Odlazi li Motorola?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Odlazi li Motorola?

Post od kefalo »

You got it right. The used-to-be number 1 cell phone manufacturer Motorola is considering selling its mobile phone division. It is not sure yet if a deal will go through but the company has officially confirmed looking for a buyer.

Let’s remind you that following the sweeping success of the RAZR series in 2004 and 2005, things have been really rough for the company, which pretty much started the slim phone craze

Eto globalna kriza koja je najvise pogodila Ameriku, uzima danak i u sektoru vrhunske tehnologije.
Ovo su naravno jos spekulacije, i bilo bi zaista steta da ovaj nekada lider napusti segment mobilne industrije.
Kad se samo sjetim Startak motorole, u vrijeme kada je bilo prestiz imati telefon, kako sam samo uzdisao, a onda revolucija u minijaturi, a mislim na bebu, zaboravih joj originalnu oznaku.
Napomenuo bih jos v525, svojevremeno vrlo dobru kupovinu, onda V3 i revoluciju u upotrebi materijala i dizajna, i naravno meni vrlo dragu seriju MPX.
Losa stvar eventualnog odlaska bi bilo i to sto bi bili prepusteni inovativnosti samo par velikih igraca a poznato je da odsustvo konkurencije i monopol gusi inovativnost.
Ne znam kakvi su globalni pokazatelji razvoja trzista mobilne tehnologije, i da li je odsustvo prostora za napredak razlog ovoj spekulaciji, ili su problemi u samoj kompaniji.
Iako fan, priznajem da Motorola nije nikada bila jaka a neznam i da li se trudila da razvije smart segment.
Imali su neke izlete sa operativnim sistemom JUNIX konbinacijom jave i linuxa, ali to se nije nesto proslavilo, a kod nas je bas slaba ponuda a i skupa je.
Eto moto MING ili A1200 danas kosta koliko i prije 6 mjeseci u istoj radnji, a dugo ga nije ni bilo.
Takodje me je razocaralo i odsustvo koncepta za nasljednike serije MPX sa windowsom, bila je tu motorolaQ, ali i to je proslo ne zapazeno.
Izgleda da je u ovom segmentu industrije vrlo zaostrena borba, ispada da ce ostati samo Nokija, Apple se treba tek afirmisati, onda samsung mislim da se on vec dobro pozicionirao, i na kraju u evropi ali ne i u svijetu vrlo popularan SE.
Jos jednom kazem da bi mi bilo vrlo zao ako bi se ovo obistinilo, ali eto nemoramo se nista cuditi, pogodilo je to isto i Siemens, takodje lider na prostoru Evrope, sjeca li se ko jos Panasonica koji se opredjelio samo za daleko istocno trziste, tj. domace trziste gdje je jos jak.
A mozda i prevazidju trenutno usporavanje koje ih je zadesilo, na nacin sto ce udruziti snage sa nekim drugim iz ove branse kao sto su to poslovicno mudro napravili Sony i Ericsson.
Eto sam se malo raspisao.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Izgleda da su velike sanse da se Motorola ugasi!!!

"Rumor no longer, Motorola is taking a hard look at its Mobile Devices unit and might very well give those slackers the ol' Freescale treatment and spin off the division as a separate company. This sort of love 'em and leave 'em tactic is oddly a bit of a habit with Motorola when times are bad, and times certainly have been better -- Motorola's phone unit lost $388 million this quarter, compared to $341 million in earnings a year ago. Motorola may sell the unit or spin it into its own company, which would leave Motorola with precious few intersections with the RAZR-saturated consumer, and as more of a government and enterprise business. Says Greg Brown, current president and CEO: "We are exploring ways in which our Mobile Devices Business can accelerate its recovery and retain and attract talent while enabling our shareholders to realize the value of this great franchise." It's a pretty odd statement for any company to make, and considerations may be further along than they sound, but either way we'll be keeping an eye out for any developments."

A Nokia razvaljuje!!!

"Although it does sound as if the much protested plant closing in Bochum, Germany will indeed leave around 2,300 workers sans a job, the street was still loving what Nokia had to talk about today. In its latest earnings report, the firm announced that it raked in €15.7 billion ($22.76 billion) in revenues and €1.8 billion ($2.6 billion) in net profit from October to December 2007. Furthermore, the firm managed to move a record 133.5 million handsets in the aforementioned period, which is up some 27-percent from Q4 a year earlier. That sales surge enabled the handset maker to grab hold of 40-percent of the global cellphone market, and apparently, bigwigs at the company aren't expecting things to plateau in 2008. Needless to say, things are pretty spirited in Helsinki right about now, so feel free to tag the links below for even more jaw-dropping figures."

