Kinezi napravili svoj operativni sistem za mobilne telefone

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Pazite ljudi, ne bih da zvucim previse zastrasujuce, ali internet sve vise postaje nadziran od strane agencija koje su nam svima dobro poznate. To nije nikakva teorija zavere (oni koji se odmah hvataju na ovo i dalje ne znaju na kojoj planeti zive), to je realnost, a u buducnosti ce se cela stvar sve vise poostravati. Zato se i insistira da se svi podaci korisnika drze na serverima velikih i malih internet kompanija. Koji ce nam vrag odjednom toliki broj drustvenih mreza, ako njihov cilj postojanja nije otkrivanje licnih podataka i interesovanja korisnika? Zar nam to ne lici na nekakvu vrstu globalnog popisa? Koliko god to izgledalo korisno i bezopasno, ne mozete nikako biti 100% sigurni da stvarno jeste.
U danasnje vreme se sve vise insistira na nekakvim ljudskim pravima, slobodama ovog, slobodama onog, a svakim danom su nam ta ista prava sve vise uskracivana. Ko ne veruje u ovo, nikad u nista nije ni verovao i takvima je neke realne stvari nemoguce objasniti. Svet je u mnogo goroj poziciji nego sto nam to sa medija predocavaju, zasto bi onda oni koji ga takvim cine radili na tome da internet cine boljim? Da bi se covecanstvo probudilo i shvatilo neke stvari? Trt Milojka! Najveci je problem sto je svet totalno uspavan i sto sve vise veruje u ono sto nam trube sa glavnih medija. Zato veoma mali broj ljudi veruje u drugu stranu price, koja se nalazi upravo na internetu, jer nam to nisu tako rekli u dnevniku... :roll:

Mozda ovo moje piskaranje nema direktno veze sa temom, ali ko razmislja malo drugacije od "mainstream" mediologije, shvatice poentu i izvuci ce neku pouku. Uostalom, sto bi rekli, do your own research...

P.S. svu svoju media kolekciju uopste ne nameravam da poverim tamo nekim serverima. Filmovi se konvertuju u dvd format i idu na disk, muzika, slike, razni tesktovi i ostala bitna dokumentacija stalno stoje na usb flash drive-u, pa ako jednog dana (ne daj boze) internet pukne... :wacko:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Ja apsolutno podrzavam tvoju pricu Green, i moje je misljenje isto da je to sve tacno tako 101%. Sto kaze, Dejan Lucic, u teoriju zavere ne veruju i pricaju negativno o njoj oni sto kuju te zavere i ljudi koji nemaju pojma sta se oko nas desava.

Ja se vodim cinjenicom da sve sto nije bas toliko vazno, drzim na netu, u raznim cloud-ima za sada dostupnim iz razloga sto mi je onda to uvek dostupno bilo gde da se nadjem. Vrlo vazne stvari ne drzim. E sad kad bih imao kompaniju koja posluje ( a danas maltene nema kompanije koja nije prisutna na netu, jer takva koje nema na netu i ne postoji na trzistu fakticki :wink: ) , hteo ne hteo bih morao nesto podataka da drzim na serverima. Za sada kao obican korisnik, film mogu da stavim na server bez ikakve frke, muziku , slike ( samo ne bas privatne ) , i ne vidim razlog zasto bi to bio neki narociti bezbedonosni problem. :D A vecinu toga imam narezano naravno.

Mali prilog u vezi teorije zavere: :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=Gi5V6ZeqKn8#t=10m40s ( postoji i drugi deo na youtube-u )
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Green
Тако је брате, полако долази крај оном начину функционисања света на који смо навикли, њујејџ куца на врата а НСП спроводи своје планове несметано, нема потребе за неком претераном силом као пре можда 70ак година, изманипулисани народ све прихвата здраво за готово.
Тв не гледам већ две године, то бих препоручио и осталима ако желе да оставе свој мозак неоптрећен дезинформативним програмом.
:)

Опростите на скретању са теме, нисам могао да прећутим...
Слобода или смрт

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Green »

vlado1970, sve u vezi ovog cloud computing-a jos uvek nije tako crno, trenutno, ali bi se covek stvarno trebao zapitati u slucaju da se bukvalno sve preseli u "oblake". Kad kazem sve, mislim bas na podatke koje smo do sada pohranjivali u memoriju racunara ili memoriju eksternih uredjaja i telefona. Jednostavno ne bi postojala svrha takve ideje...

