smanjena ponuda

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Ono cemu se ja protivim je da se placaju ovolike cijene legalnih telefona.
Eto sad sam gledao na gsm arena cijene i konkretno samsung i450 kosta 339 dolara a ovdje kod sanera isto toliko evra.
O zvanicnim legalnim cijenama necu ni da govorim.
Jednostavno, sta god da se ugradi od drzavnih dadzbina, tesko da je nesto skuplje za 50 odsto.
Pa uostalom guverner je govorio o ne opravdanim cijenama bijele tehnike, u odnosu na zapad.
Toliko vece da sa drzavnim nametima ne smiju biti tolike kolike jesu.
I kada imamo ocjenu zvanicnika jedne ozbiljne institucije, kako onda osuditi nekog ko pokusa da se snadje obilaznim putem.

Dokle god bude takva situacija, bice i ilegalnog trzista.
Ja bih bio najsretniji kada bih mogao otici u tehnomobile i kupim telefon koji bi od ino ponude bio skuplji za visinu drzavnih nameta.
Ali to je ono sto se ne nudi potrosacima.
Nazalost.
Ko normalan ne bi zelio da gospodski pazari, i da ne razmislja o realizaciji garancije.

Isto tako mislim da ni ponude za postpeid ugovore nisu adekvatne uslovima na srpskom trzistu.
Ne zadovoljan sam i nacinom realizacije eventualne reklamacije na nepravilno obracunatu mjesecnu potrosnju.
Ipak su to ugovori na 2 godine.
O tome se barem pisalo, a i licno ne govorim napamet, imam iskustva sa tim jos od mobtela, karica i njihove ponude siemens telefona.
O prese....nju telefonima, mislim da da je to stvar licnog izbora i da nije za komentar.
Iz potpisa se vidi sta koristim, i ne pronalazim se u toj skupini.

tomas.hokenberi,
tesko je ovih dana izbiti toliki novac, jednostavno povjerioci pate od insolventnosti, a kada si pisao o tome sigurno ti unutrasnjost nije bila na pameti :wink:
Pere Ubu,
nemoj previse da se uzbudjujes, diskusija je isla sasvim korektno 9 stranica nema razloga da ne ide jos 9, tako da ti bilo kakva dramatizacija diskusije nema smisla.
Ja se mozda ne slazem sa tobom u nekim stvarima, ali to nije razlog da bi trazio od moderatora da te banuje, to jednostavno nije nacin.
A uostalom zna moderator vrlo dobro i bez sugestija sa strane sta i kako da radi.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

kefalo, potpis je za respect 8) Ni jedan fon sa kamerom, a o5 prva dva imaju ogromnu upotrebnu vrednost u odnosu na svoju cenu.
5130+Koss the plug....

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Slazem se sa kefalom, ko od nas ne bi hteo gospodski da ode i u Royalton ili gde god, i da kaze dajte mi to i to, izvadi karticu i plati bez ikakvog razmisljanja. Ili jos bolje da dobije taj telefon na koriscenje od svog operatera, a kao nagradu za 6meseci/godinu dana uspesne saradnje da vrati isti telefon, i da dobije neki drugi (uz naravno neku simbolicno mesecnu doplatu - citaj: promena tarife) U svetu se to tako radi. U zemlji Srbiji sa druge strane to nece ici tako. U pitanju je mentalitet naroda, ljudi zele da se sa sto je manje moguce muke obogate, sto je moguce brze, ne prezajuci ni od cega. E otuda i takve cene.
Evo i ocit primer: secate se svi kad je konacno izasao godinu i nesto dana najavljivani N91. Nokijina projektovana cena je bila 700 Eura, u Evropi se mogao naci za 800, a kod nas 1500. Pa ako to nije suludo ja ne znam sta je. Jasno je da ne mozes da prodajes po fabrickoj ceni nesto jer ces da propadnes. Ima tu raznih dazbina, treba i ti nesto da zaradis, ali lupiti duplu cenu od pocetne projektovane za nesto je bezobrazluk. Isto vazi i za iPhone. U Americi 16 GB verzija sada kosta verovali ili ne 339$ (pre nedelju dana mi se poznanik vratio odatle i uzeo 2 komada za kuma i kumu). Ovde jos nisam video da ga ima, a 8GB verzija je skoro 30% skuplja od cene 16 GB aparata. Pitam ja vas, ko je tu lud? Ima li sve ovo uopste smisla?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

