Lobachewsky, naravno da sam pazljivo procitao, uglavnom sve postove na forumu uvek procitam, neke sa vise, druge sa manje paznje, a tvoje postove, kao i jos desetak drugih clanova ovog foruma, uvek procitam sa daleko vecom paznjom, jer smatram da doprinosite kvalitetu foruma, kako argumentovanom raspravom, tako i dobrim postovima, iz kojih pre svega izbija pismenost. Kad covek progovori, najbolje se vidi ko je i sta je.
Elem da se vrnemo na tvoj post. Ti kazes da se mobilni Internet, i svaki drugi pristup Internetu, naplacuje, da ADSL i ti "fiksni" nisu tako strasni, a da je mobilni deracina - slazem se - u nasoj zemlji. Mada ni tu vise nije toliko uzasno kao sto je bilo pre recimo 2 godine. U svetu, naravno, situacija je drugacija i daleko povoljnija, pogotovu kad se pogledaju standard gradjana i njihove plate.
Da vidimo pricu o izboru, za koji si ti tako ubedjen da mora da postoji. Ti zivis kao i dosta drugih ljudi, evo recimo
vlada1970, u ubedjenju da i mi u ovoj banana-Srbiji imamo neke izbore. Evo da ti dokazem da nije bas tako: ti MORAS da koristis NIS-ov benzin, jer drugi ne postoji, ti MORAS da koristis struju od EPS-a jer druga ne postoji, ti MORAS da placas RTV pretplatu RTS-u, makar ziveo sam, bio slep i nemao TV jer je tako zakonom regulisano, osim u slucaju da si na SBB-u, MORAS da koristis Telekomov Internet, jer su oni glavni i jedini natprovider u zemlji...
Primera ima jako mnogo, samo sto ljudi to ne vide i ne znaju.
A ti si sa druge strane, jako banalizovao moj post. Verovatno se ni ja nisam najbolje izrazio, bio sam u nekoj zurbi, mozda nisam do kraja razvio ideju. Neke vrste "privatnih" memorija ce uvek da postoje, ali smatram da ce sve drugo da predje na "cloud". Pokusavam da budem optimista sto se tice ljudske vrste, pa sam napisao da ce to da bude za 20 godina, mozda ce biti i za 100, ne znam, ali ono sto je
vlada1970 jako lepo primetio, sigurno je da dolazi vreme kada cemo biti na toliko tehnoloskom razvoju da nam novac i materijalna dobra nece trebati, jer nece znaciti nista. Svi ce da rade za dobrobit covecanstva, svi ce da imaju dovoljno hrane i odece, i mesto da spavaju, i svi ce da budu jednaki i ravnopravni. Nece biti bolesnih, gladnih, siromasnih. Naravno da je to vreme jos jako daleko, i zvuci kao SF, trenutno i jeste tako, ali to mora da dodje. Ili ce covecanstvo da unisti samo sebe i svaki trag o svome postojanju. To su jedina 2 moguca scenarija.
No sad smo usli u jako duboke teme, kojima mislim da nije mesto na ovom forumu, nego uz neko pivce, ili vise njih

Ja samo kazem da je cloud buducnost, i da neumitno dolazi. Razna multimedija ce biti prakticno jedino mesto da se smeste takve stvari, a ove poverljive stvari ce verovatno svi da drze na nekom USB flashu, ili cemo vec, dok ne dodje do tog razvoja da se cloud nalog zastiti recimo 1024-bitnom enkripcijom, koju je prakticno nemoguce probiti - danas (za buducnost ne garantujem).