smanjena ponuda

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Nikako mi nije jasno kako to da kada kupis stvar u evrima i prodajes u istim inflacija dinara utice na cenu proizvoda. Na kraju ce uzimati u obzir i inflaciju u Azerbedzanu :shock:
Kod nas kada dinar padne cene skacu kada dinar skoci cene skacu :wacko:

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Vrlo jednostavno - vlasnik radnje sve svoje racune: struju, grejanje,benzin itd placa u dinarima. Kada skoci cena u dinarima bilo cega od toga on ima povecane troskove (a da ne pricamo da isti verovatno i jede pa mu u poskupljenje hrane povecava troskove ;-) ). E sad kako kurs evra ne prati inflaciju on ima problem.
Primer: Neka je cena nekog telefona bila 150 evra kada je kurs evra bio 80 din i neka je tada njegov racun za struju bio 12 000 dinara - 150 evra je tada bilo tacno 12 000. Neka je sada kurs evra 82 din pa je 150 evra 12 300 din. Problem je sto su cene u dinarima skocile znacajno vise nego kurs evra pa sada on placa struju 15 000 din ili ti 183 evra po novom kursu. Njegov trosak za struju je povecan za 33 evra. Prodajom tog jednog telefona on je prethodno mogao da plati taj trosak a sada vise ne.

Da li to objasnjava kako inflacija utice na cene izrazene u evrima? Poenta je da ako je kurs evra prema dinaru manje vise fiksan (a kod nas poslednjih godina jeste) a vrednost dinara konstantno opada (inflacija) efektivno i vrednost evra kao sredstva za placanje u Srbiji opada.

Pretpostavi da radis kod privatnika za fiksnu platu u evrima - npr. neka je to 800 evra. Pre godinu dana je to bilo priblizno 64 000 din, sada je to priblizno 65 600 din. Problem je sto je pre godinu dana tih 64 000 din vredelo recimo 15% vise (uporedi ako te ne mrzi cene artikala u dinarima u prodavnicama, komunalija, struje, ...) nego 65 600 din danas. To znaci da tih 800 evra potrosacu u Srbiji danas vredi 15% manje nego prosle godine.

E da vlasnici radnje cesto placaju zakupninu prostorija u evrima, ali oni koji im izdaju prostorije uskladjuju cene sa rastom troskova (efektivnim padom vrednosti evra) pa ako je prosle godine placao 1000 evra mesecno, verovatno ce ove godine placati 1150 (onih 15% razlike iz prethodnog primera).
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Ibrahim Gueye
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 08. Okt 2007. 06:10

Post od Ibrahim Gueye »

Hmmm... Svratih danas do Logic-a i priupitah za par telefona (koje nisu imali) a oni koji su izlozeni u vitrinama imaju "legalne" cene... I pitam ja za jedan od izlozenih aparata, kad decko mi rece tu cenu koja je na originalnoj kutiji... Sve lepo, u dinar... Da li su se oni to samo prividno zastitili... Jer u ranijim prilikama, takodje kada sam ih pitao za telefone iz vitrine, izgovorena cena bila je naravno mnooogo manja od izlozene cene... :?
Galaxy Spica Eclair + Sennheiser MX 560

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

E ovo je bas prevrsilo sve mere i granice, ne gledam sajt par dana i sad sam se bas soknuo. Na svu skupocu jos cemo morati i legalne telefone da kupujemo. Jos samo da izmisle inspektore koji ce na ulici da prepadaju ljude koji koriste Symbian OS telefone i da proveravaju sertifikate i legalnost software-a u telefonu.
5130+Koss the plug....