Sto se tice "teorija" zavere (po meni vecina tih stvari nisu teorije vec cinjenice), ima tu dosta stvari koje su totalne gluposti, a cak i Dejan Lucic ponekad baljezga o njima. Price da su vanzemaljci odavno medju nama i da su mnoge poznate licnosti nekakvi reptili su zaista odsustvo bilo kakavog smisla.

Nazalost, nije tema, jer bih mogao o svemu ovome pisati do sutra... 8)

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jun 2010. 15:12

Post od Adams »

Ovaaaj da se vratimo malo na temu,jel moze neko malo bolje da mi objasni ovaj sistem cloud computing-a? :) Ovaj deo sam cuvanjem podataka sam razumeo, i ja recimo kad imam neki bitan rad ili tako nesto posaljem na mail za svaki slucaj,pa sad mozda za par godina sve budemo cuvali tamo. :) Ali interesuje me ovo oko operativnog sistema,kako on funkcionise preko toga jer pise da nece biti potrebno preuzimanje nikakvog softvera,znaci nema klasicnog instaliranja aplikacija?
Jel to nesto kao na foru brauzer igrica? Ne treba ti nikakva instalacija vec se igraju direktno preko brauzera? :?
Nokia Lumia 1520

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Adams, let google be your friend, ukucaj Chromium OS, i malo iscitaj o tome. Otprilike dobro razmisljas - sve radis preko browsera, ili slicnih alata koji sve odmah skidaju sa neta. Ima Chromium da se skine, i instalira recimo preko VMWare, ja sam to uradio, i uopste nije lose. Daleko od onoga na sta smo navikli, i treba imati malo jacu masinu za teranje istog preko pomenutog programa, ali radi. Da imam neki netbook viska, vrlo rado bih ga isprobao u fullu.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jun 2010. 15:12

Post od Adams »

miodrage, Auuu,kako si me zbunio u momentu.Kad si rekao Chromium pomislio sam da i dalje mislis na lude Kineze i ne kapiram kako si tek novi mobilni OS instalirao na netbook! :D Tek onda sam ukapirao da si samo hteo samo da mi pokazes kako funkcionise koncept ,,cloud os-ova''.
Ali u sustini ovaj mobilni os,nista ovo ne moze bez mnogo jakog neta,jer nije isto kada nesto samo radi i kada lepo radi.... :)
Nokia Lumia 1520

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Od kada postoji ovaj brz net, youtube, grooveshark, moje preuzimanje muzike sa neta se svelo na jednocifren procenat, a na vinamp se ne secam kada sam poslednji put kliknuo. Verovatno ces uskoro moci na svom pentiumu IV i 512 rama ili danasnjem tabletu da igras Crysis 2 na ultra high, uz pomoc graficke i procesorske snage u cloudu. Jednostavno, ideja cloud kompjutera je buducnost, i to veoma funkcionalna, korisna i lepa... medjutim, sve dok postoji izbor - da li mogu da snimim na licni HDD ili na cloud. Dok imam izbor da li mogu film, muziku, igru, sliku da preuzmem sa neta na HDD ili je koristiti iz clouda. Sve dok je izbor ravnopravan, mislicu da je cloud izuzetno dobra i atraktivna stvar. Kada cloud postane jedini izbor, jer samo on bude zadrzavao pravo na ekskluzivne sadrzaje, onda cu poceti da smatram da cloud iza sebe krije mracan plan ljudi iz senke. Jer cemu sve, ako ne zbog toga da "neko" ima maksimalnu kontrolu nad tobom.
I jos jedan ugao... ne znam da li primecujete da danas pokusavaju da nam naplate maltene i vazduh koji disemo, tako sto nas navikavaju da zavisimo od necega sto ranije nije ni postojalo. Ranije si mogao da slusas muziku besplatno, gledas film besplatno... a sada, preko clouda, jednostavno ces MORATI da placaj PRIVATNIM KOMPANIJAMA internet da bi mogao da koristis zivotne funkcije. I sta cemo ako odem negde u prirodu, gde nema signala? Nekada je i to bila nasa priroda, a u buducnosti ce nase kretanje biti ograniceno samo na mesta pokrivena signalom, jer ce sve biti vezano za net... na cloud-u.
Dokle god postoji izbor - dobro je. I podrzavam.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

