formatiranje micro SD kartice

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

formatiranje micro SD kartice

Post od vlada1970 »

Da li neko moze da mi objasni zasto mi se ovo desava ?

Znaci , micro SD kartica mi je do pre mesec dva radila skoro bez problema a onda je pocelo malo po malo sa problemom da je fon samsung P850 ne prepoznaje stalno . Ponekad ukljucim i iskljucim fon i onda je fon prepozna , ponekad nece ni tako nego moram kad iskljucim fon , da izvadim pa ponovo ubacim karticu , pa onda je pocelo da nece ni tako da je prepozna , pa sam pokusavao cak i da izvadim karticu bez iskljucivanja fona . Tako je uspevalo , pa onda ni tako nece . Sve u svemu , neku od tih caka moram da odradim po nekoliko puta , i kad vec poludim , fon odjedanput dozvoli pristup kartici na fonu , sam od sebe .

Inace , pokusao sam ne znam ni sam koliko puta da formatiram karticu jer kapiram da je problem do toga , ali to uspevam da uradim samo kad je kartica u fonu . Nece nikako da mi dozvoli da je formatiram kad je izvadim i ubacim u card reader . Kaze write protected card . Pa me zanima zasto se to desava ?

Kartica je od 1 GB i nikada nisam imao vise od 400 MB na njoj , tako da to mislim da nije pocelo da se desava zbog preopterecenosti .

Da li postoji neki nacin da karticu formatiram na card readeru ? I sta mislite , da li to moze da bude zbog software-a na fonu , jer card reader mi je uvek prepoznavao , samo fon zna da je ne prepozna ? Sta bih mogao da uradim ? Da li postoji neki software na netu koji bi mi pomogao da analiziram karticu i da vidim da li je do nje problem ili do fona ? I kako da skinem tu zastitu , da bih mogao da je formatiram na card readeru ?

Ili da karticu nosim na zamenu ?

hvala unapred Vlada 8)

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 12:10

Post od Phantom Lord »

Pokusaj da ocistis gumicom kontakte na kartici mozda je doslo do oksidacije,nemam drugu ideju,sorry :unsure:

EDIT: koristis futrolu mozda za telefon? Jer magnet na futrolama moze da izazove probleme sa mem karticama

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

jel to sigurno Phantom Lord, da ocistim gumicom ? koristim futrolu , cak imam straobalnu futrolu za ovaj samsung . kupio sam Case Logic torbicu i uvek je u torbici kad ne koristim fon .
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od Phantom Lord »

Pa nije sigurno,ali desava se cesto.Npr kada slusalice gube kontakt,sim kartica,mem kartica.Na kompu se desava slicno,tj kada oksidiraju kontakti,komponente stvaraju probleme.Probaj,ne mozes nista da pokvaris.Ne moras da ribas kontakte,vec samo nezno protrljas gumicom nekoliko puta.
Futrola koju koristis,da li je na magnet ili cicak traku,mozda je do nje? Tako pise i u upustvu za svaku mem karticu 'drzati dalje od magnetnih izvora' :)

Njegovan
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 28. Jun 2007. 17:43

Post od Njegovan »

Једно питање за ММС картицу од 1 гига. Узео сам је данас. Па ме интересује да ли требам у опцијама да је форматизујем? 8)
МТЕЛ - СРПСКА МРЕЖА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od Phantom Lord »

Nema potrebe,ona je vec formatirana fabricki .

kljaja
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 30. Sep 2005. 21:43
Kontakt:

Post od kljaja »

vlada1970, sto se kartica memorijskih tice sve imaju svoj zivotni vek tj sve flash memorije...imaju odredjen "zivotni siklus" posle koga pocinju da gube kapacitet..tj crkavaju celije....to se moze desiti npr kod usb flash memorija da vise uopste ne rade posle nekih 250 formatiranja koliko sam ja na jednoj staroj no name od 256 mb uradio(kaacitet se smanjio na 160mb) posto sam kupio novu) stalno sam pisao po njoj i posle toga format jedno 50tak puta i riknula je...to sam samo hteo da s euverim u tvrdnje....
btw sto se kartice tice sigurno nije ovo gore navedeno...desava se da kard rider ne prepoznaje neke kartice(iz nekog njemu samo znanog razloga)
SE P990i + 2gb Transcend Ulltra Speed bla bla...
N72 plus 128mb nije bas nesto al sluzi...

Njegovan
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od Njegovan »

kljaja, Јел то исто важи и за ММС картицу? :smutny: :smutny: :smutny: :smutny:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

hvala takodje kljaja, hteo sam da uradim ovo sto mi je predlozio Phantom Lord, ali nikako da nadjem gumicu :oops: nemam ih od kad sam zavrsio srednju skolu :lol:

nabavicu jednu sutra pa cu da pokusam .

inace , nisam ja mnogo puta formatirao SD micro karticu . mozda ukupno dvadeset puta ( ja napisah "ne znam ni sam koliko puta" ,ali sam mislio na otprilike ovoliko ) . card reader mi uvek prepoznaje karticu ali ne da da se uradi format kad je u card readeru , a telefon ne prepoznaje uvek karticu ( evo vec dva dana prepoznaje , sreca :wink: ) ali kad je prepozna format je moguc uvek dok je u telefonu . zanima me zasto card reader ne da format da se uradi i zasto kaze "write protected card" a omogucava ocitavanje bez problema ?

kljaja
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 30. Sep 2005. 21:43
Kontakt:

Post od kljaja »

Njegovan, vazi za sve flash memorije ujedno i za mmc...
vlada1970, p aja licno ne verujem da je do kartice i da su kontakti oksidirali toliko...mada probaj..ono sto bi se ja zapitao jeste ta kratica sama,tj da li je neko koritio pre tebe i mozda bih sebi postavio pitanje da li je to do softvera...a da li si probao sa upola manjom karticom mozda telefon teoretski podrzava 1gb ali bolje radi sa 512mb...
SE P990i + 2gb Transcend Ulltra Speed bla bla...
N72 plus 128mb nije bas nesto al sluzi...

Njegovan
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od Njegovan »

kljaja, Шта сада то треба да значи? Да сам требао форматизовати? 8) Једни онако кажу једни овако. :uhuh:

Odgovori