808 PureView 2012
2012. godina
4" OLED, 59.1% body
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
1400 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 38MP
Test mobilni telefon Nokia 808 PureView
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 808 PureView. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 808 PureView vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Nokia 808

Uvod

Nokia je uvek bila poznata po tome da je pokušavala da kreira mobilne telefone koji su drugačiji od drugih. U jednom momentu ova kompanija je odlučila da svoje smart telefone nazove „mobilnim računarima“ da bih ih odvojila od konkurencije, da impresionira, ili možda i jedno i drugo. Nažalost po ovu kompaniju, vremena su se promenila i sada je mnogo teže kreirati nešto radikalno drugačije od vaših rivala, naročito u svetlu činjenice da je većina njih ispred vas kada je reč u najkrucijalnijim segmentima. Ovo je viđeno u slučaju modela Nokia N9 i Nokia Lumia 800m pri čemu su oba modela imala drugačiji dizajn koji je lepo uklopljen sa dosta skupim materijalima i pristojnim kvalitetom izrade. Međutim, nijedan od modela nije ostvario očekivanu prodaju pre svega zato što operativni sistem na kojem su bili bazirani nije bio popularan u tom trenutku.

Ovoga puta Nokia je sa modelom 808 se fokusirala na stariji operativni sistem i pokušala da se distancira od konkurencije zahvaljujući velikom senzoru slike i atraktivnom dizajnu.

Međutim, nakon najave modela Nokia 808, kompanija je pokušala da se fokusira samo na karakteristike kamere i jedva pomenula dizajn ovog modela u video klipu koji objašnjava ovaj model ili drugim promotivnim materijalima kao i činjenicu da je Nokia 808 smart telefon.

Reč je o dobro poznatom načinu da se sakriju nedostaci proizvoda koji mnoge kompanije koriste. Tako se pozitivne karakteristike naglašavaju sa ciljem pokrivanja bilo kakvog mogućeg nedostatka. U slučaju modela Nokia 808 ovaj pokušaj je ekstreman i kasno pokazuje da osim izbegavanja bilo kakvog pominjanja operativnog sistema kompanija zaista veruje da je jedina šansa da Nokia 808 postane uspešan model ekskluzivnost njegove kamere i ništa drugo.

Kao posledica toga, kada sam počeo da pišem ovaj članak morao sam da imam na umu da uprkos tome što je kamera glavna karakteristika telefona, ovaj model kao i svaki drugi mobilni telefon ili smart telefon ima više parametara koji se moraju opisati i o kojim se mora suditi prema kombinaciji kamere i ostalih karakteristika. Samo kamera nije dovoljna.

Dizajn, veličina, kontrole

Kada kreirate telefon koji poseduje karakteristiku koja je toliko specijalna kao kamera kod modela Nokia 8080, veći deo dizajna mora da bude baziran na tome kako da prilagodite kameru i da kreirate telefon bazirano na njoj. Upravo je to način na koji bi se Nokia 808 mogla opisati – telefon izgrađen oko kamere.

Težina modela Nokia 808 je značajna i to je prva stvar koju ćete primetiti kada budete uzeli uređaj u ruku. Telefon je težak, međutim, ako znate da držite telefon sa 41MP kamerom, to će odmah opravdati njegovu težinu ili vas naterati da je lakše primetite. Moram da napomenem da je Nokia uradila dobru stvar kada je reč o balansiranju mase telefona na donju stranu kućišta obzirom da bi težina sočiva mogla da kreira veoma nejednaku distribuciju, pa bi držanje samog uređaja bio veoma frustrirajući doživljaj.

Obzirom da smo pomenuli masu kamere, red je da opišemo i njenu veličinu i kako se ona razlikuje u odnosu na druge modele. Shvatam da je smeštanje 41MP senzora zajedno sa njegovom optikom u kućište mobilnog telefona ozbiljan inženjerski izazov, pri čemu zadnjom stranom ovog uređaja dominira njegova kamera.

