Šta biste voleli da ima vaš mobilni telefon?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Pa stiglo se vec do 5MPix u telefonima,da li stvarno mislite da ce se na tome i zavrsiti? Svakako ne,jer danasnji potrosaci vole sve sto je novo i ima u sebi dovoljno tehnologije da izazove "pomeranje tla".Vidite da se razvijaju mali projektori slike u telefonima,savitljivi ekrani i ostala sokocala za koje jos i tvorci nisu smislili prigodna imena...ostaje nam samo da cekamo.
A kladim se da 99 posto nas ovde bi sigurno volelo da poseduje nesto takvo u nekoj buducnosti.Ne bi se ni kuckalo na ovu temu da nas tako nesto ne interesuje.

Nego da se vratimo zeljama: ja,kao fan lasera,bi voleo da imam laserski merac daljine u telefonu,snage nekih 300+ mW,sto je vise nego dovoljno da se upale sibice,pucaju baloni,topi plastika... :D :D Mozda Nokia izbaci neki takav Sport model... :roll: :D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Tesko, jer u slucaju da te neko iznervira, moze da ostane bez oka casak posla. Laser nije za zezanje. Lepa zelja, ali tesko da ce da se ostvari. A i znas i sam koliki to laser mora da bude.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 28. Sep 2005. 11:38
Kontakt:

Post od Spyker »

miodrage, pogledaj stranicu koja je u Greenu, u potpisu, i videces koliki mora da bude...
Nije uopste veliki...
iPhone + CX300

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Poenta je u tome sta hocete da radite sa tim laserima i kolika im je izlazna snaga u milivatima.Sve do 8 milivati se smatra bezopasnim ako se ne gleda u izvor svetlosti duze od nekoliko sekundi.Pri tom nije tesko shvatiti prirodnu reakciju covekovog oka pri jakom svetlu,traje svega nekoliko milisekundi,zar ne...? Tih 8 ili cak 5 milivati je dovoljno da se zrak projektuje na 3 Km daljine.Ovo se odnosi na zelene zrake,jer im je talasna duzina manja i stabilnija od crvenih.A i sam zrak je u mraku vidljiv celom duzinom.Ako dioda moze da se smesti u oblik obicne olovke,moglo bi i u telefon :wink:

Ideja je za naucnu fantastiku i verovatno nikad nece biti realizovana,naravno da sam se malo zezao... :roll: :D

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 21:39

Post od Roy Fokker »

Akki napisao:naravno ne misli se na vrhunski kvalitet slika ali na kvalitet koji će zadovoljiti gotovo većinu korisnika...
Opet - nemoguće. Pričaš o kvalitetu - čega? Slika? Izrade? Jedini način da napraviš jednako kvalitetne fotografije je da povećaš telefon, što odmah ide protiv njihove kompaktnosti. Telefonske kamere će UVIJEK imati mala sočiva i male senzore, ili će biti glomazni hibridi poput onih nekoliko Nokia. "Kvalitet koji će zadovoljiti većinu korisnika" postoji na telefonima već dvije godine, sve dalje je pretjerivanje.
Akki napisao:Svakako da svi žele nešto što bi njima najviše koristilo, ali mislim da je glupo reći da treba da se limitiraju kamere na mobilnim telefonima... :roll:
Nije glupo nego pusta želja... naravno da se neće desiti, tako nešto korisno za potrošače nije nikad niko napravio. :roll:

Mene jako interesuje dalji razvoj mini-projektorske tehnologije... nije mi teško da zamislim telefon koji ima omanji ekran za pozive i osnovne funkcije i običnu numeričku tastaturu, ali koji može da se postavi na sto, i projektuje u vazduhu kolor sliku recimo 12-13" u prečniku, i ispred sebe onu virtuelnu tastaturu sa senzorima, za browsovanje i kucanje mailova. Za TO bih dao pare, ne za 10 megapixela koji dižu cijenu telefona bar duplo.
Sony Ericsson W950i + Motofone F3 + Acer Aspire One 6-cell + ARCHOS 404