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

tomas.hokenberi,
Problem je sto kada faktor koji je uticao na poskupljenje, po njegovom nestanku, po automatizmu ne znaci vracanje cijena na prvobitni nivo.
Sjeti se da li je iko od uvoznika tehnike koja se prodaje za dinare (frizideri, kompijuteri,ves masine,) snizio cijenu kada je kurs onomad sa 87 pao na 78 u ljeto prosle godine.
A i guverner je malo govorio o tome.
Ili kad se nafta popne na neki nivo, i onda usljede poskupljenja, po normalizaciji se niko ne sjeti da vrati stvari u normalu :dry: .
I onda zapocne jedan djavolji ciklus, sa kojim onaj kome to treba da bude posao ne zeli ili ne moze da stvar vrati u normalu, jer trzisno poslovanje i trzisna ekonomija poznaju dva trenda kretanja uzlazni i silazni.
Oni sto se tice cijena namecu samo ovaj prvi.
Ovo sto se tice realnog smanjenja kupovne vrijednosti evra je tacno.
Ali to nije razlog za ovoliko divljanje cijena. I ranije je ova kupovna moc evra gubila na snazi, ali su cijene tehnoloskih novotarija kao i u svom normalnom svijetu isle dolje.
Eto podji od americkog dolara, koji nikad nije bio slabiji.
Apple dio svojih komponetni pravi od uvoznih stavki, za koje treba zbog ovakvog trenda dolara izdvojiti sve vise i vise US valute.
Ali to nije sprecavalo apple da snizava cijene apple phona ili slicnih novotarija :? .
Cijenama kod nas dijelom kumuje i ova legalizacija.
A sto se tice dalje nabavke telefona, treba uci malo dublje u razgovor sa njima i onda ces doci u poziciju da dobijes nesto ispod stola.
Kod logica provjereno :wink: .
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

kefalo, Kefalo upravo sve vreme pricam da faktor poskupljenja NIJE kurs evra/dolara itd. Problem je upravo u tome sto je dinar PREJAK i PRECENJEN u odnosu na evro. Od toga koristi imaju samo "monopolski uvoznici" poput Miskovica.

Sto se tice cene nafte ne pratis dobro situaciju - cena nafte i derivata manje-vise konstantno raste godinama i nikakve "normalizacije" nije bilo od 2003.

Problem je sto mi u nasim glavama (valjda secanje iz perioda hiperinflacije?) pogresno vezujemo pojam inflacije sa deviznim kursom.

Sto se tice Applea on je taj problem resio vrlo jednostavno (kao i vecina americikih i zapadnoevropskih proizvodjaca) - iselio je kompletnu proizvodnju na daleki istok gde su troskovi drasticno nizi. A nizak kurs dolara upravo pogoduje americkom izvozu - posto svoje troskove u USA placaju slabim dolarom.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

Pa nisam ja spominjao dolar kao direktan razlog poskupljenja telefona, vec sam htjeo da povucem paralelu, kako takve fluktuacije nisu obavezno uzrok za lom na trzistu, kao sto se desava kod nas.

A za naftu, upravu si da od 2003 ona konstanto raste, ali ne pravoliniski, vec se desi i desavalo se da recimo usljed kvara na platformama u meksickom zalivu npr. cijena ode sa 80 na 100 dolara po barelu, a onda se usljed opet nekih povoljnih izvjestaja ona vrati na normalan nivo i tu ostane nekih mjesec dana, a kod nas su na drugoj strani taj rast u roku od 7 dana iskoristili i odredili nove cijene ali se niko nije sjetio da ih koriguje kada se cijena makar na kratko vrati na stari nivo.
A ipak se jedna znatna kolicina u tih mjesec dana normalizacije, uveze po tim nizim cijenama, a ovdje se prodaje po visim korigovanim,kao da pojeftinjenja na ino trzistu nije ni bilo :wacko: .

Sto se tice kupovne moci dinara i evra, sigurno je da je dinar precjenjen, i da je kao takav bio najjaci u periodu jun-septembar prosle godine ali nikom nije padalo na pamet od prodavaca da podize cijene telefona, vec su one kao i do sada isle prema dolje.
A do prije neki dan evro je bio cak 84 naspram 78 u junu.
Znaci tesko da je kurs.

