Ativ S I8750 2012
2012. godina
4.8" OLED, 65.7% body
2% S4 Plus, Microsoft Windows 8.1.1
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
2300 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung Ativ S I8750
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Ativ S I8750. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Ativ S I8750 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Ativ S

Uvod

Ovaj smart telefon privukao je veliku pažnju u toku održavanja IFA 2012, kada je Samsung odlučio da ovaj model predstavi pre nego što je Nokia najavila njihov proizvod, a ni Microsoft nije bio zadovoljan tim potezom. Pozicioniranje ovog modela veoma je jednostavno – reč je o vodećem smart telefonu koji odlikuje Windows Phone operativni sistem dizajniran za one koji žele najbolje karakteristike.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl (takođe deo punjača)
  • Žične slušalice
  • Garancija

Od kompletnog seta vredne pomena su samo slušalice sa tasterom za primanje poziva i tasterom za regulaciju jačine zvuka.

Izgled, kontorle, materijali kućišta, kvalitet izrade

Na prvi pogled postavlja se pitanje, zašto ovaj smart telefon izgleda tako dobro u poređenju sa drugim Samsung proizvodima, kao i zašto je doneta odluka da bude dostupan samo sa Windows Phone operativnim sistemom. Zbog čega ovakav dizajn nije upotrebljen kod Galaxy S3 modela? Vratimo se na izgled modela Ativ S. Ovaj smart telefon odlikuje robusan izgled, te aparat ni u jednom trenutku ne deluje kao igračka. Kada je reč o obliku aparata, on u velikoj meri podseća na prvi Galaxy Note i Galaxy SII modele – isto četvorougaono kućište sa zaobljenim ivicama.

Veći deo prednje strane uređaja zauzima 4.8" ekran iznad kojeg je smeštena slušalica, logo kompanije i senzori blizine i svetlosti.

Ispod ekrana vidljiva su tri tastera – „Back“, „Search“ i fizički taster „Win“. Samsung nije odustao od svoje tradicije obezbeđivanja barem jednog fizičkog tastera. U slučaju Ativ S modela, ovakav pristup je opravdan zbog uobičajenih aktivnosti koje se mogu pokrenuti preko ovog tastera.

Sa leve strane nalazi se on/off taster i taster kamere. Za razliku od S3, on/off taster pomeren je nešto više zbog toga što je tako zgodniji za upotrebu. Taster kamere tradicionalno ima dve pozicije – dugačak pritisak pokreće kameru i snima fotografiju dok se kratkim pritiskom na taster vrši fokusiranje. Oba tastera blago su uronjena u kućište ali ih je veoma jednostavno pronaći i koristiti.

Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. On izgleda isto kao kod modela S3, stim što je kod modela Ativ implementiran malo čvršće, što je dobro.

Sa donje strane nalazi se microUSB konektor a tu je i mikrofon, dok se sa gornje leve strane nalazi samo 3.5mm priključak za slušalice.

The back of the smartphone is made of silver plastic, stylized metal. Even knowing this feature, I did not leave the first time the idea that the cover is metal. But if you take it off, then everything falls into place. The form is also similar to the lid in such SII first and Note. It is fixed on the set of latches, and in the upper right corner there is a groove, pulling that you can easily remove it.

Sa gornje strane nalazi se 8MP kamera sa blicem dok se nešto niže nalazi slušalica. Na prvi pogled se čini da je površina prekrivena mrežicom, ali to nije slučaj.

Ispod poklopca baterije nalazi se slot SIM kartice i microSIM slot za microSD memorijsku karticu – podržane su kartice do 32GB kapaciteta. Uklonjivi zadnji poklopac ovog smart telefona ima dve prednosti – mogućnost uklanjanje baterije i slot za memorijsku karticu, što Ativ S izdvaja od konkurencije.

Na kvalitet izrade nema nikakvih pritužbi, nasuprot modelu S3 kod ovog modela ne postoje škriputavi zvukovi, delovi su čvrsto stegnuti jedan uz drugu, a isto se može reći i za tastere.