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Roy Fokker napisao:Mene jako interesuje dalji razvoj mini-projektorske tehnologije... nije mi teško da zamislim telefon koji ima omanji ekran za pozive i osnovne funkcije i običnu numeričku tastaturu, ali koji može da se postavi na sto, i projektuje u vazduhu kolor sliku recimo 12-13" u prečniku, i ispred sebe onu virtuelnu tastaturu sa senzorima, za browsovanje i kucanje mailova. Za TO bih dao pare, ne za 10 megapixela koji dižu cijenu telefona bar duplo.
Moguce je da sam pogresno razumeo, odnosno da si mislio nesto drugo, projekciju na zid recimo? Ovo o cemu ti pricas je holografska projekcija, a sa time se jos uvek eksperimentise. Ok, vidjamo na utakmicama pojedine primitivne pokusaje holografskih prikaza, ali ti pricas cak i o interakciji sa uredjajem preko ovoga... Znam da je to u povoju, i sigurno ce toga da bude jednog dana ali za sada...
Smanji malo Star Trek :) I ja sam veliki fan, ali ovo je jos uvek nerealno. Mislim voleo bih i ja kao James Bond da vozim kola pomocu mobilnog, ali opet. Ne kazem, video sam netu freaka koji je i to napravio, cak ima i program za Symbian 9.1 za voznju kola, samo ti jos fali hardver...

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

miodrage napisao:Moguce je da sam pogresno razumeo, odnosno da si mislio nesto drugo, projekciju na zid recimo? Ovo o cemu ti pricas je holografska projekcija, a sa time se jos uvek eksperimentise.
Ma, na zid je cool, ali nismo daleko od holograma - zašto ne ići dotle? Mislim, realnije je od lasera.
miodrage napisao:Smanji malo Star Trek :) I ja sam veliki fan, ali ovo je jos uvek nerealno. Mislim voleo bih i ja kao James Bond da vozim kola pomocu mobilnog, ali opet.
Ne bih uopšte da smanjim Star Trek - podsjetio bih da sami mobilni telefon duguje Star Treku postojanje, jer su ga po sopstvenom priznanju osmislili ljudi inspirisani preklopivim komunikatorima iz serije. :D Bez agresivnih novotarija nema napretka.

A ovo što pominjem nije baš u rangu vožnje automobila, već ima konkretne primjene - takav uređaj bi u komunikacijskim primjenama potpuno zamijenio laptop, a mogao bi da stane u džep. :) Prodali bi milione.

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Spyker »

Roy Fokker napisao: Opet - nemoguće. Pričaš o kvalitetu - čega? Slika? Izrade? Jedini način da napraviš jednako kvalitetne fotografije je da povećaš telefon, što odmah ide protiv njihove kompaktnosti. Telefonske kamere će UVIJEK imati mala sočiva i male senzore, ili će biti glomazni hibridi poput onih nekoliko Nokia. "Kvalitet koji će zadovoljiti većinu korisnika" postoji na telefonima već dvije godine, sve dalje je pretjerivanje.
Nije tacno, to je sasvim moguce, kada kamera na telefonu prevazidje ljudsko oko, bice sve jedno da li je telefon ili digitalac, jer nece moci da se vidi razlika. A kada ce doci do granice ljudskog oka, pitanje je, ali nije to tako daleko...

Inace ideje za laser i za ekran/tastaturu mi se svidjaju ;)

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

Alien napisao:Nije tacno, to je sasvim moguce, kada kamera na telefonu prevazidje ljudsko oko, bice sve jedno da li je telefon ili digitalac, jer nece moci da se vidi razlika.
:? O čemu pričaš, kako može išta da "prevaziđe ljudsko oko"? Pa evo koliko decenija pokušavaju da imitiraju ljudsko oko pa su još milenijumima daleko... ne vjeruj uvijek naučnoj fantastici, iako je ona pokretač razvoja, jer je jedno zajedničko za sav SF - UVIJEK je pogrešna pretpostavka o vremenu dostignuća prikazane tehnologije.

A kod aparata je fizika problem - prečnik i dimenzije optike, fizička ograničenja kod postojećih senzora. Kao što rekoh, mogu oni da ugrade DSLR u telefon, ali nema šanse da ga staviš u džep. Sve je žestoki kompromis.

Moram da pomenem - zagrižen sam toliko po pitanju kamera u telefonima upravo zato što se bavim fotografijom (imam dva aparata, jedan mali za svaki dan i jedan DSLR) i ista stvar se radi i kod aparata: jure se megapikseli iako nema vidljivog poboljšanja na slikama preko 6Mpix... nude osjetljivost preko ISO5000, iako na 90% aparata ništa ne valja slika snimljena s više od ISO400... na telefonu je dovoljno 2MPix, 3 maksimum, jer je i to natezanje mogućnosti hardvera, autofokus, i eventualno sijaličica (popularno nazvana "blic") za uveče, i to je to. Sve preko toga ide nauštrb ili veličine telefona, ili konstrukcije (mislim, zbog optike N90 nema vibraciju), a uvijek - nauštrb cijene i razvoja ostalog sadržaja...

