se kod nas i legalni telefoni

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
llulle
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 01. Sep 2006. 19:32

se kod nas i legalni telefoni

Post od llulle »

kako to da u nasoj zemlji ljudi posle nokije najvise veruju u se,odnosno posle nokije se je najprodavaniji,a to se vidi i na ovom forumu i u raznim istrazivanjima,anketama,a zna se da je se svuda u svetu 4. po popularnosti,a kod nas se shije samsung a tek motorolu koja je kod nas 0.
2. da ne otvaram drugu temu napisacu ovde/citao sam negde skoro da ukoliko pocnemo svi da kupujemo original fonove ,oni ce pojeftiniti osetno,znaci 80% je nelegalno a 20% legalno,kad bi se obrnulo sve bi bilo bolje i za nas i za sve,interesuje me kakvo je stanje u drugim drzavama, i da li ce se kod nas ikad obrnuti stanje
nokia c7

Phantom Lord
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 12:10

Post od Phantom Lord »

Mislim da je to zato sto SE telefoni imaju najbolji odnos cena-funkcije,to je glavni razlog.Jos da naprave s60 telefon,odmah bi presao na drugu stranu terena :D
PS.ne verujem da bi telefoni pojeftinili u slucaju legalizacije trzista,porezi su porezi,moraju da se plate

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

I ja sam se cudio takvom status sony ericssona kod nas, a jos vise me cudila motorola, koja je druga u svijetu. A to sto je nema, tome kumuje i losa ponuda njenih modela, eto malo prelistaj, rijetko koji noviji model, narocito windows ili linux, sve neka sminkica, i to sve redom lici na v3 (manje ili vise). Eto slobodno se zapitajte kada je kod nas bar u nekoj pristojnoj mjeri bilo nesto iz rokr serije, kao muzicko rjesenje motorole. Ja sam samo jednom primjetio e2, koji je interesantan zato sto je na linuxu, a o e3 ni traga ni glasa. A gdje je motorolaQ kao predstavnik windowsa, ili A1200 sa touch screenom. Ako se i jave to je na sedmicu ili dvije i to je to.
I onda kao rezultat toga imas uniformisanast sa nokijom ili se.
A to za legalne telefone, Phantom Lord, je u pravu.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ima i Motorole, ali zbog vece cene za funkcije koje nudi nije toliko popularna kod nas. Mi smo budzetska nacija, iz vrlo razumljivih razloga, i onda svako razmislja, zasto bi dao 100+ evra vishe od konkurencije za stvar sa istim mogucnostima. E pa zato je SE kod nas popularniji, a i zato sto su prvi telefoni koji su se u zemljici Srbiji pojavili bili bas Ericssoni, pa valjda neka emotivna veza.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Bila prica da bi legalni telefoni pojeftinili kada bi smo svi kupovali legalno. Proizvodjaci daju popuste zemljama gde je prodaja telefona velika. Posto su nasi telefoni vecinom nelegalni, tj. kradeni/skinuti sa mreze u nemackoj (npr), Nokia (npr) ce nemackim distributerima davati velike popuste jer se telefoni kod njih prodaju kao alva. S druge strane, mi smo za njih neatraktivno trziste, jer ne znaju da pola nemackih telefona zavrsi kod nas...
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

pilgrim
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 11. Avg 2006. 00:22

Post od pilgrim »

Uopste se ne radi o tome da smo mi nekakav izuzetak, jednostavno istrazivanja se prave na svetskom nivou, a u "svet" spadaju i Kina, Indija, Banglades, Pakistan, Egipat, Somalija, Nigerija itd., a u ovim zemljama su veoma popularni Motorola i Samsung telefoni(posebno Motorolini ultrajeftini aparati tipa Motofone F3 i sl.). Kada je u pitanju evropsko trziste Sony Ericsson se "kolje" sa Samsungom za 2. mesto. :)
Nemojte mi slati PP - ne posecujem vise ovaj forum!

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Ili Amerika i Motorola... Motorola je samo zahvaljujuci popularnosti u Americi na drugom mestu u svetu. Ova informacija je od oka :) , ali sigurno nije daleko od istine... Pozdrav.