Dimenzije

Reč je o 4.8“ uređaju; Ativ S je komforan za dužu upotrebu kako sa jednom tako i sa dve ruke. Ukoliko ovaj model uporedimo sa konkurencijom, njegova debljina je u skladi sa debljinom HTC Windows Phone 8x, a tanji je od modela Lumia 920. Zanimljivo je to da je dijagonala ekrana Ativ S modela nešto šira od 8x. Sigurno je da će biti i onih korisnika koji neće biti zadovoljni dimenzijama Ativ S i nazivaće ga plastičnom igračkom.

  • Samsung Ativ S - 137.2x70.5x8.7 mm, masa 135 grama
  • Samsung Galaxy S3 - 136.6 x 70.6 x 8.6 mm, masa 133 grama
  • Nokia Lumia 920 - 130.3x70.8x10.7 mm, masa 185 grama
  • HTC Windows Phone 8x - 132.35x 66.2x10.12 mm, masa 130 grama

Ekran

Uređaj poseduje HD SuperAMOLED ekran dužine dijagonale 4.8“ koji karakteriše rezolucija 1280x720 piksela. Ekran je prekriven zaštitnim Gorilla Glass 2 slojem. Ovaj ekran podržava multitouch tehnologiju i do 10 istovremenih pritisaka..

Ativ S odlikuje isti ekran kao i model Galaxy S3, sa svim njegovim prednostima i manama. Njegove prednosti su ekran sa maksimalnim uglovima vidljivosti, visok nivo osvetljenja, odličan kvalitet prikaza kao i zasićenije boje nego u realnosti. Pored toga, SuperAMOLED matrica prikazuje savršenu nijansu crne boje pa se ni u jednom momentu ne čini da je u pitanju siva. Mane su već dobro poznate – PenTile i neprirodne boje.

Utisci o SuperAMOLED ekranima u potpunosti su drugačije. Ukoliko želite da kupite Ativ S model a niste se susretali sa ovakvom vrstom ekrana, onda je najbolje da se prvo upoznate sa tim. Postoji veliki broj korisnika kojima se ovakvi ekrani dopadaju – neprirodne boje ne smatraju manama, već im više smetaju zasićene boje.

Operativni sistem

Smart telefon koristi Windows Phone 8 operativni sistem. Nova verzija ovog operativnog sistema je dodala podršku za ekrane sa HD rezolucijom, uveća različite dimenzije za tile-ove i konačno sakrila iritirajući strelicu za spuštanje desktopa.

Pored toga vidimo poznate „tile-ove“ sa svim njihovim prednostima i manama. Već smo ranije imali priliku da uradimo detaljan test ovog operativnog sistema.

Dodaci kompanije Samsung

ChatON. Samsung aktivno promoviše svoj program koji je pandan programu WhatsApp - ovaj softver se isporučuje prethodno instaliran na sve nove telefone kompanije pa ni Ativc nije izuzetak. .

Diary. Aplikacija za beleške i/ili lični dnevnik.

Family Story. Čudan program koji implicira konekciju između svih vlasnika Ativ S modela u porodici. Nazvali smo ga čudnim jer je teško poverovati da bi cela porodica koristila iste smart telefone.

Now. Program sličan HTC Hub-u samo u verziji kompanije Samsung. Sa ovim programom možete da pregledate vremensku prognozu, podatke sa berze kao i da čitate najnovije vesti. Pored toga ova aplikacija ima predivan izgled.

Editor fotografija.Jednostavni editor fotografija koji vam omogućava da brzo vršite odsecanje fotografija i različite efekte ili da naglašavate određena mesta na fotografiji.

Music Hub. Samsungova muzička prodavnica

Performanse

Odgovaran za performanse ovog uređaja je dual core procesor Qualcomm MSM8960, čiji radni takt je 1.5GHz. Uređaj poseduje 1GHz sistemske memorije, dok je korisniku na raspolaganju 16GB internog skladištenog kapaciteta, kao i slot memorijske kartice. Uprkos moćnom hardveru pravi potencijal Windows Phone 8 modela nismo mogli da shvatimo jer nema zahtevnih igara za ovaj operativni sistem. Pri svakodnevnim zadacima kao što su web surfovanje, igre, twitter, mail, telefonski pozivi nema nikakvih problema.