MobileManiac
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sre, 09. Apr 2008. 22:34

Post od MobileManiac »

Pere Ubu,
ti si zavrsio diskusiju samnom, i to je OK, ali naravno ja nisam sa tobom, ipak bih morao da odgovorim na te tvoje konstatacije, pre nego sto i ja zavrsim diskusiju sa tobom. Jako zanimljivo ti je poimanje demokratije, valjda si demokrata dok ti se neko ne suprotstavi misljenjem ?
Elem, ne znam za druge zemlje, ali izgleda da je samo u Srbiji moguce da te neko prozove sto si se tek registrovao na forum, i odmah imas suprotno misljenje od vecine, ili nekolicine, sve jedno, starih clanova ? Pa sta sam trebao druze moj, da se registrujem, pa da se slihtam mesecima do jedno 300-te poruke, pa onda na dalje da smem svoj stav da propagiram kako hocu, a sve to bez bojazni da neko pozove moderatore da me banuju jer mu se ne svidja moje misljenje

Vidis ponovicu jos jednom, ne optuzujuci nikoga : LAZ JE DA CE ODELJENJE ZA VISOKO-TEHNOLOSKI KRIMINAL JURITI ONE KOJI SU KUPILI TELEFON U DIVLJOJ RADNJI. To su telefoni koji nisu kradeni od fizickih ili pravnih lica, vec skidani sa mreza iz inostranstva, ili uzimani od preko, na neke bonuse promocije, cuda, muda, itd, nije bitno za dalju pricu, i jedini greh u ovoj zemlji im je sto na njih nije placena carina i PDV. Slozicete se samnom da se ova vrsta prestupa resava pomocu nekih drugih inspekcija (kao sto i gledamo zadnjih dana), a ne pomocu gorenavedenog odeljenja MUPa

Ponovo da se vratim na legalnost firmi, vidis, ovde ima dosta nekih legalista, e pa po zakonu o fiskalnim kasama, ako fiskalna kasa ne radi usled vise sile (pa onda tamo pise sta je sve visa sila), obveznik je duzan da izdaje papirni fiskalni racun (kupuje se u knjizari), koji mora biti pravilno popunjen i koji kasnije mora biti unet u fiskalnu kasu, bla, bla, bla. Pise i kako se pravilno popunjava fiskalni racun. E, sad hoces sa legalne strane, ja sam usao u radnju, dobar dan, posto mobilni ? OK, kupujem ga, dajte mi racun i telefon pa da idem. Sta, primicete mi evre, da se nemucim do menjacnice, super, pristajem. Pokvarila vam se kasa, e bas su lose te kase, ok, kazete da je ovaj racun pravilno popunjen, hvala vam i dovidjenja.
E sad posle, mogu da ih tuzim kad ukapiram da nije pravilan racun ili garancija, ali to je vec dalja prica, znaci sto se mene tice, ja sam obavio cistu kupovinu, kad vec volite sve legalisticki, eto da budemo legalisti do kraja. Mislim, stvarno je bullshit.

Sto se tice kutija od krem bananica i optuzbe ili kako god, da ne citam forum, izgleda da ga ti ne citas ? Ili ga bar citas polovicno, posto postoje takodje i teme gde se dobrano oplelo po tzv. ekskluzivnim uvoznicima, i njihovoj servisnoj podrsci. Sta cemo o tome, zasto smo to preskocili ? E pa ako uzmes da je na trzistu 80% bilo divljih telefona, a 20% od uvoznika, logicno je da ce i prituzbe da budu u istom procentu, tj da ce ih biti vise za ove divlje telefone, kad ih i ima vise? Samo polako, tek cemo se naslusati prituzbi na ove tzv. legalne telefone, pa cemo svi shvatiti da to kao argument za kupovinu legalnih telefona vise ne stoji

Sto se tice toga da ti dokumentujem razlike u cenama, stvarno me mrzi, izvoli na google, pa baci pogled kod nasih vrlih ovlascenih i jedinih uvoznika na cene nekih modela srednje-vise klase, pa to isto pogledaj na zapadu kada su ti telefoni u slobodnoj, najslobodnijoj prodaji, a onda takodje pogledaj ponudu nasih mobilnih operatera, i to pod kojim uslovim i koje telefone daju i na koji rok, pa skoci do nekih ino-operatera, pa pogledaj sta ta gospoda nude za iste pare, a pogledaj i koliko kosta ista ponuda kod nas i kod njih. E onda ces shvatiti zasto kazem 100-200 eura, stvarno nemam ambicije da dokumentujem nesto sto je ocigledno za videti na internetu.

