1. Originalan izgled, što podrazumijeva da nije kopija srodnih modela, osim ako je unaprijeđena iteracija, to može (tipa N95 8GB je unaprijeđeni N95). Ovdje je još važno da bude kvalitetne izrade i da kućište bude čvrsto i izdržljivo, i po mogućstvu da nije magnet za otiske prstiju.
2. Brzina rada, što podrazumijeva "snappy" ulaz u menije, aplikacije, dobar multitasking, nikakvo ili malo usporenje pri pokretanju više teških aplikacija. Vrlo je važno da brzo radi sa Office-om, Internetom i galerijom.
3. Dobar displej u pogledu veličine i rezolucije, gdje je vrlo važna jasnoća i punoća boja.
4. Upotrebljiva kamera - kvalitetne fotografije, jasne, čiste, sa malo šuma, dobar autofokus, dobar makro-mod, snimanje teksta, dobar video u smislu kvaliteta i veličine slike. Nešto kao SE K750i ili N90/N93(i) na 5Mpx, ako to ima.

5. Velika memorija, bilo ugrađena, bilo jaka kartica uz telefon ili da se jeftino mogu kupiti.
6. Cijena. Da ne bude neko dranje. Cijene na sajtu nisu referenca, već ono što "znamo" da se može naći jeftinije.
Mislim da je to to. Stvari vezane za muziku ne pominjem, tu je N91, bar za mene, nezamjenljiv. Neki modeli koje bih ja predložio (koji mi padaju na pamet) su sledeći: N95 8GB, INNOV8, G810, donekle N82, N79, 6220 i Omnia. Svaki predlog, sugestija i obavezno obrazloženje zašto dotični model će se nagrađivati sa barem 3 bambija, ako je odgovor "dobar".

Pozdrav!