Operateri, ovo su nase zelje! :-)

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Operateri, ovo su nase zelje! :-)

Post od Lobachewsky »

Nasi operateri su daleko od toga da su korisnici zadovoljni njihovim cenama i uslugama.
Dakle, sta nama treba, koje usluge, kakve cene?
Ali hajde da budemo realni- znaci imamo 2(3) operatera, a ne 10; razgovori ne mogu da budu 1din/min; poruke ne mogu da budu za dz; telefoni tesko da ce biti 1e i sl.
Sta bi nas onda ucinilo srecnim? ...ili kukamo :) a ne znamo ni mi sta hocemo.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Igoritza
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 23. Mar 2007. 00:52

Post od Igoritza »

evo ja znam shta ocu -

- groups, u kojima je cena minuta manja za preko 100% (cale keva, brat, dva ortaka i riba/prim) i sa njima pricam jeftinije, jer sam odredio njih kao svoje "favorites"

- definitivno smanjenje cena paket ugovora (prosto smatram da je lud onaj koji da za N73 225 evra u telenoru, i 24 meseca po 2000 din najmanje) kada je nov 300, i bilo bi lepo da su nam cene kao kod suseda, koji svi imaju isto po tri operatera. pogledajte samo shta slovenci imaju

- sve tarifne pakete na jednom modelu!!!

- vishe originalnih promocija u svakom pogledu

- gole ribe na reklamama :D
There is no knowledge that is not power

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

Igoritza napisao: - gole ribe na reklamama :D
AGREED !!!

Ja bih voleo kad bi postojali profili tipa "sms - the one and only", de ce biti 1sms = 1din, a razgovori i ostale stvari da budu ekstra skupe, ili da budu te grupe (sa OGROMNIM popustima), a ostalo skupo.

Tj. da se stavi akcenat na nesto i to da bude maltene za dzabe, a ostalo kako mora.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

@Dario - Tacno tako, mada ni ovaj stos sa tarifnim paketima nije losha stvar.
Nadalje ono sto bi mene extra obradovalo je da pokrenu servise koje novi fonovi podrzavaju, IM, PTT... neka i to naplate, sve treba da se naplati, ali simbolicno... kao Telekom 3G za 99 kinti mesecno, ali da sljaka kako treba. Mogu takodje da omoguce VoIP, push-email i jos mnogobrojne stvari koje mogu da naplate i da uzmu lepe parice, a njih to ne kosta prakticno nista. To su samo ioanko novi servisi koje treba da ubace u server, nema tu mnogo da se sredjuje infrastruktura i sl.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Dario napisao: Ja bih voleo kad bi postojali profili tipa "sms - the one and only", de ce biti 1sms = 1din
To je tipi trenutno (doduse 1,1).
Grupe bi stvarno trebali da uvedu, sa nekim popustom od nekih minimum 75% (50% popusta je nekako opet skupo :) ).
-Jel' znate za uslugu, kada celiju (baznu stanicu) u kojoj se nalazi stan u kome zivimo prijavimo kao home i svaki poziv iz nje nas kosta nesto mnogo jeftino, kao fiksni (i jeftinije).

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

smanjiti cene poruka i implusa dosta...gde ce ljudi trositi kao nenormali i nece im biti zao...ako oni se ispircaju i posalju gomilu stvari za 1000din pa sto da se ne da...a ovako za 1000din mozes da razgovaras samo nekih 3hh....mozda koji min duze
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Uplatio sam bio Dodaj minute, i za 100 dinara se dobije 40 minuta- ispada 2,5 din/min (jos nema fiksne nadoknade za zapocet razgovor, milina :) ). Ne da je mocan osecaj nego posle toga nisam ni kucao *121*3# da proverim koliko je minuta jos ostalo...
Jedina mana je sto ta usluga pocinje od 22h. Da je bar od devet.
Usluga "omiljen broj" je odlicna za pocetak, ali trebalo bi uvesti povlastice bar ka jos nekim brojevima, malo je jedan.
Poslednja izmena od Lobachewsky u Uto, 10. Apr 2007. 23:32, izmenjeno 1 put ukupno.

migi
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 02. Maj 2006. 16:58
Kontakt:

Post od migi »

Lobachewsky

apsolutno se slažem sa tobom! Da u ćeliji gde je sweet home cena minuta bude = ceni minute fixne telefonije. Korisno i nama i njima, jer bi pokupili veliki udeo monopolističke fixne telefonije.