Konacno, mi Srbi, volimo da smo smekeri, pa to ti je. Pa nepostoji svetski trend u mobilnim telefonima samo zbog nas valjda??? Pa ne izdaje Nokia i Sony po 30 modela godisnje zbog fancy ili ludih Srba, ceo svet luduje za mobilnim telefonima i uopste bilo kavim high-tech gadgetima. Zasto da nasa deca ili ljudi nemaju iste zelje, sa zapada je to i poteklo. Zasto Panasonic fixne modele ne menja godinama, a mobilne po 10 za sezonu ?
Ali mi Srbi smo dodatno pametni, pa smo sad smislili novi trend, kao sto '93 nije bilo dovoljno da imas love, nego si morao da budes i opasan pritom, e tako i sad, nije dovoljno da imas love, nego da pokazes kako si kul, pa da imas sto odvratniji mobilni, jer tebe to ne dotice. Kao imas mnogo kesa, ali ti je na mobilnom pukla maska i boli te paja za to. Ne znam koji je sledeci trend, recimo da sto si bogatiji to su ti vise iscepane carape ili masna kosulja, kao, onda si bas totalno kul 8) vazno je da imas kucu/stan i kola, znaci pun si love, nema veze sto se nisi obrijao 20 dana, pa izgledas ko cudoviste, nije bitno jer si iznad toga. :shock:

Bilo kako bilo, necu vise da ti repliciram, otisli smo u off, mada se sve vreme glavna tema provlaci kroz svaki post, ja bih predlozio liberalnu ekonomiju, pa ko hoce u divlju radnju neka ide ko hoce kod leganih uvoznika nega ide kod legalnih. Pa ovi sto dokazuju da je mnogo bolje i kvalitetnije kupovati kod legalnih nema sta da brinu, jer ako je tako, velike mase naroda ce to uvideti i upravo ici kod legalnih, pa ce svi ovi divlji zvrjati prazni i propasti sami od sebe. Naravno da je ovo teska ironija, i naravno da je jasno koje radnje bi bile pune (kao i do sada), a mislim da upravo odgovor na to demantuje one koji nas ubedjuju u suprotno

Konacno, glavnu rec dace drzava, tj. tajkuni koji su resili da preuzmu primat u jos jednoj grani trgovini, a mi ostali cemo da se cesemo i dalje tamo gde nas svrbi

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

Glupo je porediti cene u Americi i u Evropi,a kao drugo morate racunati da u EU nema carine a kod nas ide Fabricka cena +18% PDV + 10% Carina+Carinski troskovi+ Zarada,sto izadje nekih realnih 10% zarade.Sto se tice poklona imam par drugara koji su u inostranstvu i jedan je intezvni korisnik u UK i trosi mesecno oko 100tinjak funti zadnjih 2. godine.NIti je dobio telefon niti sta.

Primer Slovenija drzava u EU :) Caletov prijatelj koji drzi firmu ima sam kao pojedinac zadnjih 4 godine racun 1500 eura minimum pa do 3000 se krece cifra + zaposleni sto koriste brojeve kod operatera 15 radnika.Eto i on dosad nikad nista nije dobio na poklon nego samo mogucnost da uzima nove telefone za 1e :D
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

MobileManiac,
momci smirite strasti, ova tema treba da se zbog ovakve situacije, eksplatise jos neko vrijeme.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

MobileManiac, za predsednika :)

Pere Ubu i ostalim ne istomisljenicima zanima me samo ovo

posle odredjenog vremena odlucili ste da promenite mobilni telefon iz nekog x razloga

malo ste svrljali po netu, pricali sa prijateljim itd i doneli odluku koji cete model da kupite... [recimo nokia e90]

zatim ste dosli na ovaj ovde website ukucali u pretragu modela e90 i on vam je izbacio detaljne specifikacije telefona sa cenama od 480 pa recimo do 780eur

e sad, vi hocete da kazete, da ste otisli u zadnju radnju sa spiska koja telefon daje po najvecoj ceni i kupili ga, zato sto je na njega placena carina, porez, nije sa mreze, ima pravu garanciju itd.