Ne bih da tupimo previse ovdje, jer odosmo u neke druge teme.

Misljenja sam da ove cijene su takve kakve jesu zbog INSPEKCJE, ali da ce se i dalje prodavati po nekim drugim cijenama ispod stola, ali mi te cijene necemo iz opravdanih razloga vidjeti na MS-u
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

tomas.hokenberi, Zvucis ko neki nasi politicari :D , objasni mi kako je poskupljenje kifle i jogurta u lokalnoj pekari uticalo da recimo SE M600i poskupi oko 30% a da recimo te iste kifle i jogurt nisu uticale na poskupljenje SE K810 modela ???

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

Nije m600 poskupeo, nego nema na sajtu radnje koja ga je nudila po 145e. A k810 ima u nekoj drugoj radnji koja nije zatvorena i samim tim je cena ostala takva kakva je. Poskupljenje modela koji su na trzistu 6 i vise meseci nema smisla, zato sto tehnika treba da pojeftinjuje i da bude zamenjena novom robom koja ce biti bolja naprednija a po istoj ili slicnoj ceni stare tehnologije, ali izgleda to u nasoj zemlji ne vazi, sto je zaista tuzno s obzirom na nas standard da mi placamo telefone, kompjuterske komponente i automobile po mnogo jacim cenama nego sto su u svetu.
5130+Koss the plug....

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

U vezi rasprodaja "zastarelih" modela, jel se sećate kad se naprasno pojavio n91 po tada smešnoj ceni od 190e u svega 2 radnje (tad je nekako i živnula rasprava na forumu o tom modelu)... pa šta bi sad?, rasprodate "zalihe", nigde ga nema, a-ha :wacko: Ima od 8GB u Mobisu za 429e, a zna se da rasprodaju robe uglavnom rade velike/ovlašćene firme.
Ove nove narandžaste radnje po gradu - "Neki Grk koji će da pokida sve "nelegalce". Moje mišljenje je da je ovo bukvalan primer kako veći kapital ruši male storove (putem kontakata, inspekcija itd), zakonski je to OK, al'uvek tu nagrabuse kupci, tj.mi.
p.s, nije ovo ništa, zamislite da DeltaMishkowitch u nekom svom ludilu odluči da se bavi distribucijom mobilnih telefona :o Slika
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Masterokrata »

Vlada Zem napisao: p.s, nije ovo ništa, zamislite da DeltaMishkowitch u nekom svom ludilu odluči da se bavi distribucijom mobilnih telefona :o Slika
Ja ovo ne zelim ni da zamisljam :lol: on bi i CT ugasio tako sto bi im nasla inspekcija gomilu nepravilnosti.

P.S. Neke cene su se ponovo normalizovale...npr E61 je ponovo 160e.
5130+Koss the plug....

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

Vlado, nisam skopčao šta si konkretno mislio u vezi pojeftinjenja N91 i svega što si napisao o njemu... Možda sam glup, ali ne radi mi asocijacija nešto, pa ako ti nije muka da pojasniš, bio bih zahvalan. Nema apsolutno nikakve dileme da velike ribe jedu male, u Evropi je to tako od 16. stoljeća :roll: :wink:

Mishkowitz (ja bih tako spelovao :)) ipak ne bi imao dovoljan obrt u mobilnom biznisu, a navukao bi gnijev bijesnih forumaša :) :D Zna on s kim se ne valja kačiti :P