Ja sam realan/skroman:

Ja bi samo voleo da usluga tipa tarifni dodaci bude uvek dostupna a ne samo dok ne dodje 3. operater :oops: i da se jeftiniji telefoni ne nude samo uz skupe pakete već uz sve!

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Re: Operateri, ovo su nase zelje! :-)

Post od Vlada Zem »

Lobachewsky napisao:Dakle, sta nama treba, koje usluge, kakve cene?
Ali hajde da budemo realni- znaci imamo 2(3) operatera,
Vidi šta si uradio :lol: , otvorio si "Pandorinu kutiju" :P
Realno, naše želje su 1 veliki Q. Realno, Ljudi koji žive zapadno od naše "teritorije" pričaju jeftinije. Realno, jeftinije i dolaze do qalitetnih mobova (Grčka, a nije zapad, leto '06, N93i=49,99e :ohmy: ) Nama se sve daje "na kašičicu" jer ne znamo za bolje.
Moja želja je pretplata, recimo 10-15e, ali kao na zapadu, paket, da ne razmišljam koliko i s kim pričam... Najveći "protivnik" je "fiksna" telefonija, tj. Telekom (njima se to ne isplati)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ma zasto bi oni to radili? Boli njih uvo dok oni imaju korisnike koje sisaju ko ovce. Kad se ovde bude izmenila svest ljudi, da nisu privrzeni jednom operateru, nego da ih menjaju kao carape ako treba, onda ce i oni da se bore za svakoga ponaosob. a to ce tek moci kad se uvede ono premestanje broja. Dotle, retki ljudi ce da menjaju operatera upravo zbog broja. Cim se ovo uvede, nastace showtime, i iskreno receno, ja to jedva i cekam. Imas 1 broj, za koji znas da je tvoj, i brate mili menjas operatera kako stignes. Naravno, i tu moze da se uvede caka, da recimo ne mozes da uzmes usluge jednog operatera na manje od 6 meseci, a ako zelis ranije da raskines odnos sa njima, moras da platis nadoknadu. Vrlo jednostavno. A dotle operater zadrzava tvoj broj u svom vlasnistvu, koristio ga ti ili ne.

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

ja skoro 100 % mislim kao miodrage . kad se uvede promena broja onda ce da bude mnogo realnije stanje u mobilnoj telekomunikaciji kod nas . bas zbog toga sto ces moci da biras usluge koje ti odgovaraju a da ne manjas tvoj broj . vrlo pametno zakljucivanje miodrage . svaka cast . :)

mada bi mi trebali sa svojom pamecu - a imamo je u Srbiji - da radimo na modernizovanju walky talky-ja i takvih frekvencija , pa da to koristimo za svakodnevno koriscenje sa nasim poznanicima ,pa da nas ne kosta ama bas nista . kao u Australiji kad se komsije dozivaju preko radio stanice na par desetina i vise kilometara . :D a da koristimo mobilni samo kad bas moramo da zovemo nekoga na telefon preko mobilne mreze . to bi se meni svidjalo :D mada to nije tema ovog posta ,izvinjavam se . izneo sam to kao moje najdublju zelju u tom smislu . jer mi je muka vise od trazenja najpovoljinijih nacina komuniciranja . "omiljen broj" mi za sada zavrsava 90 posto posla i zadovoljan sam .