da prevedem to u matematiku:
u mesto da prodjete 500-550eur [toliko se krece full original telefon] vi ste prosli 750-800eur, odnosno, iz patriotskih ili ne znam kojih vec razloga a nije ni bitno ste castili drzavu ili koga vec 200-250eur

znaci ne mogu da verujem :lol: :lol: :lol:

pa cak i kad bih imao ne znam ni ja koliko novca, kupio bih telefon u radnji koja ga prodaje po ceni od 550eur a ostatak para bi recimo dao u dobrotvorne svrhe ili sta znam

MobileManiac
Novajlija
Novajlija

Post od MobileManiac »

madness99 napisao:Glupo je porediti cene u Americi i u Evropi,a kao drugo morate racunati da u EU nema carine a kod nas ide Fabricka cena +18% PDV + 10% Carina+Carinski troskovi+ Zarada,sto izadje nekih realnih 10% zarade.
Nije bas tako, sto neko rece, ne bi dzabe guverner NBS licno na TVu pricao o bahatim marzama u Srbiji na tehnicku robu da je to bas tako.

Prvo, na cene telefona koje vidjamo po EU je takodje placen PDV ??? Nisam cuo da se u EU odricu PDVa ;)
Drugo, avionski transport u nekom ozbiljnijem uvozu iz Kine iznosi od 1-4 eura po kilogramu, isto je i iz USA, ili EU (ili cak i manje) tako da transport po jednom mobilnom ne sme da bude preko 5 eura po kutiji.
Trece, carinski troskovi su zanemarljivi, ne iznose preko 200 eura za ceo uvoz sa sve spediterom, i prevozom do sopstvenog magacina
Cetvrto, ako cemo posteno, zarada(marza) u procentima u Srbiji bi trebala da bude manja nego u EU, iz prostog razloga jer je ovde jeftinije zakupiti magacin, jeftinije platiti knjigovodju, jeftinije platiti marketing, jeftinije platiti radnike, jeftinije platiti prodavce, jeftinije zakupiti prodajni prostor, jeftinije platiti struju, itd da ne nabrajam
Peto, i taj iz EU ima neku marzu i spostvenu zaradu (guverner kaze da je 8% u EU, aj da mu verujemo) ukalkulisanu u tu ponudu koju mi gledamo i poredimo se. Znaci nasi uvoznici bi trebalo da imaju jos povoljnije cene na vece kolicine. Jos uvek nismo videli nabavne cene telefona, a bilo bi zanimljivo videti ih.

Znaci neka laicka kalkulacija (ovo mi nije posao pa ne znam tacne relacije, ali sam imao dodira sa nekim uvozom za licne potrebe moje firme, pa malo znam) bi izgledala ovako :
cena koju imamo u EU (neka neko pita prijatelja koliko je) - 15% (za pdv) - 5% (marza) + 5 eura transport + 10% carina + 18% PDV + 1% manipulativni troskovi

Ovo bi trebala da bude nabavna cena mobilnih telefona u Srbiji, kada od nje oduzmemo prodajnu cenu, pa pretvorimo u procente, bojim se da bi rezultati bili porazavajuci po nas obicne korisnike

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

MobileManiac,
cijela 4 posta, a uzdrmo si forum, zaludio mase, sta je sljedece :D :D :D .

Potpuno se slazem sa obracunom cijena, kakve bi mi trebali da imamo u nasoj zemlji.
To bi koji procenat gore-dolje bilo to.

Symbian_OS
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Čet, 31. Avg 2006. 21:32

Post od Symbian_OS »

Mirko BGD, Koliko ja znam 500-550e je neka fabricka najavljena cena npr. nokije N95 8gb. Trenutno je kod nas nekih 750e original kod ovlascenih distributera. Podrzavam vas sve ali mislim da je kod ovog konkretno telefona cena realna... :unsure: Takodje se cene cine vecim jer koliko znam na sajtu su ranije cene bile prikazane bez uracunatog pdv-a a sada u donjem levom uglu pise * MaloProdajna Cena je sa uključenim PDV-om. Cena je izražena u evrima radi lakšeg poređenja, plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

MobileManiac jeste da ima samo 4 posta ali je u ta 4 posta napisao vise pametnih stvari nego neki sa po 1000 postova...
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Sensei, Ajde nama glupima razlozi sta je tu pametno i zasto molim te. Mozda poluistine koje koristi kao argumente ili glavni argument "nema veze sto je kradeno/dekodirano/bez garancije ako je meni super".