Lobachewsky, bravo... Iskreno, ja stvarno ne znam kad sam zadnji put kliknuo na winamp. ZA muziku i neke filmove tu je youtube. Sjecam se prije 10-ak godina, kad sam isao po raznim internet site-ovima da skidam muziku, a od tada sto sam skinuo to imam, ali ne pamtim kad sam otvorio.Sad ne znam kakvo je stanje u Srbiji, ali u BL je sve manje ljudi koji prodaju CD-ove na kojima su filmovi i tako neke stvarice ( naravno sad je to i zabranjeno ), ali hocu da kazem da je to sve sad postalo jako dostupno za svakoga. Naravno da cemo u kuci da imamo i HDD na koji cemo da skladistimo odredjene podatke, ali sustina je da to nece biti kao sto je bilo prije par godina...
Green, upravo tako. Pa i krimosi su se opametili. Danas svi gledaju vase izvjestaje sa drustvenih mreza na kojima ste napisali:" pozdrav s mora... " a nakon 2 dana ti neko obio stan. (nemojte pogresno da shvatite) Ali danas ako hoces neciji stan da obijes, odes na FB i vidis da li je u kuci i to je to ;) Ne moras vise da zvonis ili da "nasumicno" upadas u stan!
Zaboravih da kazem kako danas u SAD ( ima nekoliko primjera na netu ) ljudi gube posao zbog posta na FB ili jer su ocrnili sefa ili im je puklo... Sve vise firmi traze vas profil na FB i onda se "dogovore" sa adminima da mogu da gledaju vas profil... Privatnost?! Imas je samo kad kao ja odes na selo, gdje nemas signala za mob i odmaras :)
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Lobachewsky, ti i sada placas nekome za uslugu Interneta. Nadalje, kazes gledali smo besplatno filmove, skidali mjuzu i sl... pa isto to moze i sada, samo je to i tada a i sada nelegalno. Jer taj film ili ta pesma, su napravljeni da bi tom nekome ko ih je napravio doneli zaradu. Ako svi skidamo za dz, onda taj neko nema zaradu, ako nema zaradu, nema ni od cega da zivi, pa ne moze da napravi novi dobar film, a mozda bi mogao. Nije sve tako jednostavno.
zavodnick, zato na drustvenim mrezama ne treba stavljati takve statuse :D

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Miodrage, promasio si sustinu potpuno, nista me nisi razumeo (ako si uopste citao). I sada postoji besplatna legalna muzika u cloudu, u obliku groovesharka, videa na youtube, dakle nije ovde stvar piraterije, ne pricamo o pirateriji, vec o tome da si nekada kupio komp, ubacio muziku i to su bili tvoji svi troskovi. Danas, preko clouda, moras da platis privatnim kompanijama dozvolu da slusas neku pesmu ili odgledas film, u obliku protoka na internetu. FLAT preko ADSL-a ili kablovske i nije toliko drasticno, dok se mobilni internet naplacuje po protoku, te pored kupovine pesme ili filma ces morati da placas i protok.
Poenta cele price je u tome sto internet nije opste dobro, dostupan svima, vec sredstvo da internet kompanije zarade na tvojim 'zivotnim' potrebama. Zato i kazem, dokle god bude postojao izbor, cloud je dobar... mada vec duze vreme kruze price da najjace svetske korporacije lobiraju da se sve prebaci u cloud. I o tome ja pricam. Izbor mora da postoji. Isto bi bilo kao kada bi morao iskljucivo da kupujes flasiranu vodu od 50 dinara pola litra, ili da si zakonski u obavezi da koristis kondome (koji su inace 200 dinara) u toku seksa. Ti to uzimas zdravo za gotovo, "da tako mora", a po ovome sto pises izgleda da ne kontas da se drugi bogate na tvojim fizioloskim potrebama koje ne mozes da zapostavis. Zato i kazem, izbor mora da postoji, dal ces flasiranu ili besplatnu sa cesme, dal' ces sa kondomom ili besplatno bez, dal' ces muziku da slusas sa hard diska ili ces morati da placas internet da bi je slusao. To je moja prica.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Green »

Neko je davno jednom rekao da su najbolje stvari besplatne. Ne znam da li je jos uvek tako, ali se sve vise i vise stvari naplacuje. Ne verujem da ce i to buduce zezanje po "oblacima" biti bas onako kako bi mi to trenutno hteli. Uvek ce se naci nacin da vas neko oglobi, bilo to za par ili za par desetina novaca. Preko provajdera ili onih koji direktno nude usluge, nije bitno...