Vraćamo se na uobičajene dizajnerske elemente modela Nokia 808. Prednja strana telefona je zauzeta ekranom koji čini najveći deo i sa tri hardverska tastera koji su smešteni ispod njega, i koji su dizajnirani izjedna. Taster za okončanje poziva ima i ulogu tastera za isključenje uređaja kod modela Nokia 808 obzirom da ovaj uređaj nema posvećeni taster za tu ulogu. U gornjem delu prednje strane nalazi se slušalica zajedno sa prednjom kamerom i senzorom blizine i ambijentalnog osvetljenja koji je lepo skriven i nije lako vidljiv. Leva strana telefona je potpuno prazna, dok se sa desne strane nalazi ostatak hardverskih tastera. Bilo bi krajnje besmisleno kreirati telefon sa 41MP kamerom i ne koristiti posvećeni taster okidača, pa se on nalazi u donjem delu desne bočne strane. Iznad tastera okidača postoji taster za otključavanje/zaključavanje uređaja, isti onakav kakv je Nokia koristila kod modela N8 i drugih proizvoda. Poslednja, ali ne i najmanje važna stvar su tasteri za regulisanje jačine zvuka koji istovremeno imaju ulogu tastera za zumiranje kamere. Sa gornje strane uređaja nalazi se utičnica zvučnika dok se pored nje nalaze micro-USB konektor kao i micro-HDMI port koji su prekriveni plastičnim zatvaračem. Donji deo telefona sadrži mikrofon i mali otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata. Konačno, sa zadnje strane se nalazi već više puta pomenuta 41MP kamera kao i zvučnik telefona. Takođe, postoji i mali gumeni deo koji sprečava da Nokia 808 isklizne kada su vam ruke znojave ili kada je uređaj na nekoj kosoj površini.

Ekran

Kao što sam pomenuo na početku ovog teksta, vremena su se promenila i ekrani telefona su značajno evoluirali. Nokia 808 je redak izuzetak. Dok je kompanija pokušala da kreira istinski najsavršeniji telefon kada je reč o kameri, ovaj uređaj poseduje isti stari 640x360 ekran koji je viđen kod Symbian uređaja već neko vreme.

Uprkos tome što je reč o AMOLED ekranu koji koristi Nokia ClearBlack tehnologiju, rezolucija ekrana je daleko od željene. Obzirom da je reč o 4.0“ ekranu niske rezolucije stvar je još gora jer neće biti retke situacije da vidite pojedinačne piksele na ekranu. Reprodukcija boja je ekstremno dobra kao što možemo očekivati od AMOLED ekrana, dok je vidljivost ekrana na suncu prilično dobra što je veoma dobra karakteristika kod telefona koji je dizajniran da većinu vremena ga koristite na otvorenom i snimate fotografije.

Odzivnost ekrana osetljivog na dodir je jako dobra obzirom da poseduje revidirani operativni sistem i pristojan hardver pa većina kašnjenja pri reagovanju kod starijih Symbian telefona nije prisutna kod modela Nokia 808.

Baterija

Telefon se isporučuje sa baterijom kapaciteta 1400mAh. Symbian je uvek bio poznat po iznad prosečnom upravljanju energijom i obzirom da hardver telefona nije iznad proseka, baterija bi najmanje trebala da obezbedi dobra vremena trajanja. U realnim uslovima ovo je istina svakom slučaju, sem za režim korišćenja kamere. Uprkos tome što Nokia 808 može da traje nekoliko dana pri normalnom korišćenju, kada snimate fotografije u količini koje su uobičajena za druge telefone, baterija se isprazni veoma brzo. Prilikom pokušaja kreiranja primera fotografija modelom Nokia 808, ustanovio sam da je baterija trajala manje od dana i da je bila ispražnjena uprkos tome što nijedna druga karakteristika telefona nije korišćena uopšte.

Ceo dan rada je najviše što možete da očekujete od baterije ovog uređaja kada koristite kameru za 10 do 20 snimaka na dan.

Povezivanje

Nokia nikada nije bila stidljiva kada je reč o obezbeđivanju svojih smart telefona svakom dostpnom opcijom povezivanja, pa ni Nokia 808 nije izuzetak.