Bre, njegov glavni argument je "nema veze sto mi znamo sta kupujemo kada kupujemo bez fiskalnog racuna ako mozemo da se izvucemo tako sto cemo se praviti da nismo znali".
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

tomas.hokenberi, ova tema vec ima dovoljno svadja i bez mene tako da se necu upustati u diskusiju :wink:
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

Njami
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 23. Feb 2008. 15:59

Post od Njami »

Sensei,ova tema ima i previse svadja.Sve se svodi sukob svojih misljenja.tomas.hokenberi,voli da sve bude legalno,MobileManiac,on po meni izlaze stav jednog prosencnog naprednog korisnika mobilne telefonije koga nije briga zasto je garancija 3-6 meseci,sto nema fiskalni,stgo je kutija sklapana u Marinkovoj bari...Ja licno vise volim da kupim legalno,ali postu su cene visoke ko Mont Everest,moram da uzimam telefon kod svercera.Srecom telefone menjam relativno retko (8-9 meseci) pa ponekad sredim kad imam uslova da mi neko donese telefon iz inozemstva, sto je po meni najbolje.Mislim da smo dotakli srz problema,i da bi trebali da smirimo strasti.
Linux&Android

madness99
Expert
Expert

Post od madness99 »

MobileManiac

u EU se vraca PDV kada izlazis iz jedne drzave a kad ulazis u drugu drzavu se placa PDV stopa te drzave.Kod nas sam objasnio kakav je postupak.Sto se tice troskova i svega ti ocito nisi radio sa srpskom carinom,spediterima itd,da si radio znao bi kakve su cene,lezarine,stope i ostala cuda.Tako da bolje ti nemoj da lupetas ko maksim po diviziji i drzi se materije koju znas.

MobileManiac
Novajlija
Novajlija

Post od MobileManiac »

madness99 napisao:Sto se tice troskova i svega ti ocito nisi radio sa srpskom carinom,spediterima itd,da si radio znao bi kakve su cene,lezarine,stope i ostala cuda.Tako da bolje ti nemoj da lupetas ko maksim po diviziji i drzi se materije koju znas.
Rodjeni, sto se ljutis, pa nema razloga!!!
Ovo za povracaj PDVa, sam rekao zbog drugih korisnika foruma koji ce videti cene telefona u Nemackoj ili Francuskoj, pa cisto da imaju na umu da oduzmu i PDV od te cene (sem ako cena nije izrazena bez PDVa, naravno) pre nego sto na tu cenu dodaju nasu carinu i PDV. Napomenuo sam da oduzmu i bar 5% na konto maloprodajne cene koju vide u oglasima, jer kad se kupuje na veliko, tu ide veleprodajna cena, jelte ;)

E sto se tice ovoga sto sam te quote-ovao, pazi sad, ja ne sumnjam da ti nesto uvozis, ili imas kontakt sa time, mozda si bas spediter, recimo, ili bilo sta slicno. Nije ni bitno, ali mi deluje da si od onih koji voleo da naprave famu i frku od toga, da prosecne ljude zaboli glava :) Ali, posto sam ja iz tri puta uvozio iz Kine robu za moju licno firmu, i bio sam kompletno involviran u ceo proces, pocev od nabavke robe, pa sve do konacnog uskladistenja u moj magacin, znam dovoljno da mogu da pokusam obicnom korisniku ovog foruma da malo razjasnim, bas iz tog razloga da nema fobiju kad pomisli na uvoz i na razne kako kazes lezarine, stope i ostala 'cuda' ? Koja cuda ?