cena mobilnog minuta kad bude jednaka ceni fiksnog minuta je ono prema cemu bi trebali teziti jer stvarno ako ovako nastave a verovatno hoce , mobilni operateri ce biti uvek gazde . 8) a kad Finska i jos neke zemlje to mogu da uvedu , mislim da bi i mi mogli . jer je ,stvarno to i vrapci znaju, mnogo jeftinije odrzavati mobilnu mrezu od fiksne a cena je skuplja . pa nismo svi ljudi na svetu ovce pa da to ne znamo 8) 8)

pozdrav Vlada

misternobg
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 09:10
Kontakt:

Post od misternobg »

Jeste citali da je u Makedoniji raspisan tender za cetvrtog operatera? Četvrta mreža bi trebalo da dodatno zaoštri konkurenciju i podstakne snižavanje cena, objasnio je portparol makedonske vlade Ivica Bocevski, koji kaže da je „s obzirom na životni standard, mobilni telefon za veliki broj građana Makedonije i dalje luksuz“. A ovi nasi jedva su se odlucili i za treceg, tako da nema nista od snizenja cena a ni telefona za 1e u skorije vreme. Kad Makedonija koja ima malo stanovnika ima potencijala za cetvrtu mrezu kako ga imamo tek mi!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ne znam ljudi, mnogi ovde pricaju o tim telefonima za 1e, nije to loshe, ali onda ne mozes da izaberes telefon prema svojim zeljama, jer ne nude se SVI modeli telefona, samo pojedini za koje neki bilmez zakljuci da su dobri. Evo od Telenora konkretno 2 modela su mi ok, E61 i N73, ostali mogu pod bager. dobro, to je moje misljenje, ne treba ga uzimati previse za ozbiljno.
Ali razmislimo realno, da su svi telefoni npr. 1e, ko bi uzeo recimo Nokiu 6070 kad moze da ima N73? Ja prvi ne bih nikad! A verujem da bi retko ko uzeo.
Migi ma taj Walkie-Talkie moze odlicno da radi preko moba, kao PTT. Samo da daju server i da naplate uslugu. Neka je naplate na mesecnom nivou tipa, lupam 200 din, pa neka je koristi ko kako zeli. Mogu da ogranice velicinu poruke na 50 kb, i da imas mesecni limit 1MB. A u Australiji koriste te radio stanice jer im unutrasnjost nije pokrivena mobilnim signalima. Pa blizu 70% teritorije Australije je pustinja, i nije nastanjena... Aboridzine ne racunam :D
Drugo, ne znam da li znate, ali negde 2002 cini mi se, nisam 100% siguran, sam u novinama procitao da u Ceskoj ima vishe mobilnih nego fixnih telefona jer je mobilni impuls postao JEFTINIJI od fixnog. Ja sam otprilike tada zanemeo i pitao se da li ce to ikada da dodje kod nas.

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Re: Operateri, ovo su nase zelje! :-)

Post od skeptichni chicha »

Lobachewsky napisao:
Ali hajde da budemo realni....
He he he da vidimo :blinky: daklem zivimo u zemlji Srbiji gde je prosecna plata- koliko? gde se prosecno na telefonski racun trosi-koliko? Gde je tu onda realnost u poredjenju sa npr Finskom pa cak i sa Hrvatskom (sloveniju da ne pominjem to je bre Evropa)

Sa druge strane cena od 1-2 din po minutu i nije nesto nemoguce ;)
I naravno opet se pominju prenostivost broja kao resenje za sve probleme i telefoni za evro kao najbitnija usluga :uhuh: :uhuh:

Neko na Mobilkom temi pomenu da posetoci foruma cine 5-6% korisnika mob telefonije, brojka je toliko preterana da je to :cry: tesko da cinimo i promil korisnika a dobro bi bilo da 5-6 % uopste ima pristup Internetu.....Naivno je misliti da ce se operateri zamajavati ovakvim forumima u istrazivanju trzista, i jedan i drugi (a i treci) imaju jaka statisticka odeljenja koja analiziraju koriscenje usluga, bre sasvim lagano moze da se radi (a verujem i da se radi) kompletna statistika ko, kada i zasto je zvrckao call centar i koji procenat korisnika to radi i kakve probleme imaju itd itd. nego dosta off topicanja da se vratim temi.