Bluetooth. Verzija protokola 3.0 je korišćena u okviru svih profila koji su podržani kao što su u Handsfree, Serial Port, Dial Up Networking, File Transfer i Object Push. Brzina transfera fajlova je oko 1Mbps.

WiFi. WiFi modul podržava b/g/n režime rada zajedno sa DLNA. U okviru telefona je dostupna aplikacija koja kreira bežični hotsport korišćenjem konekcije podataka vaše mreže.

Međutim, ovde moram da iznesem jednu specijalnu napomenu. Imajući u vidu veliki broj multimedijalnih fajlova kreiranih kamerom telefona i obzirom da Bluetooth ne obezbeđuje opciju visoke brzine, Nokia 808 bi trebalo makar da podržava WiFi Direct da bi transfer velikih fajlova bio lakši.

Kada koristite kameru u potpunoj rezoluciji, svaka fotografija je veličine preko 7MB. Slanje 3-4 fotografije na drugi telefon znači da preko Bluetooth-a morate da prenesete preko 20MB podataka što nije baš najpogodnije.

USB. Nokia 808 podržava sve moguće režime USB povezivanja pri čemu su Mass Stroage i MTP najzastupljeniji. Opcija PC sinhronizacije se koristi sa Nokia paketom softvera.

Platforma i memorija

Za mene je misterija da li Symbian nema podršku za procesore naprednije nego što je ARM11 platforma li Nokia istinski veruje da može da isporuči performanse naprednijih rešenja bazirano na single core A-9 ARM platformi. U svakom slučaju, Nokia 808 je izgrađena bazirano na 1.3GHz ARM11 platformi i ne zna se mnogo više od toga. Telefon je opremljen sa 512MB sistemske memorije, što je više nego dovoljno da Symbian izvrši svaki zadatak.

Jasno je da od Nokia N8 pa naovamo, većina Symbian telefona ima posvećeni čip koji manipuliše 2D/3D prikazima i video enkodiranjem i dekodiranjem. Na ovaj način se mogu obezbediti multimedijalne mogućnosti koje nisu podržane od strane ARM11 platforme čak i pri višim brzinama. Video enkodiranje i reprodukcija sadržaja u 720p rezoluciji kod starih telefona je zamenjeno FullHD 1080p kako kod reprodukcije tako i snimanja u okviru Nokia 808 modela. 3D performanse telefona nije bilo lako testirati obzirom da nema igre koja koristi unapređenja performansi ovog odeljka.

Sve multimedijalne karakteristike telefona se mogu lako izvesti i tako je sve dok ne dođete do aplikacija koje traže više resursa kao što je internet pretraživač pa shvatite da ARM11 ni na koji način nije prihvatljivo rešenje koje obezbeđuje upravljanje najzahtevnijih web stranicama. Symbian sa druge strane radi ekstremno dobro i brzo na Nokia 808 i dokazuje još jednom da ovaj OS može da bude brz i pouzdan i bez brzog procesora i značajne količine sistemske memorije.

Operativni sistem

Symbian je prošao kroz more promena poslednjih godina i nisu sve bile na bolje. U slučaju modela Nokia 808 imamo verziju koja nosi naziv Belle sa prvim paketom dodatnih karakteristika. Kod telefona kao što je Nokia 701, update će doneti unapređenje brzine za procesor do 1.3GHtz slično kao kod Nokia 808. Pored toga, većina promena su estetske ili prividna unapređenja u stabilnosti sa izuzetkom novije verzije pretraživača i dodavanja Dolby Digital Plus. To su makar izmene koje su pomenute ili koje su tačnije istaknute od strane kompanije Nokia. U okviru modela Nokia 8080 otkrio sam nekoliko dodataka kao što je mogućnost uparivanja kontrolera sa igračkih konzola kao kontrolera za telefon. Kontroleri za sve tri glavne konzole (PlayStation 3, Xbox 360 i Nintendo Wii) su podržani. Međutim, i dalje ne mogu da pronađem igre dostupne za Symbian mogu zaista da koriste ovu karakteristiku. Drugi značajni dodaci uključuju dublju integraciju operativnog sistema sa Vlingo-vim glasovnim servisom kao i aplikacijom za vremensku prognozu, zajedno sa Shazam opcijom za prepoznavanje muzike.