Pozdrav! :wink:
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

pa Vincent ne znam dal se secas al oko septembra je n91 8gb mislim cak bila 250 eura.Što se tiče Miškovića posto je već kupio pola NBG ne bi me čudilo da će postati uvoznik za Nokiu itd.
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Moze da postane i generalni distributer za sve i svja u zemljici Srbijici, ne bi to njemu bio problem. Ugasio bi sve ako treba, samo da dodje do toga stozeli. Mada sumnjam, jer covek vec ne zna sta sve ima, nego za njega rade timovi ljudi. Tako da od njih sve zavisi.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Vincent napisao:Vlado, nisam skopčao šta si konkretno mislio u vezi pojeftinjenja N91
Taj model se naprasno pojavio (leto 2007.) u svega 2 radnje po jako niskoj ceni - rasprodaja - ne, u najboljem slučaju poreklo robe je - "Vodafonov kombić sa n91 telefonima se zagubio na parkingu". Znači pričam o legalno uvezenim telefonima ;) E sad, ja sam prvi 100% za "bez fiskalnog" stvari jer ću manje para dati (i firmiranu garderobu kupujem po gajbama od tzv "lopova" (u stvari su to samo preprodavci/šverceri koji tu robu kupuju po raznim outlet storovima širom zapada)) ali dugoročno gledano bolje je da se kod nas uvede red kao na zapadu (bez Miška, naravno) ;)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 04. Okt 2006. 18:00

Post od darkado »

to za odetju je cool, kupish gonilu stvari po ceni jednh firmiranih farki, sad mi ne pada na pamet da dam 150 jura za jedne, recimo diesel, farke .
Alcatel 992d / Sony Xperia S / Huawei IDEOS X5 / ZTE Blade / HTC Startrek

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

OK, shvatam šta si mislio... :oops: I podržavam "bez fiskalnog", jer tu stradaju krajnji kupci, tj. mi. Koliko sam ja naučio iz ekonomije, PDV služi baš tome - plaćaju ga maltene (što se realnog gubitka tiče) samo krajnji korisnici...
Čuo sam ja za tog vašeg Miškovića, mada je vjerovatno podjednako i naš :) Al' mnogo je ružan... :) I družio se sa Chedomirom Spritzonijem, što i nije pohvalno za njegovu reputaciju (mislim, 5% na izborima i još to slave!!!). A i markiranu robu po budžacima potpuno podržavam, jer po radnjama ipak deru. Ali da ne idemo u off, moram napomenuti da je u CG tržište telefona i dalje stabilno i cijene su na "starom" nivou, koji je ipak nepovoljniji nego u Srbiji, ali nije bilo nikakvih drastičnih pomaka. Jedini je problem što se ne može naći tako puno modela koji su "blago zastareli" i onih koji su "taze".

Pozdrav! :wink:
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od kefalo »

darkado,
Pa jeste kul, narocito kad te prodju bubice, ali sam misljenja i u ovim godinama, da ipak neke prave stvarcice treba platiti, a to sto kostaju, ha boze moj. Ne moze sve dzabe.

Ovo za n91, je vrlo vjerovatno kao sto je Vlada Zem, rekao, jer je telefon radjen od vrhunskih materijala, tako da je tesko da kosta 205 koliko je posljednji put kostao prije ove gungule sa inspekcijom.
Ista stvar je i za e61, fon je veoma podcjenjen.

Nego imam osjecaj da se situacija noramalizuje, a cak i da ih opet pritisnu, mislim da ce se dosta njih preorjentisati na oglase.

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

Ja takodje podrzavam i kupujem nesto od tih preprodavaca odece "leva ruka,desni dzep" A sto se tice PDV-a platicu ga rado:) ako je ok cena bez poreza,ne racunam cene nasih legalnih prodavaca telefona.Mada samo se kod nas kad ti stize neki paket iz inostranstva placa PDV na postarinu i carina na postarinu :)
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 04. Okt 2006. 18:00

Post od darkado »

kefalo, sve je to super ja volim da pazarim kvalitetno i kad mi nesshto treba cena ne igra znachajnu ulogu ali (uvek to ali) nisam u prilici da dam svakih mesec dva dam 200 jura na garderobu

svi, evo n73 opao za 2 evra :lol: :lol: :lol:
Alcatel 992d / Sony Xperia S / Huawei IDEOS X5 / ZTE Blade / HTC Startrek

Odgovori