Upozorenje:Cabir.G
Upozorenje:Cabir.G
Narode, nedavno sam "pazario" virus Cabir, verzija "G" (SymbOS.Worm.Cabir.G)... Bio je sakriven u programčiću "Camtimer" (tajmer za kamericu), u delu aplikacije camtimer.app...
Rec je o crvu koji uzurpira Bluetooth konekciju na vašem telefonu, uključuje je i skenira područje oko vas, u potrazi za drugim BT uređajem, a kada ga pronađe, posalje mu svoj duplikat...
U suštini, ovaj crv je bezopasan po OS telefona i ostale aplikacije, jedina negativna dejstvo moze se primetiti po skracenom trajanju baterije, je crv ukljucuje BT konekciju...
Slucajno sam ga otkrio instaliravsi novi antivirus paket "BitDefender" na svom racunaru a potom sam pretpostavio da ga imam i u fonu...
Lek za njega i detaljna objašnjenja imate na www.f-secure.com
Dakle, izbegavajte Camtimer (pokupio sam ga negde na Yahoo grupama), ili ga bar pre instalacije pretresite nekim antivirusom. Ovo bih inace preporucio da radite svaki put kada nesto skinete sa Net-a. U tim zip paketima može svašta da bude...
Rec je o crvu koji uzurpira Bluetooth konekciju na vašem telefonu, uključuje je i skenira područje oko vas, u potrazi za drugim BT uređajem, a kada ga pronađe, posalje mu svoj duplikat...
U suštini, ovaj crv je bezopasan po OS telefona i ostale aplikacije, jedina negativna dejstvo moze se primetiti po skracenom trajanju baterije, je crv ukljucuje BT konekciju...
Slucajno sam ga otkrio instaliravsi novi antivirus paket "BitDefender" na svom racunaru a potom sam pretpostavio da ga imam i u fonu...
Lek za njega i detaljna objašnjenja imate na www.f-secure.com
Dakle, izbegavajte Camtimer (pokupio sam ga negde na Yahoo grupama), ili ga bar pre instalacije pretresite nekim antivirusom. Ovo bih inace preporucio da radite svaki put kada nesto skinete sa Net-a. U tim zip paketima može svašta da bude...
Jedini pravi anti-virus program koji sam nasao na Net-u (bar za sada), je onaj koji pravi firma "F-Secure"... Ima sve opcije kao i programi za PC: radi u pozadini i "rešeta" fajlove, ima opciju podesavanja načina rada (manuelno, periodično...), skida "updates" sa sajta proizvođača putem wap-a...
Cena? 11,70 evra za period od 6 meseci (nazalost, nisam uspeo da nadjem crack, pa ga za sada koristim dok ne istekne trial period). Mozda ga i kupim - ako nadjem nacin da im platim...
Svi ostali programčići na koje sam naleteo bili su su tek alatke za uklanjanje pojedinacnih virusa...
Cena? 11,70 evra za period od 6 meseci (nazalost, nisam uspeo da nadjem crack, pa ga za sada koristim dok ne istekne trial period). Mozda ga i kupim - ako nadjem nacin da im platim...
Svi ostali programčići na koje sam naleteo bili su su tek alatke za uklanjanje pojedinacnih virusa...
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Ma, još uvek su virusi za symbian trivijalni i ne traba se uzrujavati mnogo. Sve može da se proveri na kompu pre instalacije. A što se tiče rada antivirus programa u pozadini na mobu, nikako ne preporucujem, dosta će usporiti ionako relativno spore telefone... Tek kada se pojave virusi i programi koji će sami zvati raznorazne brojeve u inostranstvu, treba dizati uzbunu, a do tada možemo mirno da "ostavimo" telefon da bleji. 

● PRAVILA FORUMA ●
- `Dr. Nick Riviera`
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 21. Jul 2004. 21:59
Miškoni, i tu si u pravu... Primetio sam da zaista "јеde" dosta memorije, a povrh toga i neke aplikacije počinju da otkazuju poslušnost (nedostatak int. (ram) memorije?)... Npr. Smartmoovie javlja da nemam instaliran codec u telefonu (a imam ga). Ni ponovljena instalacija codeca nije pomogla. Tek kada sam "skinuo" taj F-Secure antivirus, Smartmoovie je proradio. Nisam čačkao po ostatku instalacija, ali pretpostavljam da će se štošta još "buniti"...
Mislim da je kompromis u privremenoj instalaciji... Kada "pretreseš" telefon i uveriš se da je sve O.K, jednostavno ga deinstaliraš pa u krug...
Mislim da je kompromis u privremenoj instalaciji... Kada "pretreseš" telefon i uveriš se da je sve O.K, jednostavno ga deinstaliraš pa u krug...
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Ne mora da se deinstalira, samo ga postavi u "manual" režim i neće biti aktivan dok ti ne rešiš da ga koristiš, jedino što zauzima mesto na mobu.
● PRAVILA FORUMA ●
- `Dr. Nick Riviera`
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 21. Jul 2004. 21:59
- outlaw
- Povremeni posetilac
- Pridružio se: Čet, 02. Dec 2004. 14:46
- Kontakt:
Hajde da se vratimo na onaj deo o skeniranju fajlova na viruse.
Da li je dovoljno da na racunaru skeniram .sis fajl nekim antivirusnim programom i ako je fajl zarazen, ne treba ga instalirati? Da li je moguce da npr. .sis fajl NE bude zarazen virusom, ali kada ga "raspakujem" na telefon, ono mucak - tj. virus?!
Da li je dovoljno da na racunaru skeniram .sis fajl nekim antivirusnim programom i ako je fajl zarazen, ne treba ga instalirati? Da li je moguce da npr. .sis fajl NE bude zarazen virusom, ali kada ga "raspakujem" na telefon, ono mucak - tj. virus?!
Dobrodošli na najluđe diskusije na Internetu - www.zafrkancije.co.yu/forum