Trajanje baterije

Smart telefon poseduje Li-Ion uklonivu bateirju kapaciteta 2300 mAh.

Tokom vremena trajanje baterije je davalo neke neobične rezultate. Naime, ako ostavite potpuno napunjenu bateriju smart telefona ujutru sa omogućenim WiFi-jem nivo napunjenosti će vam brzo da opadne na 84%. Naravno napredni Windows Phone telefon je primetio da smo tweet-ovali što je povezano sa Push omogućenim servisima, a tu je i sinhronizacija pa stoga nije mnogo čudno što se baterija u slučaju stalne omogućenosti WiFi konekcije brzo prazni.

Kada je reč o svakodnevnoj upotrebi, baterija smart telefona će se u potpunosti isprazniti uz deset minuta poziva, nekoliko časova korišćenja interneta (email, Twitter, web surfovanje), nekoliko časova čitanja i dva sata slušanja muzike. Sinhronizacija podataka je takođe uključena i do kraja dana će baterija biti prazna. Zaključili smo da sa našim Samsung Ativ modelom nešto nije bilo u redu jer su drugi ljudi pri istom šablonu korišćenja uređaja bez problema uspevali da ostvare dva dana trajanja baterije.

Bežično povezivanje

Smart telefon radi u mrežama (850/900/1800/1900) i UMTS (850/900/1900/2100), podržava različite standarde prenosa podataka - EDGE i HSDPA. U meniju podešavanja možete da omogućite ili onemogućite različite komunikacione module a možete takođe da preuzmete sa Marketplace-a jedan od programa za brzo uključivanje ili isključivanje ovih modula.

Ugrađeni Bluetooth 3.0 + EDR. Podržava najpolularnije profile uključujući A2DP.

Wi-Fi (802.11a/b/g/n). Smart telefon poseduje dual band WiFi modul. Dodatna WiFi podešavanja nisu prisutna.

Wi-Fi router. Telefon može da obezbedi korišćenje 2G/3G konekcije preko WiFi modula. U meniju bežičnih interfejsa je dostupna opcija „Internet Sharing“ gde korisnik može da unese ime mreže i lozinku.

GPS - Ovaj modul nije izazvao nikakve probleme, povezivanje sa satelitima je bilo gotovo za desetak sekundi, a prethodno instalirani navigacioni softver je Nokia Maps.

NFC. Uređaj je opremljen NFC čipom za koji se koristi sa Windows Phone 8 operativnim sistemom na sledeći način. Neke aplikacije podržavaju opciju „touch and sending“ pa tkao omogućavaju da otvorite stranicu u pretraživaču, dokument, sliku. Generalno korišćenje NFC čipa je omogućeno u aplikacijama koje nude u kontekstualnom meniju niz send komandi pri čemu za korišćenje NFC posle odabira komande Send treba da odaberete „Touch and Dispatch“. Generalno NFC opcija kod WP8 uređaja, odnosno Samsung Ativ modela radi pristojno.

Kamera

Smart telefon poseduje 8MP kameru sa blicem i autofokusom. Makismalna rezolucija fotografija je 3264x2448 piksela. Smart telefon podržava dva režima fotografisanja - normal and macro.

Macro

Snimanje teksta

Maksimalna rezolucija za video je 1080p. Kanmeru karakteriše fokus koji prati snimani objekat.

Kada se sve sabere i oduzme zaključak je da Ativ snima nešto lošije i sporije od modela Galaxy S3 i Lumia 920.

Zaključak

Kvalitet komunikacije nije izazvao nikakve probleme, sagovorinika ćete čuti savršeno, a isto i on vas.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj model kupujete tanak, lagan smart telefon sa odličnim SuperAMOLED ekranom i pristojnog izgleda. Ativ S ima dva ključna konkurenta – Nokia Lumia 920 i HTC Windows Phone 8x modele, tako da predlažemo da pregledate prednosti imane ovog modela u odnosu na ova dva uređaja.

