Evo da malo oživim temu o ovom telefonu
Imao sam prilike da se poigram sa njim i da pokupim neke utiske, pa da iznesem:
pre svega, zaistami je neverovatno koliko taj poklopac baterije podseća na grubo brušeni aluminijum, sve dok se ne uhvati u ruku, ili pak skine sa telefona, onda se jasno vidi da je plastika. Iako telefon ima hromirani okvir kao i njegova Android braća, izgleda nekako bolje sklopljen, i jednostavno deluje kompaktnije i pouzdanije. Nema onaj sjaj jeftine plastike koji na S3 i na Note 2 stvar onaj providni sloj. Spreda je tamnije sive boje, nešto nalik sivoj varijanti Note 2, ali se meni lično čini da je metalik efekat boje izraženiji kod Ativ S modela. Lepo leži u ruci, veliki je i udoban za rad jednom rukom, a da pritom nije preglomazan. Po dizajnu mi je negde između S2 i S3, rekao bih. Sviđa mi se što nije toliko zaobljen kao S3.
Tasteri su dobri, ne škripe i nemaju prazan hod. Ekran je odličan i mislim da je SAMOLED vrlo efektan u kombinaciji sa WP8 interfejsom, jer jake boje na live tiles baš dođu do izražaja. Odziv je odličan, mesta ima dovoljno da sve stane....probao sam da otvorim desktop verrzije sajtova kao što su Blic, B92, GSM arena..... u principu je sve dosta dobro vidljivo i ja uspevam da čitam bez zumiranja. Zoom, scroll i panning rade lepo i tečno, bez problema.
Što se samog WP8 tiče, za mene je njegova jednostavnost izuzetno prijatno iskustvo, i začudio bi se čovek koliko personalizacije može da se izvede samo sa live tiles i koliko korisnih informacija se tu nađe. Komad koji sam ja probao imao je i srpski u sebi, i sviđa mi se kako oni jednostavno belo-na-crnom meniji izgledaju na srpskom. Ustvari, koji god jezik da se izabere, sve je jasno i čitljivo. Možda se neko ne slaže, ali meni su one jednostavne tranzicione animacije između menija super. Deluju baš šmekerski
Kamera je po meni ista kao na S3 i pravi jednako dobre fotke. Ne znam šta bih rekao još, ovo mi nije najbitnija funkcija.
Aplikacije koje sam probao su radile fluidno i sviđa mi se što su meniji jednostavni i intuitivni, bez preerivanja i vizualnog prenatrpavanja. Koliko god sam očekivao užas od bilo čega što nosi IE oznaku, browser je ustvari super i otprilike jedina zamerka mi je što address bar ne može da se skloni sa ekrana.
Bacio sam oko na par hd video klipova preko Pro Tube aplikacije, i mogu reći a izgledaju sasvim pristojno. Zvučnik mi se učinio nešto tiši, mada nisam siguran da li je do njega ili do jako bučnog okruženja, bio je na nekih 50%, a nisam hteo da ga silujem u javnosti.
Mape rade pristojno, koliko sam uspeo da pogledam za kratko vreme. Izbor zemalaja za download je odličan, ali nije bilo prilike da se više poigram sa njima.
Sve u svemu, lep uređaj poprilične upotrebljivosti, sa vizualnim pečatom daleko boljim od Samsung android uređaja, po meni.
Ko se ne gadi na WP (a ne vidim što bi), vredi probati. Ne znam kakva je cena u Srbiji, ali u Beču je značajno jeftiniji nego Lumia 920, Trenutno čak i jeftiniji od HTC8x