Nokia N91
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
E pa nismo se Sporazumeli.
..Mislim da ti je jedini način da ubaciš wireless karticu u lap top i rešen problem..sad za tel.i nisam siguran da ćeš moći,koji bi sistem upotrebio bez wireless kartice?kako bi na internet bez nje?ne znam nekako da povežeš preko kablova(kako si predpostavljam i mislio) pa da probaš ali nisam siguran kako to funkcioniše.pokušaj nešto..Nadam se da će se naći neko rešenje
Iskreno..ja ne znam kako ćeš drugačije...pozdrav

Samo da se pohvalim da sam NAPOKON postao ponosni vlasnik Nokije N91 8gb!!! Juče sam ga uzeo, tako da nemam punu ocjenu telefona, samo ukratko: ekran je loš, mislim da je gori nego na N70. Zato je reprodukcija muzike VRHUNSKA, prezadovoljan sam tim aspektom, samo što relativno sporo reaguje na pretraživanje u All Music kad kucam ime pjesme. Ako neko zna rešenje neka javi. Utvrdio sam preko programa ActiveFile (file manager) da mu je procesor čuveni sporać od 206mHz, mislim isti kao u N70. Kvalitet izrade je nevjerovatan, telefon izgleda fantastično. Napunio mi je 5gb muzike preko WMP za nekih 2 sata otprilike, nije loše, bio sam na kafi u gradu dok je prebacivao, pa se nisam puno nervirao čekajući
. VELIKI problem, molim za pomoć, jeste užasna sporost otvaranja Images & video foldera u Galeriji. Help please! U kom folderu na HD treba da stavim ove fajlove? Ako neko ima neki tweek fazon za brzinu, bio bih zahvalan. Takođe me zanima u kom folderu na internoj memoriji telefon čuva poruke i, ovo teško da iko zna, da li su istog formata kao na S60 v2, pošto bih prebacio stare poruke sa N70? Najvažnije je ipak ovo za galeriju, baš sporo otvara. Ljudi, reprodukcija je fenomenalna! Oduševljen sam mogućnostima plejera!!! Doduše, Album Arts prikazuje samo ako su manuelno ubačene preko Advanced Tag Editora u WMP, Internet podešavanja albuma ne prepoznaje. Osim spore reakcije u ovih par aplikacija nemam nikakvih zamjerki zasad, a napokon mi se ispunila želja da mogu svu svoju omiljenu muziku uvijek da imam na dohvat ruke i to u telefonu!!! Čak ni fotografije nisu loše, mislim da nisu slabije od onih sa N70. Da li neko zna kako da kad otvaram onaj wizard za wireless ne moram uvijek da pratim onih devet koraka? Jedino kad iz Web aplikacije pokrenem onda odmah traži hot-spotove. Doduše, u Podgorici je još uvijek slab wireless, tako da juče nisam stigao da ga isprobam, ali biće vremena 
Nadam se da ćete mi pomoći!!! Hvala unaprijed!
Pozdrav!

Nadam se da ćete mi pomoći!!! Hvala unaprijed!
Pozdrav!

iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!
Pa sto se tice galerije, nemoj je ni koristiti... Ja sam prestao da je koristim jer je telefon bas. bas spor, a cesto i zablokira... Odes lepo u file menadzer, i bez problema sve radis, barem ja tako radim...
Sto se tice pretrazivanja pesme, sta znam, jeste sporo, ali ja sam se navikao... Ne verujem da ces sa time imati problema u buducnosti...
A sto se tice telefona, sve je ekstra, cak mislim da je jedini telefon koji ima senzor za pomeranje poklopca baterije...
Ono sto mene interesuje je sledece.
Kada udjem u memory status(telefona) pise:
Memory in use 9276kb
Free memory 5984kb
E, sad, kada odem u file menager, sve je prazno na memoriji telefona, jedino ako symbian nesto zauzima, ali me interesuje da li mogu nekako da se jos oslobodim memorije, jer bas bitno utice na brzinu telefona...
Sto se tice pretrazivanja pesme, sta znam, jeste sporo, ali ja sam se navikao... Ne verujem da ces sa time imati problema u buducnosti...
A sto se tice telefona, sve je ekstra, cak mislim da je jedini telefon koji ima senzor za pomeranje poklopca baterije...
Ono sto mene interesuje je sledece.
Kada udjem u memory status(telefona) pise:
Memory in use 9276kb
Free memory 5984kb
E, sad, kada odem u file menager, sve je prazno na memoriji telefona, jedino ako symbian nesto zauzima, ali me interesuje da li mogu nekako da se jos oslobodim memorije, jer bas bitno utice na brzinu telefona...
iPhone + CX300
- kljun
- Mobil manijak
- Pridružio se: Čet, 26. Jul 2007. 20:56
- Kontakt:
Spyker, mozda ti zauzima memoriju ta teleofnu programe koje snimas, posto oni i ako ih snimis oni neke fajlove stavljaju na memoriju telefona.
Poruke zauzimaju odredjenu kolicinu mesta, u zavisnosti koliko ih imas,
I meni je na n71 na memoriji telefona bilo slobodno 5.5 mb a nisam nista snimao na telefon, bilo je par programa al to je sve bilo na memorijskoj...
Poruke zauzimaju odredjenu kolicinu mesta, u zavisnosti koliko ih imas,
I meni je na n71 na memoriji telefona bilo slobodno 5.5 mb a nisam nista snimao na telefon, bilo je par programa al to je sve bilo na memorijskoj...
Nokia N82 + 8GB + Altec Lansing Headphones, SE K810i L.F.C. - Y.N.W.A. moj album
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Vincent, brzina procesora nije dobro prikazana u programima, ActiveFile i na N95 prijavljuje 206MHz. U N91 je TI OMAP 1710 ARM-926 na 220MHz kojem je navodno podignut takt jer u testovima ima dobre rezultate.
Galerija jeste spora ali možeš da koristiš Resco Viewer koji radi odlično. Za wireless instaliraj N80 aplikaciju WLAN wizard, imaš je na Nokia sajtu u podršci za N80. Kada poruke idu na hdd, nalaze se (kod mene) u E:\Private\1000484b\Mail2\. Ovo može da se vidi tek kada se telefon priključi na komp u Mass Storage modu. Probaću kasnije da ubacim poruke sa N70 (ako pronađem neki stari backup).
Spyker, senzor na poklopcu služi da isključi disk da ne bi došlo do oštećenja (i diska i podataka). Pri dnu desne strane se nalazi maleni magnet, vidi se pravougaono ispupčenje. A i sam disk može da se čuje kada se nasloni uvo na plastični deo. Obesiću par slika diska, opet sam rasklapao mob pre neko veče...
Što se tiče slobodne memorije na C:, dosta sistemskih foldera se ne vidi a puni su svega i svačega.
Edit:
Vincente, evo probao sam, rade poruke. Dakle, na N70 prebaci poruke na memorijsku karticu i iskopiraj ih na komp. Zatim na N91 prebaci poruke sa C na HDD čisto da bi se kreirao folder. Isključi N91, skini poklopac i uključi ga, sačekaj da se podigne sistem, vrati poklopac, priključi kabl i izaberi Mass Storage. Proveri da li postoji x:\Private\1000484b\Mail2\ ili potraži folder u kome se nalazi Mail, izbriši sve iz njega, iskopiraj kompletan sadržaj Mail foldera sa N70 i to bi bilo to. Restartuj telefon regularno i prebaci poruke na HDD, trebalo bi da se pojave. E sad, pošto te poruke treba da prebaciš na internu memoriju a nećeš moći jer već postoji inicijalni Mail folder koji ne može da se izbriše jer je nevidljiv - jedina opcija je da odradiš format telefona, što i nije neki problem jer si ga tek uzeo.
Ne bi bilo loše da pre formata ukloniš sve programe koje si naknadno instalirao na HDD da ti ne bi pravili problem posle formata.
Galerija jeste spora ali možeš da koristiš Resco Viewer koji radi odlično. Za wireless instaliraj N80 aplikaciju WLAN wizard, imaš je na Nokia sajtu u podršci za N80. Kada poruke idu na hdd, nalaze se (kod mene) u E:\Private\1000484b\Mail2\. Ovo može da se vidi tek kada se telefon priključi na komp u Mass Storage modu. Probaću kasnije da ubacim poruke sa N70 (ako pronađem neki stari backup).
Spyker, senzor na poklopcu služi da isključi disk da ne bi došlo do oštećenja (i diska i podataka). Pri dnu desne strane se nalazi maleni magnet, vidi se pravougaono ispupčenje. A i sam disk može da se čuje kada se nasloni uvo na plastični deo. Obesiću par slika diska, opet sam rasklapao mob pre neko veče...

