpunosti iskoristi GB iz svog paketa i ima potrebu za dodatnom količinom date, 40% korisnika ponekad iskoristi svu datu iz paketa pa onda povremeno ima potrebu za dodatnom količinom date. Imajući u vidu izazovnu godinu i navike koje su usvojene tokom ovog perioda, procenili smo da je pravi trenutak da napravimo korak dalje. NEO NEO paketi podrazumevaju zaista neograničeni internet. To znači da sve vreme trajanja ugovora, dakle svih 24 meseca, korisnici imaju istu brzinu protoka, nema ograničenja GB koje potroše.", istakao je u obraćanju medijima Đorđe Vuksanović, glavni direktor za transformaciju u Vip mobile i A1 Slovenija.

Predstavnici Vipa su se na virtuelnoj konferenciji, osvrnuli i na trendove u potrošnji internet saobraćaja i potrebe korisnika u novoj digitalnoj eri. U trećem kvartalu 2020. ukupna potrošnja interneta putem mobilne mreže među korisnicima u Srbiji dostigla više od 119.7 miliona GB, što je skoro 49% nego u istom periodu prošle godine, pokazao je izveštaj RATEL-a. Od toga je kroz Vip mrežu razmenjeno čak 47.9 miliona GB, što je 40% od ukupne količine razmenjenih mobilnih podataka.

"Da bismo podržali rekordno povećanje internet saobraćaja koje očekujemo sledeće godine usled promenjenih navika korisnika, obezbedili smo i rekordna sredstva koja ćemo investirati u unapređenje tehnologije. Kako bismo unapredili data servise, za narednu godinu planiramo nastavak proširenja kapaciteta 4G mreže u celoj zemlji, kao i dodatna infrastrukturna proširenja na području Beograda i Vojvodine." istakao je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku, Vip mobile i A1 Slovenija.

Tokom promotivnog perioda, svi novi i korisnici koji obnove ugovor mogu izabrati NEO NEO tarifu već od 1799 dinara, uz dvogodišnju ugovornu obavezu. Korisnici NEO NEO biz tarifa, uz neograničene minute i poruke mogu neograničeno da surfuju na internetu u nacionalnom saobraćaju.
07:26 h - 7.12.2020
Žvaka, caka, trik ili pravi popust?
Savremene studije* o potrošačkim navikama pokazuju da trećina tinejdžera, ali i odraslih više uživa u šopingu nego u treniranju, a da žene u proseku provedu osam godina života u kupovini. Međutim, ova istraživanja se ne osvrću na poznatu situaciju za veliki broj potrošača: za ponudu koja na prvi pogled bude super se u radnji ili pretposlednjem koraku online kupovine, ispostavi da i nije baš tako povoljna.

Živimo među marketinškim trendovima koji nalažu da kupcima ne treba reći sve i odmah. Zato nije loše da narednom šopingu u startu pristupite opreznije i informišete se na adekvatan način. Time dajete sebi više vremena da izaberete proizvode i usluge koje najviše odgovaraju vašim potrebama i džepu, a vreme provedeno u kupovini postaje vreme stvarnog opuštanja i uživanja.

Korisno je, recimo, da se raspitate o svim karakteristikama proizvoda i detaljima ponude pre nego što donesete odluku o kupovini. Dodatne informacije i specifikacije robe, uglavnom možete pronaći na sajtovima prodavnica. Ako nemate ranijeg iskustva sa određenim proizvođačem, artiklom ili uslugom, od pomoći vam mogu biti i komentari i ocene ranijih korisnika. Neretko je moguće putem četa na oficijelnom sajtu ili društvenim mrežama dobiti i direktnu korisničku podršku koju kompanija nudi. Što više izvora ukrstite u potrazi za pravim savetom, verovatnije je da ćete do njega doći.

Iako najveći deo posla koji prethodi kupovini zaista možete obaviti online, ne treba da se ustručavate od obraćanja osoblju u radnjama ako nakon samostalne pretrage i dalje imate nedoumice. Ukoliko niste sigurni koja vam sve prava kao potrošaču pripadaju, možete prelistati Zakon o zaštiti potrošača pre naredne kupovine. Ukoliko se odlučite za online kupovinu bilo bi dobro da proverite identitet prodavca kao i trajni nalog i razmislite pre nego što ostavite podatke o plaćanju. Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac ili broj kartice unapred i izbegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju.

Najzad, nisu svi ponuđači roba i usluga na tržištu poklonici marketinških trikova. I dalje ima brendova koji biraju fer-plej. To su one kompanije koje poverenje kupaca stavljaju na prvo mesto i čijim ponudama i popustima možete zaista da se radujete, sami ili sa celom porodicom, znajući da ćete dobiti ono što očekujete.

Među takvima je kompanija Vip koja tokom septembra meseca nudi popust do čak 15.000 dinara na bilo koji telefon iz celokupnog asortimana, a u kombinaciji sa bilo kojim postpejd paketom. Visina popusta zavisi od paketa uređaja i usluga za koji se odlučite, ali ćete svakako uštedeti na bilo kom miksu poruka, minuta, gigabajta i telefona koji izaberete i koji najbolje odgovara na vaše želje i potrebe.

*Izvor statističkih podataka korišćenih u tekstu je na sledećem linku.
09:33 h - 14.09.2020
Bezbedan, automatizovan i energetski efikasan dom u vašem džepu
Život je nepredvidiv i dinamičan. Izlasci iz stana u žurbi. Pitanje šta vaša trogodišnja ćerka radi sa bakom dok ste vi na sastancima. Neplanirano zadržavanje na poslu posle kog su vam potrebni samo rashlađen stan i već spremna kafa. Vipov Smart Home sistem vam omogućava da nosite svoj dom u džepu i kontrolišete svaki kutak vašeg domaćinstva čak i kada ste kilometrima daleko.

Zahvaljujući Vip Smart Home rešenjima, sa svog pametnog telefona ili tableta imate mogućnost da upravljate rasvetom, klimatizacijom i utičnicama na koje su prikačeni vaši električni aparati, dok grejne i rashladne uređaje možete uključivati u skladu sa vremenom koje ćete provesti kod kuće. Vip Smart Home vam omogućava da putem video nadzora pazite na vaše najmlađe, ili najstarije, koji takođe mogu da vas kontaktiraju u hitnim slučajevima uz pomoć SOS daljinskog. Još neka pametna sigurnosna rešenja zahvaljujući kojima možete biti mirni kada napuštate dom jesu alarmna sirena i senzori za dim koji čim detektuju signal šalju notifikaciju.

Drugim rečima, vaš dom radi za vas, gde god se nalazili. Paketi u Vipovoj Smart Home ponudi razlikuju se po funkcionalnosti, a u svakom trenutku možete oplemeniti vaš dom novim pametnim rešenjima.
10:38 h - 30.07.2020
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020