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Pa i siemens koji je bio lider u razvoju mobilne telefonije je napustio to trziste ,setite se samo s25 kao najmanji telefon u to vreme,pa s10 sa 3 boje,pa s35 sa prvim kakvim takvim internet/wap pretrazivacem,pa sl45 sa posirivom memorijom (ja sam ga imao sa karticom od 32 mb,a najveca koja je bila da se kupi je 128mb,sl42 je dolazio sa mmc od 16mb),zatim kompletna m-serija neunistvih telefona (posebno m45)...ali nakon toliko revolucionarnosti nagli pad,pa udruzenja sa benq-om i dalje lagano propadanje....
Jbg surov je kapitalizam...nokia je pre nedelju-dve zatvorila fabriku u Nemackoj,a sve radi vece zarade!!!
Ko nije spreman na ovakve poteze brzo postaje nelikvidan!!!
A sto se tice konkurencije uvek ce je biti,uvek ce novosti donositi Samsung i SE,jer su prisutni na trzistima koja su daleko vise tehnoloski naprednija od Evropskog (pre svega Japan)
D500&E71

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Oko nekih stvari ne mogu da se slozim, pre svega oko Samsunga. Slazem da je ogromna kompanija, da je izbacila mozda i najveci broj telefona od svih drugih kompanija, ali ajde da malo pogledamo te telefone. Sve su kopije jedni drugih, samo ovom e je osakacena kamera, onome ekran, treci nema spoljni ekran, cetvrti nema MP3 player... (malo sam lupetao, ali razumete sta hocu da ilustrujem). Nokia takve poteze ne radi, njeni telefoni su prilicno dobro kompletirani i pozicionirani i sa razlogom drzi mesto lidera proizvodjacha mobilnih telefona.
Sa druge strane, Motorola je firma koja je prva napravila mobilni telefon. Imali su nekoliko zaista fantasticnih modela. Medjutim mislim da je njihova najveca greska sto su kao americka firma pre svega pozicionirani na severnoamericko trziste. To jeste ogromno trziste, ali ni evropsko ne zaostaje. RAZR koncept im je bio revolucionaran, stekao je ogroman broj fanova. Ali od stare slave se ne zivi. Nakon toga nisu izbacili ama bas nista novo. Smesno je u novotarije ubrojati RIZR, KRZR, RAZKRZR i slicne koncepte. Pa to je sve isto. Sta oni nude novo? NISTA. Postoje 2 vrste kupaca: oni koji kupuju telefon kao statusni simbol, ne hajuci mnogo za njegove mogucnosti - bitno im je da pleni svojim izgledom, i da bude fancy, i drugi (u ovu grupu i ja spadam) koji samo gledaju mogucnosti aparata, njegovu funkcionalnost, a izgled im je potpuno nebitan. U ovom segmentu je Motorola potpuno zakazala. Imala je neke izlete kao sto rece kefalo, sa JUIX-om, nekim WM modelima... ali to nije to. Techno-geekovi se krive od smeha na sam pomen tih modela. Moto Q9 je trebalod a bude fantastican telefon u vreme kada je isprojektovan. Nazalost kompanija je sa njegovim pustanjem zakasnila 2 godine. Par modela "a" serije su takodje imali fantasticne specifikacije na papiru, ali su ili zakasnili sa izlaskom, ili su bili papreno skupi pa je samo mali broj ljudi dosao u njihov posed. Tako se popularnost NE STICHE!!!
Na dalekom istoku lidersku poziciju drzi Samsung, ali ne svuda. U Japanu, vlada operater/proizvodjach NTT DoCoMo. To trziste je daleko ispred evropskog/svetskog, tako da ga cak i ne bih uzimao u neko ozbiljnije razmatranje.
Na zalost mislim da ce Motorola uskoro da izadje sa svetskog trzista mobilne telefonije (eventualno ce ostati u malom segmentu u Severnoj Americi - to su lojalni i patriotski nastrojeni kupci koji ce pre da kupe slabiji domaci proizvod nego "japanca"), i da ce na kraju ostati Nokia, SE, i Samsung. A to ce da naskodi pre svega kupcima jer nece vishe biti prave konkurencije i tehnickih inovacija u toj meri kao do sada.
Mada kako su "kinezi" krenuli, ne bi me chudilo da trziste dozivi novi boom, a sve zahvaljujuci jeftinim, i prilicno dobrim telefonima, sa opcijama koje ovi veliki ne nude.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