Što se tiče slobodne memorije na C:, dosta sistemskih foldera se ne vidi a puni su svega i svačega.
Edit:
Vincente, evo probao sam, rade poruke. Dakle, na N70 prebaci poruke na memorijsku karticu i iskopiraj ih na komp. Zatim na N91 prebaci poruke sa C na HDD čisto da bi se kreirao folder. Isključi N91, skini poklopac i uključi ga, sačekaj da se podigne sistem, vrati poklopac, priključi kabl i izaberi Mass Storage. Proveri da li postoji x:\Private\1000484b\Mail2\ ili potraži folder u kome se nalazi Mail, izbriši sve iz njega, iskopiraj kompletan sadržaj Mail foldera sa N70 i to bi bilo to. Restartuj telefon regularno i prebaci poruke na HDD, trebalo bi da se pojave. E sad, pošto te poruke treba da prebaciš na internu memoriju a nećeš moći jer već postoji inicijalni Mail folder koji ne može da se izbriše jer je nevidljiv - jedina opcija je da odradiš format telefona, što i nije neki problem jer si ga tek uzeo.

● PRAVILA FORUMA ●
Da li pod C podrazumijevaš C na kompjuteru, tj. bilo koji folder u kom sačuvam ove poruke sa N70? Te prve 2-3 rečenice nisam shvatio baš najbolje... Ja kad priklučim telefon na Mass Storage prikazuje mi se samo folder HDD-a koji se zove N91 (M:), nema particija. Da li mogu nakon što obrišem sadržaj x:/Private/1000484b/Mail2/ da u njega prebacim poruke ako ih sačuvam na desktopu, da folder Mail iz N70 ni ne ubacujem u HDD? Format radim standardno *#7370# ili 3 * zeleno prilikom paljenja? Da mi ne obriše to muziku...
To summ it up:
1. Isključim telefon, skinem poklopac da se sistem podigne bez HDD-a, vratim poklopac i priključim telefon kablom na kompjuter,
2. izbrišem sadržaj foldera x:\Private\1000484b\Mail2\,
3. prekopiram sadržaj Mail foldera iz N70,
4. restartujem telefon sa formatom (soft ili hard?)
5. kad se uključi prebacim bazu poruka na HDD, pa vratim na internu i telefon ih prekopira?
Molim ispravke u koracima koje sam naveo.... Hvala!
Pozdrav!
To summ it up:
1. Isključim telefon, skinem poklopac da se sistem podigne bez HDD-a, vratim poklopac i priključim telefon kablom na kompjuter,
2. izbrišem sadržaj foldera x:\Private\1000484b\Mail2\,
3. prekopiram sadržaj Mail foldera iz N70,
4. restartujem telefon sa formatom (soft ili hard?)
5. kad se uključi prebacim bazu poruka na HDD, pa vratim na internu i telefon ih prekopira?
Molim ispravke u koracima koje sam naveo.... Hvala!
Pozdrav!