Neke od karakteristika operativnog sistema su temeljnije opisane u narednim paragrafima. Nokia 808 internet pretraživač zaslužuje verovatno zaseban opis iako ne zato što je unapređena verzija pretraživača koji je korišćen na ranijim verzijama Symabiana. Uprkos tome što u svakoj novijoj verziji Nokia obećava bolji i lakši doživljaj pretraživanja, ono što uvek dobijemo su iste performanse koje su u rangu sa Android uređajem srednjeg opsega, onima sa specifikacijama lošijim nego od Nokia 808 uređaja ili čak kod jeftinijih Symbian uređaja.

Nema šanse da se brzina prikazivanja smatra prihvatljivom za jedan vrhunski uređaj ove godine. Isto važi i za brzinu skrolovanja i lakoću korišćenja u okviru web stranice. Nokia-ino rešenje za jednostavnost je napraviti najnaprednija podešavanja pretraživača koja će ili nestati ili biti skrivena negde duboko u opcijama podešavanja.

Danas, svidelo vam se to ili ne, većina vrhunskih telefona se značajno oslanja na društveno umrežavanje i na taj način obezbeđuju lak pristup najvažnijoj društvenoj mreži zajedno sa posedovanjem aplikacija za one koje nisu toliko poznate. U slučaju Symbiana ovo je daleko od idealnog, ili čak istinitog. Nokia 808 ima podršku samo za Twitter i Facebook unapred instaliranu i one imaju nekoliko nedostataka. Za oba servisa pristup se izvodi preko Nokia Online Service koji zahteva da prvo bude napravljen nalog na Nokia Service. Činjenica da morate da pristupite prvo ovom servisu da biste mogli da koristite servise treće strane kao što su Facebook i Twitter me je veoma iznenadila. Ono što čini stvari još gorima je činjenica da nema dostupne nijedne druge društvene mreže, čak ni neke vrste integracije sa Microsoft servisima što bi se moglo očekivati od strane Nokie, imajući u vidu saradnju između dve kompanije.

Sledeća veoma upadljiva stvar je nepostojanje multimedijalne aplikacije. YouTube je verovatno najviše korišćeni servis za video razmenu danas, međutim, Symbian i Nokia 808 nemaju posvećenu aplikaciju za pristup ovom servisu. Umesto toga u glavnom meniju postoji ikona YouTube sajta koja jednostavno otvara mobilnu verziju ovog sajta. Ovako siromašna podrška za YouTube i sajt za online video razmenu generalno nije prihvatljiva kod vrhunskih rešenja kakva je Nokia 808 naročito što se video mogućnosti ovog uređaja značajno reklamiraju.

Kamera

Nokia 808 nije kao drugi mobilni telefoni koji su trenutno dostupni na tržištu, koji će se uskoro pojaviti ili koji su bili dostupni u prošlosti kada je reč o senzoru slike i korišćenoj optici. U prošlosti je bilo mnogo slučajeva telefona, uključujući i neke kompanije Nokia koji su posedovali kamere koje su bile naprednije ili više rezolucije nego kod njihove konkurencije. Ovoga puta Nokia je odlučila da upotrebi istinski ekstreman pristup sa 41MP senzorom slike i makar u teoriji ostavi konkurenciju daleko iza sebe. Naijskrenije, u većini aspekata rada i performansi modela Nokia 808 kada je reč o kameri je dosta drugačiji i boji od većine drugih smart telefona. Većinu vremena, i naročito kada se koristi kamera u PureView režimu Nokia 8080 snima fotografije daleko bolje od većine, ako ne i od svih mobilnih telefona koji postoje na tržištu.

Pre nego što počnem da opisujem stvarne performanse kamere pogledajmo ideju koja čini osnovu korišćenja ovako velikog senzora slike i mogućih teorijskih i praktičnih izmena.