Drug Lobach spomenu i naplatu vazduha, pohvala za komentar. Dobro razmislite kad sledeci put budete culi da neko u medijima opet na sav glas sere o globalnom zagrevanju, CO2 zagadjenju i slicno. Najvise se "pazite" onog amerikanskog go*nara Ala Gora i slicnih "eksperata"...

Sad bi neko zapazio: "Pa dobro Green-e, po tebi ispada da je bas sve laz i prevara." E bas tako... Sve...

PEACE! 8)

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Дид ју мин? :D
Slika
Слобода или смрт

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Lobachewsky napisao:......Zato i kazem, dokle god bude postojao izbor, cloud je dobar............Izbor mora da postoji.
Svaka cast Lobachewsky, odlicna poenta, rezon i sve ostalo. Najlepse si sabrao sustinu. Podrzavam sto posto.

Ako u buducnosti cloud bude jedina opcija, nece to biti vise opusten zivot. Kao sto kazes "Kada cloud postane jedini izbor, jer samo on bude zadrzavao pravo na ekskluzivne sadrzaje, onda cu poceti da smatram da cloud iza sebe krije mracan plan ljudi iz senke." ;)

P.S. ja sam verovatno po rodjenju idealista. :roll: Ali stvarno pojam profit ne mogu da svarim nikako. U stvari ljude koji bi zbog profita sve uradili, smatram neljudima. Samo pogledajte slike kako Kina i njene reke izgledaju sada posle besomucne trke za profitom i proizvodnjom.

Jedan primer samo iz miliona slika po netu:

http://www.chinahush.com/2009/10/21/ama ... -in-china/

A samo kad bi covek bio na malo vecem stupnju razvoja svog mozga, ubedjen sam da bi svi mogli da zivimo na ovoj planeti bez dinara, tj. evra ili dolara. 8) Ima hrane ne samo za ovoliko koliko nas je sada, nego za duplo i troduplo vise.

P.S.2. Evo na google-ovoj glavnoj stranici sada bas reklama za chromebook:

http://www.google.com/chromebook/#utm_c ... medium=hpp ( stvoren za cloud :D )

Sto kaze miodrage:

http://www.youtube.com/watch?v=mTFfl7AjNfI ;)
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Lobachewsky, naravno da sam pazljivo procitao, uglavnom sve postove na forumu uvek procitam, neke sa vise, druge sa manje paznje, a tvoje postove, kao i jos desetak drugih clanova ovog foruma, uvek procitam sa daleko vecom paznjom, jer smatram da doprinosite kvalitetu foruma, kako argumentovanom raspravom, tako i dobrim postovima, iz kojih pre svega izbija pismenost. Kad covek progovori, najbolje se vidi ko je i sta je.
Elem da se vrnemo na tvoj post. Ti kazes da se mobilni Internet, i svaki drugi pristup Internetu, naplacuje, da ADSL i ti "fiksni" nisu tako strasni, a da je mobilni deracina - slazem se - u nasoj zemlji. Mada ni tu vise nije toliko uzasno kao sto je bilo pre recimo 2 godine. U svetu, naravno, situacija je drugacija i daleko povoljnija, pogotovu kad se pogledaju standard gradjana i njihove plate.
Da vidimo pricu o izboru, za koji si ti tako ubedjen da mora da postoji. Ti zivis kao i dosta drugih ljudi, evo recimo vlada1970, u ubedjenju da i mi u ovoj banana-Srbiji imamo neke izbore. Evo da ti dokazem da nije bas tako: ti MORAS da koristis NIS-ov benzin, jer drugi ne postoji, ti MORAS da koristis struju od EPS-a jer druga ne postoji, ti MORAS da placas RTV pretplatu RTS-u, makar ziveo sam, bio slep i nemao TV jer je tako zakonom regulisano, osim u slucaju da si na SBB-u, MORAS da koristis Telekomov Internet, jer su oni glavni i jedini natprovider u zemlji...
Primera ima jako mnogo, samo sto ljudi to ne vide i ne znaju.
A ti si sa druge strane, jako banalizovao moj post. Verovatno se ni ja nisam najbolje izrazio, bio sam u nekoj zurbi, mozda nisam do kraja razvio ideju. Neke vrste "privatnih" memorija ce uvek da postoje, ali smatram da ce sve drugo da predje na "cloud". Pokusavam da budem optimista sto se tice ljudske vrste, pa sam napisao da ce to da bude za 20 godina, mozda ce biti i za 100, ne znam, ali ono sto je vlada1970 jako lepo primetio, sigurno je da dolazi vreme kada cemo biti na toliko tehnoloskom razvoju da nam novac i materijalna dobra nece trebati, jer nece znaciti nista. Svi ce da rade za dobrobit covecanstva, svi ce da imaju dovoljno hrane i odece, i mesto da spavaju, i svi ce da budu jednaki i ravnopravni. Nece biti bolesnih, gladnih, siromasnih. Naravno da je to vreme jos jako daleko, i zvuci kao SF, trenutno i jeste tako, ali to mora da dodje. Ili ce covecanstvo da unisti samo sebe i svaki trag o svome postojanju. To su jedina 2 moguca scenarija.
No sad smo usli u jako duboke teme, kojima mislim da nije mesto na ovom forumu, nego uz neko pivce, ili vise njih :D
Ja samo kazem da je cloud buducnost, i da neumitno dolazi. Razna multimedija ce biti prakticno jedino mesto da se smeste takve stvari, a ove poverljive stvari ce verovatno svi da drze na nekom USB flashu, ili cemo vec, dok ne dodje do tog razvoja da se cloud nalog zastiti recimo 1024-bitnom enkripcijom, koju je prakticno nemoguce probiti - danas (za buducnost ne garantujem).