- Miškoni
- Administrator
Pre svega, napomenuću ti da se meni totalno zaludeo mob posle sledećeg restarta pa sam morao da izbrišem sve poruke sa HDD-a da bi sistem mogao da se podigne. U međuvremenu sam se setio da će se posle formata telefona ponovo kreirati mail folder u internoj memoriji pa će kopiranje poruka sa HDD-a biti neizvodljivo (proklete zabrane u OS9.1). A pod C: podrazumevam internu memoriju telefona. Ne možeš da ubaciš poruke direktno na C: jer sistem ne dozvoljava kao što ne dozvoljava da se naknadno pomoću nekog explorer-a izbriše postojeći mail folder.
Kako god, možeš da ih sačuvaš na HDD-u pa prebacuj kad hoćeš da ih čitaš.
Idemo redom:
1. Iskopiraj poruke sa N70 na komp, spoji N91 kao što sam naveo.
2. Proveri da li na HDD-u N91 postoji x:\Private\1000484b\Mail2\ - x: predstavlja slovo pod kojim se N91 prijavio na komp. Ako folder ne postoji - kreiraj ga, ako postoji izbriši sve iz njega.
3. Iskopiraj sadržaj Mail foldera iz N70 u gore pomenuti folder.
4. Raskači N91 sa kompa, isključi ga i uključi sa stavljenim poklopcem i prebaci u podešavanjima da poruke idu na HDD (odnosno N91, kako je sistem automatski krstio disk). Proveri da li je sve u redu i da li vidiš poruke. Zbog problema koji se meni desio probaj nekoliko puta da restartuješ telefon i menjaj "memory in use" dok se ne uveriš da to radi.
Eto, to bi bilo to, good luck!
Kako god, možeš da ih sačuvaš na HDD-u pa prebacuj kad hoćeš da ih čitaš.
Idemo redom:
1. Iskopiraj poruke sa N70 na komp, spoji N91 kao što sam naveo.
2. Proveri da li na HDD-u N91 postoji x:\Private\1000484b\Mail2\ - x: predstavlja slovo pod kojim se N91 prijavio na komp. Ako folder ne postoji - kreiraj ga, ako postoji izbriši sve iz njega.
3. Iskopiraj sadržaj Mail foldera iz N70 u gore pomenuti folder.
4. Raskači N91 sa kompa, isključi ga i uključi sa stavljenim poklopcem i prebaci u podešavanjima da poruke idu na HDD (odnosno N91, kako je sistem automatski krstio disk). Proveri da li je sve u redu i da li vidiš poruke. Zbog problema koji se meni desio probaj nekoliko puta da restartuješ telefon i menjaj "memory in use" dok se ne uveriš da to radi.
Eto, to bi bilo to, good luck!

● PRAVILA FORUMA ●
Hvala puno! Upravo pokušavam, rijetko sijedam za kompjuter, nemam vremena, fax mi je već počeo i već me masiraju
Čim se uvjerim da radi, javljam. Znači nema nikakve šanse da se ubrza rad galerije nekim premiještanjem fajlova ili tako nešto? Poštovao sam pravila od max 50 fajlova u folderu tako da nije do toga. Mada, nemam nikakvih klipova u telefonu, pa mi je Resco sasvim dovoljan. Da li bi neko mogao da mi napravi sertifikat (nadam se da nije zabranjeno to pitati, izvinjavam se ako jeste, molim da budem upozoren da promijenim), pošto ne može preko domena @cg.yu, kaže da je sa tog domena popunjen broj registrovanih korisnika (ne znam šta će im to)? Ako je moguće da mi to neko uradi i ako taj neko želi, poslaću mu IMEI na PP, ako je to dovoljno. Hvala unaprijed!
EDIT:
Samo da javim, isprobano, radi bez problema sa porukama, mislim da ću zadržati memoriju poruka na HDD trajno, jer izgleda da uopšte ne usporava rad telefona. Zahvaljujem Miškoniju i apelujem na njega ili bilo koga dobre volje i sa malo slobodnog vremena da mi nekako pomogne sa sertifikatom, uopšte neće nijedan mail sa crnogorskim domenom da prihvati na sajtu symbiansigned.com
Pozdrav!

