Pere Ubu,
ti si zavrsio diskusiju samnom, i to je OK, ali naravno ja nisam sa tobom, ipak bih morao da odgovorim na te tvoje konstatacije, pre nego sto i ja zavrsim diskusiju sa tobom. Jako zanimljivo ti je poimanje demokratije, valjda si demokrata dok ti se neko ne suprotstavi misljenjem ?
Elem, ne znam za druge zemlje, ali izgleda da je samo u Srbiji moguce da te neko prozove sto si se tek registrovao na forum, i odmah imas suprotno misljenje od vecine, ili nekolicine, sve jedno, starih clanova ? Pa sta sam trebao druze moj, da se registrujem, pa da se slihtam mesecima do jedno 300-te poruke, pa onda na dalje da smem svoj stav da propagiram kako hocu, a sve to bez bojazni da neko pozove moderatore da me banuju jer mu se ne svidja moje misljenje
Vidis ponovicu jos jednom, ne optuzujuci nikoga : LAZ JE DA CE ODELJENJE ZA VISOKO-TEHNOLOSKI KRIMINAL JURITI ONE KOJI SU KUPILI TELEFON U DIVLJOJ RADNJI. To su telefoni koji nisu kradeni od fizickih ili pravnih lica, vec skidani sa mreza iz inostranstva, ili uzimani od preko, na neke bonuse promocije, cuda, muda, itd, nije bitno za dalju pricu, i jedini greh u ovoj zemlji im je sto na njih nije placena carina i PDV. Slozicete se samnom da se ova vrsta prestupa resava pomocu nekih drugih inspekcija (kao sto i gledamo zadnjih dana), a ne pomocu gorenavedenog odeljenja MUPa
Ponovo da se vratim na legalnost firmi, vidis, ovde ima dosta nekih legalista, e pa po zakonu o fiskalnim kasama, ako fiskalna kasa ne radi usled vise sile (pa onda tamo pise sta je sve visa sila), obveznik je duzan da izdaje papirni fiskalni racun (kupuje se u knjizari), koji mora biti pravilno popunjen i koji kasnije mora biti unet u fiskalnu kasu, bla, bla, bla. Pise i kako se pravilno popunjava fiskalni racun. E, sad hoces sa legalne strane, ja sam usao u radnju, dobar dan, posto mobilni ? OK, kupujem ga, dajte mi racun i telefon pa da idem. Sta, primicete mi evre, da se nemucim do menjacnice, super, pristajem. Pokvarila vam se kasa, e bas su lose te kase, ok, kazete da je ovaj racun pravilno popunjen, hvala vam i dovidjenja.
E sad posle, mogu da ih tuzim kad ukapiram da nije pravilan racun ili garancija, ali to je vec dalja prica, znaci sto se mene tice, ja sam obavio cistu kupovinu, kad vec volite sve legalisticki, eto da budemo legalisti do kraja. Mislim, stvarno je bullshit.
Sto se tice kutija od krem bananica i optuzbe ili kako god, da ne citam forum, izgleda da ga ti ne citas ? Ili ga bar citas polovicno, posto postoje takodje i teme gde se dobrano oplelo po tzv. ekskluzivnim uvoznicima, i njihovoj servisnoj podrsci. Sta cemo o tome, zasto smo to preskocili ? E pa ako uzmes da je na trzistu 80% bilo divljih telefona, a 20% od uvoznika, logicno je da ce i prituzbe da budu u istom procentu, tj da ce ih biti vise za ove divlje telefone, kad ih i ima vise? Samo polako, tek cemo se naslusati prituzbi na ove tzv. legalne telefone, pa cemo svi shvatiti da to kao argument za kupovinu legalnih telefona vise ne stoji
Sto se tice toga da ti dokumentujem razlike u cenama, stvarno me mrzi, izvoli na google, pa baci pogled kod nasih vrlih ovlascenih i jedinih uvoznika na cene nekih modela srednje-vise klase, pa to isto pogledaj na zapadu kada su ti telefoni u slobodnoj, najslobodnijoj prodaji, a onda takodje pogledaj ponudu nasih mobilnih operatera, i to pod kojim uslovim i koje telefone daju i na koji rok, pa skoci do nekih ino-operatera, pa pogledaj sta ta gospoda nude za iste pare, a pogledaj i koliko kosta ista ponuda kod nas i kod njih. E onda ces shvatiti zasto kazem 100-200 eura, stvarno nemam ambicije da dokumentujem nesto sto je ocigledno za videti na internetu.
Konacno, mi Srbi, volimo da smo smekeri, pa to ti je. Pa nepostoji svetski trend u mobilnim telefonima samo zbog nas valjda??? Pa ne izdaje Nokia i Sony po 30 modela godisnje zbog fancy ili ludih Srba, ceo svet luduje za mobilnim telefonima i uopste bilo kavim high-tech gadgetima. Zasto da nasa deca ili ljudi nemaju iste zelje, sa zapada je to i poteklo. Zasto Panasonic fixne modele ne menja godinama, a mobilne po 10 za sezonu ?
Ali mi Srbi smo dodatno pametni, pa smo sad smislili novi trend, kao sto '93 nije bilo dovoljno da imas love, nego si morao da budes i opasan pritom, e tako i sad, nije dovoljno da imas love, nego da pokazes kako si kul, pa da imas sto odvratniji mobilni, jer tebe to ne dotice. Kao imas mnogo kesa, ali ti je na mobilnom pukla maska i boli te paja za to. Ne znam koji je sledeci trend, recimo da sto si bogatiji to su ti vise iscepane carape ili masna kosulja, kao, onda si bas totalno kul

vazno je da imas kucu/stan i kola, znaci pun si love, nema veze sto se nisi obrijao 20 dana, pa izgledas ko cudoviste, nije bitno jer si iznad toga.
Bilo kako bilo, necu vise da ti repliciram, otisli smo u off, mada se sve vreme glavna tema provlaci kroz svaki post, ja bih predlozio liberalnu ekonomiju, pa ko hoce u divlju radnju neka ide ko hoce kod leganih uvoznika nega ide kod legalnih. Pa ovi sto dokazuju da je mnogo bolje i kvalitetnije kupovati kod legalnih nema sta da brinu, jer ako je tako, velike mase naroda ce to uvideti i upravo ici kod legalnih, pa ce svi ovi divlji zvrjati prazni i propasti sami od sebe. Naravno da je ovo teska ironija, i naravno da je jasno koje radnje bi bile pune (kao i do sada), a mislim da upravo odgovor na to demantuje one koji nas ubedjuju u suprotno
Konacno, glavnu rec dace drzava, tj. tajkuni koji su resili da preuzmu primat u jos jednoj grani trgovini, a mi ostali cemo da se cesemo i dalje tamo gde nas svrbi