Znaci ovo sto pricam ovde nije rasprava s'tobom, jer me bas briga za tako nesto, nego objasnjenje situacije drugim korisnicima koje ce to mozda zanimati. Elem, kad se uvozi roba iz Kine, ona putuje brodom, za to je placen transport, i kad stigne u Koper recimo, tu je preuzima nas spediter. Poenta je naci dobrog speditera, koji ujedno organizuje i transport kamionom od Kopra do Beograda. To kosta koliko kosta (u proseku za 40 stopni kontejner je oko 1400 eura - bar bilo pre par meseci kad sam ja uvozio masine) U tu cenu su uracunati svi troskovi u luci, znaci CAF, BAF i sve ostalo. Takodje je ukljuceno u tu cenu i lokalna usluga speditera na samoj granici, kad prijavljuje robu za ulazak u nasu zemlju.
E onda posle toga kamion stize u Beograd, i tu se placa spediterska usluga, od 5000 do 8000 dinara. Ako je spediter dobar, a ima par firmi u gradu, koji stvarno rade posao kako valja, tebi se roba carini 'na kamionu', znaci ne skidas je sa kamiona, nego direktno na terminalu ceka kamion, ocarini se, i onda imas jos trosak da taj kamion dodje do tvog magicana. Za Beograd, prosek cene je 100 eura otprilike, neka bude i 150, i to je cela mudrost, posle toga dobijes JCI, kao i sve ostale papire, das knjigovodji, a roba je tvoja.
Ima i drugi slucaj, kad je roba takva da ne moze da se carini 'na kamionu', e tad ide u bezcarinski magacin, imas ih po Beogradu mali milion, i placa se lezarina oko 250 eura za par dana dok se ne ocarini roba. Posle toga ponovo utovar na kamion i 100 eura za transport do tvog magacina.
Jedino sto u ovom slucaju moras jos da platis i utovar robe u kamion, znaci 5 fizikalaca recimo, to ti je jos po 20 eura svakom. Za istovar se ne placaju fizikalci, tj. ukljuceni su u cenu samo lezarine.
Prica je jos jednostavnija kad roba stize avionom (ako je verovati mom spediteru), jedino sto nisam uvozio avionski pa da bas ne ulazim u detalje.

E sad, da se vratim, znaci ili ti je neki stvarno los spediter radio posao, koji je znaci priuceni i nepoznat u tim krugovima, pa si morao da placas i mito, i lezarine, i razna sranja, ili pokusavas malo da napravis misteriju oko tog strasnog posla zvani uvoz.

Nije ni bitno, da ne idemo u dalji off, neka se ova moja prica i podvede pod rasclanjivanje pozicija kada je uvoz i uopste formiranje cene mobilnih telefona u pitanju.

MobileManiac
Novajlija
Novajlija

Post od MobileManiac »

E, da, cisto da zaokruzim pricu do kraja :P
Ako je spediter ozbiljan igrac, on ima garancije kod carine, tako da carinu i PDV na ulaznu robu placas njemu, tj. on fakturise tebi svoju uslugu + carinu + PDV, i to tek kad je roba uveliko u mom magacinu. Konkretno u mom slucaju roba je pikirana da stigne u ponedeljak, bas da ne bih placao lezarine ovde u bezcarinskom magacinu nego da je ocarinimo na kamionu, ipak je stigla u utorak, a ja sam u cetvrtak platio fakturu spediteru.

Znaci, madness99, nauk za sledeci put, nadji ozbiljnog speditera, i nema glava da te boli 8)

djemba87
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 15:57

Post od djemba87 »

Mislim da ce admini imati pune ruke posle,sta je receno do sad receno je,ovi ako nastave ovako da pricaju zavrsice se tema na 1000 strana,cene su skocile,svi znate sto,i kraj price,ova je tema zrela za kljuc!Ziveli

madness99
Expert
Expert

Post od madness99 »

ja imam ozbiljnog speditera i ne treba "mito" uostalom necu vise niti da diskutujem na ovu temu niti sta.Ja nisam spediter niti sta,al cale ima firmu pa znam dosta o tome i lezarine uvek ima :) a troskovi zavisi kako gde sta i kako ;)

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

Ranije ste imali mogucnost da birate, onaj ko je imao lovu i kome je smetalo to sto je telefon sa mreze i sta znam, ode lepo u neke od odredjenih radnji i kupi telefon sa fiskalnim racunom, pravom garancijom i plati ga skuplje, a oni obicni smrtnici, koji nemaju lovu, a hteli bi malo bolji telefon, opet su imali radnje u kojima su mogli sebi da kupe model bez racuna itd. al vecini to nije bilo ni bitno, bas kao i meni...
na zalost ovo je samo jos jedan od pokazatelja da cene i sve ostalo ide gore, a plate manje vise ostaju iste sto nas dovodi do toga da imamo nizak standard :(

Odgovori