Ono što je bez pogovora je da je maksimalna rezolucija koju obezbeđuje ova kamera veća čak i od rezolucije koju obezbeđuju neki profesionalni DSLR foto-aparati, međutim u praksi ovaj model koristi 38MP rezoluciju umesto 41MP u režimu 4:3, kada koristi podešavanje potpune rezolucije. Ovo znači da će fotografija koja je kreirana biti velike dijagonale i sa iznad prosečnim brojem detalja. Na prvi pogled sve radi kako bi trebalo i fotografije koje se kreiraju su rezolucije 7152x5368 piksela i praktično prevelike i nisu od koristi kada je reč o svakodnevnim promenama. Ovoliki nivo detalja snimljenih u ovom slučaju nije bolji neko kod ostalih mobilnih telefona jer ostatak tehničkih ograničenja čini da slika bude slična kao i kod drugih mobilnih telefona kao i kod Nokia 808 modela.

Jedan od mnogih parametara kod digitalnog senzora slike je njegova stvarna fizička veličina. Kada pokušate da postavite više fotoosetljivih dioda na isti prostor morate ih zbiti i to može da izazove propratne efekte koji utiču na kvalitet slike. Ovo važi za mobilne telefone, kompaktne foto-aparate i DSLR aparate. Međutim, dostupni prostor za senzor je drugačiji u svakom od ovih slučajeva i on pomaže kada koristite senzore veće fizičke veličine. U proteklih nekoliko godina u mobilnim telefonima, uvećanje rezolucije kamere je u najvećem obimu bilo ostvareno sa senzorima iste fizike veličine, ali sa senzorima dioda postavljenim bliže jedne drugoj da bi se uvećala maksimalna rezolucija koja se može snimiti. Senzor modela Nokia 808 stoga mora da bude mnogo veći nego što su oni koji se koriste kod drugih mobilnih telefona, obzirom da 41MP zaista zahteva više prostora od recimo 12MP, ali i on takođe može da bude ugrožen ograničenim prostorom. Kako Nokia ne propušta činjenicu da naglasi da se ovakva vrsta senzora koristi u satelitima i za druge napredne primene, nema potrebe da se kaže da su kod ovakvih uređaja ograničenja veličine drugačija. Prema tome, smeštanje 41MP u mobilni telefon takođe zahteva veoma blisko postavljanje dioda jer je njihov stvarni boj ono što čini konačni senzor veći nego kod svih ostalih telefona, a ne neka specijalna tehnologija koju je koristila Nokia.

Ovo je jedan od razloga zašto zbog kojeg Nokia 808 uprkos što može da kreira ekstremno velike fotografije u punoj rezoluciji ima u većini slučajeva snimljene detalje ne bolje nego kod većine mobilnih telefona.

Sada bismo trebali pogledati još jednu ključnu karakteristiku svake digitalne kamere koja koristi optičke delove. Isto ograničenje veličine je primenjeno na mobilne telefone i ovo ograničenje je uvek striktnije nego ono kod kompaktnih aparata. Pomenimo samo DSLR modele kod kojih optika može da bude zasebna od samog aparata. U ovom slučaju, Nokia zaista što je moguće napornije pokušava da kreira najnapredniju optiku za mobilne telefone, ali je i dalje ekstremno ograničena kada je reč o performansama u poređenju sa optikom koja se koristi čak i kod mnogih kompaktnih foto-aparata.

Međutim, krajnji rezultat je zaista impresivan za mobilne telefone i jedan je od ključnih faktora koji čine Nokia 808 kameru tako jedinstvenom za mobilne telefone.