Samsung Ativ S i HTC Windows Phone 8x. Prednosti modela 8x su njegove dimenzije i dizajn. Kada držite u ruci ovaj smart telefon poželećete da ga koristite kao glavni uređaj, čak iako WP8 nije vaš omiljeni operativni sistem. Sa druge strane Ativ S ima veći ekran uz gotovo iste dimenzije, slot memorijske kartice i uklonivu bateriju.

Samsung Ativ S i Nokia Lumia 920. Model Lumia 920 izgleda lepo, ima odličnu kameru, svetao ekran koji nudi mogućnost da upravljate njime i kada nosite rukavice, a tu je mnoštvo korisnih dodataka u okviru softvera (kao što je navigacija). Ativ S model pobeđuje po pitanju mase i debljine kao i uklonive baterije i slota memorijske kartice.

Da rezimiramo: ako planirate da kupujete vodeći Windows Phone onda treba da obratite pažnju na HTC Windows Phone 8x. Ako tražite kompaktno i jeftino rešenje koje poseduje karakteristike glavnog modela sa 12-13GB skladištenog prostora i bez opcija za proširenje, onda je ovaj model prava stvar za vas.

Oni koji žele bolju kameru, veći ekran, navigaciju i druge dodatke treba da se odluče za model Nokia Lumia 920 i biće zadovoljni.

Kakva je situacija sa modelom Ativ S? Prema našem mišljenju postoje tri ključne prednosti u odnosu na ova dva modela. Ovaj model poseduje uklonivu bateriju i druga važna stvar je da poseduje slot memorijske kartice. Takođe, SuperAMOLED HD ekran je prednost. Ako vam je ijedna od pomenute tri karakteristike bitna onda treba da obratite pažnju na Ativ S.

Opšte karakteristike
Standard GSM 900/1800/1900, 3G
Tip smart telefon/komunikator
Operativni sistem MS Windows Phone 8
Tip kućišta laisčno
Tip SIM-kartice Micro-SIM
Broj SIM kartica 1
Masa 135 g
Dimenzije (ŠxVxD) 70.5x137.2x8.7 mm
Ekran
Tip ekrana Koor HD SuperAMOLEDm ekran osetljiv na dodir
Tip ekrana osetjivog na dodir multi-touch kapacitivni
Dijagonala 4.8"
Automatkso rotiranje ekrana Prisutno
Zaštitni sloj Prisutan
Pozivi
Tip melodija polifone, MP3-melodije
Vibracija Prisutna
Multimedijalne karakteristike
Kamera 8.0MP, LED blic
Funkcije kamere Autofokus
Prepoznavanje lica Prisutno
Snimanje videa Prisutno
Maksimalna video rezolucija 1920x1080
Kamera sa prednje strane Prisutna, 1.9MP
Reprodukcija videa WMV, MP4, M4V, MOV
Audio MP3, AAC, WMA
Priključak za slušalice 3.5 mm
Povezivanje
Interfejsi USB, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, NFC, Bluetootd 3.0
Satelitska navigacija GPS / GLONASS
Sistem A-GPS Prisutan
Internet pristup WAP, GPRS, EDGE, HSPA +, email POP / SMTP, email IMAP4, HTML
sinhornizacija sa računarom Prisutna
Memorija i procesor
Procesor Qualcomm MSM8960, 1500 MHz
Broj jezgara 2
Video procesor Adreno 225
Ugrađena memorija 16 GB
RAM 1 GB
Podrška za memorijske kartice microSD (TransFlash)
Poruke
Dodatne SMS karakteristike Unos teksta sa rečnikom
MMS Prisutne
Autonomija
Tip baterije Li-Ion
Kapacitet baterije 2300 mAh
Ostale karakteristike
Speakerphone (zvučnik) Prisutan
A2DP profil Prisutan
Senzori Osvetljenja, blizine, žiroskop, kompas
Planer i Organizator
Pretraga imenika Prisutna
Razmena između SIM kartice i interne memorije Prisutna
Planer alarm časovnik, kalkulator, planer
Dodatne informacije
Karakteristike Corning Gorilla Glass 2, opcije proširenja memorije - 16/32 GB
Datum najave uređaja 30.8.2012.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024