ISO 100 na primer kod samsunga treba upotrebljavati kad je dan i dobro osvetljenje uopste . A ISO 200 i 400 kad je mracnije jer daje bolju osetljivost kamere i samim tim od manje svetla pravi bolju sliku . Tako je po pravilu , ali posto ovde pricamo o kamerama na mobilnim telefonima sa minijaturnim senzorima , pitanje je kako se sve to u praksi pokazuje i pogotovo kod samsunga , treba sto vise gledati da se manuelno podesi sve sto je moguce na aparatu ako se hoce dobiti upotrebljiva slika .
Znaci , da ti nije tesko
rasha82, da kad si u gradu po noci i hoces nesto da uslikas , da prvo namestis parametre ( WB , ISO itd ) , pa tek onda da slikas , jer ako sve drzis na AUTO i kazes ovako ne moram da brinem , dobre slike ces dobiti danju ili kad je dobro svetlo , ali u uslovima sa slabijim osvetljenjem a sa jakim sijalicama sa strana u daljini , kao sto je primer na ulici nocu , dobices preterano osvetljenu sliku na mestima gde padaju te svetiljke a sa druge strane , vrlo ne-ostru sliku tamo gde je tamnije . Znaci probati kao sto
kljun kaze i videti kako u kojim situacijama namestiti .
Ja na primer sa samsungom P850 , kad sam na ulici nocu , stavljam u 90 % slucajeva na ISO 200 i vrlo vrlo retko na 400 a jos redje na AUTO . i White Balance tada ide na incadescent .
White Balance ti odredjuje balans bele boje koja je u fotografiji vrlo vazna jer ti meri kakvo je osvetljenje u okolini i tako se i ponasa . Daylight preko dana ili kad je suncano , AUTO mozes isto kad god ima dovoljno svetla preko dana , Incadenscent kad je smanjena osvetljenost ili nocu pretezno , Fluorescent kad je totalno vestacko i jako osvetljenje , pogotovo pri neonkama ili u blizini ekrana , Cloudy kad je oblacno , itd . Parametar po kome ces da odredis koji white balance da stavis je taj , sto bi trebalo da gledas na ekranu da ti slika bude sto prirodnija pri toj vrsti svetlosti . Ako ti nije ok , menjaj . Na primer , moze da se desi kad pocne da se smracuje i ti stavis na cloudy , da dobijes plavkastu boju slike na ekranu jer nije dobro svetlo za takav stimung software-a . Ili ako preko dana stavis na incadescent , dobijas isto plavu neprirodnu boju . Cloudy isto moze lepo da se iskoristi kad je kisha i tmurno je vreme , pa bilo preko dana ,bilo kad pocne da se smracuje ali isto , ako sacekas da padne noc a ostavis cloudy, onda dobijas zutu boju slike.
Tako je stanje na mom P850 i to sam vec provalio , a moguce je da u600 ima malo bolje izbalansiran white balance u software-u i da je AUTO bolji .Kao na primer k750i , kod koga mozes da u 90 % slucajeva da drzis na AUTO i dobices pristojan kvalitet a sve ovo gore sam pricao jer je samsung posebna po meni prica i tera coveka da namesta sam parametre .
A za macro ti je
kljun odgovorio .
Autofokus nema razloga da iskljucujes jer je dovoljno da kad uperis kameru ka necemu da slikas i samo skljocnes i tada ti nije slika fokusirana , tj. bice mutna a ako hoces da koristis autofokus , moras pre slikanja da uperis kemru ka tome sto slikas , pa da prstom zadrzis dugme za okidanje na pola dok ti kvadratic ne pozeleni ( tako pokazuje da je izostrio sliku ) i tada da pritisnes do kraja ne mrdajuci ruku i skoro ne disuci sekundu dva , i dobijas izostrenu sliku , koja je upotrebljiva . Autofokus ako ne koristis , imaces samo mutne slike .
Znaci , autofokus nije funkcija koja se iskljucuje ili ukljucuje , nego funkcija koja se koristi ili ne koristi . A uvek je tu za dobrobit korisnika .
p.s. Najbolje slike ja mislim , jer je tako kod mene na P850 , ces dobiti preko dana ako stavis WB na daylight , ISO na 100 i merenje expozicije na matrix i naravno obavezno autofokusiranje ( AF ne zaboravljaj nikako ) . Tada skoro da neces prepoznati ili videti razliku izmedju te slike u odnosu na klasican jeftiniji digitalac .Videce naravno to covek koji se bavi fotografijom ali vecina prosecnih korisnika nece . Slike su fenomenalne i ispod toga se ne zadovoljavaj . Dok god ne postignes tu vestinu fotografisanja , nemoj da budes zadovoljan .
Pozdrav i samo napred na slikanje i postovanje ovde primera u kaficu , da i mi vidimo kako napredujes .
Vlada