Konačno, ovde je još jedno tehničko ograničenje Nokia 808 modela. Obzirom da je reč o digitalnom fotografisanju, potrebni su određeni električni delovi za snimanje fotografija sa digitalnog senzora slike. Nema platforme, čipseta ili SoC dela koji je dostupan na tržištu danas za mobilni telefon koji može da izvede ovaj zadatak za 41MP senzor. Nokia je morala da kreira ili da koristi rešenja koja su dostupna van tržišta mobilnih telefona da bi uspela da ovu kameru načini funkcionalnom na mobilnom telefonu. Ovaj posvećeni hardver je morao da bude dizajniran od samog starta, obzirom da nikada niko nije dizajnirao ovu vrstu hardvera koja može da se smesti u unutrašnjost mobilnog telefona. Nokia je zaista uspela da premaši neka tehnička ograničenja da bi to ostvarila, ali mora da napravi još žrtava da bi uspela da ostvari cilj. Oni su uspeli da kreiraju hardver koji je potreban da manipuliše obradnim zahtevima 41MP senzora sa performansama koje su prihvatljive dovoljno ili čak neznatno iznad toga.

Iz ovih razloga generalno Nokia 808 nije u mogućnosti da kreira spektakularne fotografije kao što su one koje bi se mogle očekivati od kamere sa tako velikim senzorom. Nokia je pronašla način da stvarno koristi ovaj 41MP senzor na praktičan način koji omogućava da se kreiraju rezultati koji su bolji od rezultata kod drugih mobilnih telefona i ona je pomenutu tehnologiju nazvala PureView tehnologija.

Ideja iza ove fino imenovane tehnologije je povezivanje piksela, ili jednostavnije korišćenje više od jednog piksela senzora kamere da bi se kreirao svaki piksel na napravljenoj fotografiji. Korišćenjem jednostavne matematike može da se kreira 5MP fotografija kada se koristi 41MP senzor tako što možete koristiti 8 različitih piksela sa senzora za svaki piksel kreirane fotografije. Povezivanje piksela je tačno tehnologija, ili ideja korišćenja više od jedne informacije piksela i njihovo kombinovanje sa ciljem kreiranja najboljeg mogućeg rezultata. Ovakva obrada može da bude izazov kada je reč u pisanju odgovarajućeg algoritma i posedovanje dosta procesorske snage za obradu informacije. Nokia je snažno zagrizla ovaj izazov i pronašla način kako da to uradi za mobilni telefon.

Prilikom korišćenja kamere modela Nokia 808 u okviru PureView režima rada, senzor se koristi u punoj rezoluciji i zahvaljujući toj činjenici može zabeležiti i do osam puta više informacija nego što bi 5MP senzor to mogao ili do 5 puta više nego što bi to mogao 8MP senzor. Ova informacija se kombinuje sa 5 različitih piksela ili 8 u zavisnosti od podešavanja za finalnu fotografiju. U okviru ovog režima rada Nokia 808 ima mogućnost kreiranja odličnih fotografija. Dostupni detalji u okviru svake fotografije daleko su iznad prosečnih a reprodukcija boja je verna realnim bojama. U okviru PureView režima rada Nokia 808 nadmašuje veliki broj drugih mobilnih telefona u većini situacija i uslova osvetljenja koje je potpomognuto XENON blicom koji se koristi umesto jednostavnog LED blica koji je dostupan u velikom broju telefona.

Najnovija karakteristika modela Nokia 808 koja je u velikoj meri reklamirana od strane proizvođača jeste mogućnost zumiranja prilikom snimanja fotografija korišćenjem digitalnog zuma bez gubljenja i ugrožavanja detalja kao kod korišćenja bilo kod drugog telefona. Ovo se postiže zahvaljujući upotrebi 41MP senzora za snimanje 8MP fotografija i to se radi pomoću dostupne rezolucije senzora za fokusiranje na manje vidno polje. U suštini, isti princip koji stoji iza Pure View tehnologije, ovaj put se koristi na drugačiji način. Telefon zamenjuje vidno polje koje odgovara jednoj trećini maksimalne koju obuhvata veliki senzor i koristi piksele koji su dostupni jednoj trećini za kreiranje fotografije. U ovom režimu nema nikakve optimizacije u okviru PureView tehnologije budući da je u pitanju samo predstavljanje veće fizičke veličine dela pregleda koji je dostupan senzoru koji bi inače bio predstavljen kao manji deo fotografije koja je snimljena pri maksimalnoj rezoluciji.