to za motorolu verujem,posebno sto sve vise kaskaju za vodecim firmama.... Al cisto sumnjam da ce Samsung,SE i Nokia imati primat... kao sto miodrage rece,dolaze kinezi nadolaze... mozda su sad krs,al napreduju brzinom svetlosti... Setite se samo Auto industrije... Smejao sam se hjundaiju pre 7 godina,a sad su im kola nesto sto bih rado vozio...
Nokia E71... Elegant, but deadly

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

miodrage, Samung putem takvog pristupa odredjen projekat iskoristava do maximalnih granica (njemu je to visetruko isplativo,jer ima manja ulaganja u razvoj novog modela),samim tim telefoni su kranje pristupacni nama,krajnim potrosacima(najjeftiniji 5mpx telefon je g600 za malo vise od 200e,dok konkurencija se krece od 300 (k850),pa do 400 (n95))!
Sto se tice nokie i ona je dakako imala takvih ispada npr modeli 6230 i 6230i (potonji je imao veci i bolji ekran i 1.3 mpx kameru) ili 8910 i 8910i....pa do low end aparata 1110,1112,1110i.....koji su samo kopije sa vrlo malim izemenama!
To sto sam spomenuo trziste Japana,hteo sam da pokazem snagu proizvodjaca kao sto su Samsung i SE,jer oni su opet prisutni na tim trzistima u znacajnijem delu nego Nokia i odatle mogu da vuku odredjene inovacije na trziste Starog kontinenta.
D500&E71

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Ma problem je brzina realizacije projekata, i to sto doticni model kad se pojavi je ne srazmjerno skup u odnosu na ono sto nudi a opet u odnosu na konkurenciju.
Eto da moto MING ili A1200 kosta u rangu 200-220 evra sigurno je da bi bilo interesovanja, ovako sa 250 :unsure: a da nevolja bude jos veca toliko je bio i prije 4 mjeseca.
Drugi razlog problema u koji je upala motorola je i nesretan izbor operativnog sistema, mislim na juix i linux.
JEst da se za njih pisalo, da ima je sama arhitektura koao OS idealna, do omogucava odlicnu eksplataciju hardvera, ali sve je to ne dovoljno zbog odsustva adekvatne podrske programima.
Jedan segment trzista su sigurno izgubili time sto su zanemarili svoju smart grupaciju u ponudi, u vrijeme kada predvidjanja idu ka tome da ce 2/3 telefona imati OS:
A opet tu nema ni koncepcije aparata zasnovanih na photo mogucnostima. Nisam cuo za neku motorolu od 3,2 Mpx, prema tome to su uglavnom modeli od 2mpx i to u vrijeme kada je konkurencija aparate od 5mpx dovela na nivo od 200 i nesto evra.
Da budem jasan meni aparat na fonu ne znaci nista, ali interes za takvim necim sigurno postoji na trzistu i mjeri se desetinama procenata trzisnog udjela.
I na kraju mozda i stvar koja se predvidjela je i to sto su bili bazirani samo na domicilno Americko trziste, bez nekog nastojanja da naprave nesto trzisnog udjela i u ostatku platezno sposobnog trzista preko okeana. A sad kada je Amerika u skripcu, kada se jedva otplacuju preskupi hipotekarni krediti, sigurno je i to da im sad telefoni i nisu nesto na sto bi prosjecna americka porodica izdvajala novac, bez obzira na visoko razvijenu svjijest o ekonomskom patriotizmu.
Ali opet amerikanci su to :D mi na forumu razglabamo a CIA je sigurno ovo vec davno predvidjela i ima detaljno razradjen plan.
U ostalom da li je neko na cuo informaciju da je cetvrta americka flota uplovila u balticko more.
Mislim da ce gadjati korporativno sjediste Nokie :lol: :D ali dobro kad smo prezivjeli mi moze to i Nokia. :wink:
Motorola sretno, trebace ti
Poslednja izmena od kefalo u Sub, 02. Feb 2008. 23:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Prodace se to Kinezima kao IBM-ov deo za sklapanje racunara i eto nama opet nekog hibrida poput BenQ-Siemesa. kefalo, Motorola A1200 na zapadu ima cenu slicnu kao M600 tako da nije problembas u ceni. Sto se tice aplikacija ne znam koliko ih ima za Linux ali ni UIQ3 ih nema mnogo, bar nema nmogo kvalitetnih moz na prste da ih nabrojis. Slazem se sto se tice kamere, softver im je bio malo bolji od Siemensa + losae baterije + ekrani necitljivi na suncu + usporenje ako napunis karticu (znam za dva modela, nisam siguran da je problem kod svih) = zaobici pri kupovini. Jesam li zaboravio nesto :unsure:

Gallee..
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Apr 2006. 09:37

Post od Gallee.. »

>>>samo da se ubacim na bilic, jel se siemens ugasio??

svaka Vam cast na ovim referatima..!

:wink: :) sorry za mali OFF..
N-Naravno..!
ZIVIM ZA LETNJI RASPUST..!

VladaII
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Ned, 14. Jan 2007. 09:20

Post od VladaII »

Au pa da li je moguce? :dry: Kapiram da nisu nista posebno, ali kako stvari stoje, znam da im je americka bagra i tekako naklonjena svi nosaju motorole...bili su vodeci za pejdzere voki tokije i mobilne telefone...au
Apple Iphone 4S, Nexus S 16gb, Nokia E71, Nokia 7110

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

VladoII, priča se o segmentu mobilne telefonije a ne cele firme. Radio uređaji su, čini mi se i dalje jedni od najboljih.

Btw. nekada su oni pravili procesore za Apple. Sada to radi Intel. Stvari se menjaju............ Nikada nisam imao teefon dotične firme, ali što veća konkurencija to bolje. Zato će mi biti žao kad se ovo desi. Možda bi za početak mogla neka firma tipa Nokie da ih kupi. Uglvnom su integracije bile neuspešne kada velika firma kupi manju i pusti je da radi po starom (Ford-Jaguar, bilokojibivšivlasnik-Rover), ali kad kompletno promeni kurs onda se može dogoditi ono što se dogodilo Sonyju i Ericssonu ili BMWu i Miniju.

:)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

Al Sony i Erricsson su proizvod uspesnog istrazivanja trzista,a i poveceg budzeta... Naravno da je bolje kad je konkurencija veca,mozemo ocekivati vise modela(a i nize cene :D ).. al mislim da Nokia i kad bi ih kupila to bi bilo da Utvrdi poziciju u USA

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

Evo mozda Erikson kupi Motorolu:
"Today, at an investment analyst conference, Ericsson company chief Carl-Henric Svanberg has announced, that, Ericsson would consider buying Motorola’s mobile business, if it indeed does become a possible option, due to the fact that Motorola are contemplating splitting wireless from it's other businesses in view of the downfall his division has been experiencing for a long while. Ironically, Svanberg went on record saying that Ericsson avoided buying out other companies in the past, because, he feels that Ericsson is “better off “ improving its own. He also added that “We (Ericsson) are probably the company of all our competitors that has acquired the least because we do base our strategy on our own internal work--R&D and organic growth”."

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Ironically, Svanberg went on record saying that Ericsson avoided buying out other companies in the past, because, he feels that Ericsson is “better off “ improving its own. He also added that “We (Ericsson) are probably the company of all our competitors that has acquired the least because we do base our strategy on our own internal work--R&D and organic growth”."

Za ovo sto je izjavio Carl-Henric Svanberg je u potpunosti u pravu.
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

@miodrag
Ma gde Nokia to ne radi,ona je I GORA od Samsunga po tom pitanju,pre neki dan sam gledao koji telefon da kupi tasti (lepsa polovina je preporucila neki sa krupnim tasterima i bez naprednih funkcija jer joj keva ima 50 i kusur) pa sam pogledao malo nizi segment Nokie,i veruj da nisam znao koje su to razlike izmedju 1110,1110i,1112,1600... da postoji potreba za toliko modela,pobogu skoro svi su identicni samo je maska nesto drugacija (1600 valjda ima i kolor ekran) i ja tu ne vidim kako je Nokia"neduzna",jer isto to vazi i kod ostalih serija (N73 i 6120,N70 i N77...)!
A Motorola verovatno nece (ako uopste) tako brzo da propadne,jer oni drze ogroman deo USA trzista,sigurno ne posluju sa gubitcima jer su mozda i prvi primetili povoljnosti proizvodnje u Kini tako da su uvek mogli ponuditi jeftine i solidne telefone,a i tesko da ce USA vlada dozvoliti da propadne tolika kompanija,nije to Srbija,oni tamo stite svoje"korporacije"i zbog politickih i zbog ekonomskih razloga (zamislite kad ne bi imao ko da im placa izborne kampanje i kad narod ne bi mogao da kupi"domaci"proizvod za neku sicu nego bi morao da kupuje,za njih,skupe Nokie i ostale marke...),toliko!
Pozdrav 8)