Sta bih dakle ja voleo da vidim u uslugama nasih operatera? Pa da budem iskren ne mnogo toga sem naravno nizih cena i naprednijih usluga :D a sledece bi bilo stvarno lepo:

- Besplatno za porodicu tj 0 u porodici , dakle family varijanta koju imaju za biznet platis fiksnu pretplatu i ne placas razgovore sa odredjenim brojevima ...
- komotnije pakete ili dodatke uz tarifu za prenos podataka, ma sta je 100MB ocu GIGABAJTE ma kakvi GB ocu bre FLAT :D uz naravno kompletno snizavanje cena za prenos podataka.

- sirenje micropayment VAS usluga uz naravno pojednostavljivanje zivota i rada onima koji bi svoje usluge prodavali na taj nacin (a ne da im kozu sa ledja gule)

- ajd kad svi oce telefone ocu i ja, al ne za evro :D nego mogucnost da i pre isteka ugovora uzmem novi telefon uz adekvatnu doplatu na cenu paketa (ali ne onih famoznih nmeseci do isteka ugovora puta pretlata :shock: ) pa to jos uvedu samo za one koji strogo na vreme placaju racune i eto ti podstreka da budes uredan fin itd itd korisnik ;) uz naravno siri izbor sto bi se dalo urediti sa uvoznicima ali bi to onda znacilo i cao dekodiranim i slicnim telefonima iz sivih kanala
OK OK znam da vec preterujem tako da ako mi nesto jos padne na pamet dodacu kasnije ;)

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

misternobg, he-he, e ako im četvrti :wacko: operater ne poboljša "životni standard", ne znam šta će :lol: (4 operatera na 2 mil.stanovnika :lol: - al'nismo ni mi neka "premija").
AKO je održavanje GSM jeftinije, AKO je i postavka iste (danas) jeftinija (nema razvlačenja žica i kopanja za kablove), AKO su mobovi kolikotoliko dostupni (e, ne treba mi ič mob za 1euro :dry: ), AKO je sve tako - najmanje što bi Operateri mogli da urade za nas je barem izjednačivanje cena sa fixnom, kao ovo što miodrage pominje za Češku. Ovi "paketići" i razne "mogućnosti" što nam nude, hmm, mora bolje!
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

1 din/min nije nemoguce, ali nece ga ni biti uskoro.
Zasto? Repetitori i oprema se ne trose, njima nije bitno da li su naplatili 100 dinara za 10 ili 100 min- bitno je da na kraju povrate ulozeno i naravno zarade.
Da je prosecna potrosnja u Srbiji 20e, novac bi brzo povratili. Tako da bi mogli 'ladno da uvedu i neke flat pakete za razgovor, sms, gprs, 3G.
ALI za to je potreban visok zivotni standard ljudi... Dakle, nisu operateri za sve krivi.

bela
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 10. Feb 2006. 05:04

Post od bela »

Lobachewsky napisao: -Jel' znate za uslugu, kada celiju (baznu stanicu) u kojoj se nalazi stan u kome zivimo prijavimo kao home i svaki poziv iz nje nas kosta nesto mnogo jeftino, kao fiksni (i jeftinije).

A sta cemo ako prilikom prolaska kroz kucu se promeni 5-6 baznih stanica , pa
cak i u istoj prostoriji, kao sto je kod mene slucaj?!

Elem ja mislim da GPRS, odnosno pristup internetu preko 3G , mora biti daleko jeftiniji.
6630

Jorgovan
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sub, 29. Jul 2006. 14:34

Post od Jorgovan »

Ako ćeš preko telefona:
Dodaj Internet - http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=3463

Ako ćeš preko posebnog uređaja:
Surf paket - http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=3345

Imaš neki konkretan predlog?
Samsung Omnia HD 8GB

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

Nije me bilo neko vreme (ubi me ovaj dial-up). Moj spisak lepih zelja je (redosled nije obavezujuci):

1) VoIP
2) uplata kredita putem interneta

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

bela
Nista se ti ne brini ...

Odgovori