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Spyker »

Milenijumima daleko :lol:

Koliko znam, vec ima ekrana koji su bolji od ljudskog oka, valjda na 5700. A, kako se razvija tehnika, to ce biti za koju godinu, a ne milenijumima daleko...
iPhone + CX300

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

Alien napisao:Milenijumima daleko :lol:

Koliko znam, vec ima ekrana koji su bolji od ljudskog oka, valjda na 5700.
:? :o :uhuh: Jako bih volio da znam o čemu pričaš, mada nisam siguran ni da ti znaš...

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Spyker »

Roy Fokker, nadam se da ces sada ukapirati...

viewtopic.php?t=10896

Cak i ako ovo nije istina, uskoro ce telefoni stici do ljudskih granica, svidelo se to tebi ili ne...

Edit: Takodje bi bilo dobro da pogledas ovo:

viewtopic.php?t=10055&highlight=buducnos+++psihologija
iPhone + CX300

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Naucnici su izmislili senzore jako visoke rezolucije pri cemu je senzor veoma male povrsine (u odnosu na rezoluciju slike koju pravi). Kako? Iskoristili su osobinu jedne vrste bakterija koja je izuzetno osetljiva na svetlost! Verovali vi ili ne!
Problemi tehnologije su tehnickog pitanja. Naime, treba se nacin kako stititi bakterije na senzoru od antibiotika i raznih otrova iz spoljnjeg sveta.
A drugi problem- slike su crno-bele. Za sada...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

Alien napisao:Cak i ako ovo nije istina, uskoro ce telefoni stici do ljudskih granica, svidelo se to tebi ili ne...
Vidim ja dobro da ne znaš s kim pričaš... da pojednostavim: kako će "telefoni stići do ljudskih granica"? Šta znači ta rečenica? Volim i ja pseudo-filozofske rasprave o budućnosti, ali one ne odgovaraju na moje pitanje - o čemu to zaboga TI pričaš? Šta, kamera će da "vidi" bolje od oka? Procesor će da radi brže od mozga? Hoće li telefon da dobije svijest, inteligenciju?

Ja pričam o fotografiji, mogu sad da ti detaljišem ali bojim se da ne pričam uprazno, i o konkretnim stvarima, ne vidim kako nije jasno na šta mislim.

Lobachewsky, da, postoji više teorija i prototipova novih senzora, ali smo još uvijek jako daleko od komercijalne primjene istih, a skoro je sigurno da ništa od toga nikad nećemo vidjeti u telefonima, baš zbog minijaturizacije tehnologije i cijene proizvodnje.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

@Roy Fokker, hajde izdetaljisi, kazi neku konkretniju cinjenicu za tezu koju zastupas iz razloga sto smatram da ste se ti i Alien mimoisli u prici skroz.
Evo, ja te recimo ne kontam na koje digitalce ti mislis kada kazes da telefoni nikada nece biti kao digitalci. Ako mislis na DSLR digitalce sa objektivom od pola metra u duzinu, to stoji... Ali da budu kao kompaktni, sto da ne...
btw. Jel' znas jos neki prototip senzora, al' da je dobar :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

Lobachewsky napisao:Evo, ja te recimo ne kontam na koje digitalce ti mislis kada kazes da telefoni nikada nece biti kao digitalci. Ako mislis na DSLR digitalce sa objektivom od pola metra u duzinu, to stoji... Ali da budu kao kompaktni, sto da ne...
Mislim na gotovo sve, liše onih najmanjih, džepnih.
Naravno da ne mislim na DSLR.

A senzori:
http://www.engadget.com/2007/06/04/cano ... prototype/
http://press-releases.techwhack.com/105 ... echnology/

^^ovo Kodakovo ako se pokaže istinitim bi moglo da uzdrma sve.

EDIT: A konkretne činjenice? Pa ponavljam po sto puta: sa sadašnjom (i ko zna za koliko još vremena jedinom) tehnologijom izrade senzora, trpanjem sve većeg i većeg broja pixela na istu minijaturnu površinu senzora gudi se dinamički raspon (umjesto nijansi tamnijih boja imate crno, a fini svijetli prelivi su bijeli, bez detalja, posebno nebo), i povećava se šum pri slabijim svjetlosnim uslovima. Ovo je ogroman problem na kompaktnim digitalcima, na telefonima je noćna mora. Drugo, optika na telefonima se gola smijurija na 90% uređaja, a oni ostali su toliko nepraktični da se već isplati nositi aparat umjesto njih. Čak i laik će opaziti da gotovo na svim telefonima je nemoguće dobiti fotku s iole oštrim ivicama - zamućenje uglova je ekstremno izraženo. Ukratko, telefoni su super da se zabilježi momenat i odštampa mali format, i to ako snimaš po danu na suncu jedino. Svako dalje budženje funkcija je nepraktično, skupo, i nema rezultata. Toliko.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Opste je poznato da ljudski mozak, odnosno njegov vidni deo, vizuelni korteks, zbog gradje oka, zbog prenosnih puteva i ostalo ne razlikuje rezoluciju vecu od 3.1 MPix. Sta to znachi? Ljudskom oku je posve svejedno da li je slika slikana sa aparatom rezolucije 5 ili 12 MPix, razlika nece ili ce biti jedva primetna, u smislu nesto cistije fotke. I to je to.
U pojedinim stvarima tehnologija je daleko prevazisla covekova cula, ali opet, takav spoj svih elemenata kao sto je u covekovom telu, jos jako jako dugo nece moci biti postignut.
Zasto telefoni danasnjice cak i oni sa jakim rezolucijama (5+ MPix) imaju slabije fotke od digitalaca? Pa zato sto je drugi alogitam obrade slike, druga je optika... postoje razna izoblicenja, i distorzije u kolornom spektru... E to ljudsko oko VIDI.
Mislim da jos neko vreme mobilni telefoni nece dostici digitalce, a da li ce uopste, videcemo.