kapoerista90
Expert
Expert

Post od kapoerista90 »

Lomnica_city,mozda i drze primat u americi,al to trziste samo po sebi nije dovoljno da im obezbedi novac za neka veca istrazivanja i plus da strpaju nesto u dzep... Ipak ti treba i evopski deo kolaca... a u japan nema svrhe da ulaze... smejali bi im se :)

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Lomnica_city,
Jesmo mi Srbija i i jeste dosta toga naopako, a skorasnji rezultati kazuje da se nece nista ni mjenjati, ali ni Amerika nije sto je bila, i cisto sumnjam da ce neko od njih reagovati na preuzimanja od strane ino kompanija.
Eto i mnogo znacajnija institucija kao sto je Wall Street Journal, kao simbol nezavisnog izvjestavanja u ekonomiji a narocito o berzanskom poslovanju je prije 6 mjeseci preuzet od mediskog magnata australijanca Robert Murdock inace vlasnika Fox televizije u Srbiji.
A sinoc na New Yourk Timesu ediciji koju Politika izdaje Ponedeljkom citam o talasu ino preuzimanja jakih poluga domace industrije.
A zasto se sve ovo desava.
Dolar je na rekordno niskom nivou, i svakom ko predje Atlantik a dosao je iz euro zone dolazi u zemlju gdje ti je sve po diskontnim cijenama, pa prema tome neko narocito ima interes (citaj Ericsson) da preuzme jos jedan dio trzisnog kolaca po povoljnim uslovima.
I naravno sobzirom na ogroman deficit u paltnom bilansu SAD vlada se i ne protivi mnogo ovoj tendenciji jer i nema mnogo izbora.
Narocito sto u vrijeme zahutale recesije (a koja u ekonomiji znaci usporavanja) toj ekonomiji treba svjez novac, kako bi se sprijecio kolaps, jer ona nije izvozno orjentisana, vec rast ostvaruje na domacoj potrosnji.
(odatle moj stav o perspektivnosti Motorole kao brenda bez obzira na koji nacin i pod cijom kapom nastavi poslovanje)
E a sve ovo pisem jer se ne slazem sa tim da ce sad USA goverment stati na stranu Motorole a isto tako se slazem i sa za (sada to su spekulacije) o preuzimanju od strane Eriksona.
A sve to iz razloga sto postoji sloziva ekonomska konstrukcija poduprta trenutnim discount cijenama u SAD

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

I jos nesto Dzordz Bus je objavio novi finansijski plan po kome ce usa uci u jos veci deficit tako da ce im neka finansijska inekcija dobro doci!

"Bušovim predlogom budžeta, koji počinje da važi od 1. oktobra predviđeni su veliki državni deficiti - 410 milijardi dolara za ovu godinu, a od 407 milijardi za sledeću fiskalnu godinu.

Budžet, koji treba da dobije potvrdu Kongresa, prvi put je premašio tri triliona dolara.

Buš je predložio 515,4 milijardi dolara za troškove odbrane u narednoj godini, posle povećanja sa 479,5 milijardi dolara u fiskalnoj 2008. godini."

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Hm,cini mi se da je receno za bilo koju drugu kompaniju iz mobilne industrije da napusta trziste nekako se ne bih zacudio ali za motorolu me bas iznenadilo.Zaista tako velika kompanija sa dobrom istorijom i kao prvi zacetnik a prva se povlaci.Steta.Na evropskom trzistu nisu imali bas neki udeo ali ipak bili su prisutni i naravno uzimali svoj deo kolaca i pravili kakvu-takvu konkurenciju,sto je svakako bilo dobro,ali eto i najbolji znaju izgubiti i biti porazeni.
Jedno je sigurno mobilno trziste svakako nece biti isto bez motorole.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Odgovori