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Ja sam za pivce ili više njih :D
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Pera Detlic
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 21. Dec 2009. 13:45
:: HTC One [m8]

Post od Pera Detlic »

+1 za pivce... :D
miodrage, Ne znam da li si citao knjigu ili gledao film blade runner, ja sam skoro procitao i iskreno, mislim da je takva scena veoma verovatna sta ce se dogoditi sa nasom planetom i nama...
Savrsena harmonija i da novac ne postoji?! Bilo bi krasno, ali realno? :uhuh:
Samo nek se rolaju....sarme.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Pera Detlic, gledao sam Blade Runner naravno, ali sam ja vise fan Star Trek serijala, odakle crpim mnoge ideje. Jedna od tih ideja je ovde pominjani cloud, AKA centralna baza podataka, odakle mozes velikom brzinom da nadjes sve sto zelis.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

miodrage napisao: Svi ce da rade za dobrobit covecanstva, svi ce da imaju dovoljno hrane i odece, i mesto da spavaju, i svi ce da budu jednaki i ravnopravni. Nece biti bolesnih, gladnih, siromasnih. Naravno da je to vreme jos jako daleko, i zvuci kao SF, trenutno i jeste tako, ali to mora da dodje. Ili ce covecanstvo da unisti samo sebe i svaki trag o svome postojanju. To su jedina 2 moguca scenarija.
Ovo bi bilo zaista idealno, ali, nažalosat smatram da nas čeka ova druga opcija...unuštenje svakog traga o čovečanstvu.Možda sam previše pesimista, ali događaji koji nas svakodnevno okružuju sugerišu samo na ovakav katstrofalan ishod.
Elem, što se cloud tiše, svakako da je to budućnost, serverke mašine su sve moćnije i sadrže ogroman memorijski kapacitet na kojem može masa podatak da se pohrani.Tehnologija razvoja internet mreža je sve veća i doćiće do te tačke da ćemo internetu pristupati brzinama jedne sada LAN mreže (preko nekoliko Gbps).Ali pored svega toga smatram da izbor mora da postoji.HDD diskovi treba da ostanu u upotrebi, samo što bih akcenat stavio na SSD diskove tj. drastičnom povećanju njihovog memorijkog kapaciteta, a mehaničke diskove bih izbacio iz upotrebe.Ma koliko cloud bio zaštićen, uvek će postojati crv sumnje da podaci mogu biti zloupotrbljeni, zbog toga je izbor nužan, korisnik mora da ima mogućnost izbora gde želi da smesti svoje podatke.Smatram da upravo ta kombinacija, SSD dikovi+cloud, naoptimalnije i najbolje rešenje.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

E setio sam se jos necega usput!
Lobachewsky, ti rece da se sve to placa privatnim kompanijama. Pa i Cloud ces da placas privatnoj kompaniji. Jer inace, odakle njima serveri da pohrane sve informacije? Moraju da imaju kapacitet, i propussnu moc. Bez toga nista ne vredi ne?

Obrni okreni - sve se svodi na to, da cemo igrati kakvu nam muziku sviraju, bez mogucnosti da narucujemo pesme :D

Odgovori