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Po svemu sudeći, Motorola više nije na drugom mestu...
Nokia sold 101 million mobile phones in the second quarter, a 29 percent increase from a year earlier. Nokia had a global market share of 39.1 percent in the second quarter, followed by Samsung Electronics Co. with 14.5 percent, and Motorola Inc. with 13.8 percent, according to researcher Strategy Analytics Ltd.
Ostali su, globalno gledano, "ispod crte"... ;)

Njegovan
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 28. Jun 2007. 17:43

Post od Njegovan »

Стварно..... ко је водећи сада произвођач? Јел има негдје нека ранг листа али садашња као што рекох.
МТЕЛ - СРПСКА МРЕЖА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

@miskoni, hvala :)
U Q2, Motorola je jedina od TOP 5 koja je pala na listi. Takodje Motorola je bila na drugom mestu od Q1 2001 (i pre), da bi je Samsung u Q2 2007 konacno prestigao.
Ako uporedimo Q1 2007 i Q2 2007 primeticemo pad ucesca Motorole-
17,9% (Q1) -> 13,3% (Q2).
Samsung belezi porast-
13,8% (Q1) -> 14,1% (Q2), sto ga stavlja na drugo mesto.
Inace Motorola je prodala 21,8% manje telefona nego u Q1, a samsung 7,5% vise.

megatron
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 22. Jun 2006. 21:31

Post od megatron »

.... to kao da je doslo do podjele na korisne i sminkerske telefone pa nokia prodaje korisne a samsung
sminkerske a ostali medjuklasa :)

kljaja
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 30. Sep 2005. 21:43
Kontakt:

Post od kljaja »

Sto se cene tice skoro je kod nas prihvacen novi zakon i marza na legalne telefone je 5% a ne 15% kao pre...tako da su legalni jeftiniji...ali ko se razume shvatice da je to i dalje skupo...u okolnim zemljama je taj prag 0.5% ili najvise 1% a u evropskoj uniji NULA!!!! :lol:
SE P990i + 2gb Transcend Ulltra Speed bla bla...
N72 plus 128mb nije bas nesto al sluzi...

dusanN70
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 29. Avg 2006. 20:31

Post od dusanN70 »

Mobilni bi u Srbiji bili 15 odsto jeftiniji da nema uvozne takse
Polovina ukupnog broja mobilnih telefona koji će se prodati u Srbiji u periodu od januara do decembra 2007. godine, stiže s takozvanog „crnog tržišta”. Ekskluzivnu informaciju za „24 sata” otkrio je Razvan Petresku, regionalni direktor „Nokije” za Srbiju i Bugarsku.

INTERVJU - Proračuni su da će se u Srbiji u 2007. prodati između 1,8 i 1,9 miliona mobilnih telefona svih brendova. Nešto manje od 50 odsto su originalni proizvodi, dok ostatak stiže s „crnog tržišta". U pitanju je ogroman napredak kada se zna da je krajem 2005. i početkom 2006. broj „piratskih" telefona u vašoj zemlji činio više od 90 odsto tržišta - kaže Petresku.
Kakva je situacija u našem okruženju?
- Daleko bolja. Recimo, u Rumuniji gotovo da i ne postoji „crno tržište". Imamo neku „sivu zonu" u koju spada manje od jedan procenat svih prodatih uređaja, što je zanemarljivo mali broj.
Šta Srbiju razlikuje od Rumunije i Bugarske?
- Na prvom mestu uvozna taksa, zbog kojih su originali znatno skuplji od telefona „skidanih" s mreža.Rumunija i Bugarska su ukinule uvoznu taksu, koja je poslednjih nekoliko godina nula odsto. U Srbiji ona iznosi 15 odsto. Porez na dodatnu vrednost (18 odsto u Srbiji) ne računam, jer on postoji i u drugim državama.
Znači, originalni mobilni telefoni u Srbiji mogu da budu jeftiniji nego što su to danas?
- Naravno, i to za najmanje 15 odsto. U pitanju je velika ušteda.
Da li ste zadovoljni srpskim tržištem?
- Većim delom jesam, ako se izuzme „crno tržište". Pozitivno sam iznenađen jer se ne kupuju samo osnovni modeli, kao što je recimo 1600. Veoma su popularni i traženi hi-end modeli N93i i N95, zatim gotovo kompletna N serija, „nokija 6300", E65... Srbi vole nove i fešn modele.
Kako kupci u Srbiji mogu da budu sigurni da su kupili originalnu „nokiju"?
- Garantni list mora da bude na srpskom jeziku, kao i uputstvo za upotrebu. „Nokija" u Srbiji ima tri generalna zastupnika, koji se trude da pravilno informišu kupce. Ako ste kod njih kupili telefon, imate ista prava kao i kupac u Finskoj ili Nemačkoj.

llulle
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 01. Sep 2006. 19:32

Post od llulle »

sad sam pozeleo da kupim legalan fon,vidim da je pozitivno iznenadjen nasim interesovanjem za kako je rekao hi end fonove,sta to znaci :oni i dalje misle da smo mi avganistan i da gledamo cno bele tv-e pa da ulazimo u svet mobilni pa cemo svi da kupujemo najlosije nokije,prosto me iznervira kad tako nesto kazu,a izjave to namerno da nas kidaju,i onda se mi osecamo inferiorno i osecamo potrebu da se dokazujemo i odlazimo u inostranstvo puni predrasuda
nokia c7

Odgovori