Čim se uvjerim da radi, javljam. Znači nema nikakve šanse da se ubrza rad galerije nekim premiještanjem fajlova ili tako nešto? Poštovao sam pravila od max 50 fajlova u folderu tako da nije do toga. Mada, nemam nikakvih klipova u telefonu, pa mi je Resco sasvim dovoljan. Da li bi neko mogao da mi napravi sertifikat (nadam se da nije zabranjeno to pitati, izvinjavam se ako jeste, molim da budem upozoren da promijenim), pošto ne može preko domena @cg.yu, kaže da je sa tog domena popunjen broj registrovanih korisnika (ne znam šta će im to)? Ako je moguće da mi to neko uradi i ako taj neko želi, poslaću mu IMEI na PP, ako je to dovoljno. Hvala unaprijed!
EDIT:
Samo da javim, isprobano, radi bez problema sa porukama, mislim da ću zadržati memoriju poruka na HDD trajno, jer izgleda da uopšte ne usporava rad telefona. Zahvaljujem Miškoniju i apelujem na njega ili bilo koga dobre volje i sa malo slobodnog vremena da mi nekako pomogne sa sertifikatom, uopšte neće nijedan mail sa crnogorskim domenom da prihvati na sajtu symbiansigned.com

Pozdrav!

- Miškoni
- Administrator
Ne savetujem ti da ostaviš da glavne poruke idu na hdd, sigurno ćeš primetiti usporenje. Čak i Nokia savetuje da se to izbegava jer će se disk stalno uključivati a to će ti smanjiti i trajanje baterije.
● PRAVILA FORUMA ●
Ej, narode, zasto N91 nema opciju editovanja slika u Galeriji??? To je tako glupo ogranicenje da ga je nemoguce razumjeti! Sta da radim po tom pitanju, nema ga ni Resco? Zensis Photo Rite mozda? Ima li on opciju pregledanja slika kao Resco?
Pozdrav!
Pozdrav!

Postoji još jedna mnogo glupa stvar koju su uradili na ovom telefonu: zašto ima tako malo interne memorije? Nije htio da mi uključi efekte na Zensis Photo Rite u režimu slikanja, kaže low memory, delete some data!!! Zašto mu nisu kršteno stavili bar 20-30MB da se ne patimo ovako, mislim imati 8GB za muziku je čista uživancija i to nema svako, možda je čak i više nego dovoljno (meni ne
), ali tako malo interne memorije je užasno. Multitasking je otežan prilično. Vjerovatno se javlja i problem nemogućnosti primanja velikih fajlova preko bluetootha. Zna li neko kako da oslobodim memoriju da mi bude svih tih 14-15MB slobodno koliko je navedeno da je max slobodno? Molim pomoć u vezi ovoga!!!
Sve ostalo je više nego zadovoljavajuće, telefon je fantastičan. Sigurno ga duuuuugo neću mijenjati!
Pozdrav!

Sve ostalo je više nego zadovoljavajuće, telefon je fantastičan. Sigurno ga duuuuugo neću mijenjati!
Pozdrav!

- Miškoni
- Administrator
Vincent, prijavljuje ti da ima malo slobodne RAM memorije, ne interne C: memorije. U specifikaciji stoji ovo:
NAND Memory: 64 MB
SDRAM Memory: 64 MB
~13 MB Free Executable RAM Memory
Čudno, jer ostali programi prijavljuju da ima ukupno 45MB RAM-a.
Nažalost, sve ono što se podiže i što je aktivno prilično ždere memoriju, ja sam u najboljem slučaju uspevao da oslobodim maksimalno nekih 16-17MB. Kada se isključi disk bude i do 30MB slobodno, ali je to beskorisno. Što se tiče prostora na C: do pre neki dan mi je bilo slobodno oko 3MB, pa sam lepo uklonio nekoliko programa koje nisam koristio i oslobodio sam "prilično" prostora, sada je slobodno 8.4MB.
Edit:
Na linku su sličice HDD-a...
viewtopic.php?p=118567#118567
NAND Memory: 64 MB
SDRAM Memory: 64 MB
~13 MB Free Executable RAM Memory
Čudno, jer ostali programi prijavljuju da ima ukupno 45MB RAM-a.
Nažalost, sve ono što se podiže i što je aktivno prilično ždere memoriju, ja sam u najboljem slučaju uspevao da oslobodim maksimalno nekih 16-17MB. Kada se isključi disk bude i do 30MB slobodno, ali je to beskorisno. Što se tiče prostora na C: do pre neki dan mi je bilo slobodno oko 3MB, pa sam lepo uklonio nekoliko programa koje nisam koristio i oslobodio sam "prilično" prostora, sada je slobodno 8.4MB.