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

miodrage napisao:Opste je poznato da ljudski mozak, odnosno njegov vidni deo, vizuelni korteks, zbog gradje oka, zbog prenosnih puteva i ostalo ne razlikuje rezoluciju vecu od 3.1 MPix. Sta to znachi?
Konkretno - ništa. Rezolucija je relativna stvar. Kod digitalaca i uopšte digitalne fotografije je najbitniji kvalitet kod izrade. Nije isto ako je najveći format koji može da se izradi s kamere pola razglednice, ili poster. Takođe, niko ne kadrira savršeno, tako sa na dimenziju slike kako je snimiš treba često skinuti još nepotrebnog, pogotovo ako nije moguće zoomirati.

E sad ovdje dolazimo do tih fizičkih ograničenja - na "pravim" aparatima, već kad se pređe 6MP dolazi do "sabijanja" piksela i kompromisa u kvalitetu. Kod kompaktnih, granica se spušta na nekih 4-5MP. Mobilni su vjerovatno na 2-3MP.

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Spyker »

Lobachewsky, Roy Fokker, kada kazem ljudskih mogucnosti, mislim da ekrani budu toliko dobri, da je to ono sto oko moze da vidi, dakle ne moze da vidi vise boja, vecu rezoluciju itd.

Kada mislim na kameru, onda mislim da bude dobra kao sto mi vidimo, dakle da je isto kao da gledas u to.

Kada kazem savrsen mp3, mislim da dodje do tog kvaliteta da je isto kao da cujes u stvarnosti.

Uglavnom shvatili ste poentu. Mada, mislim da je ovu temu trebalo odavno zakljucati...

Inace, Roy Fokker, da ti je neko pre par godina rekao da ce telefon imati bolju kameru nego prosecan digitalac tog vremena, ti bi mu verovao??? Rekao bi da je lud, tako da se nemoj zavaravati, tehnika brzo napreduje...
iPhone + CX300

Roy Fokker
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Roy Fokker »

Alien napisao:Kada mislim na kameru, onda mislim da bude dobra kao sto mi vidimo, dakle da je isto kao da gledas u to.
Onda mora da bude 3D, a to je bez holograma nemoguće.
Alien napisao:Mada, mislim da je ovu temu trebalo odavno zakljucati...
Zbog čega? Ovdje ima dobrih ideja i brdo tehničkih informacija vezanih za tehnologije koje su primjenjive u mobilnoj telefoniji, ne vidim zašto zaključavati... daleko bilo da se svi slažemo, ali nema klanja i gluposti.
Alien napisao:Inace, Roy Fokker, da ti je neko pre par godina rekao da ce telefon imati bolju kameru nego prosecan digitalac tog vremena, ti bi mu verovao??? Rekao bi da je lud, tako da se nemoj zavaravati, tehnika brzo napreduje...
Ja ti svo vrijeme pričam o realnim limitima postojeće tehnologije, ti mi pričaš o naučnoj fantastici... kod digitalnih aparata u osnovi nema napretka u tehnologiji evo deset godina, samo se dodaju sporedne funkcije, rafinira postojeće, smanjuje, smanjuju cijene, i integriše s drugom tehnologijom, kao što je ugrađivanje u telefone... da bi se desio pomak koji ti želiš, potrebno je da neko izmisli jedno pet stvari koje sad nikome ni ne padaju na pamet, pa da se to sve smanji da može da bude upotrijebljivo u prenosivim uređajima, pa onda da se prilagodi masovnoj proizvodnji, i na kraju da mu se dovoljno spusti cijena da postane komercijalno...

Odgovori