Još jednu važnu stvar treba pomenuti. Nokia 808 ni na koji način ne može se porediti sa profesionalnim digitalnim kamerama u smislu kvaliteta fotografije i reprodukcije boja. Ista tehnološka ograničenja koja moraju da se prevaziđu ili se mora načiniti kompromis na taj način da bude omogućen 41MP senzor unutar mobilnog telefona jesu razlozi zbog kojih će bilo koja druga primena senzora za digitalne fotografije, svaki drugi ključni aspekt dobre kamere kao što je doba optika koja se koristi i hardver neophodan za obradu informacija uvek biti bolji nego kod Nokia 808 modela zbog veće fizičke veličine i čak i sa ekonomske tačke gledišta jer će hardver biti samo jedan deo cene mobilnog telefona i on nikada neće biti tako moćan kao što je onaj koji se koristi u DSLR modelima koji koštaju nekoliko puta više nego mobilni telefoni u većini slučajeva.

Moguće je upoređivati Nokia 808 model sa bilo kojim drugim mobilnim telefonom kada je u pitanju fotografisanje a gotovo u svakom slučaju ovaj model će odneti pobedu. Poređenje modela Nokia 808 sa profesionalnim aparatima moguće je samo zbog toga što Nokia 808 poseduje 41MP senzor i gotovo uvek će dovesti do gubitka modela 808 zbog toga što u slučaju rezolucije senzora ovaj model nije ni blizu da bi se pravilo poređenje sa telefonom.

Zaključak

Prosto je nemoguće govoriti o Nokia 808 modelu bez fokusiranja na njegovu kameru, kao što nije moguć ni pregled telefona bez fokusiranja barem na njegove najznačajnije karakteristike. Ovo važi i za Nokia 808 kao telefon za svakog potencijalnog kupca. Nije moguće izostaviti kameru ali nema načina da se izbegne veliki broj nedostataka operativnog sistema i neke neoprostive greške kao što su loša rezolucija ekrana u okviru vrhunskog telefona. Nokia kao kompanija koju odlikuje upotreba najmodernijih funkcija karakteriše pozicija u okviru koje je poslednja stavka upotreba velikog broja resursa da bi ostali na tržištu, istih onih koji su bili loše organizovani i korišćeni u prošlosti a i dalje predstavljaju veliki deo Microsoft-ovog operativnog sistema za mobilne uređaje. Korišćenje 41MP senzora u okviru mobilnog telefona nije od krucijalne važnosti za veliki broj korisnika ali nikako nije malo tehnološko dostignuće. Kreiranje i optimizovanje algoritama za obradu fotografija da bi se na najbolji način iskoristili senzori, ni u kom slučaju nije jednostavno. Međutim, sve su to razlozi za poštovanje i divljenje tehnološkim mogućnostima kompanije Microsoft, ali i da se žali zbog sadašnjeg načina rukovođenja kompanijom i onoga što budućnost donosi za kompaniju Nokia. Ništa od toga nije razlog za kupovinu mobilnog telefona, čak ni za veliki broj odanih Nokia i Symbian korisnika koji su već deprimirani zbog velikog broja funkcija i opcija koje su dostupne u drugim varijantama. Performanse modela Nokia 808 ni u kom slučaju ne mogu da se porede sa Apple iPhone ili Samsung Galaxy S III pa ni sa Galaxy S II. Ukoliko ostavimo sa strane izvanrednu kameru, ostaju telefoni koji koštaju duplo manje nego Nokia 808 a pružaju daleko više u svakodnevnoj upotrebi.

Nokia čini jedan od svojih poslednjih napora da privuče veći broj korisnika i obezbedi nešto što će biti dobro izreklamirano i prodato. Sigurno je da će 41MP kamera uticati na bolju prodaju nego bilo koji drugi razlog da kupite Lumia Windows telefon. Smatram da će se za Nokia 808 pronaći kupci koji će biti voljni da potroše dovoljno novca koji je neophodan da bi se osetilo iskustvo 41MP kamere ali sigurno je i da će broj prodatih uređaja biti daleko manji od onoga što ova kompanija očekuje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024