Edit:
Na linku su sličice HDD-a...

viewtopic.php?p=118567#118567
● PRAVILA FORUMA ●
Evo, danas je moj n91 imao ekstremni test izdrzljivosti, s kojim se NIJE izborio!!!
Naime, u pitanju je trcanje, a on je bio u futroli(okacenoj na vrat), i svakim korakom leteo gore dole, i razbijao se... I nakon nekih 2km, sto je odprilike 1300 koraka (bacanja gore dole), on poce da se gubi, i od jednom se ugasi... Posle sam ga naravno upalio, ali sa trcanjem je slabo prosao...
Neko ce reci da je 1300 koraka dovoljno, i dosta... Pa i nije bas, s obzirom da sam i sa iPodom i sa w950 nekoliko puta trcao preko 15km, sto je 10,000 koraka, i nikad nista nije bilo...
Tako da je tu malo na neki nacin palo malo razocaranje, ali mislim da cu uspeti nekako da resim taj problem...

Naime, u pitanju je trcanje, a on je bio u futroli(okacenoj na vrat), i svakim korakom leteo gore dole, i razbijao se... I nakon nekih 2km, sto je odprilike 1300 koraka (bacanja gore dole), on poce da se gubi, i od jednom se ugasi... Posle sam ga naravno upalio, ali sa trcanjem je slabo prosao...
Neko ce reci da je 1300 koraka dovoljno, i dosta... Pa i nije bas, s obzirom da sam i sa iPodom i sa w950 nekoliko puta trcao preko 15km, sto je 10,000 koraka, i nikad nista nije bilo...
Tako da je tu malo na neki nacin palo malo razocaranje, ali mislim da cu uspeti nekako da resim taj problem...
iPhone + CX300
-
- Novajlija
- Pridružio se: Sub, 22. Sep 2007. 15:56
- Miškoni
- Administrator
Samo da se nadovežem na jedan od mojih postova iznad, u vezi procesora. Nije mu podignut takt već je korišćena Dual CPU varijanta na 220MHz isto kao i na N80, N73, N71... 

● PRAVILA FORUMA ●
Drugari, da vas pitam nesto. A sta fali ako je sa Vodafone mreze? Jel ima neke greske u softveru ili tako nesto ili ne valja samo sto ima nalepnicu? Procitao sam da je neko rekao da ne zeli da kupi fon zato sto je Vodafone, ali nisam shvatio zasto. Hocu da kupim telefon pa da znam da li da trazim da nije Vodafone ako ima bagove.
govna su isplivala, jer kvalitet kad tad izadje na videlo...
Mogg, obicno su telefoni koji su skinuti sa mreze(pogotovu vodafone) puni bagova,limitiraju neke funkcije telefona,koce,restartuju se....Doduse ti mozes da kupis sa mreze ne bitno sto je to vodafone,pa da ga posle flashujes i imces originalan nokia software.Ako nisi bas nesto vican tom poslu mozes da odneses u neki servis da ti to srede ili jednostavno ako ne zelis nemoj kupovati dok ne nadjes neki koji nije sa mreze 

Nokia N73 ME+2GB MiniSD Kingston+AD-49+Hama CS-408 Headphones